fújd, ameddig fújhatod

2014.07.26., Szerző: kodpiszkalo

cm.jpgGimnáziumi irodalom- és történelemtanulmányaim máig legelevenebben élő emlékei a tankönyvekben (ki tudja, miért) részletesen és valósághűen tárgyalt betegségek és kivégzések. Arany János időről időre kiújuló, bűzlő sipolya mellett máig jól emlékszem Szokratész kivégzésére, akit istenkáromlás és az ifjúság tévútra vezetése miatt bürökpohár általi halálra ítéltek. Az ítélet szerint Szókratésznek egy bürökkivonatot tartalmazó poharat kellett kiürítenie, amely viszonylag lassú halálhoz vezetett (ez a kivégzési mód az ókori Görögországban a törvénykönyvekben is szerepelt). Témánk szempontjából mellékes, hogy az ítélet koholt vádak alapján vagy elfogadható indokkal született, ugyanis jelen írás fókuszában az ítélet-végrehajtás eszköze, a bürök, pontosabban a foltos bürök (Conium maculatum) áll.

De hogy miért érdekes ma ez a mérgező növény? Hát mert újabban akár játékszerként is gyermekeink kezébe kerülhet. Van egy bürökduda nevű hangszer, amely 

a szó szoros értelmében nem is hangszer - bár muzsikálni lehet rajta. Ez a készség ugyanis nem a saját hangján szólal meg, hanem - erre a népi neve is utal - az általad beledúdolt dallam hangját erősíti fel, illetve változtatja el... néha kimondottan mulatságos módon. Ó igen: a dallamot az oldalán levő ovális nyílásba kell 'beleénekelni' kellő bátorsággal, hogy rendesen megszólaljon. Hossza 10-15 cm körüli, s elsősorban bürökből készült. Ez az országszerte ismert, zölden még mérges gyomnövény vén korára megszelidül, s kiszáradt állapotában nagyszerű hangszeralapanyagot, szép csontfehér csöveket ad - pásztoraink évszázadok óta használják. Az elöregedett, üreges szárból készítettem a hangszer testét, melynek két végét felcsiszoltam. A végén levő hártya - melyet a zenélés alatt szabadon kell hagyni rezegni - ezúttal háztartási csomagolópapírból készült.

Mivel használata előképzettséget sem igényel (csupán muzsikáló kedv kell hozzá), nyugodt szívvel ajánlom örömzenélésre bárkinek. Ez a kisebb méretű típus inkább a kisgyermekek, illetve a hölgyek hangszínéhez illeszkedik jól. Tartalmas szórakozást kívánok!

A foltos bürök Magyarországon vadon előforduló ernyősvirágzatú növény, amely foltos száráról kapta nevét. A növénynek minden része mérgező. Legtöbb mérgező alkaloid (koniin) a termésben található (mintegy 3,5%), a szárítás során méreganyagainak koncentrációja csak lassan csökken, a száraz föld feletti rész kb. 0,7% toxint tartalmaz (ami aztán a tárolás során tovább mérséklődik).

foltos bürök szára és levele.jpg

Foltos bürök szára és leveles, virágos hajtása (forrás: plantsandbeasts.blog.hu)

 

A "vén korára megszelídül" kifejezést tehát érdemes óvatosan kezelni: nagyon valószínű, hogy a bürökduda is tartalmaz valamennyi alkaloidot. A bürökmérgezés eredménye nem gyors és szép halál: alkaloidja a neuromuszkuláris (izom-ideg) kapcsolatot blokkolja, alulról felfelé haladó izombénuláshoz vezet. Az áldozat nem veszti el eszméletét, ép tudat mellett légzőizmai felmondják a szolgálatot, néhány órán vagy napon belül megfullad. Platón nemcsak Szokratész védőbeszédét írta meg, hanem mestere halálát is szinte tudományos igényességgel dokumentálta Phaidón című művében:

megtapogatta magát, s közölte velünk, hogy ha szívéig ér, elköltözik. Már csaknem a köldökéig kihűlt, mikor kitakarva magát - mert idáig be volt takarva - így szólt, és ez volt végső szózata: "Kritón, Aszklépiosznak kakassal tartozunk: adjátok meg neki és el ne feledjétek." "Meglesz, - felelte Kritón - de gondold meg, van-e még más mondanivalód." De erre a kérdésre ő már nem válaszolt, hanem kis idő múlva megrázkódott, és az ember kitakarta, s tekintete már megtört; Kritón ezt látva, lezárta száját és szemét.

Ahhoz, hogy megmérgeződjünk, valószínűleg jó sok dudát kellene megenni - ez természetesen nem reális lehetőség. Valószínűleg a pásztorok körében épp ezért nem volt jellemző a mérgezés. Azonban ha gyerek kezébe kerül a hangszer, más a helyzet: szétrágása, a bürök nyállal való bőséges "kivonása" elvileg veszélyes is lehet. Manapság, amikor sokan attól rettegnek, hogy a gyermek műanyagtányérjából melamin oldódik ki, a "mérgező" gyógyszer helyett homeopátiás szert adagolnak (amely akár bürökből is készülhet), s nem ritkán évekig csak babavizet (??) adnak a gyermekeiknek, megfontolandó, tényleg a bürökmuzsika-e a legmegfelelőbb, legbiztonságosabb játék...

 

Címkék: mérgező bürök

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr116546721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2014.07.28. 00:51:33

A bürök az termeszetes, tehat OK, a muanyag az mesterseges, az a rossz.
Ezt nem lehet megerteni?
;-(

"a tankönyvekben (ki tudja, miért) részletesen és valósághűen tárgyalt betegségek és kivégzések. Arany János időről időre kiújuló, bűzlő sipolya"

Orulok, hogy en masik iskolaba jartam, es ott errol egyetlen szo sem esett... szerintem a tankonyvben sem, de bevallom, azt nem olvastuk vegig, a magyartanarunk (Sipos Lajos) az oaltala leadott tananyagot kovetelte inkabb.
Azota is nagyon szeretem az irodalmat. Koszonet erte!

fordulo_bogyo 2014.07.29. 01:02:23

A koniin halalos adagja (LD50) 7mg/kg.
Egy 10kg sulyu gyermek eseten ez 70mg. A termesben 3.5% lehet, mas novenyi reszekben kevesebb. Szamoljunk a termessel.
70/0.035=2000 mg azaz 2g termes elfogyasztasa okoz 50% valoszinuseggel halalt egy 10kg sulyu gyermek eseten.

Mi egy ilyen duda (soha nem hallottam rola) sulya? Ebbol mennyit rag szet a gyermek?

Mivel lassan hat, van ido kozbeevatkozni, es mesterseges lelegeztetessel kivedheto a halal, a koniin kiurul a szervezetbol.

Ertem a elvet, es egyetertek veled, de azt hiszem, ezt egy kicsit eltuloztad. A veszely nem olyan nagy, azt hiszem.
Tevedhetek.

Az biztos, en nem adnek a gyermekem, ukokam kezebe ilyet. Engem a disznovenykent kultivalt gyuszuvirag is zavar.

noirp 2014.07.30. 16:58:42

Jaj Istenem! A tökduda már nem is jó...? Ugyanaz a licenc, tökszárból!!

Ki az a Bos primigenius, aki bürköt ad a gyerek kezébe?!

@fordulo_bogyo:

"A bürök az termeszetes, tehat OK, a muanyag az mesterseges, az a rossz.
Ezt nem lehet megerteni?"

Én sosem fogom. A hiba talán az én készülékemben van.

U. i. a szerzőnek köszönöm a korrektséget, amivel meghivatkozta a plantsandbeasts-blogot.

Gabyszappan 2014.12.30. 01:15:45

Akkor most hatásos a homeopátia, vagy nem? Eddig azt tetszett vetíteni, hogy semmit sem ér. Akkor meg tökmindegy, ha méregből van is, nem?
Megyek a föld alá. Csak előbb megnézem még egyszer Jody Foster Légcsavarc. filmjét.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása