növényvédőszer a tápszerben?

2012.12.12., Szerző: kodpiszkalo

bb.jpgDöbbenetes hírt olvashattunk a naturahirek.hu-n: az oldal szakértői növényvédőszert azonosítottak néhány csecsemőtápszerben! És nem is kellett laboratóriumi vizsgálatokat folytatniuk, hiszen a gyártók nyíltan vállalták, hogy a réz-szulfát nevű vegyülettel egészítik ki a termékeiket! Íme a drámai tudósítás:

Miért van réz-szulfát – egy ismert gyomírtó, gombaölő és növényvédő szer- a tápszerben? És miért van büszkén feltüntetve a termékek címkéjén, mint feltehetően tápláló összetevő? Gombákat, vízi növényeket és gyökereiket, akváriumi halak és a csigák parazitáit, valamint algákat és baktériumokat, például az Escherichia colit is megölő réz-szulfát aligha való emberi fogyasztásra, még kevésbé csecsemők táplálására.

A csecsemőket gyakran "miniatűr felnőtteknek" tekintik toxikológiai kockázatértékelések szempontjából. Valójában ennél azonban sokkal érzékenyebbek a környezet káros hatásaira. Ahelyett, hogy csökkentenék vagy teljesen megszüntetnék az egyébként elkerülhető vegyi expozíciót csecsemők esetén, a vegyipar hangsúlya mindig az "elfogadható szintű kár" okozásán van- mintha létezne ilyesmi!

Ha tényleg így lenne, akkor ennél nem is lenne nagyobb gazemberség a világon. De vajon így van-e? Tényleg ennyire veszélyes anyagról van szó? Nem kell messzire menni, a Wikipediáról beszerezhetőek a lényegesebb információk:

A réz-szulfát (vagy réz(II)-szulfát, rézgálic) a réz egyik leggyakoribb vegyülete. (...) Felhasználják a fémek galvanizálásához, növényvédőszerként (fungicid) (...). Szintén használja a vegyipar, műtrágyaipar, bőr -és textilipar valamint egyes kozmetikai szerek is tartalmaznak réz-szulfátot. (...) A növényvédelemben elterjedt szer a bordói lé, tipikusan a szőlő, a napraforgó gombás fertőzése esetén használják, lemosó permetezéshez. A réz-szulfát – hasonlóan más rézsókhoz – mérgező hatású, de a szervezetbe a tápcsatornán keresztül nehezen kerül be, mert a gyomorba bejutva hányást okoz. Halálos adagja 8-12 gramm. (...) Kis mennyiségű rézre azonban szüksége van a szervezetnek, nyomelemként fontos szerepet tölt be számos élettani folyamatban (vérképzés, enzimek termelése).

Az utolsó mondat felkeltheti a gyanút: a veszélyes réz-szulfátot esetleg a réz, mint nyomelem pótlására használják a tápszerekben? A gyanú alapos: igen, ezért, és innentől talán már nem is annyira érdekes a történet, de a részletek iránt érdeklődők kedvéért néhány hasznos információ:

  • Az anyatej-kiegészítő tápszerek olyan különleges táplálkozási célú élelmiszerek, amelyek csecsemők táplálására szolgálnak a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadék elemet alkotja ezen csecsemők fokozatosan változatosabbá váló étrendjében. Az anyatej-helyettesítő tápszerek önmagukban kielégítik a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő hónapokban, a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetéséig. Ezek a termékek tartalmaznak nyomelemeket is, amelyek körét és felhasználható mennyiségét a 20/2008. (V. 14.) EüM rendelet tartalmazza
  • A rendeletben megtalálható, hogy ezek a termékek 100 kCal-onként legalább 35, legfeljebb 100 μg rezet kell tartalmazzanak azért, hogy a tápszerrel etetett csecsemőnél ne alakulhasson ki nyomelemhiány. Ez a mennyiség több tízezerszer kisebb, mint a réz-szulfát mérgező dózisa.
  • A rézhiány egészséges emberek között ritka, de koraszülött, súlyos alultápláltságból felépülő vagy állandó hasmenésben szenvedő csecsemőkben előfordulhat. Tünetei a fáradtság, a bőr alatti vérzés, a vérerek károsodása és a szívmegnagyobbodás. A vérzékenység gyakori, a fehérvérsejtek száma csökken. Megelőzése az előzőek miatt csecsemőkorban jelentős feladat. 
  • Mivel az elemi (fém) réz nem hasznosul, a rézpótlásra sókat használnak fel. Az említett rendeletben felsorolják a felhasználható rézsók listáját: réz-citrát, réz-glükonát, réz-lizin komplex, réz-karbonát és igen, a sorban ott szerepel a réz-szulfát is...
  • Az anyatejet táplálás elsődlegessége ma már szakmailag teljesen evidens, ezzel kapcsolatban számos ajánlás készült. Réz-szulfát ide vagy oda, a legjobb (ha van rá lehetőség), ha a csecsemő táplálásának alapja az anyatej. Végszóként álljon itt egy mondat egy hazai szakmai protokollból

Az egészséges csecsemõnek az elsõ 6 hónapban a kizárólagos szoptatás/anyatejes táplálás, azt követõen legalább 12 hónapos korig a 6 hónapos kor körül elkezdett megfelelõ kiegészítõ táplálás mellett folytatott szoptatás az ideális táplálási mód és a biológiai norma. A legtöbb nemzetközi szakmai szervezet javasolja, hogy a szoptatást folytassák, amíg azt az anya és a gyermek kívánja.

Megfelelő tudás és tájékozódás híján így keletkeznek és így terjednek a rémhírek.

 -------------------------------------------------

háttérinfó: a naturahirek.hu Facebook oldalán a bejegyzésük alatt megjelent egy érdeklődő kérdés, mi a véleményük a mi írásunkról? A kérdést rövid időn belül törölték.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr234961286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszt! 2012.12.12. 14:48:12

Ezek a dzsobbikosok imádják az összeesküvés-elméleteket!

Hóember 2012.12.12. 15:11:30

Naturahírek engem már rég véglegesen bannolt a fácsén. Pedig nem trágárkodtam, csak a Ferenci Tamás-féle védőoltás blogot linkeltem egy demagóg fotójukhoz.
Egyszer.
Ennyi elég volt. :D

ment_a_lista 2012.12.13. 07:22:56

Bizonyos vagyok, hogy a doboz tápszerben van néhány ezer atom ólom, kadmium, higany, urán , tallium, bárium etc. is. Mint az ivóvízben, mint szinte mindenben. IMHO szinte mindenben benne van az egész periódusos rendszer. A nagytudású rémhírkeltők arról feledkeznek csak el (mossák össze tudatosan?), hogy nem mindegy, hogy 100g/g vagy 10Gt/pg arányban van-e benne.

youlopukku 2012.12.13. 16:51:12

tudom nem épp témábavágó,de érdekelne egy bérescsepp-celladam elemzés.meg a méregtelenítésröl pár szó.léböjtkúra stb.a bermuda-háromszögtől eltekintek...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.12.16. 10:03:18

Az én kommentemet még nem törölték, bár valamelyik védőoltásos-vélemény-elnyomásos posztjuk alatt emlékeztettem őket a Print Screen funkció létére. :)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2012.12.16. 13:36:55

@lacalaca: Posztolás utána rögtön PrintScreen, másnap újra, aztán a két kép mehet az eredeti blogbejegyzés utóiratába :)

Bizonyos szempontból tragikus, de én a saját blog-omon lassan már rendszert tudtam ebből csinálni...

Amúgy hasznos, jól mutatja a gonosz vakc...akarom mondani tápszerlobbi működését, ahogy hatalmával visszaélve kíméletlenül elnyomja mások véleményét. Vagyis...

captpicard 2012.12.17. 12:03:56

A törléshez nem kell nagy tudás, az utánajáráshoz igen.
Sajnos az ehhez hasonló oldalak szerkesztői csak az előbbihez értenek...
De így osszák az észt...

captpicard 2012.12.21. 10:02:43

Nem törölték a kommentemet :D

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása