a kullancsokról

2014.04.16., Szerző: j.norbert

800px-Ixodes_ricinus_wwalas.jpgSzépen kitavaszodott, egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket, hétvégéiket a szabadban töltik. Hazánkban nem élnek skorpiók, mérges kígyók (a viperát leszámítva), sem veszélyes nagyragadozók, viszont van egy aprócska ízeltlábú, amelytől sokan félnek, s amelyről érdemes egy kicsit többet beszélni: a kullancsokról lesz szó.

Igazából nem is egy fajról van szó, sok nagyon hasonló faj létezik, hazánkban legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Vérszívó paraziták, elsősorban emlősöket támadnak meg, de a előfordulhatnak madarakon, hüllőkön is. Elterjedt vélekedés, hogy fákról, bokrokról ugornak le áldozatokra, de a kullancs nem tud ugrani, s egyébként is az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli. Szájszerve kiválóan idomult a vérszívásra, akár testtömegének a többszörösét is képes magába szívni. A testhajlatokat, a hajas fejbőrt, szőrzettel borított testfelszínt kedveli a legjobban. Rendszeresen előbukkan a facebookon, de máshol is, az a körlevél, miszerint benyálazott gyufával egyszerűen eltávolítható a vérszívó. A legendát már több helyen is megcáfolták, a lényeg: a kullancs nem mászik át gyufára, nem jó, ha bekenjük olajjal/vazelinnal/ecettel/stb, vagy ha nyomkodni kezdjük. A kullancs eltávolításához a legjobb az erre való csipesz.

A kullancsok sok betegséget terjeszthetnek, e403px-Erythema_migrans_-_erythematous_rash_in_Lyme_disease_-_PHIL_9875.jpgzek közül a legismertebb a Lyme-kór, valamint a kullancs-encephalitis. Eltávolítás után előfordulhat egy kicsiny bőrpír, kisebb irritáció, ez teljesen természetes. Akkor érdemes orvoshoz fordulni (de akkor mindenképp), ha az úgynevezett erythema migrans jelenik meg: kokárda alakú bőrpír, mely általában a csípés helyén alakul ki, s akár 10-12 cm méretűre is megnőhet. Ez a Lyme-kór egyik korai jele lehet, ilyenkor a fertőzés korai szakaszában antibiotikum-kezelésével könnyen gyógyítható. A betegséget a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozhatják. Ha nem ismerik fel időben, akkor idegrendszeri panaszokat, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak kísérik a betegséget, majd a későbbi szakaszban ritmuszavar, szívproblémák, ideggyulladás lépnek föl, akár teljes bénulás is kialakulhat. Haláleset nagyon ritka. Védőoltás még nincsen forgalomban a Lyme-kór ellen. Lehetséges az eltávolított állat bevizsgálása a betegség kórokozójára, ám a baktérium jelenléte a kullancsban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy meg is fertőzi az embert.  Szakszerű eltávolítás esetén a fertőzés esélye csekély. A bőr fertőtlenítése sem véd a fertőzéstől: ha kórokozó került a szervezetbe, a bőrfelszínre juttatott fertőtlenítő nem éri el a mélyebben fekvő területeket. Ha a bőrpír mégis kialakulna, feltétlenül forduljunk szakemberhez!

A másik betegség, amit a kullancsokkal kapcsolatban emlegetnek, a kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás). Kórokozója a flavivírusok közé tartozik. A központi idegrendszert támadja meg, elsősorban (mint neve is mutatja) az agyvelőben okozhat gyulladást, de agyhártyagyulladást (meningitis) is  kiválthat, esetleg mindkettőt (meningoencephalitis). A tünetek kb. egy hét lappangási idő után jelentkeznek, láz és végtagfájdalom formájában. Átmeneti javulást követően a panaszok súlyosabb formában térnek vissza, ekkor már a központi idegrendszert támadja meg a vírus. Súlyosabb esetekben bénulás léphet fel, a kórokozó megtámadhatja a szívet is. Ritkán halálos is lehet. Védőoltással lehet (és érdemes) is ellene védekezni.

A kullancsok más betegségeket is terjeszthetnek (tularémia, babeiózis (ez kutyákra veszélyes) stb.). Ha a természetbe mennénk, a kullancsok ne tartsanak bennünket vissza. Ugyan gyakoriak hazánkban, mégis, ha odafigyelünk ritkán okoznak problémát: zárt ruházat, kullancsriasztó (a közhiedelemmel ellentétben a szájon át szedett, bőrön át párolgó B6 -vitaminok szaga nem riasztja el a kullancsokat; ugyanígy hatástalan a preventív céllal fogyasztott sör, bor, pálinka is...), kirándulás után alapos átvizsgálás. Ha mégis előfordul bennünk kullancs, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel a kullancsot, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben). A védőoltástól sem kell tartani, nem okoz autizmust, pláne nincs benne mikrocsip. Kis odafigyeléssel a kockázat minimálisra csökkenthető!

A képek forrása a Wikimedia

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr975915484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsanon 2014.04.16. 23:45:15

Mikrochip??? :D:D:D
Ezt még nem hallottam!

zsuzsanon 2014.04.16. 23:49:50

Pár éve láttam egy német kórház oldalán, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a kullancsot, hogy még véletlenül se nyomjuk meg, és öklendezzen: le kell egyszerűen borotválni, nem baj, ha a fej bennmarad, majd kifordul magától. Persze ez akkor jó, ha hamar felfedezzük és kiszedjük.

gybencsko 2014.04.18. 21:04:47

@zsuzsanon: "Pár éve láttam egy német kórház oldalán, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a"

"... microchipet". Azt hittem ez jön :D

zsuzsanon 2014.04.19. 23:19:53

@gybencsko: :D

Ha ilyent olvasol, az nem én voltam.

zsuzsanon 2014.04.21. 18:47:56

Van itt köztetek orvosbiológus, aki a növények gyógyhatásaival foglalkozik? Vagy ismertek ilyent személyesen?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.04.21. 18:56:37

@zsuzsanon: bar en nem vagyok orvisbiologus, a tobbi kriteriumnak megfelelek

zsuzsanon 2014.04.22. 01:22:54

Írhatok privát?
Az orvosbiológusnál csak a hasamra csaptam, fogalmam sincsen, hogy ilyen cím ill. szak létezik-e. De jól hangzik mindenesetre. :D

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 16:09:47

@zsuzsanon: Én sem hallottam még ezt a mikrochipes agymenést, de máris betegre röhögtem magam rajta. Képzelem, micsoda összeesküvés-elméletek lehetnek mögötte. De így is már jobb ez az egész sztori kacagtatásra, mint a Markos-Nádas páros vagy Laár Andrisék!

Reactor 2022.12.22. 05:20:19

Érdemes a kullancskanalat kipróbálni. Azonkívül, ha túl későn fedezzük fel a kis szemétládát és már jól megszívta magát, bátran le lehet kenni zsírral vagy vazelinnel. Lehet, hogy visszaöklendezi amit megevett, lehet, hogy nem, egy dolog biztos: ami kórokit megkaphattál tőle, azt már mind megkaptad, efelől nyugodt lehetsz. Ha frissen mászott beléd, akkor persze ne kenegesd.

@zsuzsanon: Erre nem vennék mérget, hogy a fej majd kijön magától. Legalább ugyanekkora esély van rá, hogy bennmarad, a bőr szépen összenő felette, és begyullad. Ezért nem jó ötlet pl. tengerisün-tüskét se benn hagyni a bőrbe.

@lactoveGAYATRI: Hadd tájékoztassalak: ilyen RFID-chipek már léteznek, és bizony használják őket megfigyelésre. Egyelőre még "csak" háziőrizeteseken, karpereccel.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása