keveset iszik? nyaljon sót!

2014.11.03., Szerző: kodpiszkalo

Salt-Danger-1847217-300x199.jpgNem tudom, a vakvéletlen, vagy tisztasó-ügyben kifejtett munkásságom okán esett be az alábbi levél elektronikus postaládámba, de mindenesetre nagyon megörültem, hogy első kézből, a tisztaso.hu oldal üzemeltetőitől értesülhetek erről a fontos információról: 

FIGYELEM! Észrevette, hogy kevés vizet iszik? Ennek oka, hogy túl kevés sót fogyaszt!

Teljesen igaz. Ha több sót ennék (vagy nyalnék), biztosan megszomjaznék, és többet innék. De ez ugyan mire lenne jó? A sóevés miatt elfogyasztott többlet vízmennyiség csak azt szolgálná, hogy az extra sóbevitelt a vizelettel képes legyek kiválasztani, azaz hiába innék többet, a szervezetem víztartalma nem nőne. De lehet, hogy nem is ez a cél?

Egy felnőtt embernek napi 2-3 liter tiszta ivóvízre van szüksége. A legtisztább és egyben legbiztonságosabb ivóvíz a desztillált víz, mely kitakarítja a szervezetünket. A vízivások közben (ételekkel) kellő mennyiségű konyhasót, azaz Nátrium-kloridot (Nacl-t) is pótolni kell!

Hála Istennek, a szervezetünk, a veséink annál sokkal jobban meg vannak szerkesztve, hogy csak desztillált vizet ihassunk. Sikeresen túlélt sok-sok ezer évet az emberi faj deszt víz nélkül is. Még a sokak által mérgezőnek hazudott csapvízzel is képesek vagyunk megküzdeni! A vízivások közötti nátrium-kloridot pedig nem kell pótolni, eszünk abból eleget pótlás nélkül is. 

Tudja-e Ön, hogy milyen összetételű étkezési sókat árulnak a boltokban? A kereskedelemben kapható sók egy része ismeretlen mennyiségű kálisót tartalmaz, ami nagyon veszélyes. A kálium túladagolás hirtelen halált (szívmegállást) is okozhat! Étkezési só kétféle létezik: a biztonságos, és a többi.

Nem tudom, a kereskedelemben kapható sók melyik részére irányul a rémhírkeltés. Már írtunk róla, hogy a sók nagy része kb. 99% NaCl-t tartalmaz, kizárólag a deklaráltan csökkentett nátriumtartalmú sókban van jelentősebb mennyiségű KCl - azokra meg rá van írva, hogy mennyi. A kálium-túladagolás tényleg okozhat szívmegállást - ha a káliumsót a vénába fecskendezzük nagy dózisban. Arra semmi bizonyíték nincs, hogy ésszerű mennyiségű sófogyasztás esetén ilyen veszély lenne.

Az egyetlen biztonságos étkezési só, a gyártótól független gyógyszerlabor által is ellenőrzött gyógyszerkönyvi tisztaságú Nátrium-klorid konyhasó (patikai só), amit megvásárolhat a www.tisztaso.hu weboldalon is.

Szóval itt van a kutya elesve! Van egy kis eladó sókészlet, nem árt, ha a jónép megérti, miért is kell a tisztasóéktól vásárolni. Máshonnan veszel = jó eséllyel meghalsz, tőlünk veszel = nem halsz meg. Van ennél jobb, egyértelműbb marketingüzenet? 

A só tisztaságán kívül fontos az elfogyasztott mennyiség is. A közismert „STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program”-ban ajánlott napi 5 gramm Nátrium-klorid sónál jóval többre van szükség!

Persze, ha eladó a portéka, egy kis "direktmarketing" nem árt... Nem látom az érveket, miért is kellene több sót fogyasztani, mint az OÉTI által propagált napi 5 g. Az élettani igény 4-6 g/nap, ezzel szemben a hazai átlagfogyasztás 14-18 g/nap. Nátriumhiányban tehát semmiképpen nem szenvedünk, ezzel szemben bizonyított, hogy a túlzott sófogyasztás vérnyomás-emelkedéshez vezet. Számos vizsgálat igazolja, hogy a nátriumbevitel mérséklése csökkenti a vérnyomást, de azt is meg kell jegyezni, hogy az így elérhető eredmény mérsékeltebb, mint azt a nátriumfogyasztás mérsékléséért küzdők egy része gondolja. A "normál" konyhasó és a csökkentett nátriumtartalmú só ésszerű(en mérsékelt) fogyasztása veszélytelen, a túlsózás pedig a fokozott nátriumbevitel miatt veszélyes, nem a "káliumúladagolás" okán. 

Ha valaki kórházba kerül, szükséges esetben napi kb. 2 liter sós infúziót (Ringer oldat: desztillált víz+sók) kap. 1 liter Ringer oldatban 9 gramm Nátrium-klorid van, így napi 2 literrel 18 grammot juttatnak be a szervezetébe. Ez a mennyiség (kb. egy csapott evőkanál), - élettanilag - egy egészséges felnőtt optimális napi szükséglete. Tehát a Sócsökkentő programban „ajánlott” 5 gramm legalább háromszorosára van szüksége egy felnőttnek! Ha kevés konyhasót használunk, annak az a következménye, hogy viszonylag lassan, de folyamatosan károsodik a szervezet (azért is, mert ilyenkor túl kevés vizet iszunk).

Néhány dologról megfeledkezik a T. Szerző. Egyrészt arról, hogy ennyi Ringer-oldatot szükség esetén (tehát nem mindig, mindenkinek automatikusan) adnak. Másrészt meg arról is, hogy azok, akik parenterális (infúziós) táplálást kapnak, azok egyéb, szilárd táplálékot nem fogyasztanak. Normál étkezés esetén a táplálék sózás nélkül is tartalmaz NaCl-t, ha ezt még megfejeljük az általuk ajánlott dózissal, bőven a kívánatos (és a Ringer-oldatban található) mennyiség felett vagyunk...

Most pedig döntse el Ön, hogy kinek hisz!

Én is csak erre tudok apellálni... (Némi háttérinfó: az oldalon forgalmazott só kilónkénti ára 400 forintnál indul.)

Kép forrása: petesteel.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel, és szavazz a ködpiszkálóra a goldenblogon a Tech+Tud kategórián belül!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr206861531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2014.11.04. 10:03:08

Hű, micsoda fefedezés, hogy ha sósat eszel, utána muszáj folyadékot bevinned. Szóhoz se jutok a megdöbbenéstől.

Személyes megjegyzés:
én nagy sóevő vagyok...egy kollégám egyszer látta és azóta emlegeti, hogy "úristen, noirp megsózza a pizzát". Tudom, hogy káros...talán örököltem valami hibát, mert családomban egyik ágán a felmenőim közül mindenki úgy (vagy még úgyabbul) sóz, mint én.

De hogy ilyen válogatott bociságokkal terhelt kanyarokban terelgessenek a jó út, azaz a desztvízivás felé...na nem, ezen csak röhögnöm kellett.

Fórumokon amúgy sokat vitatkoztam meggyőződéses desztvíz-ivókkal, aztán már azt sem...megintcsak röhögtem rajtuk.
Pedighát lehet, hogy az attikai só is emeli a vérnyomást.

avissi 2014.11.04. 11:12:28

Kedves Noirp! Igazad van, de a valódi "attikai só" csakis jó hatással lehet a közérzetünkre és a vérnyomásunkra is, nem? ;-)

Ruzsa Söndör 2014.11.07. 20:27:43

Köszi Ködpiszkáló, remek írás, megnyugtattál (bár eddig sem idegeskedtem a só miatt). Viszont idegeskedtem a néhány jól értesült konteora fogékony ismerősöm miatt, akik a feleségemnek a fülébe tették a bogarat, hogy az a só, amit árulnak az nem is só. A magamfajta vén Rhinot, már nem ingatják meg a pörköltfőzési szokásaiban és a pirospaprika mellé szívesen beleszórok marosi homokot is, ha annak só íze van és fehér, valamint feloldódik a szaftban korcogás mentesen. Viszont én ittam meg a rémhírterjesztés levét, mert a boltokban végigolvastatta velem anyuci az összes finomított, meg terméskő nagyságú darabos és minden egyéb budget és value asztali sók nylon zacskóra alig láthatóan nyomtatott kötelező vásárlótájékoztató szövegeit. Ne is mondjam, hogy egyedül mentem vásárolni és mindig a legolcsóbbat megvettem és azt hazudtam otthon, hogy épp nem volt más. DE most ...! Fegyvert adtál a kezembe! Te tudtad biztosan, amit én sejtettem. Még egyszer köszi a fáradozásod.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.11.07. 20:32:03

@Ruzsa Söndör: az ilyen hozzászólások adnak energiát egy-egy újabb bejegyzéshez...:-) Mi értelme van a munkánknak, ha nem az, hogy az emberek éleét egyszerűbbé tegyük? Tkp. ez a lényeg...

Ruzsa Söndör 2014.11.07. 22:03:18

@kodpiszkalo: Osztottam is a fészen 1000-rel...

Munyi cica 2014.11.21. 10:42:21

@kodpiszkalo:

Igen, csak csináld tovább! :)
Nagyon hasznos a munkásságotok!

Gabyszappan 2014.12.31. 14:33:06

Kedves Hozzászólók!
Kedves Blogüzemeltető Szerzők!
Azt hiszem mindannyian köszönettel tartozunk azért az éberségért és sok-sok munkáért, amit ezekbe a figyelmfelhívó cikkekbe elsősorban °°kodpiszkalo°°, de °°j.norbert°°, °°pharma-girl°°, °°Hajdu Zsanett°° és °°Boros Klára°° is belefektet!!
Az elég világosan kiderül eddigi írásaikból, hogy ök mihez értenek. Az a tudás, amit ezen a téren felmutatnak nekünk az nem semmi. Szeritem ezt illene mindannyiunknak értékelni!
Természetesen léteznek az ő általuk megjelenített szaktudás mellett ill. azon kívül egyéb szempontok is, amik megjelen(-het-)nek és érvényesül(-het-)nek amikor arról döntök, hogy egy adott terméket megvásárolok-e vagy sem.
De a szándék nemes, a cikkek jók és segítenek dönteni.
Nekem ennyi elég.
Köszönöm!
B.Ú.É.K. ! ! !

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása