egy blöff anatómiája

2016.03.18., Szerző: kodpiszkalo

snatch-stephen-graham-bra-008.jpgIsmerik a Blöff című filmet? Kiváló, klasszikus darab, érdemes megnézni. Megérne egy elemzést, de félek, nem lenne túl hiteles tőlem. Ez a bejegyzés Schobert Norberttel kapcsolatos, anélkül, hogy egyetlen szóval minősíteném módszereit, termékeit - nem vagyok dietetikus, ezzel kapcsolatban meg ők az autentikus szakemberek. Az elmúlt napokban Norbert és az angol dietetikusok viszonyával kapcsolatos cicaharc hátterét mutatom be - szerintem nem tanulság nélküli történet ez sem....

Egy szó, sőt még egy írásjel is alapvetően befolyásolhatja, megváltoztathatja egy szöveg jelentését. Ismerjük a régi történetet, amelyben az alábbi mondat igényeknek megfelelő központozása élet és halál ügyében dönthetett:

A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.

Mennyivel könnyebb helyzetben van az, akinek nem kell magyar szövegek kicsavarásával bajlódnia! Sokkal egyszerűbb, ha egy angol szöveget kell az igényeknek megfelelően tálalni: az átlagos magyar olvasó úgysem fog azzal időzni, hogy utánanézzen, pontosan miről is van szó, s hogy a szöveg tényleg azt jelenti-e, amit elénk tárnak.

Valami hasonló történt most is. Március elején a ripost nevű bulvároldal hírt adott arról hogy a hazai dietetikus szakmával harcban álló volt rendőrt "a brit ki­rá­lyi tár­sa­ság meg­hívta so­ra­iba". Illusztrációként Schobert facebook-oldalát idézték:

n1.JPG

Némileg manipulatív módon arra is utalt a ripost szerzője, hogy azért áll perben Schobert a magyar dietetikusokkal, mert "le­lep­lezte a cu­kor­lob­bi­val való együtt­mű­kö­dé­sü­ket". Már ekkor felébredt bennem a gyanú, hogy ha a britekkel kapcsolatos hír is annyira igaz, mint az előző állítás, akkor lehet, hogy a ripost szerkesztését a jereváni rádióban végzik...

Hamarosan érkezett is a cáfolat a blikktől, akik közzétették a BDA (British Dietetic Association) reakcióját Schobert "szakmai elismeréssel" kapcsolatos bejelentésére:

n2.JPG

Ebben cáfolják, hogy együttműködnének Schobert Norberttel, és azt is, hogy Schobert kapcsolatban állna a BDA új kiadványával, az Eating Well, Living Well-lel. És itt az első, gyanúra okot adó különbség a két verzió között: míg Schobert az Eating Well, Living Wellt egy programnak nevezi, amelybe őket beválasztották, addig az Eating Well, Living Well valójában egy folyóirat, amelyet a BDA megbízásából a cwpublishinggroup ad ki. Az első szám nemrég jelent meg, az interneten is olvasható: egy szép kivitelű, táplálkozási tanácsokat adó ismeretterjesztő lapnak tűnik. A BDA facebook-bejegyzése egyúttal tiltakozás is, mivel szerintük Schobert engedélyük nélkül használja a logójukat, és alaptalanul hivatkozik a köztük fennálló együttműködésre.

Nem  kellett sokat várni arra, hogy Schobert visszalőjön az Update facebook-oldalán keresztül. Bizonyítékként közzétett 2, az együttműködést alátámasztó dokumentumot: egy levelet és egy szerződést. 

Érdemes figyelmesen megnézni ezeket a dokumentumokat. A levelet bizonyos Krisztina Toth írta, aki nem a BDA munkatársa, hanem azé a kiadóé, amely az Eating Well, Living Well c. kiadványt kiadja. Azt írja hogy a British Dietetics Association nevében veszi fel a kapcsolatot, amely az Egyesült Királyság vezető dietetikai szervezete (authority-nek nevezi, ami ebben a szövegkörnyezetben nem hatóságot jelent). Két újabb gyanús nyom: a levelet nem a BDA írja, ráadásul a levélíró nem tudja helyesen leírni annak a szervezetnek a nevét, amelynek nevében eljár... A levélben arról van szó, kacifántos, udvariaskodó körítéssel, hogy tárgyalniuk kellene arról a lehetőségről, hogy az Update módszert a BDA több mint 1 millió ügyfelének ajánlják. Ennek módjáról nem esik említés a szövegben.

A szerződés arról szól, hogy az Eating Well, Living Well magazinban az Irányelvek és ajánlások rovatban egyoldalas ismertető jelenik meg az Update módszerről, valamint hogy Schobert cége hozzáfér (gyanítom, direkt marketing céljából) a BDA 200 ezer fős adatbázisához. És hogy ez nem két partner pusztán szakmai együttműködése, azt jól jelzi, hogy mindennek ára van (cost, amelyet a fotón kitakartak). Nagyon valószínűnek tartom, hogy nem a BDA fizet azért, hogy reklámozhatja az Update-et... És egy apróság: a Schobert Norbert által közzétett fotón csak az ő cégének aláírása látható - ennek alapján nem tudhatjuk, hogy a britek is aláírták-e a megállapodást.

Ezek után mindenki eldöntheti, hogy mennyire számít elismerésnek az, hogy a BDA lapja előkészített egy együttműködési (reklám)szerződést Schobertékkel, majd amikor észlelték, hogy ezt a tényt kicsit másként tálalja a fitneszguru, élénk tiltakozásba és elhatárolódásba kezdtek... Persze ilyenkor jön a szakmai irigységre, féltékenységre stb. való hivatkozás, de a lényegen - szerintem - ez nem változtat.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr658493476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csattanós maszlag 2016.03.19. 07:44:12

Az külön tetszik, hogy egy dietetikus, ha egyetért Schoberttel, akkor szakember, ha nem ért vele egyet, akkor meg maffiózó...

Dave_bloghu 2016.03.19. 08:33:38

Külön posztot érdemelne Norbi válságkommunikációja a bebukás óta. A FB-os kandallós videó, és pl. a Mokkában való részvétel a folyamatos csúsztatásokkal továbbra is. Az, hogy még véletlenül sem mondja ki, hogy az Eating Well Living Well egy kib* reklámújság, és nem egy szakmai program, amibe őt "beválogatták", és 20.000 fonttal támogathatott. Nem reklámhelyet vett, persze, hanem egy elit programot támogatott, amibe őt (szakmai érvek alapján?) beválogatták. Lófaszt. Kis túlzással bárki megjelenhet, ha kicsengeti a lóvét. Az sem világos, hogy ki kit keresett meg, de nem is érdekes.

Az már sokkal inkább, hogy befulladt a Norbi UK, meg a nemzetközi terjeszkedés teljesen, és gondolom kapadoznak, hogy a részvényeseknek bizonyítsák, hogy az update-et ismerik, sőt szakmailag elismerik Angliában, és küszöbön a nagy áttörés, amikor mindenki az ő Dr. Swartz (pénzmosás much?) féle kakaóscsigáját tömi majd magába a londoni metrón. Hát a Norbi UK egy darab büféboltot jelent, facebook oldalán 788 kedvelővel, amiből csak magyarok kommentelnek 1-2-t a posztokhoz. Ez a komoly jelenlét, amihez Agassi kellett. :)

Csattanós maszlag 2016.03.19. 09:58:15

@Dave_bloghu: Norbi válság nélküli kommunikációja is megérne egy misét...
De ahogy elnézem, most már csak válságkommunikáció van. A legviccesebb az egészben meg az, hogy ez a válságkommunikáció nem mérsékeli, hanem tovább gerjeszti a válságot.

Ez a név már foglalt! 2016.03.19. 10:34:06

Egyébként a csökkentett szénhidrát tartalmú ételek azok egészségesebbek, nem? Tehát akár még jó is lehetne ez az update cucc, ha nem egy ilyen idióta csinálná. Mellesleg lehet, hogy nem is annyira idióta, mert szerintem azért jól élnek belőle, mármint Norbi és családja. Megint más kérdés, hogy ő nem táplálkozási\egészségügyi szakember, hanem max reklámszakember, mert ötször annyiért el tudja adni azt amit más meg nem.

kovácspéterke 2016.03.19. 10:34:40

Már perelni akarja a BDA-t :D. Nem tudom eldönteni, hogy nem volt képes értelmezni egy angol szöveget és nem jött rá, hogy mi van, és most azért kapálózik, vagy értette, csak kiderült, h itthon is van internet és utána lehet nézni a dolgoknak.

Ez a név már foglalt! 2016.03.19. 10:35:43

@Ez a név már foglalt!: mármint az alacsonyabb szénhidrát bevitel az egészségesebb, meg az alacsony glikémiás indexű kaják, szóval értitek, hogy értem

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.03.19. 12:58:23

@Mrs. Jackman:
tényleg!
ripost.hu/cikk-norbi-tobb-szaz-millios-pert-indit-az-angolok-ellen

Etikai okokból (mert az MDOSZ-en keresztüli ajánlásra pár hónapig dolgoztam vele 2005 vége és 2006 eleje között, ami számomra egy külön tanulmány volt az életben) nem nagyon formálhatok erről véleményt, de annyit le lehet írni:

végül valószínűleg ő fog fizetni a névvel való visszaélés miatt:

"++++++++++++++a Borstól értesült Norbi egy örömteli szakmai elismeréséről, amely most kissé különös színben tünteti fel a történteket: a Brit Dietetikusok Szövetsége épp a napokban hívta meg a szervezet 80. születésnapjára Norbit, aki munkássága kapcsán pozitív példaként kapott meghívást az eseményre."

MÉGIS INDUL PER SCHOBERT NORBI ÁLLÍTÁSAI MIATT

2015.08.31. 03:10

www.borsonline.hu/20150831_megis_indul_per_schobert_norbi_allitasai_miatt

"Annál is inkább magabiztos, mert

a Brit Dietetikusok szövetsége épp a napokban hívta meg a szervezet 80. születésnapjára, mert a szigetországban úgy érzik, munkássága komoly figyelmet érdemel. Ha kell, nemzetközi szintre viszi az ügyet és Nagy-Britanniában is bemutatja, hogy mifelénk az édességgyártók a partnerei a dietetikusoknak."

2015. AUGUSZTUS 31. 17:40

ripost.hu/cikk-igy-fonodnak-ossze-az-edesseggyartokkal-a-magyar-dietetikusok

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.03.19. 13:20:28

Nem vagyok jogász, de emiatt a tőzsdéről is kivághatják a tőzsdéről fórumozók szerint (jogi büntethetőségről is írnak), egy nemzetközi perben pedig milliós újabb bukást eredményezhet:

"Tájékoztatás
Tisztelt Befektetők!
A Norbi Update Lowcarb Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Társaság) ezúton tájékoztatja a befektetőket, hogy a Társaság együttműködő partnerként részt vesz a British Dietetic Association (BDA) márciusban induló 12 hónapos „Eating Well, Living Well” programjában. A Brit Dietetikusok Szövetsége által kezdeményezett programban meghívásos alapon, a Szövetség által jóváhagyott szervezetek vehetnek részt. A Társaság büszke arra, hogy a programban való részvétellel külföldön is egyre inkább terjedhet az Update1 életmód jó híre és örömmel tölti el, hogy a szakma külföldön is felfedezte és bizalmat szavazott neki. A program célkitűzése, hogy minél nagyobb tömegek számára nyújtson segítséget az egészséges életmód területén. Az ajánlásokat és útmutatókat 2016. márciusától kezdve a Szövetség célkitűzése szerint legalább 1 millió emberhez juttatják el. A program terjesztésében dietetikusok is közreműködnek, ami biztosítja a hatékonyságot, hiszen az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat így az emberek hiteles szakértőktől vehetik kézbe.
Az együttműködés keretében az 1936-ban alapított Brit Dietetikusok Szövetsége több területen működik együtt a Társasággal. A megállapodás alapján a Társaság az általa kifejlesztett Update1 életmódrendszer szélesebb körben történő megismertetését, ezáltal forgalmának további növekedését várja elsősorban külföldön, így az Egyesült Királyságban (ahol már nem csak Update üzletben, hanem webshopon keresztül is beszerezhetők az Update1 termékek) továbbá Magyarországon is.

További információk a British Dietetic Association-ről: www.bda.uk.com/about/home
Norbi Update Lowcarb Nyilvánosan Működő Részvénytársaság
2016.03.07. "

bet.hu/newkibdata/120789247/norbi_tajekoztatas_BDA.pdf

forum.portfolio.hu/topic.php?t=18192&limit=100&order=0

__tom_ 2016.03.19. 15:13:15

@Ez a név már foglalt!: az ötszörös ár azért túlzás - ha ennyi haszon lenne rajta, már rég megjelent volna egy versenytárs, aki csak 4x annyiért adja :)
A módszer egyébként nekem is meggyőző, az árán kívül a termékei is. Elég sok K+F történhet ott azért, hogy nagyjából úgy nézzenek ki azok a termékek, mint a klasszikus anyagokból készült társaik, csak alacsony GI-vel.

Ruzsa Söndör 2016.03.19. 16:29:14

A rossz reklám is reklám. Már épp elfelejtettem, hogy ez a parazita még él és tessék, megint a figyelem középpontjába került. Valaki kiírhatná már a sorozatból...

pipster 2016.03.21. 09:30:14

@Ez a név már foglalt!: ez valoban igaz, ugyanugy mint az is, hogy a szenhidrat szegeny etkezeshez nincs szukseg norbi termekekre. Norbi azon igyekszik, hogy ennek az ellenkezojet hitesse el az emberekkel. Valamint ugy tunteti fel sajat magat, mintha o talalta volna fel a spanyolviaszt, mintha o lenne a nagy felfedezo a szenhidratokkal kapcsolatban. Ugy gondolom, ha igazan az lenne a celja, hogy segitsen az embereknek, nem titkolna el eloluk, hogy 0ft extra koltseggel is tudnak egeszsegesebben elni.

Ez a név már foglalt! 2016.03.22. 23:19:24

@pipster: Rühellem norbit. ezzel a mostani húzásával meg még csak rátett egy lapáttal, de azzal amit írsz, nem értek egyet. Van ennek az egésznek egy pszichológiája, pl egy gyenge akaratú kövér ember nem fogja csak úgy magától elhagyni a cukrot a kávéból (pedig úgy finomabb is), de ha norbi update édesítőszert x-szer annyiért meg tudja venni, mert attól lefogy, mert azt mondják és sokaknak sikerült, akkor azt megveszi. Ez az amit Norbi ügyesen kihasznál, az emberek gyengeségét, ráadásul úgy, hogy a termékeinek hála, még ha áttételesen is, egészségesebbek lesznek az emberek :)

Olyan ez, mint a placebo (ezáltal a homeopátia is). Ha hat. akkor az a legjobb gyógyszer, hiszen hatóanyag nélkül gyógyít. Csak hát ezt kihasználják a homeopaták meg egyéb sarlatánok és 100-szor annyiért adják a csapvizet, amiben van 0,0000000001% hatóanyaggal, aminek meg az ára 20 fillér. De ha nem kerülne 100-szor annyiba akkor meg nyilván nem érné el a placebo hatást az anyag.

Szóval nem fekete-fehér ez a dolog, csak arra akarok kilyukadni.

2016.03.30. 15:46:37

@Ez a név már foglalt!: ezt akartam mondani, nem hülye ám, nagyon is jó üzletember. milliárdos lett az akaratgyenge emberekből, akik azt hiszik, hogy a csökkentett szénhidráttartalmú kakaóscsiga fogyaszt. rengetegszer láttam a mhelyi liftben, ahogy viszik föl a kövér nők a norbis kaját boldogan. az illúzió mestere.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása