ASEA - palackba zárt csodamolekulák?

2013.10.25., Szerző: j.norbert

w.jpgRedox jelzőmolekulák, sejtszintű egészség, több billió palackbazárt molekula, tudományos áttörés, hihetetlen gyógyulások – ilyen és ezekhez hasonló jelzőkkel találkozhatunk az interneten, ha beütjük a keresőbe az „ASEA" szót. De vajon mi van mögötte, tényleg hatásos-e, vagy csak egyike az újabb szemfényvesztésnek?

Az ASEA születése két amerikai üzletember, Verdis Norton és James G. Pack nevéhez fűződik, az ő finanszírozásuk tette lehetővé, hogy állítólag 17 év laboratóriumi kutatás után a csodamolekulák eljuthassanak az emberekhez. Ehhez (szintén állítólag) 30 millió USD volt szükséges, ami összehasonlítva egy gyógyszer teljes kifeljesztésével (1-1,5 milliárd USD) nem is sok. De mit is állítanak, mire képes ez a szer?

A redox molekulák biztosítani tudják számunkra, hogy sejtjeink működése egészséges legyen. Ha valamelyik sejtünk, bárhol legyen az a testünkben, valamilyen segítségre szorul, a redox (jelző) molekulák a szükséges segítséget megadják számára. A beteg sejteket megjavítják, és ha ez már nem lehetséges, akkor azt eltávolítják, és a szomszédos sejtek felhasználásával új, egészséges szervazonos sejtet építenek.


A tudósok rájöttek arra, hogy a Mitokondriumok (sic! ) nem csak energiát termelnek, de még a sejtek optimális működését biztosító RedOx Jelzőmolekulákat is ők állítják elő. Azok a folyamtok, melyek során a Mitokondrium RedOx Jelzőmolekulákat termelnek, sós vizes közegben mennek végbe. A só és a víz is nagy mennyiségben megtalálhatóak a szervezetünkben, a sejtjeinken belül és azokon kívül egyaránt. A szervezetben minden biokémiai reakció ebben a sós vizes közegben megy végbe.

Tehát ezek vegyületek a mitokondrium nevű sejtszervecskében termelődnek, előállításuk sok tudósnak már sikerült (hivatkozás nincsen rá), de stabilizálni ezeket először Dr. Gary L. Samuelsonnak sikerült csak. Sajnálatos módon ezeknek a vegyületeknek összegképletéről, szerkezetéről egy szót sem szólnak, mindössze egy szerény dokumentucska ír a molekulák fluoreszcens detektálásáról. Valamint olvashatunk egy rövid, középiskolai biológiai ismeretekkel rendelkezők számára megmosolyogtató leírást ezen vegyületek jellegzetességeiről:

Ezek az egyszerű Redox jelzőmolekulák két csoportba oszthatók: Reaktív oxigén és Gyengített fajták. A Reaktív oxigén fajták felvértezik az immunrendszert, a Gyengített fajták pedig aktiválják az antioxidánsokat.

Samuelsonék állítása szerint sós vízből sikerült az előállítás:

Az ASEA gyógyszerkönyvi minőségű sóból (NaCl) és ultratiszta desztillált vízből készül, az orvosi célra használt sóoldatokhoz hasonlóan.

Samuelson elektrolízissel állította elő a molekulákat, és nanotechnológia segítségével „csomagolta be" őket. Itt érdemes megállni picit. Mi történik, ha konyhasóoldatot elektrolizálunk? Aki tanult egy kis kémiát, annak nem okoz gondot a reakcióegyenlet felírása:

2H2O + 2NaCl → Cl2 + 2NaOH + H2

Azaz elemi klór keletkezik reakció során, ez magyarázza a termék leírásakor említett „uszodaszagot". Tehát klóros vizet adnak el többezer forintért, nem rossz üzlet! (Jelen kémiai ismereteink szerint más vegyületek, köztük „redox molekuklák" sem képződnek sós víz elektrolízise során.) Állításuk szerint ugyanakkor a termék nem tartalmaz klórt vagy nátrium-hipokloritot (NaOCl):

Néhány a Redox Jelzők összetevői közül tartalmaz klórt. Ez nem azonos formában van jelen, mint a klór molekulák vagy a fehérítők (Cl2, NaOCl), melyeket a medencék fertőtlenítésére szokták használni. A kiegyensúlyozatlan formában lévő klórok irritálóak és mérgezőek. A tökéletesen kiegyensúlyozott Redox Jelző keverékek (ASEA) nem mérgezőek, nem irritálóak, sőt inkább nyugtatóak. Biztonságosak minden szövetre a testben, beleértve a szemeket is.

Szintén a honlapról származó információ szerint:

A szabványos ivóvíz esetén alkalmazott módszerek (például az EPA/600/330.3) nem megfelelőek az ASEA-ban található teljes klórmennyiség elemzéséhez. Ezek a módszerek azt eredményezhetik, hogy a Redox jelzőkomplexumok mesterségesen klórt szabadítsanak fel.

Ezek szerint csak az ő módszerükkel mérhető olyan eredmény, amelyet hajlandóak elfogadni. Értjük. Mi az a „kiegyensúlyozatlan" vagy „kiegyensúlyozott" klór? Sajnos az angol verzió sem segít ennek megértésében. A nanotechnológia alkalmazásáról több szó nem esik, nem tudjuk meg hogyan történik ezen állítólagos „csodamolekulák" csomagolása. Mint említettük, ugyanígy semmit nem tudunk meg arról sem, hogy pontosan mit és milyen mennyiségben tartalmaz a termék, azon kívül, hogy van benne só:

120 ml mennyiségű ASEA-ban hozzávetőlegesen 123 mg nátrium található. Ez körülbelül ugyanannyi, mint 4 átlagos sültkrumpli (1 sültkrumpli per 30 ml).

Hogy szerves anyag nincs benne, arra az is utal, hogy eléggé etrém körülmények között is stabil marad (akárcsak a sós víz):

Az ASEA 148 °C értékig stabil, túléli a mikrózást, a lehűtést vagy a lefagyasztást.

Márpedig ilyen alapvető információk hiányában akár az orosz rulettel azonos kockázatot is jelenthet a termék fogyasztása (hogy messzebbre nem menjünk, például bizonyos anyagokra allergiások számára). Szintén nem mellékes, hogy nem derül ki, hogy milyen termékkategóriában van forgalomban. A gyógyszerek, gyógytermékek, étrend-kiegészítők listáján mindenesetre nem található meg, így az is elképzelhető, hogy illegálisan van forgalomban. Mindebből azért már sejthető, hogy mennyi értéke lehet a terméknek. Azonban több egyéb állítás is van az ASEA-val kapcsolatban, érdemes néhányat górcső alá venni.

500 százalékkal emeli az antioxidánsok aktivitását

Jelesül a glutation-peroxidáz és a szuperoxid-dizmutáz enzimeket citálja a dokumentum. Sehol egy hivatkozás, a módszertani hiányosságok miatt az állítólagos mérés nem reprodukálható, nem ellenőrizhető. Azt azonban megjegyeznénk, hogy sós víz elektrolízisével nem válik antioxidáns hatásúvá a víz, és az antioxidánsok aktivitását sem fokozza. Ha van ilyen hatás, akkor azt valamilyen egyéb, hozzáadott anyag okozza.

A beteg sejteket "megjavítják", és ha ez már nem lehetséges, akkor azt eltávolítják, és a szomszédos sejtek felhasználásával új, egészséges szervazonos sejtet »építenek«.

Olyan nincsen, hogy „szervazonos" sejt. Minden szervünket különböző típusú sejtek és szövetek építenek fel, nincsen külön „agysejt", vagy „légcsősejt".

Az ASEA nem toxikus, ezért nem áll fent a túladagolás veszélye. Tény, hogy az ASEA biztonságosabb, mit a csapvíz, az ásványvíz vagy a lúgos víz. Talán nem is találni az ASEA-nál biztonságosabb dolgot a földön. Bizonyítottan biztonságos minden szövetre, szervre és egyben az egész szervezetre is.

Erősen hatásvadász reklámszagú megfogalmazás. A cég honlapján feltüntetett vizsgálatok ugyan sok mindenre kiterjednek, de ha tényleg úgy készül a termék, ahogy sejteni lehet, ne lepődjünk meg a biztonságosságán.
Szakirodalmi keresések (PubMed) nem hoznak eredményt, ha az „ASEA" keresőszóval próbálkozunk – márpedig ha egy termékről nincsenek szakmai folyóiratokban megjelent, ellenőrizhető cikkek, a cég honlapján feltüntetett vizsgálatok tudományos hitelesítése sem történt meg. Az egyik ASEA-val foglalkozó honlapon ennek ellenére több cikket is felhoznak (elég megmosolyogtató, hogy fordítógéppel fordították le a címeket!). A cikkekben szó sincsen ASEA-ról. Reaktív oxigén szpecieszekről (ROS) annál inkább: biokémiai folyamatok során keletkező peroxid és szuperoxid ionok nagy mennyiségben meglehetősen károsak lehetnek, szerepet játszanak az öregedésben, rosszindulatú tumoros folyamatokban (de a kórokozók elleni védekezésben is).
A Cochrane adatbázisban sem ad találatot az ASEA-ra, ellenben van egy videó az interneten, kettős vak tesztről, amit a Észak-Karolinai Research Campus Intézetben végeztek, Prof. Nieman vezetése alatt. Az erősen reklámszagú kisfilmben megszólalnak a cég vezető munkatársai, maga Nieman is. A (tudományos folyóiratokban szintén nem fellelhető) vizsgálat lényege a következő volt: kerékpározók anyagcseréjét vizsgálták, milyen hatással van rá az ASEA. A kapott eredmények szerint már egyszeri ASEA fogyasztás is krónikus hatást mutatott (Miféle krónikus hatás? Hogyan mutathattak ki krónikus hatást egy hét hosszúságú vizsgálat után?  Az epéből 43 anyagcseretermék eltolódást észlelték (Milyen eltolódás, biztosan jó hatású? Egyáltalán: epét önmagában nem szokásos vizsgálni) 150-200 vegyületből. Utána érdekes dologról beszél az egyik fehérköpenyes (A feliratban olvasható „micro araenalysis"-re egy találatot sem hoz a google, talán microanalysis, erre egy élettudományokhoz értő, magára adó fordító ügyelne. Azt már csak megemlítjük, hogy az angol „PhDs"-t állandóan orvosnak fordítja.), miszerint több mint ezer gént vizsgáltak meg, és általában egy-kettőben látnak változást (Miben? Expressziós szintben?). Majd utána megint visszatér az anyagcseretermékhez, mintha ezekről volna szó – akkor most mi is van? Gének, vagy metabolitok? A kettő nem ugyanaz... Hab a tortán az utána felvillantott grafikonok, az ASEA oszlopa mindig nagyobb (néhány szabad zsírsav és glicerin). Se tengelyfelirat, se mértékegység, így nem azonosítható be, hogy miről is van szó. A detektált zsírsavak megnövekedett vérszintjéből azt a következtetést vonták le, hogy az ASEA-tól többet tud az ember teljesíteni. A videóban sportolók számolnak be a szernek tulajdonított hatásról. A mozgókép utolsó harmadában beszámolnak, hogy heti 1,2 dl ASEA fogyasztása esetén a szervezet zsírraktárai mobilizálódnak, főleg a hasi területekről (hivatkozás persze nincsen). Ha mozgunk, gyorsabban fogyunk, de ha nem az sem baj! Az szervezet majd ezeket a zsírokat használja majd föl egy „életen" keresztül. Ráadásul mellékhatása sincsen, az viszont erősen önellentmondás, hogy nincs hatással az oxidatív stresszre – nem erről volt szó följebb?

Csak néhány kérdést tennénk föl: hány emberen végezték el a vizsgálatot? Hogyan osztották őket csoportokba? Milyenek voltak a laboratóriumi vizsgálatok? Volt-e szignifikáns eltérés a két csoport között? Egyáltalán: hol vannak a számszerű, pontos eredmények?

A videó végén nyilatkozó úriember adja meg a csattanót:

Az irónia ebben számomra az, hogy mikor az ASEA-ra gondolok, nem a tudományra gondolok.

Én sem.
Érdemes még egy pillantást vetni az árlistára is. Alig ötvenezer forint kicsengetése után már fogyaszthatjuk a csodamolekulákat! Élettudományokkal foglalkozóként nem feladatunk az árak értékelése, inkább ajánljuk azokat a fogyasztóvédelem, a nyilvánvalóan nagy forgalom után befizetendő adókat pedig az adóhatóság szíves figyelmébe.

Kép forrása: forbes.com

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr245598453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sosperec 2013.10.25. 13:09:02

Nem ertek ehez sem, de ilyenkor mindig megakad a szemem a az ingyenes domaineken... Rengeten borzasztoan draga csodaszer honlapja szokott olyan lenni, mintha egy masnapos 12 eves csinalta volna. Ha ennyire jo, ennyire nagy a forgalom, nem erne meg befektetni egyszeri 20-50ezer forintot egy normalis honlapra, meg evi 3000-et egy sajat domainre?

pounderstibbons 2013.10.25. 15:55:50

"500 százalékkal emeli az antioxidánsok aktivitását"

Amennyire csekély biológiai ismerteim terjednek, a Aseában található "Reduktív Oxigén" pont az antioxidánsokkal ellentétes hatást fejt ki az élő sejtekre (azaz pont olyan szabadgyökök vannak benne, mint amilyenek ellen harcba küldik az antioxidánsokat), így nem csodálkoznék, ha tényleg emelné az antioxidánsok "aktivitását". Ahogy a kígyóméreg is emeli gondolom az amúgy céltlanul csapongó méregellenes anyagok "aktivitását", de ettől még nem vennék mérget 10.000 Ft-os üvegenkénti áron.

Persze az antioxidánsok egészségvédő hatása is erősen túl van szerintem lihegve a médiában, de érdekes, hogy valaki pont ellenirányú hatású anyaggal (klórosvízzel) akarja az egészségvédelmet biztosítani.

Valami jóféle tablettájuk, ami a C-vitamint eltávolítva a szervezetből, "aktiválja szervezetem C-vitamin tartalékait", nincs? :)

diagnozis 2013.10.25. 17:02:06

Ismét egy jó témát sikerült kikapnod! Gratulálok hozzá! (van még pár ilyen)

zsuzsanon 2013.10.26. 23:02:06

A honlapon a fotó pont olyan, mintha az ágyban fekve a webkamerával készítették volna, miután összedobták a honlapot, s miután a hűtőt feltöltötték az izotóniás italukkal, eladásra készen. :) Biztosan lesz vevőjük, ha napi 100-an nézik a honlapot. Ha csak naponta egy vesz, már az is milyen buli. :)

Ferencné Perneki Ferencné 2020.07.05. 17:45:28

Nekem is van rákos sejtem és ha lehetséges kipróbálnám. Nagyon jókat olvastam erről a termékről ebben a cikkben.

Mesterházy Norbert 2020.10.08. 19:29:22

aseaimpact.eu/2020/10/06/asea-announces-new-life-science-research-lab-and-expanded-scientific-advisory-council-and-medical-professionals-board/

Az ASEA jelentős új tudományos és technológiai beruházásokat hajt végre, hogy továbbra is élen járjon a redox élettudományok terén. A redox globális ismereteinek és alkalmazásainak támogatása érdekében végzett új kutatási alapok lefektetése mára befejeződött. Ez nevezetesen a Verdis L. Norton Center for Redox Life Sciences.

Mesterházy Norbert 2020.12.02. 15:49:11

Ezek az élsprotolók (olmipiai és világbajnok sprotolók) és a mögöttük álló komoly orvosi háttér valószínűleg nem ért egyet eme szűklátókörú magyar orvosi csoportosulás véleményével.
aseaathletes.co/

Egy István 2021.03.17. 13:44:47

Üdv mindenkinek!

Engem győzzön meg valaki hogy ez rossz nekem. 10 hónapja fogyasztom. Az orvos csak szteroidot tudott adni az autoimmun tüdőgondomra. Az ugyan nem segített de legalább szuper mellékhatásai vannak. (Szájgombásodás vese és máj probléma lehet) 4 havi köhögés után mintát vettek a tüdőmből szerencsére nem rák volt a 9 folt amit láttak a ct-n. 1 mondatot tudtam elmondani úgy hogy ne köhögjek erősen. 9 hét után nem köhögtem az Aseátol. Bonuszként amire nem számítottam eltűnt a tejérzékenységem és a 3 éves ízületi gyulladásom. egyébként abszolút nem hittem a termékbe. Azóta adtam én is másoknak akiknél szintén volt pozitív változás. Jó lenne ha elmagyarázná egy orvos nekem hogy mitől gyógyultam meg ha nem ettől. Mert mást nem szedtem. 160000 ember van az Amerikai facebook csoportba fényképekkel és esetleírásokkal. A Magyarba 11000 (jelenleg de folyamatosan bővül.) Nyilván nem segít senkinek azért bővül. Ez nem csodaszer csak lemásolták ami a szervezetbe lezajlik egyébként is. Ezt viszed be kintről.
A kedves vélemény nyilvánítok soha nem próbálták és amit a neten összeszedett adatokat abból formált véleményt. (Csak az édeskevés) Ennyi erővel én meg azt tudom mondani hogy nem ért ahoz amiről írt véleményt. Ezt több ezer ember tudja megerősíteni aki fogyasztja. Mert ők kipróbálták és nem ítélkeztek.
Szívesen válaszolok bárkinek ha van kérdése.
További csodálatos napot mindenkinek.

Jánosi Frigyes 2021.04.07. 13:11:40

Csatlakozom az előttem szólóhoz és gratulálok a cikk írójának, aki 17 év kutatását ezen a fórumon keresztül szeretné megkérdőjelezni, felhasználva az általános iskolában tanult biológiai ismereteit. Nincs bajom a kritizálással de nagy felelősséget érzek abban, hogy valaki a véleményét mondja el, vagy veszi a bátorságot és másokat akar döntésre kényszeríteni.
11 ezer meggyógyult vagy javulásban lévő magyar ember, 160 ezer Facebookon beregisztrált, szintén meggyógyult ember esetét 2021 -ben megkérdőjelezni elég nagy bátorságra, inkább felelőtlenségre vall.
Sok cégnek kívánok 10 évig tartó töretlen sikereket, és az egészségügyben elért hasonló eredményeket!

Veszprémi Zoltán 2023.06.17. 16:45:22

@diagnozis: Volnátok szívesek csinálni végre egy magyar áron kapható, terméket... totál tiszta víz legyen, csak valódi NaCl tartalmú, klóros vizet ?????
Mert amíg erre nem képes senki és nem tudja adni - tök mindegy, hogy mennyiért - elérhető áron, addig jobb, ha pofát alapállásra teszik, mert kilométer hosszúságban öntök rátok olyan terméktapasztalatokat, hogy belefeketedtek! Várom az "átverést" olcsóbb formában, azonos tudással!!!!!! ADDIG PEDIG MINDEN CENTET MEGÉRDEMELNEK, MERT A BIOREZONANCIÁS GÉP ELÉ VÁROK BÁRMILYEN TERMÉKET, AMELYIK LEGYŐZI AZ ÁLTALATOK ÓCSÁROLT "CSODÁT" !!!!! Anyukám barátnőjének 20 éve, az arcüregébe felhabzó (!!!!) Refluxa VOLT(!!!! - múltidő)! Adtam neki egy kortyot, (fél decit) nem mondtam meg neki, hogy mi ez. ONNAN KEZDVE NEM JÖTT NEKI!!!! Másnap visszajött egy üvegért, s hetente üvegenként vásárolta az anyukámét. Anyukámat duplán kellett miatta ellátnom, hogy az ő adagja megmaradjon. TELEFONON MESÉLTE EL NEKEM: "Este vártam a szokásos esti savfellökődéseket, de nem jött semmi! S ha iszom, rend van!" Lehet gondolkodni, irigy, gyógyításra képtelen, károgók! NINCS 20 ÉVES REFLUX!!!! Tessék, az óriási lehetőség!!!! Lehet forgalmazni tiszta só (NaCl) -val tiszta vizet, lehetőleg a molekulákat szétválasztva!!! Hogy meglegyen az úszodaszaga!!!!! Mert csak akkor jó!!! Ja, hogy nem vagytok képesek erre ????????
HÁÁÁÁT! AKKOR TALÁN JOBB LENNI POFÁT ALAPÁLLÁSON, MERT ENNÉL KOMOLYABB TERMÉKTAPASZTALATOKKAL ÁZTATLAK EL BENNETEKET, DE ANNYIRA, HOGY BELEFULLADTOK!!!!!! (Mindig az okoskodik, akinek jobb lenne hallgatnia) Először gyógyítsatok, aztán ugassatok!!!!!

#bandris 2023.07.26. 18:16:19

@Veszprémi Zoltán: Én viszont egyetértek veled, mert forgalmazója is vagyok a technológiának és hétről-hétre elcsodálkozom a sok-sok pozitív terméktapasztalatokon! Emberek köszönhetik életüket és jobb életminőségüket a tchnológiának!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása