mi történik, ha éhgyomorra meleg vizet iszol mézzel?

2014.10.04., Szerző: kodpiszkalo

mez.jpgAkinek van egy kis józan paraszti esze, erre azt válaszolja: semmi különös. Ha tovább feszegetik a kérdést, esetleg hozzáteszi: az illetőnek emelkedik a vércukorszintje, ideiglenesen csökken az éhségérzete, de ha rendszert csinál a mézes víz ivásából, esetleg elhízhat. 

De vajon mit mond az, aki a józan paraszti ész koordinátarendszerének másik végpontja felől közelít? Hát valami ilyesmit

A legtöbben tudják, hogy milyen csodálatos egészségügyi hatásokkal rendelkezik a méz, de keverjük össze azt meleg vízzel. Az eredmény fantasztikus. A méz vízzel kombinálva egy olyan vegyületet eredményez, mely növeli a víz gyógyítóképességét.

A cikk írója valószínűleg épp hiányzott az iskolából, amikor kémiából a vegyület és a keverék fogalmát tanulták.

A vegyület kémiai reakció során jön létre, és az összetétele állandó. Tulajdonságai lényegesen különböznek azoknak az anyagoknak a tulajdonságaitól, amelyekből létrejöttek. A vegyületek lehetnek szerves vagy szervetlen anyagok. Jelen esetben egy szervetlen (a víz) és sok szerves és sszervetlen vegyület (a méz összetevői) lépHETnének reakcióba, amikor a mézet vízzel keverjük össze. Szerencsére sem a víz, sem a méz nem olyan reakcióképes, hogy elegyítésük során új vegyületek képződjenek. Ha így lenne, valószínűleg komoly veszéllyel számolhatnánk egy-egy kanál méz elnyalogatásakor. A méz és a víz tehát csak keveréket képeznek egymással. A keverék fizikai változás (pl. oldódás) eredményeként keletkezik, és összetétele nem állandó. A keverék további fontos tulajdonsága, hogy benne az alkotó vegyületek (esetünkben a víz, valamint a méz vegyületei) megtartják tulajdonságaikat. Vagyis a víz "gyógyítóképessége" - ha van neki ilyen - változatlan marad. 

A víz és méz keveréke gyorsan felszívódik a szervezetben, javítja az emésztést és élénkíti a bélmozgást. Emellett pedig a hidegebb időszakban sokkal hatékonyabban tudjuk felvenni a harcot a influenzával, megfázással. Növekedik a immunitásunk is, ha ezt a keveréket fogyasztjuk.

Szögezzük le: a méz egészséges, számos kedvező hatását dokumentálták. Megfázás esetén kifejezetten előnyös lehet a méz fogyasztása (antimikróbás és gyulladáscsökkentő hatású), de ebből még nem következik az, hogy (ennyi) mindent gyógyít.

A meleg víz és méz együttes erővel tisztítja meg a vastagbelet is, így az ott uralkodó paraziták is távoznak. Ha azt veszi észre, hogy a kúra elején súlygyarapodása lesz, ne ijedjen meg, hiszen csak a távozó salakanyag duzzadt meg, ami idővel maradéktalanul ki fog ürülni szervezetéből.

Tehát a víz és méz keveréke elpusztítja a bélben élő parazitákat. De ha így lenne, vajon nem károsítja a normál bélflórát? Vagy csak a nemkívánatos parazitákra hat? És ha igen, ugyan mivel magyarázható a súlygyarapodás? Elpusztul a parazita, de nem ürül a széklettel? Hogyan, miért? Vagy ürül, de előbb megduzzad? Buta spekuláció az egész.

Ez a kúra a bélflóra egészségét is helyreállítja. Emellett pedig, ha eddig éjszakai vizelési problémái voltak, a méz és meleg víz rendszeres fogyasztása által, többé nem lesz gond. A méz ugyanis nedvszívó képességgel rendelkezik, vagyis felszívja a szervezetben felgyülemlett folyadékot. Így a vesék és a húgyhólyag nem kell dolgozzon az éjszaka folyamán.

OK, tehát a bélflórát megvédi. De mi a helyzet a vizeléssel? Valóban felszívja (megköti) a méz a szervezetben felgyülemlett folyadékot? Úgy tűnik, a szerzőnek komoly tudásbeli bizonytalanságai/hiányosságai vannak. A méz zömét kitevő cukor (invertcukor: glükóz és fruktóz keveréke) ugyanis a bélben felszívódik, nem tudja "felszívni" a vizet; a víz is felszívódik, és a veséken keresztül vizeletként ürül. Ha a méz fel nem szívódó, ozmotikusan aktív vegyületeket tartalmazna nagy mennyiségben, akkor a folyadék egy része valóban nem szívódna fel a bélből, és hasmenés lenne a mézfogyasztás vége - de ez, legalábbis ésszerű mennyiségek esetén nem így van.

A keveréket leginkább kora reggel, éhgyomorra kell fogyasztani, hiszen a szervezet ilyenkor képes a legjobban feldolgozni. A második adagot azonban késő este, lefekvés előtt fogyasszuk el. Figyelem, mindig frissen készített mézes italt igyunk.

Ezzel nem vitatkoznék (bár a tea "feldolgozásával" kapcsolatban lennének kérdéseim). Miért ne innánk meg reggel és este egy-egy csésze frissen főzött mézes teát? De ha ennyi a cikk mondanivalója, mi szükség a sok halandzsára?

Kép forrása: zansaar.com

 

Címkék: tea méz twice.hu

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr66757131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2014.10.04. 17:38:01

jó eséllyel kihánynám. a méz kegyetlenül felcsapja a savamat (reflux). pedig nagyon szeretem. már vajas kenyéren, nem melegvízben :)

Ruzsa Söndör 2014.10.05. 00:06:57

Az lehetséges, hogy a meleg vizes méz elejében kiküldi az emberből a felesleges anyagot, de idővel a szervezet minden ilyesmihez hozzászokik. A szűztea is eleinte olyan brutális volt, hogy az emberfia félderékig úszott a fekáliában, de néhány hónap és meg se kottyantott. Nem csinál itt csodát semmi.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.10.05. 08:05:58

@Ruzsa Söndör: a szűzteakapszula nem csak teát, hanem hashajtó hatású növényi kivonatot is tartalmaz. Ez egy olyan hashajtó amelynek hatásához lassan hozzászokás alakul ki, hatásossága lassan csökken. Ez a jelenség magyarázata.

eteP söröV 2014.10.05. 08:16:59

Azt írja a körlevél, hogy a meleg víz tisztítja a vastagbelet. Ezen nagyot kacagtam, mivel a víz melegségének csak a "hátsó bejáraton át" való beadáskor van jelentősége, ha a "szabvány" utat használja az ember, akkor 36,5 C lesz bármi, mire odaér, tök mindegy, hogy fagyi, vagy forró tyúkhúsleves volt-e előtte. :D

Na persze láz esetén lehet némiképp melegebb is. :)

Ruzsa Söndör 2014.10.05. 16:25:32

@kodpiszkalo: Köszi az információt. Én is ezt tapasztaltam, de nem tudtam az okát és a magyarázatát. Az biztos, hogy nem gyógyít, viszont embertelen rossz az íze. Ha kibomlik a kapszula, akkor az embernek bármilyen gondja is volt, az lesz a legkisebb baja. Az íz azonnali eliminálása mindent más törekvést felülír. Szerintem ezt Dr.Cseng valami büntetésnek szánja, mert ettől jobb ízű hashajtók is léteznek az univerzumban.

VagyokAZ 2014.10.05. 16:35:41

Annyira imádom, hogy itt ennyi féligképzett, magát mindenttudónak képzelő kisiskolás véleményez dolgokat, hogy el nem tudom mondani. Nagyon jókat szoktunk vidulni az oldalatokon. :D :D :D

Az az érzésem, hogy nagyon szeretnétek az alábbi témában a zseb oldalára kerülni, sok megvezetett egészséges, vagy beteg élete árán is. Ennek érdekében elhitetitek azokkal akik teljesen képzetlenek, hogy az élőlény nem más mint sejtek halmaza, az étkezés kémia, meg még rengeteg más ostobaságot.

www.netextra.hu/az-orvostudomany-legfobb-bunei/

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.10.05. 19:26:11

@VagyokAZ: örülök, hogy örömet szerzünk az írásainkkal!

Azt azonban sajnálom, hogy vannak olyan kiábrándult emberek, akik nem tudják elhinni, hogy van akit nem a pénz vagy egyéb önérdek motivál.

zsuzsanon2 2014.10.05. 21:04:23

Szerintem vagy az iskolai oktatással van baj vagy a népesség intelligenciaszintjével. Hova tűntek az okos emberek?

zsuzsanon2 2014.10.05. 21:07:50

@VagyokAZ: Én örülök, hogy vannak orvosok. Örülök, hogy gyógyítanak. Egyedül vagyok ezzel?

2014.10.05. 21:27:09

@kodpiszkalo: érdekesek az ilyen kommentek. mindig az jut eszembe, h van sajnos ma is olyan ország, ahol nincs működő eü, orvosok, kötelező oltások...hát el kell menni oda lakni, ha oda vágynak...Meg szegény kommentenő nem értette a kémiát és egyéb ostobaságokat az iskolában :D

noirp 2014.10.06. 12:29:39

@saláta boglárka: Jaja, irány a libériai szűzföld, ott nemigen van már orvos, oktatás meg aztán hujuj.

noirp 2014.10.06. 12:30:32

@zsuzsanon2: Van egy bonmot, ami szerint a Földön az össz-IQ állandó, a népesség meg nem...

Albu 2014.10.08. 13:05:00

@mildi: Refluxra repceméz javallott.
@Vörös Pete: A beöntés körülírásán felröhögtem.

Az orvosos témára: a végén minden hozzászólás fekete-fehér. Így nem fog menni. : )

Zsolt Pőcze 2014.10.16. 17:27:43

Egyetértek a cikkel, kivéve egy részelet: "Szerencsére sem a víz, sem a méz nem olyan reakcióképes, hogy elegyítésük során új vegyületek képződjenek." Még régen az Élet és Tudomány-ban olvastam egy cikket arról, hogy bizonyos kutatások szerint a mézből hidrogén-peroxid képződik, ha vízzel higítjuk és felmelegítjük. Nem tudom, hogy az alábbi cikk mennyire megbízható, de e szerint a képződő hidrogén-peroxid mennyisége 30-40% méz esetén a legnagyobb. www.principelle-deutschland.de/pdf/Dilution.pdf

SandorM 2014.12.04. 21:20:59

Mennyi mezet kell mennyi melegvizhez keverni?
koszonom.

SandorM 2014.12.04. 21:22:18

...es mennyi ideig tart egy kura?

fordulo_bogyo 2014.12.05. 02:31:41

@Zsolt Pőcze: Jajj. Es borzalom. es megegyszer jajj.

A mez ugy cukor es viz... higitsd vizzel... higabb cukros vizet kapsz, nem mast.

Nezd meg a folyoiratot ahol a cikk megjelent. "Alternative..."

Ha hidrogen-peroxidra vagyik valaki, az olcson kaphato, megbizthato koncentracioban, a kozmetikai boltokban, a gyogyszertarban.

Mennyi H2O2 kepzodik a cikk szerint? Legfeljebb 3mM.
Szamoljunk! a 3mM H2O2 az pontosan 0.01% H2O2.
0.01% a boltban vasarolhatsz 3-35%-os oldatot.
Azaz 300-szor 3500-szer tomenyebbed.
Miert vackolnal a mez higitasaval?

Veszel egy kis uveggel a boltban abbol egy csepp egy pohar vizbe es ott vagy, mint a mez vizezesevel...

Zsolt Pőcze 2014.12.05. 11:16:07

@fordulo_bogyo:

Ne pánikolj! Kérlek, maradjunk tényszerűek, attól, hogy felhívtam a figyelmet egy apró tévedésre, nem leszek alternatív párti. Én úgy látom, hogy olyan dolgokat gondoltál bele a kommentembe, amelyek nincsennek ott. A cikk választása tényleg nem volt szerencsés, de amúgy korrekten, számszerűen leírtak mindent, ahoz képest hogy alternatívak.

Beszéljünk a tényekről. Alaposan utánajártam. A mézben glükóz-oxidáz enzim található, amely képes a glükózt H2O2-vé és más anyagokká bontani. (en.wikipedia.org/wiki/Glucose_oxidase) Ezt a reakciót textil fehérítésére is használják, széles körben ismert tudományos tény. (Erről is tudok cikket küldeni, csak hosszú a link, nem teszem ide.

Szóval nem csak "cukros vízről" van szó. A méz enzim összetevőket is tartalmaz, és számtalan kémiai reakció PH-érték függő. Azzal, hogy vízzel keversz avlamit a HP-értéke megváltozik, új kémiai egyensúly áll be, ami új vegyületek keletkezésével jár. Ez tény. Az enzimek kis aktív gépek, elenyésző koncentrációban is komoly katalizáló hatást váltanak ki.

Nem állítom, hogy komoly antibakteriális hatása lenne méznek, de valamennyi lehet, ha csak minimális is. Nem csak a fenti cikk szerint képződik H2O2, és nem csak alternatívok jutottak erre a következtetésre. (Pl. egy fogorvosi cikk, ők is hallottak erről a dologról és kíváncsiságból letesztelték: aem.asm.org/content/78/2/536.full.pdf+html) Sorolhatnék még sokat.

Belsőleg nem alkalmazhatsz 3%-os hidrogén-peroxid oldatot, szerintem, mert veszélyes, viszont 0.002% H2O2-nek már lehet fertőtlenítő hatása, pl. az uszodavízben a minimum előírt mennyiség 0,005%, ha H2O2-t használnak klór helyett. Tehát nem alaptalan a dolog.

Zsolt Pőcze 2014.12.05. 11:53:27

@fordulo_bogyo:

Ponntosítanom kell, elnéztem valamit, 0.01%-os H2O2 koncentráció (amely a számításod szerint lehet a mézoldatban), pont a kétszerese az uszodavízben hatásos minimális koncentrációnak, az már egyértelműen hatásos.

De akkor is, attól, hogy valaki leönt egy pohár 0.01%-os H2O2 oldatot, attól nem fog a légúti fertőzésből vagy más betegségből meggyógyulni, a rövid expoziciós idő miatt és az miatt is, hogy a szervezet pillanatok alatt hatástalanítja a H2O2-t. A fogszuvasodás ellen sem véd meg, lásd a fenti fogorvosi publikációban a végén írt összefoglalást, amelyben, ha jól értettem, leírják, hogy ellentmondásos eredményekre jutottak a még fogszuvasodás gátló hatásával foglalkozó kutatások.

fordulo_bogyo 2014.12.05. 15:17:08

@Zsolt Pőcze: Panikrol szo sincs. ;-)
A wikis cikk szerint a higitatlan mez feluletes is folyamatosan lejatszodik ez a reakcio, es a mez felszinen H2O2 kepzodik.

Ennek fenyeben tovabbra is igaz a cikk allitasa:
"Szerencsére sem a víz, sem a méz nem olyan reakcióképes, hogy elegyítésük során új vegyületek képződjenek."

De koszonom, hogy felhivtad a figyelmem erre az enzimre, az aktivitasa valoszinuleg megno a higabb oldatban, amikor tobb oxigenhez jut. Kulon ertekelem az erveid alatamasztasat hivatkozasokkal! Koszonom!

Ahogy elfogyasztjuk a mezes vizet, a cukor gyorsan felszivodik az enzimeket meg a sosav es a pepszin lebontja a gyomrunkban, a belekbe mar nem jut el sem a H2O2, sem a kemiai reakcio melly eloallithatna helyben.

Imre K 2015.06.22. 07:44:51

Tartalmaz e antibiotikumot a méz? Ha igen mennyire ártalmas a rendszeres fogyasztóra?

fordulo_bogyo 2015.06.25. 04:47:26

@Imre K:
Nem tartalmaz.
Nem artalmas.

doroty.walls 2018.06.29. 04:02:00

Ezt kb. annyira hiszem el, mint a "Jajj. Es borzalom. es megegyszer jajj..." kezdetű szólásodat.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2018.07.04. 11:13:21

@Zsolt Pőcze: Azt írod, hogy " Kérlek, maradjunk tényszerűek, " - rendben.
DE: "Azzal, hogy vízzel keversz avlamit a HP-értéke megváltozik, új kémiai egyensúly áll be, ami új vegyületek keletkezésével jár. Ez tény. " Ez nem tény, hanem tévedés. Valamit vagy nem értesz, vagy rosszul jegyeztél meg, vagy mindkettő együtt.
Csak akkor változik meg a pH-ja, ha vízzel kevered, ha az a vegyület H+-t tud leadni, vagy felvenni. A cukor nem ilyen vegyület. A só sem. A C-vitamin az ilyen. Ez azt is jelenti minden pH mágusnak, hogy bizony a jó kis "hungarikum" C vitamin igencsak savas. Sőt, a méz is. (Többek között ez is okozza, hogy sokáig eltartható és nem romlik meg, de ettől még nem lesz antibiotikus.)
Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy ha vízzel elkeversz valamit, akkor új vegyületek keletkeznek.

fordulo_bogyo 2018.07.04. 23:45:55

@doroty.walls: Nem tudok segiteni.
Nem is akarok.
Ha kerdezel, szivesen valaszolok, ervelek, hozok tenyeket.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása