mi az ördög...

2014.08.06., Szerző: kodpiszkalo

dt.jpg...nyelv? - kérdezik mostanában többen. A fogyni akarókat izgatja elsősorban ez a kérdés, mert csodálatos ígéretekkel bombázzák őket az ördögnyelvkivonatot forgalmazó cégek: 

- elnyeli a bélben kialakuló mérgező anyagokat és segíti azok kiürülését a szervezetből

-1 hét alatt mínusz 2 kiló!

- cukorbetegség kezelésére hatékony

- porrá zúzza a zsírokat (!!!)

- kisimítja a narancsbőrt

ésatöbbi, ésatöbbi.

De mi igaz ebből? Valóban ilyen forradalmi újdonsággal van dolgunk? Mit várhatunk ettől az ijesztő nevű anyagtól? Egyáltalán: állat, növény, vagy mi a csuda?

Nos, nincs új a nap alatt, de a marketingesek megint kitettek magukért: az ördögnyelv nem más, mint a 2-3 évvel ezelőtt divatos, mára (majdnem) mindenki által elfeledett konjak. Én is írtam róla anno, de ki emlékszik már arra? Lassan már én sem... Épp ezért felfrissítettem az akkori írást az ördögnyelv iránt érdeklődők kedvéért.

Íme:

Az ördögnyelv röndös neve leopárdkontyvirág (még röndösebb, latin neve Amorphophallus konjac), Kelet-Ázsia szubtrópusi területein él, hatalmas gumói miatt termesztik. A gumóból készül a konjakliszt, amit a japán konyhában sürítésre használnak. Ugyanilyen céllal az élelmiszeripar is hasznosítja, E-425 számon közismert élelmiszer-adalékanyag (figyelem: 100%-ban természetes, mégis van E-száma!!!) Mivel a konjak vízzel sűrű, viszkózus gélt alkot, az élelmiszeriparban sürítőanyagként (pl. pudingokban, levesporokban, mártásokban) használják. Ez a sajátossága annak tulajdonítható, hogy a konjak nagy részét egy vizet nagyon jól megkötő, jól duzzadó poliszacharid (összetételét tekintve glükomannán) teszi ki.

ac2.jpgac.jpgac3.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

A konjak virága, gumója, és egy büszke termesztő

Ugyanezen tulajdonságával függ össze fogyasztószerként történő felhasználása is: a gyomorban vizet megkötve megduzzad, teltségérzetet okoz, ezáltal némileg csökkenhet az étvágy. A szervezet emésztőenzimei nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben képesek lebontani, nem képződik belőle glükóz, így nem emeli a vércukorszintet, nem hízlal. Ennek következtében elvileg fogyni is lehet, de azok a fantasztikus állítások, amik egyes termékek reklámjában olvashatóak, enyhén túlzóak. 

Nem kizárt tehát hogy fogyaszt, de csodát nem (ettől sem) kell várni. Fogyasztó hatását emberen még nem igazolták, egyetlen, valamennyire releváns vizsgálat található a szakirodalomban: 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknél napi 3,6 g konjakliszt adagolása esetén (4 hét után) enyhe koleszterin- (-10%) és éhomi vércukorszint-csökkenést (-20%) figyeltek meg.

Képek forrása: spicydonut.storenvy.com
visitchem.com
wikipedia.org
briansbotanicals.net

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr696580207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakvandorolunk 2014.08.07. 14:33:24

Azt szeretném megkérdezni, hogy a No Carb Noodle termék mennyire biztonságos az összetevőit tekintve.

Összetevők: 76% tisztítottvíz, 20% kálcium-hidroxid, 4% konjac liszt.

Eddig a háromból csak a vizet ismertem, most viszont már tudom, mi az a konjac liszt (köszönöm!), így csak a kálcium-hidroxid hiányzik.

Azt írja a csomagolás, hogy

Tápanyagtartalom 8 kcal/100g:
szénhidrát 3,8g
vízben oldódó rost 3,2g
kalcium 20g

Nem gáz ENNYI kalciumot megenni???

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.08.07. 17:15:59

@csakvandorolunk: A Ca(OH)2 közismert neve az oltott mész - egyébként ez az anyag legálisan és biztonságosan felhasználható élelmiszeradalékként, de az Ön által megjelölt %-os arány nekem elég magasnak tűnik. (a gyártó oldalán a pontos összetételt nem közlik)

fordulo_bogyo 2014.08.07. 18:44:30

@csakvandorolunk: Ha 20% kálcium-hidroxid van benne, akkor nem lehet 20g kálcium, csak 10.81g (mert a tobbi az OH sulya).
:-(

Bizarr: miert akarna valaki oltott meszet enni? Mergezo, maro hatasu anyag, 7g/testsulykilogramm a halalos adagja (LD50) szajon at.

csakvandorolunk 2014.08.07. 19:03:22

HÁt, tészta helyett enném. Ez szénhidrátmentes paleo-tészta.
De ha nem biztonságos, akkor eszem ágában sincs enni. EGyszer vettem, akkor kipróbáltam, nem volt rossz egyébként. Miért kell bele oltott mész??? Az mire jó? Állagjavító? VAgy tápérték? vagy mi?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.08.07. 21:30:13

@csakvandorolunk: valóban, itt a számokkal valami nem stimmel. Ettől függetlenül absz. nem értem, mit keres ebben a termékben számottevő mennyiségű kalcium-hidroxid.

Asidotus 2014.08.08. 13:36:23

"a gyomorban vizet megkötve megduzzad ... A szervezet emésztőenzimei nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben képesek lebontani"
Vajon ki tudjuk kakilni?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.08.08. 14:03:28

@Nűnű: változatlanul, megemésztetlenül ürül

ment_a_lista 2014.08.09. 16:26:19

Ezt találtam: "For every one hundred grams of Konjac noodles, about 40 milligrams of calcium can be found, similar to the amount of calcium found in milk. Konjac foods are full of fiber and rich of calcium."

Ugyanazon oldalon jópár megbízhatónak tűnő vizsgálat:
www.konjacfoods.com/medical.htm

Egy magyar forgalmazó oldalán ez: "Lúgos kémhatása segít a szervezet sav-bázis elérésében/megőrzésében – a túlsavasodott szervezetben hamarabb jön létre rosszindulatú sejtburjánzás"
;-)

Anatómus 2014.08.13. 22:46:25

Összehasonlítottuk az ördögnyelv kapszula és az a Fatball kapszula oldódási idejét és morfológiai változásait, szigorú laborkörülmények között, rázógépen és a gymor pH-ját utánzó sósavval beállított oldatban.
Az indított erre, hogy megnézzük, miért írják több helyen, hogy a kapszula fogyasztása nyelőcsőelzáródást okozhat( ha ott kezd el duzzadni), illetve akár a fulladásveszély sem zárható ki.
A fényképes dokumentációt a facebookra teszem fel, a képekből jól látszik, hogy az ördögnyelvpor vízzel elkeverve szép gélt alkot, de ha a kapszulával együtt kerül nedves/savas közegbe, akkor a kapszula végeinél kezd el felpuhulni és nagyméretű, randa, nedves cigarettacsikkre emlékeztet leginkább, ha ebből három a nyelőcsőben reked, bizony oközhat erőteljes elzáródást. Nem is értem, hogy merhet valaki ebből egyszerre egynél többet lenyelni. Én inkább a gél fogysztását ajánlanám :-)

2014.08.14. 20:26:28

van egy jobb módszer: kevesebbet enni...Norbi egész szépen meggazdagodott az akarat gyenge embereken. nem ő a hülye...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása