zellerrel a magas vérnyomás ellen?

2013.07.20., Szerző: kodpiszkalo

celery.jpgMire jó a zeller azon túl, hogy a magyar konyhában levele nélkülözhetetlen fűszer? Mielőtt rátérnénk esetleges gyógyászati felhasználására, érdemes összefoglalni, hogy a konyhában mire használható ez a növény. A zeller ugyanis sokszínűbb, többféleképpen felhasználható, mint elsőre gondolnánk. Először is, a zellernek három fő típusa van: a gumós, a halványító- (helyesebben halványított, ui. a név arra utal, hogy a levélnyelek halvány színét a termesztés során takarással, felföldeléssel érik el) és a metélőzeller. Nálunk és Közép-Európában az első változatot termesztik, Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Észak-Amerikában pedig inkább a halványítózellert kedvelik. A metélő típusnak kisebb a jelentősége - tudhatjuk meg a Zöldségtermesztők kézikönyvéből. A három említett típus ugyanannak a fajnak (Apium graveolens) a különböző változata, így az A. graveolens. convar. rapaceum a gumós zeller, az A. graveolens. var. dulce a halványított zeller, az  A. graveolens var. silvestris secalinum a metélőzeller. A gumós zellernek gumóját, levelét, a halványított zellernek akár 30-40 cm hosszú, húsos levélnyelét, a metélőzellernek levelét használják fel ételkészítésre. Ritkán a zeller termését is felhasználják fűszerként, pl. a Bloody Mary koktél ízesítésére.

De ha ez nem elég, lássuk, mire lehet még jó: 

Vége a magas vérnyomásnak – Így dobd el a gyógyszereket!
A sok egészségtelen ételnek és a mozgástalanságnak hála sokunk szenved a magas vérnyomással, amire kaphatunk jó drága gyógyszereket, vagy helyette ehetünk egy olyan zöldséget, ami önmagában is elbánik a betegséggel.

Ez a csodanövény pedig az angolzeller. Azt most hagyjuk, hogy akkor miért kell drága gyógyszereket venni. Kétkedés helyett inkább próbáld ki. Kb. egy hónap kell, hogy észrevedd, gyógyszer szedése nélkül is jó lesz a vérnyomásod. Persze azért menj el orvoshoz, és nézesd meg, hogy igazunk van-e. Ez csak jótanács, mi nem vagyunk orvosok.

A lényeg, hogy az angolzellert Ázsiában évezredek óta használják a vérnyomás csökkentésére, bár a Chicagói egyetem tudósai kimutatták, hogy nem mindegy, mi okozza azt a magas vérnyomást. Ha hormonális zavar, vagy tumor áll a háttérben, akkor a zeller nem lesz sajnos megoldás, de ha a túlzott sóbeviteltől, vagy a már említett egészségtelen életmódtól billent ki a szervezetünk, akkor ez a zöldség segíthet eldobni a gyógyszert. Ehhez napi négy szál angolzellert kell elrágcsálni, vagy gyümölcscentrifugában ki kell csavarni a levét, és jól meginni. Ha nem szereted magában az ízét, felütheted egy almával, így kiadósabb is lesz. Egy próbát megér.

Valóban, egy próbát megér. Nem mérgező, nem adják aranyáron, és talán még használ is. De vajon tényleg használ? A szakirodalomban két, a zeller vérnyomáscsökkentő hatásával kapcsolatos cikket találunk. Az egyik szerint a zeller vizes kivonata csökkenti a patkányok vérzsírszintjét - bár a cikk írói nem vizsgálták, hosszú távon ez akár vérnyomáscsökkenéshez is vezethet. Egy másik közlemény szerzői kísérletesen előidézett magas vérnyomásban szenvedő patkányokon tanulmányozták különböző zellerkivonatok hatásosságát. A kivonatok adagolásával jelentős csökkentést értek el, s ami még érdekesebb: a hatás mértéke arányos volt egy olyan vegyület szintjével (n-butilftalid), amelyet a vérzsírszintcsökkentésért is felelősnek tartanak. Valószínű, hogy ezek a figyelemfelkeltő eredmények a jövőben további, a zeller jobb megismerését eredményező vizsgálatokat ösztönöznek majd.

Aki szereti a szárzellert (másnéven halványított zellert vagy angol zellert), rágcsálásával, levének ivásával egészségesen egészítheti ki az étrendjét. Ugyanakkor ne feledjük: a zeller hatásosságát emberen nem bizonyították, szükséges dózisa, adagolása nem ismert. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer önkényes elhagyása épp ezért veszélyes lehet, másrészről pedig sajnos a szárzeller ára sem teszi lehetővé, hogy a gyógyszer "leváltásával" valódi megtakarítást érjünk el...

Kép forrása: http://www.kids-cooking-activities.com/

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr995406483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.07.21. 07:20:54

Az ilyen állatkísérletekkel én óvatos lenék. A csalán vércukorcsökkentő hatásánál végzett patkánykísérleteknél én visszaszámoltam az alkalmazott adagokat egy ember testtömegére: kiderült hogy napi szinte 6-8 kg csalánt kellene fogyasztani.
Itt vajon hány kg zellert kellene elrágcsálni a tartós és jelentős hatás eléréséhez? :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.01. 22:25:51

@Meleg Sándor: Én a csalánt emberen kísérleteztem, saját magamon, ilyen szempontból. Igazi orvosok rémálma lusta betegként ezzel kerültem el a terhesség alatt azt, hogy a vércukor vizsgálatok rossz eredményt mutassanak. Mert alapjáraton azt mutattak volna. Este 1 liter tea, aztán reggel a cukrosvizes vizsgálat előtt egy pohár... és minden rendben volt, mint korábban soha.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.01. 22:33:54

Mióta olvasom ezt a blogot, folyton abba a kifejezésbe botlok, hogy xy gyógynövény hatásosságát emberen nem bizonyították.
Azért ez olyan fura, a sok gyógyszert igen, ezeket miért nem?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.08.02. 06:39:33

@Rosa Rugosa: az emberi kísérlet azért ennél egy picit összetettebb. Nem elég a hatás igazolni, de rá kell jönni a hatásos dózisra, esetleg a hatásmechanizmusra, az esetleges mellékhatásokra, interakciókra más gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, élelmiszerekkel, stb.
Az emberen való kísérlet azt jelentené, hogy fognak egy gyógynövényt, elkezdik etetni/itatni egy csapat lelkes emberrel, közben egy másik csapatot meg hatóanyagmentes készítménnyel. Közben meg mérik (!), hogy mi történik és a kettőt összehasonlítják. Valahonnan innen indul, ezt még lehet cifrázni.
A "kipróbáltam, nem lettem cukros" igen jó hír, de ennyi erővel mondhatnánk, hogy a "csalántea véd a téglák fejre esése ellen", mert hónapokig ittam és egy tégla sem esett a fejemre.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.02. 13:54:14

@Meleg Sándor: Csalán valószínűleg már akkor is volt, amikor gyógyszerek még sehol, egyszerűen nem értem, hogy miért nem vizsgálta még senki? Egyébként tisztában vagyok azzal, hogyan működik az embereken végzett kísérlet, nem is azt írtam, hogy humán kísérleteket végeztem, amiket itt és itt publikáltam. Az alábbi mondata pedig számomra kifejezett ellenérzést sugall a gyógynövények irányába...
Én viccesnek tartom, amikor emberek a gaz gyógyszerlobbival fenyegetőznek, de azt is, amikor ilyen mértékű szkepticizmussal viseltetnek a gyógynövények iránt.
Egyébként úgy gondolom, hogy az a kifejezés, hogy "hatását népgyógyászati adatok igazolják" eleve feltételez egyfajta emberkísérletet, tehát az irány adott, nem értem, hogy miért van az, hogy szinte az összes gyógynövényről azt halljuk, hatása nem bizonyított.
nem azért, mert megpróbálták és nem volt hatásos, hanem mert nem is vizsgálták, ez vajon miért van?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.02. 13:57:30

alábbi mondat: A "kipróbáltam, nem lettem cukros" igen jó hír, de ennyi erővel mondhatnánk, hogy a "csalántea véd a téglák fejre esése ellen", mert hónapokig ittam és egy tégla sem esett a fejemre.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.02. 14:00:10

A csalán ügye nem lezárt, sőt. Nemrég jelent ez a cikk:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23115450
Valószínűleg emberen is megvan ugyanez a hatás. A fő kérdés, hogy jobb-e bármilyen szempontból, mint a forgalomban lévő szerek? Ehhez képest mellékkérdés, hogy mi a hatóanyaga? Nem kizárt ugyanis, hogy a hatóanyag és a hatás módja is hasonló a már forgalomban lévő gyógyszerek valamelyikéhez (amelyek egy részét szintén gyógynövényekből fejlesztették).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.08.04. 15:53:26

@Rosa Rugosa:
"egyszerűen nem értem, hogy miért nem vizsgálta még senki" - rengeteg vizsgálati eredmény van a gyógynövényekről, többek között a csalánról is. Többnyire angolul, de azért vannak.

"alábbi mondata pedig számomra kifejezett ellenérzést sugall a gyógynövények irányába" - kifejezetten szeretem a gyógynövényeket, jó párat alkalmazok is. Csak más dolog az egyéni, saját használat és más, amikor egy adott betegség általánosan alkalmazható terápiájáról beszélünk. A cukorbetegség egy eléggé összetett dolog, a csalán bizonyos esetekben jó lehet (mondjuk étrenddel kombinálva), más esetekben (pl. inzulinfüggő diabétesz) gyakorlatilag hatástalan.

"hatását népgyógyászati adatok igazolják" - én ezzel a mondattal szemben vagyok szkeptikus, mert igazából nincsenek olyanok, hogy "népgyógyászati adatok". Vannak a gyűjtések, hogy Mariska néni a csalánt cukorbajra használta, de hogy ez most konkrétan milyen cukorbetegség volt( egyáltalán az volt-e), milyen dózisban használta és hogy valóban hatott-e - nos, erről nem tudunk semmi konkrétumot. Ha Mariska nénit mondjuk elvitte a szélütés, azt a népi gyógyászat nem fogja a cukorbajjal kapcsolatba hozni, viszont ma meg tudjuk, hogy a kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség szövődményei igencsak valószínűsítik, hogy az illető sztrókot kapjon. A nép gyógyászatban sok tudás van, de az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos állításokat egyenként igazolni kell a mai módszerekkel is, hogy az alkalmazhatóság korrekt legyen.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása