ígéretek tárháza: a piknogenol

2013.01.16., Szerző: pharmythographer

Se szeri se száma az interneten keringő, csodás növényeket és gyógymódokat ajánló különféle írásoknak, lassan már nem is tudja elérni a sokat tapasztalt olvasó ingerküszöbét egy-egy ilyen reklámszöveg. Szakmabeliként meg-megpróbáljuk a hiteles tájékoztatás céljával felvenni az egyenlőtlennek mutatkozó küzdelmet az alaptalan ígéretekkel szemben, de menthetetlenül elsodor a szenzációhajhász írások áradata. És ha csak a stílus alapján ítélünk, néha az is gyanús lehet, amivel nincs különösebb probléma.

Legutóbb a következő írásra bukkantam:

Piknogenol: 60 betegséget gyógyít

Ha létezne olyan természetes anyag, amely védené és javítaná a szív- és érrendszert, a keringési rendszert, csökkentené a szívbetegség kialakulásának veszélyét, beiktatná étrendjébe? Ha lenne természetes anyag, amely enyhítené az ízületi gyulladást, és számos más betegséget, védené a bőrt a túlzott napozástól és az idő előtti ráncosodástól, a túlzott pigmentációtól, fogyasztaná? Ha létezne olyan anyag, amely több mint 60 betegség kialakulásának veszélyét csökkentené, védene a bakteriális fertőzésektől, az allergiától és a megfázástól, szedné? Biztosan, mert így tenne minden normális ember, ha ismerné a tudományos ismereteket erről a természetes anyagról.

Aztán kiderül az is, melyik ez a „csodaszer”:

Hogy melyik az a természetes anyag? Hát a francia tengerparton élő fenyő, a pinus maritima kérgének kivonata, a piknogenol. Az antioxidánsok természetes komplexumát tartalmazza, amely védi a szervezetet a szabad gyököktől és az öregedéstől. Olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezet működésére. Sok olyan vegyület van benne, amely a gyümölcsben és a zöldségben is benne van, de mivel itt koncentrált formában található, a szervezet jobban hasznosítja.

Az idézett szöveg első bekezdésének utolsó sora a lényeget ragadja meg: „ha ismerné a tudományos ismereteket erről a természetes anyagról.” A szerző nem bajlódik azzal, hogy tudományos bizonyítékokat sorakoztasson fel, vagy legalább néhány forrást hivatkozásként feltüntessen – pedig az ilyen aprómunka jelentősen növeli az állítások hitelességét.

Könnyű lenne azzal a magvas gondolattal elintézni az ügyet, hogy ami mindenre jó, az nem jó semmire sem. A szakmai korrektség és nem kevésbé a kíváncsiság azonban azt kívánja, hogy utánanézzünk a piknogenollal kapcsolatos tudományos ismereteknek és bemutassuk: mennyit ér, mire is való ez a növényi kivonat?

A tengerparti fenyő (Pinus pinaster szinoním nevén Pinus maritima) a Földközi-tenger nyugati partvidékén honos, 20-30 m magasságot elérő fa. Franciaország délnyugati részén, ültetvények formájában elég nagy területeket borít, amelyeket egykoron a talaj eróziójának csökkentésére és széleskörű ipari felhasználása miatt telepítettek. Gyógyászatban való megjelenését a kéregből kivont ún. proantocianidin komponenseknek köszönheti. Ezeket szokták összefoglaló néven piknogenolként említeni, ami nem egy konkrét vegyület, hanem anyagkeverék.  Kísérleti körülmények között a kéregkivonat számos pozitív hatását észlelték, többek között a némiképp lejáratott antioxidáns, gyulladáscsökkentő, baktériumellenes és értágító aktivitását figyelték meg.

Hatása:

  • véd a szabad gyökök ellen, amelyek gyorsítják az öregedést, elősegítik a rák és még 60 betegség kialakulását,
  • erősíti az érrendszert,
  • javítja a vérkeringést, megakadályozza a koleszterin lerakódását,
  • véd a stressztől,
  • erősíti az immunrendszert,
  • véd az érszűkülettől és ezzel megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását,
  • megőrzi a ízületek mozgékonyságát,
  • enyhíti a szénanáthát és az allergiát,
  • enyhíti a menstruációs panaszokat,
  • véd ráncosodástól,
  • véd a túlzott pigmentációtól,
  • véd a cukorbaj okozta szövődményektől,
  • javítja a tanulási és emlékező készséget,
  • csökkenti a szemhályog kialakulását,
  • javítja a sebgyógyulást,
  • enyhíti a hiperaktivitást.

Szakmai körökben gyakran hangzik el az a kritikai megjegyzés egy-egy gyógynövény vagy növényi alapú készítmény kapcsán, hogy nem, vagy csak igen kevés vizsgálatot végeztek embereken. Pedig ezek nélkül nincs szilárd bizonyítékokon nyugvó gyógynövény-alkalmazás, vagyis „evidencia alapú” fitoterápia. A piknogenol egy üdítő kivételt képez, hiszen rengeteg klinikai vizsgálatot végeztek a tengerparti fenyő kéregkivonatával. A tudományos adatbázisokban több tucat, embereken végzett vizsgálat található, amit sok gyógynövény „megirigyelhetne”.

Most már csak „rendet kell vágni” a klinikai vizsgálatok tömkelegében. Mert nem valószínű, hogy egy növényi kivonat, még ha olyan komplex is, mint amilyennek mondják egyformán hatásos lenne ennyiféle betegségben. Természetesen az egyes kórképek esetén a bizonyítottság foka más és más. Ennek megfelelően árnyalni kell a képet, mert különben csak torz tükre lesz az amúgy is cifra valóságnak. Nézzünk néhány olyan terápiás területet, amelyeknél a bizonyítottság eléri a reménykeltő szintet:

Több klinikai vizsgálat igazolja a piknogenol jótékony hatását a szív-érrendszer egészének működésére nézve: elősegíti a vénák működését, csökkentheti a vérnyomást értágító hatása révén, mérsékli a II-es típusú (inzulin használatát nem igénylő) cukorbetegségben szenvedők szív-érrendszeri kockázatát. Legmeggyőzőbben az elégtelen vénás keringéssel kapcsolatos tünetek enyhítése bizonyított.

Említésre méltó a tengerparti fenyő kivonatának hatása a cukoranyagcserére, és ezzel összefüggésben a magas vércukorszint okozta érszövődmények kezelésében. Olasz vizsgálatok szerint a piknogenol lassíthatja a cukorbetegség következtében kialakuló látásromlást.

A piknogenol jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ez a pozitív hatás több tanulmány szerint is jól érvényesül(het) a kor előre haladtával egyre gyakoribbá váló ízületi panaszok enyhítésében. A leggyakrabban alkalmazott, ún. nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt adagolva alkalmas lehet azok adagjának csökkentésére, és ezáltal a mellékhatások mérséklésére. Sebgyógyító hatását is leírták, ez utóbbit szegedi kutatók.

A piknogenol fokozhatja az idősek és egyetemi vizsgák előtt álló diákok szellemi tevékenységét és figyelmét.

Összegzésképpen elmondható, hogy költői túlzás, hogy a piknogenol hatvan betegséget előz meg vagy gyógyít, de tény, hogy „sok mindenre képes”, vagy másképpen fogalmazva, „van fantázia” ebben a növényben, bizonyára sokat fogunk még hallani róla.

Kép forrása: www.fotopedia.com

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr825021758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sasmadar77 2013.01.17. 10:30:27

Ha ennyi jótékony hatása van, akkor simán lehetséges, hogy 60 féle betegséget lehet vele gyógyítani, megelőzni.

Csak a szív- és érrendszeri megbetegedésekből több féle van, és a cukorbetegség szövődményeinek a száma sem egy vagy kettő.

fordulo_bogyo 2013.01.21. 00:45:03

Mi lehet az oka, hogy megsem hasznalatos gyogyszerkent ennyi bizonyitott pozitiv hatas ellenere?

Az, hogy nem egyetlen definialt molekula nem lehet a magyarazat, hiszen peldaul a heparin, ami hasonloan nem egyetlen jol definialt molekula, hanem egy keverek, hasznalatos torzskonyvezett gyogyszerekben.

"Kísérleti körülmények között a kéregkivonat számos pozitív hatását észlelték, többek között .... baktériumellenes .... aktivitását figyelték meg."

Mivel ez all legkozelebb hozzam, ha errol adnal valami linket, konkret vizsgalati eredmenyt, azt nagyon ertekelnem (es szivesen kiertekelnem).

pharmythographer 2013.01.21. 09:58:19

@fordulo_bogyo: A gyógyszerré válás folyamata manapság igen bonyolult és költséges. Ha további klinikai vizsgálatokat végeznek a piknogenollal, és lesz megfelelő anyagi háttér mögötte, van esély, hogy gyógyszer legyen belőle.
Ami pedig a baktériumellenes hatását illeti:
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1662/abstract;jsessionid=F522C66B897379C171B19DE7CAC7FA68.d03t04

illetve még egy másik link:
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711304701336

fordulo_bogyo 2013.01.21. 17:21:15

@pharmythographer: Koszi a cikket. Kb. olyan koncentracioban (20-250ug/ml) mutat bakterium es gombaellenes hatast in vitro, mint egy szeles spektrumu antibiotikum.

Bolcs dolog egy szeles spektrumu bakterium es gombaellenes antibiotikumot nyakra fore hasznalni? Mit tesz a testuregekben talahato normalis es letfontossagu bakteriumfloraval?

Rengetegen gyartjak, az Amazon.com-on legalabb hatfelet lehet kapni 30-100mg/tabletta kiszerelesben. Nem olcso.

Vajon a 30-100mg a hatoanyag mennyisege, vagy a kivonat mennyisege, oldoszerrel miegymassal egyutt?

Amadeusz 2016.12.05. 06:51:49

@fordulo_bogyo: Azért,mert az 50 mg-os, 30 darabos Flavogard tabletta kb. 5000 forintba kerül.Ez még kevés a "farmakológiai hatásért". Továbbá nem fizettek eleget még a készítményt/hatóanyagot méltató klinikus orvosoknak. Kiss Pistáék jelentettek meg a LAM-ban erről egy cikket, ezt elolvasva néhol fölröhögtem...De azért Anyukámnak hónapokig adtam különösebb javulást nem észleltünk. A propolis,ami nem egységes összetételű,többet ért és sokkal olcsóbb.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása