humánmeteorológia

2012.03.11., Szerző: kodpiszkalo

Mostanában egyre több tévé- és rádióműsorban hallunk humánmeteorológiai tanácsokat, azaz útbaigazítást kapunk az időjárási frontok érkezéséről, a pollenhelyzetről és ezek emberi szervezetre kifejtett hatásáról. A humánmeteorológusok egy része ezzel nem elégszik meg, és továbbmennek: recepteket adnak, javaslatokat tesznek azzal kapcsolatban, hogyan lehet a kellemetlen tüneteket enyhíteni. Az általuk javasolt szerek jellemzően gyógynövények.

Megpróbáltam utánanézni, milyen képzést kapnak a humánmeteorológusok, ami alapján ilyen magabiztosan nyilatkoznak fitoterápiával kapcsolatos kérdésekben. Megtudtam, meteorológus képzés csak az ELTÉ-n folyik, és 10 féléves oktatás után kapnak diplomát a hallgatók. Arról azonban nem sikerült tájékozódnom, mi alapján minősül valaki humánmeteorológusnak: a cím megszerzéséhez tovább- vagy szakképzés szükséges-e, vagy ez csak egy jól hangzó, de az egyetemi mesterképzésen túli ismereteket nem feltételező titulus? 

Többen jelezték, hogy az elhangzó tanácsokban nagyon sok a tévedés, ezért az mtv archívumában megnéztem az MM c. műsorban 2012. február 29. és március 8. között elhangzó humánmeteorológiai jelentéseket (Fejős Ádám és Komjáthy Eszter szereplésével). Sajnos, az ezekben gyógynövényekkel kapcsolatban elhangzó információk túlnyomó többsége téves. A következőkben ebből szemezgetek:

Fejfájásra jó csalán- és mentatea keveréke, kávé helyett igyunk a gyümölcsleveket, azoknak is van némi élénkítő hatása.

Mindez teljesen alaptalan. A csalán- és mentatea semmit nem ér fejfájás esetén, élénkítő gyümölcslé - hacsak nincs benne hozzáadott koffein - sem létezik.

A grépfrútmagcsepp egy valódi csodaszer, igazi immunerősítő, influenzajárvány esetén különösen fontos.

Hogy a grépfrútmagról mit érdemes tudni, azzal hamarosan külön posztban foglalkozunk. Az mindenesetre bizonyos, hogy immunerősítő hatása nincs (legalábbis nincs bizonyítva). 

A csillagánizsteával védekezhetünk az influenza ellen, ha influenzásak vagyunk, igyunk bodza- és feketeribizli-teát.

Ez egy hatalmas, de sajnos széles körben elterjedt tévhit. A csillagánizsnak annyi köze van az influenzához, hogy az egyik benne megtalálható vegyület (sikimisav) az egyik influenzagyógyszer (oseltamivir) szintézisének kiindulási alapanyaga. Mint lent látható, a sikimisav (1) és az oseltamivir (8) nemcsak kémiailag különbözik jelentősen, hanem az átalakításhoz is többlépéses bonyolult kémiai reakciókra van szükség. A sikimisav és a csiillagánizs hatásában is különbözik az oseltamivirtól, egyáltalán nem védenek meg az infuenzától és kezelésre sem alkalmasak.

A feketeribizli- és bodzatea fogyasztása kellemes, csökkentheti a szubjektív tüneteket (pl. torokfájás), de a betegség ellen nem hatnak.

A fronthatás miatt a gyermekek szétszórtabbak lehetnek. A magatartászavarok ellen az osztályteremben lehet párologtatni a levendula és a citromfű illóolaját.

A szétszórtság, koncentrálási zavar nem magatartászavar (a magatartászavar kifejezés más betegségeknek van fenntartva). A levendulatea és -illóolaj nyugtató hatású, a citromfűnek csak a teája nyugtat, illóolaja nem. Előbbit tehát akkor érdemes párologtatni, ha feszültek vagyunk, utóbbit pedig csak illatosítóként. Szétszórtságra (hát még magatartászavarra) egyik sem jó.  

A tévedések, félrevezető információk sorát még folytathatnánk, de nem cél a (feltehetőleg jó szándékú) műsorkészítők pellengérre állítása. Az azonban üdvös lenne, ha mindenki azzal foglalkozna, amihez igazán ért: a ködpiszkálón a jövőben sem adunk meteorológiai előrejelzéseket, és örömmel venném, ha a humánmeteorológusok sem nyújtanának gyógyítással, gyógynövényekkel kapcsolatos "tanácsokat".  

Frissítés (2013. január 11.):

 A humánmeteorológia álnéven futó gyógynövényes "tanácsadással" kapcsolatban épp egy éve kaptam választ a közmédia egyik vezetőjétől:

"Tisztelt Csupor Dezső Úr!
Most jutott el hozzám először az Ön levele. Köszönöm, hogy megosztja velünk a véleményét. 
Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megalapozott információkat közöljünk. Ezt kérjük valamennyi megszólalónktól. Ezt várjuk el a gyógynövényekkel kapcsolatban is.
Köszönöm a megértését és a türelmét."

A "tanácsadók" azóta másutt osztogatják tanácsaikat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr804308505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása