a tej: halál, gyengeség, betegség?

2012.09.28., Szerző: kodpiszkalo

tgy.jpgBár nem teljesen tartozik a blog profiljába az élelmiszerekkel kapcsolatos tévhitek boncolgatása, van, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Újabban egyre többet hallani, hogy a tehéntej ártalmas: allergiát okoz, autizmushoz, cukorbetegséghez vezet fogyasztása - és még sorolhatnánk a tejnek tulajdonított, de többnyire bizonyítatlan vagy tudományosan cáfolt állításokat. Ma már evidenciának számít, hogy a csecsemők táplálására az anyatej a legalkalmasabb, és az is általánosan elfogadott, hogy a kalciumbevitel egyik legfontosabb forrása a tej - még ha jelentőségét egyesek vitatják is. Ezzel együtt olyan hír(esztelés)eket is hallani/olvasni, hogy más állatok teje viszont kifejezetten egészséges: a kecsketejet némelyek az allergia egyetlen ellenszerének tekintik.

A tejfogyasztás előnyeiről és hátrányairól szóló vita lefolytatására nem ez a blog a megfelelő színtér, kérjük, ezt a felületességet ne is kérjék számon rajtunk. A tejjel kapcsolatos nyilvánvaló hazugságok, félrevezető állítások megcáfolása ugyanakkor nem csak a táplálkozástudomány feladata. Mostani bejegyzésünkben ilyen aprómunka elvégzésére vállalkozunk. 

A pasztőrözött tej 150-szer több vért, gennyet és székletet tartalmaz mint a friss házi tej

- olvashatjuk ezt egy magyar nyelvű egészségportálon. Nocsak, kemény kezdés (forrásmegjelölés, konkrét adatok nélkül), de ne lepődjünk meg, hiszen a stáblistán sokat próbált akcióhősökre lelhetünk. De olvassunk tovább:

A pasztőrözött tejtermékek előállítása az elképzelhető legmocskosabb tejüzemekben történik, ahol a vér, genny, E. coli és egyéb valóban veszélyes kórokozóktól való rutinszerű megszabadulás csak pasztörizálás útján képzelhető el.

Végül is ez a lényege a pasztőrözésnek, hogy megöljön mindent, ami életben lehet az ultra-piszkos tejben. Az igazi célja a pasztőrözésnek nem egyszerűen az, ", hogy a tej biztonságos" legyen, hanem hogy a tejipar működése koszos is lehessen. Ez így sokkal könnyebb, csak kifőzni a "szart" a tejből (igen, van fekália benne) mint, hogy megtisztítsák a gépeket.

Hála a pasztőrözésnek, nem kell, hogy alaposan kimossák a fejőgépeket, nem kell sterilizálni a tejes konténereket, nem kell, hogy kezet mossanak, és nem kell tiszta fejési környezetet fenntartani.

A tejelő tehenek szennyben élnek

Természetesen a tejipar sokkal inkább pasztörizál. minthogy steril környezetet biztositson a tehenészetekben.

Szóval, a pasztörizált, homogenizált tej vásárlása egy mocskos, fertőzött és koszos tejet forgalmazó iparágat támogat.

Vér, genny, baktériumok és ürülék – egy pohár tej, tiszta fej!

Csak úgy röpködnek a merész kijelentések, féligazságok, alaptalan vádaskodással spékelve. Féligazság az, amit a pasztőrözésről ír: annak célja valóban a kórokozók elpusztítása, de nem igaz az, hogy azért pasztőröznek, hogy a szándékosan vagy gondtalanságból szennyvíz minőségűvé tett tejet újra fogyaszthatóvá tegyék. A tej még a legnagyobb gondosságú állattartási, fejési és feldolgozási technológia mellett is tartalmaz kórokozókat, amelyek megbetegíthetik az embert (pl. TBC-t okozhatnak) vagy a tej "elromlásához" vezethetnek. Lehet kárhoztatni a házi tejhez képest sovány ("kiveszik" a tejből a tejszínt - vaj lesz belőle), íztelen (a hőkezelés hatására változik az íz) tejet előállító tejipart, de azzal vádaskodni, hogy a tejben ürülék, szenny van, egy kicsit meredek.

Ezen túlmenően, a hagyományos tejelő tehenek a következőket kapják:

• Antibiotikumok

• Rovarirtó szerek (DDT, dioxin, atrazin stb.) amit a tehén a takarmánnyal elfogyaszt a tejzsirban választódik ki és tovább adódik az emberbe.

Ugyan miért és hogyan kezelnék a teheneket egy Európában jó 40 éve betiltott rovarölőszerrel, a mezőgazdaságban soha nem használt méreggel? Vagy arról lehet szó, hogy a szerző szerint ezeket az állatok a lelegelt szénával együtt fogyasztják el? Az antibiotikumok ügye más tészta: ha nem tartják be a várakozási időt kezelés után, elméletileg valóban lehet a tejben antibiotikum. A Magyar Élelmiszerkönyv szabványának megfelelő tej nem tartalmazhat egészségre veszélyes mennyiségű antibiotikumot - ha ezt betartatják, indokolatlan a rémhírkeltés.

A legtisztább tej a világon? A tiszta gazdaságból származó friss tej!

Ez a legtisztább, legérintetlenebb tej a világon. És miért? Mert az kell, hogy legyen. Ha azt szeretnénk, hogy tiszta, friss tejterméket kapjunk pasztőrözés nélkül, akkor egy szuper tiszta létesítményben, egészséges teheneket kell tartanunk, szigorú tisztaság gyakorlata mellett.

Ezt nem értem pontosan. Ezek szerint ezek a tehenek egy olyan bolygón legelnek, ahol nincs DDT, dioxin és atrazin? És hogyan garantálható a székletmentes tej? Tartsuk be az elvárható tisztasági szabályokat? De vajon miért feltételezi a szerző, hogy a tejipar nem így jár el? És ha a tejipar nem, akkor ki?

A pasztőrözött tejben az emésztőenzimek a hő hatására megsemmisülnek, így az allergiás reakciókat okozhat. A pasztőrözött, homogenizált tej elősegíti a szívbetegség, elhízás, autoimmun rendellenességek, székrekedés, arcüreggyulladás és sok egyéb krónikus egészségi állapot kialakulását.

Ez már tisztább beszéd. Tehát a pasztőrözéssel van a baj: a hőkezelés hatására bekövetkező változások hatására a tej veszélyes, mérgező folyadékká válik. Mindez természetesen nem igaz: bár a fehérje-összetétel némileg változik, egyes vitaminok szintje csökken, a tej ettől még ugyanaz a fontos kalcium- és fehérjeforrás marad, mint hőkezelés előtt (ugyanez történik egyébként, ha otthon s.k. felfőzzük a friss házitejet). Meglepő, hogy ez a "vita" még zajlik: jó 70 évvel ezelőtt, a hőkezelés elterjedése idején lehetett hasonlókat olvasni. A pasztőrözés előnyei azóta nyilvánvalóak (a tejfogyasztással összefüggő fertőzések megszűntek), a felsorolt veszélyeket tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. Lehet a házi nyers tejet szeretni (e sorok szerzője is a forralt házi tejet favorizálók közé tartozik), ezzel együtt felelőtlenség egy értékes és alapvető élelmiszerrel kapcsolatos rémhírekkel sokkolni az jámbor olvasókat.

Kép forrása: allategeszsegugy.pfizer.hu

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr654802746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pocak-HUN 2012.09.28. 23:12:51

Szia.
Olvasd át.
Itt-ott helyesírási hibák vannak benne.
Pl: nagyar nyelvű

Egyébként köszi.
:-)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2012.09.29. 05:41:00

Az határérték feletti antibiotikum-maradékot tartalmazó tejet speciel ki kell borítani, mivel nem alkalmas semmilyen tejtermék gyártására, ugyanis a benne lévő hatóanyag miatt nem alvad, nem érik a kefir, joghurt, sajt (hisz így az erjesztő baktériumokat is megöli az antibiotikum)... A tejüzembe beérkező szállítmányokból elsőként labormintát vesznek, amit _többek közt_ antibiotikum-tartalomra is azonnal ellenőriznek, s ha bármely összetevőre problémás értéket ad, nem használják fel. A tejüzemben olyan mérvű higiéniai szabályok szerint folyik a termelés, hogy sok kórház megirigyelhetné!
Még egy apróság, amit kevesen tudnak: a fermentált termékekben (pl. joghurt, tejföl) úgy állítják be a tejüzemben a fermentáló baktériumok összetételét, hogy a bacik egymás túlzott elszaporodását gátolják, pont, ahogy ez a természetben is működik valakinek az _egészséges_ bélflórájában, ennek köszönhetően lehet ma már (a precíz baktériumadagolás hatására) e termékek fogyaszthatósága lényegesen hosszabb, mint pár évtizede volt.

sera79 2012.09.29. 05:44:45

én 11 hónapos kislányomat próbálom minden jóval ellátni és mikor egy éves lesz a doktornénije szerint akkor sem adhatok neki még tejet :(
talán másfél-két évesen...
ezért tápszert kap, az csak hab a tortán hogy a HA-s tápszernek arany ára van

macska69 2012.09.29. 06:20:13

Hát ez érdekes... Baszics, mi így nőttünk fel, hogy nyomtuk a tejet ezerrel magunkba, meg a gyerekeinkbe, és úgy éreztük, ez jó nekünk, nekik. Nem is volt soha semmi bajunk, ha volt is, nem a tejtől. Erre kiderül, utólag, hogy jajsegítség, csodával határos módon menekültünk meg, mert a tej csupa szenny és halál? Ezt a hülyeséget...
Emberek! Ne igyatok tejet, ne egyetek tejterméket!
Kezdjünk írni rosszat az éttermekről, azok konyháiról - ha azokat méteres csótányokat, csöpogő orrú szakácsokat, piszkos kezű felszolgálókat látva az embernek még van kedve étterembe járni és ezzel pendlizni a halál torkának szélén, mekkora felelőtlenség!
Emberek! Soha többé házon kívüli koszt!
Kezdjünk írni rosszat a füstöltáru előállításáról - úristen, mennyi fertőzés forrása, meg egyáltalán a füstölt hús, pfujj, a hírekben is legalább tömegek fertőződnek meg Húsvét táján a kétes sonkától.
Emberek! Felejtős a finom sonka-házi kolbász!
Írjunk rosszat a pékségekről is- kitolják reggel a kerekes kenyeres polcokat, rajtuk dugig a kenyér, ott hagyják, rászáll bármi, az üres alsó polcokat meg lepisilik az épp arra járó kutyák.
Emberek! Ne egyetek kenyeret!
Írjunk a sörről is- egér fulladt a palackba, biztos mindenütt patkányok, egerek, varánuszok piszkítanak a sörbe, pfujj.
Emberek, ne igyatok sört!-se.
És úgy egyébként is, ne egyetek, ne igyatok semmit, majd csak azt amit ezek a megmondó emberek elétek raknak állítván, hogy igen, az aztán igen.
És tessenek mondani, az ilyen, aki ilyenek ír, mint az a cikkben szereplő nemes lélek (Besenyő Pista bácsi után szabadon) nó-ó-ó-ó-órmális?!?!

oliva 2012.09.29. 10:48:30

No és a levegő, az is milyen koszos, mi meg csak szívjuk, szívjuk... hát szabad ezt?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.09.29. 13:59:58

Alapvetően egyetértek a poszt-tolóval, egy apró kiegészítésem lenne azonban. A DDT-t bár bő 40 éve betiltották, azonban az nem bomlik le a természetben, így ma is megtalálható pl. a tejben is.
Persze, nem csak a pasztőrözöttben és persze nem csak a tejben, hanem szinte bármely élelmiszerben is.

zellerlevél 2012.09.29. 15:01:00

@macska69:

És mivel magyarázod, hogy bárkit kérdezel, a környezetében egyre több tejérzékeny van mostanában?

A gyerek iszik egy pohár tejet, pár napon belül kiütéses/füle fáj!/fullad/hasmenése van? (Többéves megfigyelés, igazolt ellenanyagszint.)
Én is ittam gyerekkoromban tejet, a nagyanyám fejte azonnal ittuk, semmi bajunk nem volt tőle. Most meg a rokonságban alig van olyan gyerek, akinek nincs valamilyen ételallergiája, többnyire kiderül, hogy a tej okozza.

Három éve nem fogyasztunk tejet, tejterméket, némi keménysajt kivételével. A gyerekek ekcémája a múlté, a vérszegénységük elmúlt (a tej akadályozza a vas felszívódását).

A cikkírónak: lehet írni bármit, pro és kontra, az idézett cikk tele van hülyeségekkel. De: a hülyeségek cáfolata még nem érv a tej MELLETT.
Mi csak olvassunk ezeket, aztán igyekszünk megfigyelni, tapasztalni, hogy mi okoz tüneteket. Ha ezeket elhagyva meggyógyulunk, akkor bármilyen cikket írnak, a tapasztalataim ellenében nem fognak meggyőzni semmiről.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.09.29. 19:49:06

"Az antibiotikumok ügye más tészta: ha nem tartják be a várakozási időt kezelés után, elméletileg valóban lehet a tejben antibiotikum. "

Az antibiotikumok úgy jönnek a képbe, hogy a cikk amerikai forrásokból dolgozik, ott pedig nem csak megbetegedés esetén használnak antibiotikumot. Az ilyen (növekedésserkentő) antibiotikum-használat évek óta tilos az EU-ban.

@zellerlevél:
"És mivel magyarázod, hogy bárkit kérdezel, a környezetében egyre több tejérzékeny van mostanában? "

Én semmivel, mivel az én környezetemben nem növekszik a "tejérzékenyek" száma.

Egyébként mit jelent a tejérzékenység? Allergia? Laktóz-intolerancia? Esetleg valami egészen más?

"Most meg a rokonságban alig van olyan gyerek, akinek nincs valamilyen ételallergiája, többnyire kiderül, hogy a tej okozza."

Ha a rokonságban ilyen sok az allergia, nem lehet pl. genetikai oka?

(És ez vonatkozik a végkövetkeztetésre is: a "vannak, akik allergiásak rá" nem egyenlő a "mindenki allergiás rá", "egészségtelen" kijelentésekkel.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.09.29. 19:50:32

@zellerlevél: a tejfogyasztás előnyeiről és hátrányairól most szándékosan nem írtam. Az írást nem tejpropagandának szántam, csak néhány nyilvánvaló tévedést/csúsztatást akartam cáfolni.

macska69 2012.09.29. 21:39:01

Aki érzékeny a tejre, az nem azért érzékeny -szerintem- rá, mert koszos a tej és a "tejészek" tesznek a higiéniai szabályokra, hanem mert a szervezete valamiért nem tolerálja a tejet. Én jártam tejüzemben (a nagymamám fejőnő volt) és akkora tisztaság egy műtőben vagy egy laborban sincs, mint ott volt.
Vannak, akik úgy tartják, hogy egy állat leve mitől lehetne jó egy embernek, főleg, ha nem is szopós korú, méreg az, ki vele, nem csoda, ha betegek tőle.

Pocak-HUN 2012.09.29. 21:56:31

@sera79: A doktornénije vakon van mint Stevie.
Sokan nőttünk fel tehéntejen és csodák csodája élünk. Nem a tej az ellenségünk hanem a stressz, a szesz, meg a bagó. De főleg a stressz. A doki meg vissza adhatja a diplomáját. Mert amíg a gyermek szervezete termeli a laktáz-t addig nincs mitől félni.

Pocak-HUN 2012.09.29. 22:40:19

@zellerlevél:
No akkó majd én.
Bár kevésbé vagyok tudományos.

Miért alakulnak ki alllergiák? Roppant egyszerű. Nem a tej lesz a bűnös. Főleg szegény másfél százalékos. Talán nem kellett volna bagózni fiatalon, (Ezé tiltották be a hülye amerikaik, ugyanis a nőkben genetikai sérülést okoz. Még a petében is!) meg anti-baba tabletta. Nem kellet volna DDT-vel találkozni (Matador néven volt ismert, meg társai) és akkor nem néznénk ekkora bögre szemekkel, hogy genetikailag sérült gyermekek jönne a világra. Akik a keleti széltől is kiütésesek lesznek.
Mi lenne ha volna hadsereg. Bevonulnál helyette? Mert ott aztán magasról tojták le a tejallergiát... meg mindenféle allergiát.

Azt az apróságot meg csak egészen óvatosan írom le, hogy az élettani felnőttkor elértével a megszűnik a legtöbb emberben a laktáz termelés. Innen az érzékenység. Nem fertőző. Ez eddig is így volt, csak a legtöbben melegedni járnak be bioszra, pedig taníccsák.

"a nagyanyám fejte azonnal ittuk, semmi bajunk... "
Hagyjuk már a süketelést, én se vagyok mai csirk... kakas, de azért ezt nem nyalom be. Nem csak itt tudok paraszt lenni, hanem hozzám tényleg délután négykor ér ki a déli harangszó. Tehát a friss tej az anno is megfosatott úgy ahogy kell, mindannyiunkat, pedig pár cimborával már nem tegnap kezdtük a tejvedelést. Lehet a páleszt nem bírjuk, de tejben még jók vagyunk.
Magyarul termeljük a LAKTÁZ nevű enzimet mind a mai napig. Ám friss tej negyven éve is hasmenést okozott. Elmondom. Azért mert annyira magas a zsírtartalma, hogy az átlagos emberi szervezet nem igazán tolerálja. Magyarul kenyér nélkül eszed a szalonnát. (Mint ahogy egy-két pesti ismerősöm teszi.)

No a végére, hogy vasilag kicsit képbe kerülj.

A vas felszívódását segítő tényezők:

Fruktóz és C-vitamin jelenlétében gyorsabban szívódik fel.

A vas felszívódását gátló tényezők:

A csersav, (lásd tea, a fanyar ízt okozza) a gabonában, spenótban lévő rostanyag.
A kalcium ami müzliben, zöldbabban, sajtban, ZSÍROS tejben, fügében, stb. előfordul.
Gyomorsavlekötők.
A tojásfehérjét alkotó egyik fehérje.

Egyébként egy jól informált orvos ismerős, komolyabb összefüggést hoz fel, mint amit összekaptál. Sajnos tudományosan is megalapozottnak tűnik.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.09.30. 08:35:59

Ugyanez a sületlenség, még tbb légbőlkapott marhasággal kiegészítve:
naturahirek.hu/a-feher-mereg-a-kereskedelmi-tej-horror-tortenete/

Aszongya:
"orvosi kutatás azt mutatja, hogy a tejfogyasztóknál gyakrabban előfordul a vérszegénység, migrén, puffadás, emésztési zavarok, asztma, prosztatarák, és számos potenciálisan halálos allergia."
Hivatkozásoktól, linkektől nagyvonalúan eltekintünk, benne van az internetben, biztos igaz is. Vagy nem.

"A tej még faji kérdés is. Az afro-amerikaiak közel 90 százalékából és a legtöbb latin, ázsiai és dél-európaiból hiányoznak a laktóz (tejcukor) megemésztéséhez szükséges gének." "Nincs olyan állat a világon, amely tehéntejet iszik. A kisborjú sem teszi többé, az elválasztás után. Az embernek miért lenne rá szüksége?"

Lehet, hogy a cikk írójának nem tűnt fel, hogy már nem husángot lóbálő ősemberek vagyunk (bár láthatóan szerinte az az életmód lenne idális nekünk), hanem uszkve tízezer éve a Föld egyes részein a Homo Sapiens elkezdett más fajokat háziasítani, pl kecskét, tehenet, és ahol ezt megtette, a tejüket is felhasználta, és szép lassan kialakult a laktáz-perzisztencia nála - a felnőttkori tejfogyasztás képessége. Ha ez olyan negatív lenne, akkor természet anyánk miért erőltette ránk a természetes szelekció segítségével?

"A sokat magasztalt tejfehérjéből a legtöbbet a kazein tejfehérje tartalmazza- ami a kereskedelmi ragasztó nyersanyaga is. Emészthetetlen, ráragad a bél falára és blokkolja a tápanyagok felszívódását."

Nem nagyon minősíteném, a lényeg, hogy a kazein lassan bomlik csak le (testépítők ki is használják ezt a tulajdonságát, lassú, egyenletes tápanyag-bevitelre), de megteszi, kazomorfin lesz belőle például. Illetve a kazein kicsapódása csinál sajtot a tejből. (Arra meg hadd emlékeztessek mindenkit, hogy nem tegnap kezdtünk pl zsírból szappant főzni, és ez a tény még nem teszi ehetetlenné.)

"A csontritkulás azért fokozott a sok tejterméket fogyasztóknál, mert a túlzott fehérjefogyasztás kioldja a kalciumot a csontokból. Igaz ez általában minden állati fehérjére."

Link referencia megint nincs, tehát bemondásra kéne elhinni.

"Eközben érdemes pillantást vetnünk a tiszta házi tej fogyasztásának előnyeire."

Csak épp kár, hogy a legtöbb érv, amit a kereskedelmi tej fogyasztása ellen felhozott, a házi tejre ugyanúgy érvényesül. A kifejtés pedig ígéret marad.

zellerlevél 2012.09.30. 10:33:14

@lacalaca:

A vérszegénység valóban gyakoribb a tejfogyasztók között, mert a tej gátolja a vas felszívódását.

"szép lassan kialakult a laktáz-perzisztencia nála - a felnőttkori tejfogyasztás képessége" Sajnos nem mindenkinél. És akinél nem, azt ugye nem akarjuk természetes módon szelektálni? ;)
(Csak csendben kérdezem: erre az állításra nem kéne idézni a tudományos bizonyítékot? Mert ha ezt akarjuk, akkor arra is bizonyítékot kéne keresnünk, hogy a macska fel tud mászni a fára.)
Egy tanulmány, amit az ellenkezőjét igazolja: Lindeberg, S: Are we adapted for milk and bread? In:: Food and Western Disease. Health and Nutrition from an Evolutionary Perspective. Wiley-Blackwell, 2010.

A csontritkulás és a tejfogyasztás kapcsolatáról rengeteg analízist, metaanalízist, tanulmányt találhatsz a neten, főként angol nyelven.
Pl. itt található pár hivatkozás: www.temcat.com/009-Health-Secrets-Sem/Flesh-Meats/Dairy-Eggs/Scientific%20Evidence%20of%20Milk.pdf
www.news-medical.net/news/2005/09/12/13120.aspx

zellerlevél 2012.09.30. 10:35:53

Még egy érdekes olvasnivaló, vizsgálatokról pro és kontra:

www.thechinastudy.com/la-timesarticle.html

zellerlevél 2012.09.30. 10:52:53

@Pocak-HUN:

A tényeket írtam. Azokról hajlandó vagyok beszélgetni, ráadásul nem minősítettem senki írását süketelésnek. Ezt a részét az írásodnak ezért tárgytalannak tekintem.

A vasfelszívódásos részhez: igen, hozzátéve, hogy a tej is akadályozza a felfelszívódást, nézz utána.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.09.30. 13:22:22

@zellerlevél:

Nekem sem tűnt fel, hogy több lenne a tejérzékeny a környezetemben, de hosszú távon, az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan elég sok betegségről mondható el, hogy egyre nagyobb arányban van jelen az emberi populációban. Ez egy természetes folyamat. Régebben a betegek sokszor gyermekkorukban meghaltak volna. Ma már a segítségnek hála, megélik a felnőttkort - ami egyúttal azt is jelenti, hogy a betegségre hajlamosító örökítő anyagukat továbbadhatják gyermekeiknek ---> nagyobb lesz az adott betegség előfordulási aránya a társadalomban.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.09.30. 21:03:58

@zellerlevél: látom Lindeberg a paleolit diéta kitalálója, szóval nagyjából alkalmazhatjuk rá a Szendi Gábort is illetett kritikákat:

"A gabonafélék mellett a tej, mint "emberi fogyasztásra alkalmatlan" produktum van még főgonoszként kipécézve. Ami különösen érdekes, hiszen az emberiség történetében minimum háromszor terjedt el különböző földrajzi régiókban olyan mutáció, melynek eredményeként képesek vagyunk a csecsemőkor után is megemészteni a tejet. Szendi szerint azonban "ez nem jelent anyagcsereszintű alkalmazkodást a tehéntejhez" (89. o.). A paleolit-logika szerint ez a mutáció csak a kisebbik rossz elvén jelent meg (vagyis a nagy éhínségek közepette a halál és az életben maradás közti különbséget jelentette, hogy egy törzs képes volt-e fogyasztani a tejet), de összességében, normális környezetben egészségkárosító hatású. Csakhogy, ha nem jelentene komoly evolúciós előnyt (igen, anyagcsereszintűt is) a mutáció, aligha terjedhetett volna el ekkora területen, ekkora sebességgel. Ráadásul, a fejezetben hosszan bemutatott igazán súlyos hatások közül egyiket sem igazolja egyértelműen a szakirodalom.

A tejfogyasztás nem növeli a halandóságot, nem hozható összefüggésbe sem a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságának növekedésével16, sem a mellrákéval. Sőt, számos meta-analízis (több tanulmány eredményeit összesítő vizsgálat) jutott ellenkező eredményre. "

Bőséges hivatkozásokkal az eredeti posztban:
konyves.blog.hu/2010/08/04/szendi_gabor_paleolit_taplalkozas_sz_o

sasmadar77 2012.10.02. 15:09:26

Engem a következő gondolkodtatott el:

Kiöntöttem valamilyen 1.5-ös 2.8-as nem hiperszuper tartós tejet egy pohárba, egy másikba pedig egy ultrakezelt hűtés nélkül tűző napon is elálló "tejet", és ezt kiraktam a konyhába a konyhaszekrényre.

Az eredmény:
Az első pohár pár nap alatt megalvadt. A második még egy hét után is folyékony volt és nem volt büdös romlott szaga.

Ebben mi még a tej? Mit csinálnak vele, hogy nem indulnak meg a természetes folyamatok?

Gabospost 2012.10.04. 22:32:10

A TEJ ÉS TEJTERMÉKEK ESETE

Szeretném látni azt az embert, aki széttép egy nyulat, (ha ugyan eltudja kapni,) befalja nyersen, mindenestül, húst, csontot, belsőségeket,majd kiballag a legelőre, nekifekszik egy tehén tőgyének, hogy leöblítse azt néhány korty tejjel. Hogy mindez nem igazán étvágygerjesztő? Nos.azért találják ízléstelennek a leírást, mert természetes hajlamaink soha nem késztetnének ilyesmire.

Aki nem kapta meg idejében az anyatejet,annak bizony már késő lesz ezt felnőttkorban pótolni, pláne nem tehéntejjel! A tehéntejtől a legtöbb ember megbetegszik. Más faj tejét fogyasztani egyszerűen ellenkezik a Természet törvényeivel.
Igaz, ravaszságokkal, féligazságokkal olykor megpróbálnak meggyőzni minket az ellenkezőjéről. „Kalcium, ahogy a Természet kínálja!", szól az ismert tejhirdetés, csak azt mulasztották el hozzátenni: „a kis marháknak". Mert tehéntej kizárólag a bociknak való! Elválasztás után a tinó sem tér vissza a szopáshoz, neki van ehhez elég esze.
Nekünk sajnos nincs, mi úgy hisszük, aggkorig tejen kell élni, s szoptatós dajkának ehhez a tehenet választjuk. A természetes körülmények közt élő emlősök két alapvető dologban feltétlenül következetesek, ami alól sajnos, az ember kivétel.

1. Nem fogyasztják más faj tejét. (Ez alól nemcsak az ember kivétel, de az ember által fogságban tartott állatok is. Nem csoda, hogy ők is mindenféle emberi betegséghez hasonló nyavalyáktól szenvednek.)

2. Elválasztás után nem fogyasztanak tejet. A tej kizárólag a saját faj fiatal egyedeinek számára való, s ezt a szabályt maguktól sohasem hágják át. Hogyan lehetséges, hogy épp az emberi faj, amelyiknek legfejlettebb az agya, épp mi nem tudjuk ezt ésszel fölérni? A
tej és tejtermék megbetegít káros, szenvedést okoz.

Csak erre alkalmas, és túlságosan Is jó hatásfokkal. A táplálkozástudománnyal foglalkozó „szakértők", akik a tények semmibevételével a tejipar szócsöveként ennek ellenkezőjét hirdetve a tej és tejtermék fogyasztását ajánlják, nem csupán az ártatlan közvélemény félrevezetésében vétkesek, de abban is, hogy egészségünket veszélyeztetve félretájékoztatnak egy olyan szakterületen, amelyikhez állítólag érteniük kellene.

Nem tudom, mi készteti őket, a hozzá nem értés, a lustaság, a nemtörődömség, a pénzhajhászás, esetleg mind együtt, de óriási mértékben visszaélnek a beléjük vetett bizalommal. Kiárusítják az emberi egészséget, saját hasznukra, bűnös módon, hisz nem újkeletü felfedezésekről van szó. Az állati eredetű ételek (köztük a tej és tejtermékek) káros hatása évtizedek óta ismert. Az eddig említett bizonyítékokat továbbiakkal is kiegészíthetem, nem kell hozzá más, csak józan ész és a tudományos szakirodalom tanulmányozása.

Az újszülött borjú úgy 45 kg, egyéves korára el szokta érni az egy tonnát. Hát erre való a tehéntej: nagyon rövid idő alatt nagy csontú,hatalmas állat fölnevelésére, s a legkevésbé sem az embernek. (Igaz, néha emberben is látni olyat, aki megjelenésében félelmetesen közel jár ehhez.)Remélem, senki nem gondolja komolyan, hogy tejtermékek fogyasztása mellett képes lehet egészséges fogyásra! De ez csupán egyike a tejhátrányos hatásainak. Mert van még rengeteg, azt sem tudom, hol folytassam.

Az ételek közül a tej az, ami a legtöbb nyálka kiválasztására kényszerítia szervezetet. Ez a sűrű, tapadós nyálka betakarja a finom nyálkahártyákat, elzárja a hörgőket, zavarja a légutakat, köhög, krákog, kínlódik és megbetegszik tőle az ember. Szénanátha, asztma, hörghurut (bronhitisz),meghűlés, arcüreggyulladás, orrdugulás, középfülgyulladás — mind olyan betegség, melyek leggyakoribb kiinduló oka a tej. A legtöbb túlérzékenységi tünetet szintén a tejtermékek váltják ki, szinte minden allergiával foglalkozó szakkiadvány említi a tejet.

A szakterület tekintélyes kutatói közül szeretnék megemlíteni kéttudós orvosdoktort, Dr. William Ellis urat, aki nyolcvanas éveiben jár, és Dr. N. W. Walker urat, aki 1985-ben természetes halállal hunyt el — 109 éves korában. A tejről és tejtermékekről alkotott véleményük egybehangzóan lesújtó. Mellkasi fájdalmak, szívpanaszok okaként több esetben egyértelműen ezek voltak felelősek. Dr. Ellis fölhívja a figyelmet, hogy már 200 éve ismert a tejfehérje fejfájást kiváltó hatása.

A Nature című (a legtekintélyesebb) tudományos folyóirat 1974. július 6-i számának egyik cikke egyes sajt- és túróféleségekben föllelhető fehérjéket okolja a migrén létrejöttéért. Magam is esetek százaiban tapasztaltam, hogy a tejtermékfogyasztás elhagyása, vagy egyszerű csökkentése megszüntetett korábbi rendszeres fejfájást.

Akit érdekel a valóság és a saját egészsége az elolvashatja a könyvet itt:

www.scribd.com/doc/65271077/Testkontroll-2-Harvey-es-Marilyn-Diamond

Gabospost 2012.10.04. 22:53:37

@lacalaca: Kedves lacalaca! Azok bizony nem sületlenségek. A csontritkulás okozója a tejfogyasztás. Olvastad a testkontroll című könyvet az elsőt, ott szépen le van vezetve ez az egész tej história... De itt a testkontroll 2 könyv olvass bele 185 oldal körül van egy két szép dolog::: www.scribd.com/doc/65271077/Testkontroll-2-Harvey-es-Marilyn-Diamond

Egyébként amióta nem fogyasztok tejet semmilyen formában, azóta számtalan betegségből kigyógyultam. Ugyancsak megemlíteném, (bár nem tejjel kapcsolatos) de ugyancsak vegetáriánus téma, hogy ami óta nem fogyasztok hús félét sem, azóta megoldódott a vérnyomás problémám egyszerűen növényektől a 210/130 vérnyomásomból lett 127/85 és azt a gyógyszert nem szedem, amit a gyógyszeripar bérence, az orvos felírt, miközben azt mondta: "ezt a gyógyszert élete végéig szednie kell" azt válaszoltam, hogy ne kössön rá fogadást doki! Három hónap múlva nem szedtem a gyógyszert és vissza sem mentem hozzá azóta! Másrészt meg az orvos a gyógyszer meg a méreginjekció hívőknek üzenem, hogy a betegségre ott van a megoldás ahol keletkezett, a testedben! Ne egy másik embertől várjátok a megoldást!

Itt van néhány ütős tipp:

vimeo.com/channels/biologika/videos

sasmadar77 2012.10.05. 01:26:11

@Gabospost:
"1. Nem fogyasztják más faj tejét."
Valóban "nem". És nem csak ilyen körülmények között.
nol.hu/archivum/20110530-allati_mostohak

És ugye amikor az árva kiscicát a kutya neveli fel és még szopik is ha éppen van a kutyának teje az sem fordul elő soha.

Én sosem voltam vega, ugyanakkor érdekel a temészetgyógyászat. Viszont nagyon elvetemült baromságokat képesek egyesek leírni. Attól, hogy még köyvben is ki van adva nem lesz igaz.

A vérnyomás normalizálódhatott a táplálkozás miatt, viszont nem egyértelmű, hogy a hús és/vagy a tejtermék elhagyása miatt. Sok oka lehet ennek, de nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csakis és kizárólag a vega étrend miatt.

sasmadar77 2012.10.05. 01:35:01

@Gabospost:
Elolvastam a fejezetet, és csak egy kérdésem van:
"AZ ÁLLATI TERMÉKEK MEGBETEGÍTENEK!
Sokkal inkább, mint bárki gondolná. Szinte minden betegséggel összefüggésbe hozhatók. Egyre több és nyilvánvalóbb erre a bizonyíték,"

Hol vannak ezek a bizonyítékok? Ha nincs akkor az egész fejezet értelmetlen. Miért vannak őrlő fogaink? Az ősemberek miért mammutokat meg egyéb állatokat vadásztak és ettek meg, hogyha a hús annyira ártalmas??

Még a másik bejegyzéshez:

"Szeretném látni azt az embert, aki széttép egy nyulat, (ha ugyan eltudja kapni,) befalja nyersen, mindenestül, húst, csontot, belsőségeket,majd kiballag a legelőre, nekifekszik egy tehén tőgyének, hogy leöblítse azt néhány korty tejjel. Hogy mindez nem igazán étvágygerjesztő? Nos.azért találják ízléstelennek a leírást, mert természetes hajlamaink soha nem késztetnének ilyesmire. "

Nem azért ízléstelen, mert természetellenes hanem azért, mert nem vagyunk hozzászokva. Már évezredek óta nem nagyon eszik az ember nyers húst. Kivéve talán a halat.
Ez csupán a kultúrában kialakult szemlélet ami miatt ez ízléstelennek hat. Ha egy gyereket a természetben nevelnének fel és nyers húst etetnének vele akkor ő maga is ezt TERMÉSZETES folyamatot követné.
Nem véletlen, hogy egy befogott állatot nehéz visszaszoktatni a vadonhoz. Az ember viselkedése ugyanígy megváltozik a modern környezetben.

Gabospost 2012.10.05. 10:31:58

@sasmadar77:

Én ki merem jelenteni ezt, hogy az elfogyasztott vegetáriánus étrendnek köszönhetem a vérnyomás normalizálódást. Azt is kimerem jelenteni, hogy a tej elhagyásának köszönhetem a nyálkahártyát garat üreget 14 éven keresztül gyulladásban tartó és folyamatos náthát okozó (heti 100 papír zsebkendőt igénylő) krónikus betegség teljesen és nyomtalanul megszűnt! Ugyan csak ki merem jelenteni, hogy a emésztőrendszeri betegségeim is a vegetáriánus étrend bevezetése után fokozatosan megszűntek és szintén a tejfogyasztás megszüntetésének köszönhetően megszűnt a Kandida egyensúly emésztő rendszert érintő megbetegedése a puffadás teltség érzet és az emésztés képtelenségi állapot is, de a köröm gombásodás is ugyan csak megszűnt! És ugyan csak ki merem jelenteni, hogy ezektől összességében 15 kiló felesleges testsúlytól szabadultam meg az első három hónapban és azt követően havi 1-2 kilót sikerült leadni a teljes testsúly felesleget végig a normálisra csökkentve ezáltal. Természetesen ehhez társul a vega életmódban az is, hogy a glutén tartalmú élelmiszernek nevezett mérgeket sem fogyasztom, mivel azok a legbizonyosabban a lassú halál előidézői! Mindezeket amiket kijelentettem saját magamon tapasztaltam meg. Ezért nem érdekel semmilyen tudományos ferdítés és magyarázat ez ügyben. Nem oldják meg gyógyszerek és orvosok ezt a problémát, nem győzöm hangsúlyozni! Aki az igazságot keresi az nézzen utána a több mint 5000 éves kínai gyógyászatnak, hogy az mi is valójában... azután ha még kedve lesz népszerűsíteni a húst a tejet a kenyeret meg a gyógyszer ipart a méreginjekcióival kapcsolatosan, akkor jöjjön és indokolja meg miért olyan jó természet ellenesen táplálkozni és szándékos öngyilkosságot elkövetni és erre csoportosan rábeszélni a sok tudatlan műveletlen zombit...

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.10.05. 11:19:37

" több mint 5000 éves kínai gyógyászat"

Néhány történet az anekdotákkal érvelőknek:))
Az „ősi keleti” gyógyításról érdekes dolgokat lehet olvasni mind a Keleten járt európai utazóktól, mind pedig maguktól a helyiektől.
Pl Szugita Gempaku edo kori japán orvos írja a "Holland tudományok kezdete" (蘭学事始 archive.wul.waseda.ac.jp/kosho/bunko08/bunko08_c0223/ )c. könyvében, hogy hozzájutottak egy holland anatómiakönyvhöz, ami teljesen máshogy mutatta be az emberi test felépítését, mint amit Japánban a kínai könyvekből ismertek. Elhatározták, hogy összevetik a holland könyv ábráit egy felboncolt holttesttel, majd emberi csontokkal, ami meg is történt. Meglepetésükre a holland könyv ábrázolta helyesen az emberi testet és nem az addig használt orvosi könyvek. Szugita és társai el is szégyellték magukat, hogy úgy praktizálnak, hogy még az emberi testet sem ismerik. A holland könyvet végül lefordították, így jött létre a legelső japán anatómiakönyv ( www.wul.waseda.ac.jp/kosho/bunko08/b08_a0028/ ). Az európaiak közül meg mondjuk ott van a svéd Thunberg, aki 1775-76 között volt Japánban, és írja, hogy a japán orvosoknak nincs anatómiai és fiziológiai ismeretük.
Vagy Ligeti Lajos is megemlíti a Sárga istenek, sárga emberek c. könyvében, hogy amikor megbetegedett a tudós orvosláma, nem egy hasonló felkészültségű kolegáját kereste fel, hanem egyből ment Ligetihez jó kis nyugati orvosságokat kunyerálni :)

(mellesleg a kínaiak ősidők óta esznek húst és gabonaételeket)

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.10.05. 14:46:41

@Gabospost: magyarul lefogytál, ennek minden kellemes melékhatásával együtt. Hihetetlen.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.10.05. 15:26:39

@Gabospost: "Szeretném látni azt az embert, aki széttép egy nyulat, (ha ugyan eltudja kapni,) befalja nyersen, mindenestül, húst, csontot, belsőségeket"

Nyúl helyett fóka, nem puszta kézzel ugyan (miért kéne? 1. más állatok is használnak eszközt 2. elő- és ősember is bunkósbottal és hasonlókkal tolta), de teljesen kortárs felvétel, inuitok tolják a nyers fókahúst és -belsőséget a mai napig. Attól, hogy MI nem így élünk, még képesek lehetnénk rá biológiailag.

www.youtube.com/watch?v=yGVdYiM5IXw

Ami az egészségügyi helyzetet illeti, én fogyasztok húst, szénhidrátot és tejtermékeket bőséggel, még sem vagyok beteg tőle, jó a vérnyomásom, stb stb. Tehát bizonyítottam, hogy egészséges, az, hogy más nem ezt mondja, az humbug (<- pontosan az az érvelés, mint az ön által alkalmazott). A vérnyomás és túlsúly közti kapcsolat meg rég igazolt tény, szóval ugyanúgy lehetett a fogyástól is.

A többiről később.

sasmadar77 2012.10.05. 17:37:35

@Gabospost:

Tehát nem tudsz semmilyen bizonyítékot sem felmutatni arra vonatkozóan, hogy mely élelmiszerek mennyire és hogyan ártalmasok?
Aztán volt egy gyógyulási folyamatod amit egy teljes életmód változás hozott meg. Ebben semmi meglepő nincs mivel a WHO is kimutatta, hogy az egészségünkért 40-45%-ban mink vagyunk a felelősek az életmódunkkal.
Viszont ez az egész még mindig nem bizonyítja azt, hogy neked nem volt semmilyen olyan ritka ételallergiád ami miatt a szervezeted nem megfelelően bontotta le a hús és egyéb élelmiszereket.

Nekem is volt egy hasonló betegségem, arcüreggyulladás, állandó megfázások és hasonlók. Természetes módon sikerült meggyógyulnom, pedig már beletörődtem, hogy így kell leélni az életem. Az étkezésem nem változott vagyis igen, mostanában több húst eszem. Ezek alapján én pont az ellenkezőjét tudom elmondani, mint te? Vagyis, hogy a nagyobb húsfogyasztástól lettem jobban?
Ez teljesen abszurd így kijelenteni.
Azt sem mondhatom egyértelműen, hogy a táplálékkiegészítőktől , gyógynövényektől gyógyultam meg egyértelműen, viszont tény, hogy azok több hónapos fogyasztásuk után következett be 28 év szenvedés után a látványos javulás és van olyan ha elhanyagolom akkor pedig rosszabb az állapotom. Igen lehet, hogy a növények, tápanyagok hatása, de lehet, hogy nem. Mert van, hogy amikor rendesen fogyasztom akkor is romlik az állapotom vagy amikor nem fogyasztom akkor sem romlik.

Ha tetszik ha nem a természet az emberi szervezetet úgy alkotta meg, hogy húst fogyasszon. Még ha ez az étrend kis része is.

Ahhoz pedig, hogy az állatok nem isszák meg más faj tejét ismét csak annyit tudok hozzászólni, hogy rengeteg példa van rá a vadonban, hogy igen.
Lehet több National Geographic-ot, meg Animal Planetet kellene nézni ahol bemutatják ezeket a TÉNYEKET és nem feltételezésekre építkeznek.

Mégha a kínai gyógyászatnak vannak érdemei akkor sem kell vakon elhinni mindent amit akármilyen könyvben leír valaki.

Továbbra is várom a tudományos bizonyítékokat ahol kimutatták, hogy a húsok, és a tej nagyon ártalmas a szervezet számára.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.10.05. 20:57:16

@Gabospost: igazi minőségi olvasmány. Pl:
"Hot dog — magyarul hótt dög."
Fordítónak küldöm a demagógia különdíjat.

"Kevesen képesek viszolygás nélkül saját kezűleg megölni és csorgó nyállal kibelezni állatokat."
Kevesen bírják kabát nélkül télen. Akkor az ember csak a Bahamákon élhet igazán? Amellett meg, ahogy Sasmadar77 írja, attól még, hogy mi városlakók úgy vagyunk nevelve, hogy ez valami undorító dolog, nem jelenti azt, hogy képtelenek lennénk rá. Ahogy nagyon sokan képesek is.

"Hasonlítsuk össze az emberi fogazatot igazi ragadozókéval. Nézzenek csak bele egy cápa szájába, s mindjárt látható lesz a különbség. "

Hát még ha egy bogár csáprágóival!

" Akinek gyermeke gyakran betegszik meg fülfertözésben, kérem, figyel je meg a kicsi étrendjét. Bármibe lefogadnám, hogy rendszeresen kap tápszert, vagy tejet az a szegény gyerek, esetleg mindkettőt. "

Megfigyeltem. A mienk kapott az anyatej után tápszert is, este-reggel kakaózik, hetente többször joghurtozik, sajtozik. Két év alatt egyszer fojt az orra. Quod erat demonstrandum, a tej megőrzi az egészséget. Na?

És ezekhez hasonló demagógiák, féltudományos állítások sora. Ugyanaz a polc, mint a paleolit étrend, és más tudományosnak látszani akaró életmód- és diétáskönyvek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.06. 16:13:30

Tudom, hogy az ilyen szektás blogokon, mint ez, senkit nem érdekelnek a tények, de azért elmondanám:
TÉNY: egyetlen élőlény sem fogyaszt felnőtt korában tejet... különösen más fajok tejét nem

igaz, ezen "primitiv" létformák zöme alkoholt, dohányt, és drogot sem fogyaszt, pedig ezek is nyilván nagyon egészségesek, és minden értelmiségi/ateista/liberális lény számára nélkülözhetetlenek, és ezzel is igazolják a felsőbbrendűségüket

hajrá Dopeman!

Catch22 2012.10.07. 13:39:34

@wmiki:

Ásványvizet sem fogyaszt más élőlény az emberen kívül!

sasmadar77 2012.10.07. 19:31:43

@wmiki:
Eddig úgy tudtam, hogy a szektások valami valóságtól elrugaszkodott HITre épülnek és nem a TÉNYEKRE.

De kösz, hogy lealacsonyodtál hozzánk és felhomályosítottál a hatalmas tudásoddal, hogy a világ nagy része szektás, mert a tényekre építenek.

Eddig azt sem tudtam, hogy halucinálok, de kösz, hogy felnyitottad a szemem, mert ha a felnőtt állatok nem isszák meg a tejet akkor bizonyára csak halucináció amikor azt látom, hogy a FELNŐTT macska, kutya, vagy más állatok tejet isznak.

Na megyek is és felkötöm magam az első fára, mert így nincs sok értelme az életemnek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.07. 20:59:16

@Catch22: :x

de igen, az állatok pl. éppenhogy "ásvány"vizet isznak...

@sasmadar77:
nagyon jól érvelsz, akár maga Dopeman elnökúr
majd üzenj, ha a témához is lesz valami érdemi hozzáfűzni valód

am igazad lehet, látni olyan "házi"állatot is, aki dohányzik, vagyis a dohányzás egészséges, talán még többet kéne szívnod...

Catch22 2012.10.08. 00:09:35

@wmiki:

Az állatok ásványvizet isznak?? Ezt azért megmagyarázhatnád!
Fúrnak kutat, vagy hogy?
A felszíni vizek nem ásványvizek.
Mellesleg elég sok állat egyáltalán nem iszik vizet.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.08. 08:09:46

@Catch22: :x

értem... tehát azt mondjátok, hogy a felszíni vizek/folyók forrása nem a föld mélyéből ered...

Catch22 2012.10.08. 12:45:30

@wmiki:

Azt bizony! Nem a föld mélyéből! Csapadékból, gleccserekből, vízgyűjtő területről. Nincs benne annyi ásványi anyag. Ettől még iható, de nem ásványvíz. Az szabvány szerint legalább 500mg/L összes oldott ásványi anyagot kell tartalmazzon. Persze az ásványvíz is csapadékból származik, átszivárog a kőzeteken, beleoldódnak az ásványok pár ezer év alatt. Ilyen vízhez jellemzően nem jutnak az állatok.

www.asvanyvizek.hu

De hogy más példát is mondjak, egyetlen élőlény sem fogyaszt a természetben fejes káposztát. Mert ilyen nincs a természetben. Csak az ember kertjében. Persze megeszik, ha odaadjuk nekik. De a tejet is megisszák. Persze a felnőtt vadon élő állatok nem isznak tejet. Hogyan is jutnának hozzá?! De fejes káposztához sem jutnak.

sasmadar77 2012.10.08. 23:05:13

@Catch22:
Hagyd a káposzta is mérgező, sőt még egy rakás zöldség meg gyümölcs is az. :) :)

erigeron 2012.10.09. 14:44:11

Gabospot!

"A természetes körülmények közt élő emlősök két alapvető dologban feltétlenül következetesek...:
...
2. Elválasztás után nem fogyasztanak tejet."

Egyszerű oka van ennek. Az utódok fejlődése során a táplálékigény folyamatosan növekszik, ezért kezdenek el az anyatej mellett más eredetű táplálékot is fogyasztani. Ezzel párhuzamosan kevesebbet szopnak, amelynek következtében - a kiváltó inger intenzitásának csökkenése miatt - az anya/nőstény tejtermelése fokozatosan csökken, majd leáll. Ezt mindenki tapasztalta, aki már szoptatott. Elválasztás után tehát már nincs mit szopni, legfeljebb egy másik anyukától lehetne elvenni, az állatvilágban az pedig elég macerás lenne. (legfeljebb bekapják az egész anyukát, mert az egyszerű.) Ebből nem következik egyenesen, hogy az utódok számára a tej méreg.

Mindazonáltal példaértékű a tudatos életmódváltás, amelyet megvalósított, őszintén gratulálok hozzá. Higgye el, a legtöbb háziorvos örülne, ha ennyire eltökélt, önmaga egészségéért tenni akaró betege lenne, akkor talán nem kellene ennyit túlórázniuk. Az én háziorvosom szegény folyton arról panaszkodik, hogy a betegei nagy részéről minden életmódtanács lepereg, nem ismeri el sem az alkoholizmusát, sem a nikotinfüggését, de még a túlsúlyát sem ("Ééén? Nem, nem eszem sokat, csak ilyen alkat vagyok".

Az általánosítást (tehát, hogy mindenki a tejtől, a gluténtól, meg a hústól beteg,) és az indulatait viszont végképp nem értem. Már az is baj, ha az embertársaim nem szenvednek attól, amitől én?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.14. 08:20:53

@Catch22: van igazad, de ettől függetlenül, az állatok megisszák az "ásvány"vizet is...

természetesen a legegészségesebb, teljesen tiszta, desztillált esővíz... az egészséges emberek desztillált vizet is fogyasztanak...

...hiszen - ha értenél a biológiához- tudnád, hogy az ásványi anyagokat, az emberi szervezet, szervetlen kötésben nem tudja felvenni...

vagyis a vashiányos hiába eszik vasat, a kalciumhiányos pedig feleslegesen nyalogatna meszet, (vagy tejet), ahogy a jelenlegi, szent orvostudomány ajánlja/hazudja

csak szerves kötésben tudja ezeket feldolgozni a szervezet, vagyis növényi étrenden keresztül
persze akit érdekelnek a tények az eleve tisztában van azzal, hogy az emberszabásúak, anatómiailag nyers növényevésre lettek tervezve

de azért ti csak szívjatok sokat, ahogy eddig, az biztos egészséges mert sokan csinálják, főleg az lmp/szdsz-ben, és ők értelmiségiek is

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.14. 08:50:57

de véleményem szerint (ha desztillált szűrt víz nem elérhető) még mindig jobb egy nagyon picikét, ha (szénsavmentes)ásványvizet fogyasztunk, mint mondjuk hormonokkal, és egyéb szennyeződésekkel terhelt, távprogramozott vezetékes (csap)vizet...
...vagy bármilyen vizet a cukros, és erjesztett löttyök helyett, amit oly előszeretettel reklámoznak....

de ez csak az én véleményem, de én veletek ellentétben nem akarok hittérítőset játszani

felőlem nyugodtan igyatok, dohányozzatok, és drogozzatok, hisz a többség úgyis csinálja, akkor biztosan az a normális... csak ne erőltessétek rá a hiteteket másokra

köszi

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.10.14. 16:57:52

@wmiki: Nem tudom, milyen asszociáció alapján köti össze a racionalitáson alapuló véleményt a politikai szimpátiával, de fel kell hívnom a figyelmét arra, hogy az ilyen prejudikáció teljesen alaptalan. Kérem, tartózkodjon a politikai véleménynyilvánítástól, különben törölni fogom a hozzászólást.

Catch22 2012.10.15. 20:16:07

@wmiki:

Hát éppen pont biológus vagyok.

De úgy látom a kémiához sem értek. Elmondanád milyen az a szervetlen és szerves kötés. Mert úgy látszik ekkor pont hiányoztam.

Eddig úgy tudtam, hogy a kalcium és a vas ionként szívódik fel a vékonybélben. Javíts ki kérlek, ha rosszul tudom.

Az emberszabásúak nem csak növényeket esznek. Főleg gyümölcsöket esznek, de esznek rovarokat is, és a csimpánzok elejtenek kisebb állatokat, akár más majmokat is.

Az ásványvíz jó, én is iszom. Tőlem ihatsz desztvizet, én nem bánom. Szerintem pocsék ízű.

Nem akarlak megtéríteni, rábeszélni semmire. Nem mondom hogy igyál tejet, vagy egyél húst. Nem mondom, hogy a vegán étrend rossz. Sőt, egészséges.
De ettől még a tej nem mérgező.

Rólam: nem iszok, nem dohányzok, nem drogozok. Teszek a politikára, politikusokra, jól elboldogulok nélkülük is.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.10.15. 20:40:46

@Catch22: ez jó! Épp válaszolni akartam (nagyjából hasonlót), de megelőztél... Ez a szerves-szervetlen kötés megérne egy külön bejegyzést. Lehet, hogy meg is írjuk.

Haibane 2012.10.15. 21:29:29

@kodpiszkalo: szerintem ne reméljetek túl sokat, a válasz valami ilyen lesz:

"látszik, hogy nem értetek a tudományhoz sem szektások bla bla éljen dopeman"

sasmadar77 2012.10.18. 23:14:23

@Catch22:
Osztom a fentieket plusz nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom. Nagy ívben teszek a politikára, sőt még TV-t sem nézek. Úgyis csak rossz hírek vannak benne, híreket még a neten sem olvasok. Akkor meg minek? Enélkül is élek.

OFF: Legutóbb vitáztam az egyik ismerősömmel, hogy fontos a TV, mert onnan lehet informálódni, szerinte. Aztán rákérdeztem, hogy mi az a hír az elmúlt egy hétben ami nélkül nem tudnék élni. Na erre nem tudott értelmes választ adni.

sasmadar77 2012.10.18. 23:16:03

Az külön szokott tetszeni amikor az ilyen wmiki emberek álatlánosítanak, hogy "sokan" meg "többen" és akkor mások is ezek olyan jó semmitmondó szavak, amikkel lehet a levegőben vagdalkozni.

lpt1 2012.12.03. 00:49:16

@sasmadar77: Anno a macskánk első kölyke maradt mellé másodmacskának, a későbbi utódok pedig falusi módra késői abortusszal távoztak. Az öreg macska ilyenkor szopott, a népmesék alapján vártuk is, hogy hét év után sárkány lesz belőle...

naturalis 2012.12.14. 18:43:31

Azt azért ne felejtsük el, hogy tej és "tej" között óriási a különbség, mert a mai tömegben gyártott tej, az nem tej, hanem fehér lötty. Ne akarjanak már megetetni minden xarral bennünket! Hát tele van minden tartósítószerekkel, adalékokkal, állományjavítókkal. Csak a birkákat lehet az orruknál fogva vezetni...

A herceg 2012.12.20. 19:29:35

Vettem a fáradságot, és végigolvastam a cikket, az összes kommenttel együtt, és találtam pár érdekes kijelentést, amit nem bírtam válasz nélkül hagyni
1) " WMIKI: természetesen a legegészségesebb, teljesen tiszta, desztillált esővíz... az egészséges emberek desztillált vizet is fogyasztanak......" Kíváncsi vagyok, hogy honnan tudsz te szerezni teljesen tiszta, desztillált esővizet a mai világban?
2) WMIKI: TÉNY: egyetlen élőlény sem fogyaszt felnőtt korában tejet... különösen más fajok tejét nem" Valóban??? És a macska, kutya, azok mit isznak ha nem tehéntejet?
3) "GABOSPOST: Természetesen ehhez társul a vega életmódban az is, hogy a glutén tartalmú élelmiszernek nevezett mérgeket sem fogyasztom, mivel azok a legbizonyosabban a lassú halál előidézői!" Persze, a gyors halál előidézője a ciánkáli.
4) "GABOSPOST: Én ki merem jelenteni ezt, hogy az elfogyasztott vegetáriánus étrendnek köszönhetem a vérnyomás normalizálódást. Azt is kimerem jelenteni, hogy a tej elhagyásának köszönhetem a nyálkahártyát garat üreget 14 éven keresztül gyulladásban tartó és folyamatos náthát okozó (heti 100 papír zsebkendőt igénylő) krónikus betegség teljesen és nyomtalanul megszűnt!" Az a helyzet, hogy én nem vagyok vega, de a vérnyomásom 120-130/70-80, iszom tejet minden nap legalább 1 literrel 30 évesen, és érdekes módon nincs semmi baja a nyálkahártyáimnak. Lehet, hogy a rendszeres tejfogyasztás az oka, meg az hogy eszek húst, és ásványvíz helyett sima csapvizet iszom :) Nézve az én életmódomat kijelenthetjük, hogy a húsfogyasztás jó vérnyomást eredményez, a tejfogyasztás hozzájárul, hogy egészséges nyálkahártyáim legyenek, és a csapvíz felelős azért, hogy igazán jól érezzem magam. És ez bizonyított tény!!!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.20. 20:24:03

@A herceg: :x

sőt a youtube-on látni olyan házimacskát/kutyát, amelyik dohányzik, akkor az a bizonyíték arra, hogy a dohányzás egészséges, igaz?

halleluja testvérek! a tudománynak hála szívhattok még többet!

A herceg 2013.01.02. 16:21:03

@wmiki: Lehet van annyira idióta egy ember, hogy megtanítja dohányozni a macskáját, kutyáját, de ez nagyon ritka, és beteges eset, de ha egy macska elé odateszed a tejet, akkor az esetek 98%-ban megissza, és ugyanúgy 98%-ban elmennek a cigitől, mert zavarja őket a füst, na ezen gondolkozz el mielőtt nekifogsz marhaságokat írni.
Te lehet, hogy szívsz, de én erről az "élvezetről" lemondok a te javadra, és maradok az ivásnál, ami a tejet illeti.

Cerkás 2013.02.10. 20:46:22

A kommenteket elolvasva úgy látom, hogy tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a blogger mit ír. Aki szeretne hinni egy elméletben, az hinni is fog benne, és nem hagyja magát zavartatni a tényektől.

Valaki2 2013.07.31. 10:40:22

Sziasztok,

Magyarországon az emberek kb. 20%-a lehet laktóz-intoleráns (hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g, osztrákok 15-25%). Ez olyan 2 millió embert jelent. (Tóth Gábor Allergia és Candida kalauz című könyvében a következő írja: "A jelenlegi becslések szerint két-három millió beteg lehet hazánkban, a nem regisztrált laktózérzékenyeket is beleszámítva azonban akár a hazai népesség 34% -át (közel 3,5 millió ember) is érintheti a megbetegedés" ) Nagy részüknek viszont fogalma sincs arról, hogy ő laktóz intoleráns, csak annyit vesz észre, hogy néha fel van puffadva étkezés után, és megy a hasa. Amíg ez nem túl súlyos (nekem pl. 1 kanál tejföl is problémát okoz) , addig nagyjából azt csinálja az ember, hogy tudattalanul is kerüli a tejtermékek fogyasztását, vagy minimalizálja azt. Ezen kívül még vannak a tejfehérje allergiások, de az általában hamar kiderül. A legszörnyűbb, hogy most már egy pár ezer forintos genetikai vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy az adott gén (C/T-13910) kikapcsolt-e, és innentől kezdve ezen emberek hétköznapi életvitele drasztikusan javulhatna.

Egy laktóz-intoleráns vagy tejfehérje allergiás számára a tej egyértelműen méreg, nem tudja megemészteni a tejet, kijön belőle minden, ezáltal nem tudnak a vitaminok felszívódni: erőtlen, gyenge és beteges lesz.

Azok, akik elhagyják a tej fogyasztást, és utána jobban lettek, jó eséllyel laktóz intoleránsok voltak, csak nem tudtak róla. Ami nem meglepő, hiszen 20-30% esélyünk van arra, hogy azok legyünk, simán csak statisztikai alapon.

Glutén/búza/stb.: ha valaki lisztérzékeny (erre is van teszt) akkor nagy valószínűséggel a vékonybél bélbolyhai tönkre vannak menve. Ha átáll gluténmentes étrendre, akkor a bélbolyhok regenerálódnak, gyulladások csökkennek, jobban fogja érezni magát, ha másodlagos laktóz intoleranciája volt, akkor utána még akár tejet is ihat.

Ami szerintem fontos, hogy először végeztessük el a megfelelő vizsgálatokat (laktóz-intolerancia, glutén érzékenység, ételallergia), ismerjük meg a saját állapotunkat, és ennek megfelelően hagyjunk ki dolgokat az étrendünkből, ne vaktában lövöldözve próbálgassunk ki mindenféle "tuti" diétát.

Valaki2 2013.07.31. 10:45:22

@A herceg:

jól rámutattál a problémára. A hozzászóló problémája az volt, hogy ő esélyesen tejfehérje allergiás vagy tejcukor-intoleráns volt, ezzel együtt lisztérzékeny. Ha egy ilyen ember nem tudja magáról, hogy az, folyamatosan egyik betegségből a másikba esik. Azzal, hogy átállt a vega életmódra, elhagyta a tejet és a lisztet, pont azokat a számára allergén dolgokat hagyta ki az étrendjéből, amiktől beteg volt. Ezzel együtt ugye valószínűleg fogyott is, hiszen a korábbiakhoz képest jóval kevesebb kalóriát vitt be, amitől meg a vérnyomása is normalizálódott.

De mint írtam korábban, ha megfelelő orvoshoz került volna, mint beteg, akkor az adott vizsgálatok lefolytatása után (bár nem vagyok meggyőződve, hogy mondjuk 20 éve is voltak ilyen vizsgálatok) pont egy ilyen étrendet ajánlottak volna a számára, amitől meggyógyult volna.

Zűr Úr 2014.05.31. 07:36:03

"Elválasztás után nem fogyasztanak tejet. A tej kizárólag a saját faj fiatal egyedeinek számára való, s ezt a szabályt maguktól sohasem hágják át. Hogyan lehetséges, hogy épp az emberi faj, amelyiknek legfejlettebb az agya, épp mi nem tudjuk ezt ésszel fölérni? A
tej és tejtermék megbetegít káros, szenvedést okoz."

Akkor azért fekszik az oroszlán egész nap a fatövében, egy befalt gnu tehén után, mert ne köpte ki a tőgyét és a benyelt tejtől, emésztési problémai vannak.
Minden ragadozó ha betápol egy nőstény prédát, hozzá jut a tejéhez is. Akkor hogy van ez a nem iszik senki tejet az emberen kívül?

Zűr Úr 2014.05.31. 07:40:17

És ráadásul nyers tejhez, semmi hókuszpók !!

Gerika 2014.09.28. 19:47:51

@zellerlevél:
És a bolti tejtől lettek betegek a gyerekek, vagy a házi kecsketejet is próbáltátok?
Mert nekem sokáig rossz volt a vérképem, de mióta kecsketejet iszom, erősebb vagyok, és a vérképem szebb, mint valaha.
És a hasfájásom is elmúlt.

zellerlevél 2014.10.06. 22:22:59

@Gerika: Próbáltuk, a gyereknek ízlett, de a szaga... hetek múlva is éreztem a hűtőn. (Igaz, babát vártunk.)

Möplipam 2015.11.29. 13:23:35

Ugyan nem mai a cikk, de most sikerült rátalálnom. Mint táplálkozás tudományos "szakember" (ha már egyesek így használják ezt a szót), csak annyit fűznék a témához és a sok-sok nagyon értelmes kommenthez, hogy:

A kalcium laktóz és tejsavbaktérimuk jelenlétében szívódik fel a leghatásosabban. Ideális kalcium forrás tehát minden savanyított tejtermék.

Szerencsére mi nem vagyunk állatok, és a hús megsütését követően agyunk fejlődni tudott, gondolkozni kezdtünk, eredményeket értünk el például az állattenyésztés területén. Így ma már szembeforduló hüvelykujjunk segítségével meg tudjuk fejni a tehenet és a kecskét, és arra is rájöttünk, hogy a tej ehető. Ehhez a szervezetünk adaptálódott, és no lám, még egy tulajdonság, ami megkülönböztet minket egy cserebogártól. Még jó, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy nem állatok vagyunk.

Egy kis statisztika. Igen ázsiában, afrikában valóban nagyobb számban fordul elő a laktáz enzim hiánya, de hát ez teljesen logikus, mivel ezeknek a népeknek nem a tehén tenyésztés volt a fő profiljuk, ellentétben a közép-európai társaiknak. A szervezet tanul, adaptálódik, nem ragadtunk meg egy több ezer éves stádiumban. A másdik pedig az, hogy nem rég óta vannak megbízható és jó orvosi tesztek az allergiák és intoleranciák kimutatására, ezek ma már széleskörben elérhetőek. Persze, hogy több a laktóz intoleranciában szenvedő PAPÍRON, ha egyszer 100 éve még nem is tesztelték az embereket, nem hogy erről adatbázist vezettek volna.

Aki bizonyítottan allergiás, érzékeny, az ne fogyassza, de azért attól még, hogy ha az ember megeszik három gombóc töltött káposztát egy kis oldalassal, meg egy pohár tejföllel, és utána puffad, görcsöl, hasmenése van, ne azt a szerencsétlen tejfölt hibáztassa már!

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 17:47:38

Egy barátnőm házi készítésű magtejének Facebook fotójához a következőt írta: "..Csapból folyik, hogy a tehéntejben sok a kalcium. Az biztos. Csak különböző varázsos dolgok miatt az emberi szervezetben nem szívódik fel. Viszont savasít, mire a kis testünk őrült lúgosításba fog úgy, hogy kalciumot VON EL a fogakból és a csontokból..."

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 17:49:30

...Na, erre varrjatok gombot, mert kicsit kiütötte nálam a biztosítékot!

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 23:40:37

@lactoveGAYATRI kéri a kedves kezelőt, hogy törölje mindkét hozzászólásomat, nehogy véletlenül erre tévedjen az, akit idéztem és emiatt konfliktus legyen köztünk, aztán újraírom, kevésbé személyeskedve! Köszönöm!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása