élelmiszer-e a kender?
Igen is és nem is. És mindez nem szubjektív vélemény, hanem jogszabályokon alapuló álláspont; és nem a sajátom, hanem az Európai Unióé. Miért lényeges mindez? Hát azért, mert egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, ugyanis a naponta rendszeresen elfogyasztott táplálék alapvetően befolyásolhatja egészségi állapotunk alakulását. Az élelmiszerbiztonság, az egészséges élelmiszerek előnyben részesítése, az egészségtelenek háttérbe szorítása jogalkotói feladat is. S bár ennek a feladatnak a jogszabályok írói és alkalmazói nem mindig tudnak megfelelni, ettől még elvárás lehet, hogy az aktuális tudásunknak megfelelően az említett célokat szolgálják a törvények.
Az élelmiszerek speciális csoportját képezik azok a termékek, amelyek nem tartoznak a klasszikus élelmiszerek (pl. kenyér, szalonna, hagyma) közé. Az innovatív cégek újszerű termékekkel próbálják felhívni a fogyasztók figyelmét, miközben a határokat feszegetik: olyan anyagokat próbálnak élelmiszerként forgalomba hozni, amelyek korábban nem voltak feltétlenül azok. Miért gond ez? Mindössze azért, mert míg a csiperkegomba, a házikolbász és a mentatea fogyasztásának előnyeit, veszélyeit ismerjük, de ez nem feltétlenül igaz a Xanthoparmelia scabrosa nevű zuzmóra. A mentateát régóta nagyon sok ember fogyasztja, kémiai összetétele,összetevőinek hatása ismert, az említett zuzmó esetén ez a tudás nagyon csekély. Persze lehet, hogy biztonságos és fogyasztása előnyös is, de ezt még nem tudhatjuk. Ezt előbb igazolni kell különféle vizsgálatokkal, és ha ezek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor - elméletileg - ez a zuzmó is élelmiszerré válhat.
Az ilyen, élelmiszerként kevéssé ismert, de ilyen céllal piacra hozni akart anyagok az ún. új élelmiszerek. Ez a jogi fogalom az olyan élelmiszereket jelenti, amelyek fogyasztásának nincs hagyománya az Európai Unióban (a jogszabály szerint 1997 előtt ezeket nem fogyasztották jelentős mennyiségben), vagy korábban nem alkalmazott eljárással állítottak elő. Ezek fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatokat vethet fel. Az ilyen új élelmiszereket csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Az engedélyeztetés lényege, hogy a hatóságokat meg kell győzni: a termék élelmiszerként fogyasztva biztonságos. Az, hogy mi számít új élelmiszernek, és ha annak számít, született-e vele kapcsolatban pozitív döntés, az Európai Bizottság új élelmiszer katalógusában ellenőrizhető.
Új élelmiszer például egy korábban hagyományosan nem fogyasztott növény, a parlagfű is. Az Európai Bizottság leszögezi, ami egyébként tény: ez a növény nem hagyományosan fogyasztott élelmiszer, ilyen célra csak akkor kerülhet forgalomba, ha biztonságosságát igazolják. Ez a mai napig nem történt meg, ennélfogva a parlagfű élelmiszerként (beleértve az étrend-kiegészítőket is) való forgalmazása illegális, törvénybe ütköző.
Részben hasonló a helyzet a kenderrel is: a kender gyökerének, szárának, levelének (azaz föld feletti részének) élelmiszerként való fogyasztásának nincs hagyománya. A kenderevés biztonságossága jelenleg nem alátámasztott, ezért a kender (Cannabis sativa) nem engedélyezett új élelmiszer. Élelmiszerként való terjesztése illegális. A kender egyébként a kábítószertörvény tilalma alá is tartozik, kivéve a magot, mivel az elenyésző mennyiségben tartalmazza a növény pszichoaktív anyagát, a tetrahidro-kannabinolt (THC). Élelmiszerként is érvényes ugyanez a kivétel: a kender magja (valamint a magból készült olaj vagy liszt) régóta fogyasztott élelmiszer, így annak biztonságossága ismert. Ennek megfelelően minden termék legális, amely magból készült, és egy megadott limit alatt tartalmazza a THC-t. És ennek megfelelően minden termék illegális, amely nem a magból készült. A ma oly divatos kenderolajok zöme valójában nem a magból sajtolt olaj, hanem a föld feletti rész kivonata valamilyen olajban visszaoldva. Ezek illegálisak.
És hogy miért nem a magból sajtolt olaj olyan hallatlanul népszerű manapság? Hát azért, mert a kendermag olaja, bár kedvező zsírsav-összetételű, nem tartalmazza azt a molekulát, amelytől sokan gyógyulást várnak különféle betegségeikre: a kannabidiolt. Kannabidiol nagyobb mennyiségben a növény szárában, levelében van, a magban nincs.Ezért csábul el oly sok gyártó, s hoz forgalomba a jelenlegi jogi szabályozással inkompatibilis terméket. Persze lehet, hogy idővel igazolják a kannabidiolban dús "kenderolaj" (valójában: a föld feletti rész kivonatának olajos oldata) biztonságosságát, és az legálisan kerülhet forgalomba élelmiszerként, étrend-kiegészítőként, jelenleg azonban még nem ez a helyzet - függetlenül attól, hogy egyébként mit gondolunk a kender vagy a kannabidiol hasznosságáról.
23 komment