oregánó, a természet antibiotikuma?

2012.02.04., Szerző: kodpiszkalo

Ha igaz lenne az, amit ebben a körlevélben állítanak, a bakteriális fertőzésektől nem kellene tartanunk, és az antibiotikumokat gyártó gyógyszergyárak is lehúzhatnák a rolót...

Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie.

Bár az oregánó (szurokfű) illóolajának van baktériumellenes hatása, mégsem sorolhatjuk a antibiotikumok közé. Ennek az az egyszerű oka, hogy - terápiás szempontból - csak azok az anyagok antibiotikumok, amelyek a kórokozókat az emberi szervezetben is elpusztítják. Ezt pedig a szurokfű illóolajáról nem bizonyították. Egyébként számos illóóolajnak van a szurokfűéhez hasonló hatása, mégsem vált egyik sem antibiotikummá. Ennek az az magyarázata, hogy ahhoz, hogy az olaj baktériumellenes anyagai a vérben kellő szintet érjenek el, olyan nagy mennyiséget kellene elfogyasztani, ami már mérgező lenne. A szurokfű alapvetően fűszernövény, de teája köptető és helyi fertőtlenítő hatással bír. Illóolaját belsőleg (szájon át) nem szokás használni, a bőrbe masszírozva - mint minden illóolaj - fokozza a vérkeringést, mérsékelheti az ízületi fájdalmat. Minden ezen túlmutató alkalmazási cél (orrmelléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, szemölcs, korpa, idegnyugtatás) alaptalan.

A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a Staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A Staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos.

A gond ezzel csak az, hogy a vizsgálatot lombikban és egereken végezték, és hatásosságot az jelezte, hogy a fertőzött egerek fele túlélte a 30 napos kezelést, míg azok az állatok, amelyek nem kaptak illóolajat, 3 napon belül elpusztultak. Ezek az eredmények nem extrapolálhatóak bakteriális fertőzésben szenvedő betegek kezelésére. A vizsgálatok gyenge pontja, hogy csoportonként csak 6 állatot kezeltek. Az oregánóolaj hatásosságát emberen nem próbálták ki.

Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát.

A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium. A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita. A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek. Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is. A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák. Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).

Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét. A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában. Itthon inkább fűszerként ismerjük.

Itt megint lombikban elvégzett vizsgálatok eredményeiről van szó, amelyek az emberi megbetegedések kezelése szempontjából teljesen irrelevánsak. (Ami egy lombikban hatásos, az az emberi szervezetben lehet hatástalan - pl. ha nem szívódik fel a bélrendszerből - vagy akár nagyon mérgező is). Mint azt a citrom kemoterápiás hatásáról szóló bejegyzésünkben írtuk, a kiváló fertőtlenítő hatású hipó (nátrium-hipoklorit) sokkal gyorsabban elpusztítja a baktériumokat egy lombikban, mint a bármilyen illóolaj vagy antibiotikum, érthető okokból mégsem jut senkinek eszébe, hogy gyógyszerként használja. 

A felületi fertőtlenítő hatásra alapozva legfeljebb a szájüregi bakteriális fertőzések kezelésének lehet alapja az oregánó esetén, erre azonban vannak a szurokfűteánál kellemesebb ízű teák is (pl. kakukkfüvet tartalmazó teakeverékek). A jelenlegi tudományos bizonyítékok birtokában az oregánó sokkal inkább tekinthető egy jelentős fűszernövénynek, mint egy fontos gyógynövénynek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr264042330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánügy 2012.11.16. 23:07:48

...és még a zorromat is tiszticcsa!

lactoveGAYATRI 2016.04.01. 00:23:16

@magánügy: Hogy egész pontos legyek: a zórodatistisztíccsa! :-D

Franz Ollmann 2020.03.17. 09:04:53

Tekintettel arra, hogy a cikk már elég régen íródott az oregánóval kapcsolatban, ezért egy ezzel kapcsolatos oldalra hívnám fel a figyelmüket ahol egyértelmüen tájékozódhatnak a az oregánó gyógyhatásával.
Az oldal:
www.universitatsmedizin-goettingen.de/oregano-oel-vorteile-dosierung-und-wirkung/

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása