a jó és a rossz-csúf
Minden, amit a citromsavról tudni akarsz! Minden, amit a citromsavról tudni lehet! Sőt, még annál is több! A citromsav.hu nemes küldetést vállalt: összeszedett néhány tényt erről a növényi eredetű savról, a hiányzó tényeket pedig fikcióval pótolta. Így készült ez a kiváló, kémiában-biológiában némileg jártas olvasóknak rendkívül szórakoztató oldal. A baj csak az, hogy akik hiányoztak az iskolából vagy bóbiskoltak, amikor biosz- vagy kémiaóra volt, komolyan veszik mindazt, amit a tréfás kedvű (?) szerkesztő publikált. De vajon mi lehet az oka, hogy létrehozták ezt a humorbombát? A végén erre is fény derül, de előbb lássuk, mitisíra hogyishívják:
Míg a citromsav és az aszkorbinsav hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, két teljesen különböző vegyületről van szó, melyeket teljesen eltérő célokra használunk. A fő különbség a citromsav és az aszkorbinsav között, hogy míg az előbbi teljesen természetes, a másik szintetikus módon előállított.
Ebben a történetben az aszkorbinsav a rosszfiú. Az ismeretlen szerző az aszkorbinsavhoz viszonyítva bontja ki a citromsav rendkívül előnyös tulajdonságait. Például azt, hogy az aszkorbinsavval szemben a citromsav természetes vegyület. Be kell vallanom, szerintem ez egy elég gyenge poén, de akik nem értik a viccet, azok kedvéért leszögezném: mindkét anyag természetes, növények által előállított vegyület, amelyeket ipari célra kémiai úton is előállítanak.
Molekuláris szinten viszont csak egy oxigén atomban térnek el egymástól, de éppen ettől az oxigénatomtól lesz az aszkorbinsav jobb tartósítószer, a citromsav pedig egy kiváló élelmiszeradalék.
A szerzőből előbújik a kémikus. Ha ez relációanalízis, akkor a válasz: E (egyik mondatrész sem igaz, és nincs köztük összefüggés).
A citromsav kémiai képlete C6H8O7, ami azt jelenti, hogy hat szénatomból, nyolc hidrogénatomból és hét oxigénatomból áll. Az aszkorbinsav ezzel szemben csak hat oxigénatomot tartalmaz, így az ő kémiai képlete a következő: C6H8O6.
A számok stimmelnek, de abban megegyezhetünk: a kémiai összegképletek ilyen összehasonlítása nem egy túlzottan értelmes foglalatosság. És: a több nem jelenti azt hogy jobb...
A citromsav egy hat szénatomból, nyolc oxigénatomból és hét oxigénatomból áll, illetve ezekhez még három karbonsav – szén, hidrogén, oxigén kombinációjából felépülő vegyület – csatlakozik, ami még előnyösebbé teszi és kémiai tulajdonságai miatt ezenfelül még savassá is.
Még cifrázható. Sajnos, a kolléga belezavarodott a számolásba. Az igaz, hogy a citromsav háromértékű sav (azaz 3 karboxilcsoportot tartalmaz), de ezek benne vannak a már említett és átismételt összegképletben (C6H8O7). És természetesen a citromsav savas. Hiszen sav.
Mint gyógyszer, az aszkorbinsavat leggyakrabban a skorbut kezelésére használják, ami a C-vitamin kóros hiánya a szervezetben. Esetenként azonban az aszkorbinsavat más betegségek megelőzésére is használják. A citromsavat leggyakrabban akkor alkalmazzák, ha fel akarják lendíteni az energiaháztartást és az anyagcserét, ezenfelül segít lebontani a meglévő vesekövet és megakadályozza annak újbóli kialakulását.
A helyzet az, hogy manapság a skorbut gyakorlatilag alig fordul elő (a fejlett országokban), ugyanis ahhoz olyan súlyos C-vitaminhiánynak kellene kialakulnia, ami egy normálisan táplálkozó embernél kizárható. Mivel azonban az aszkorbinsav vitamin, megfelelő mennyiségű fogyasztása számos élettani folyamathoz (pl. hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése, sebgyógyulás és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen. Sokan a megfázás megelőzésére, kezelésére fogyasztják - ennek speciel nincs túl sok értelme. A citromsavat viszont egyáltalán nem használják a gyógyászatban; nincs olyan állapot, betegség, amikor citromsavat kellene ennünk.
A fanyar, citrusos ízű gyógyszerekben biztosan ott van a citromsav. Stabilizálószerként, savlekötőként használják, de megtalálható a fogkrémekben és a pezsgőtablettákban is.
Ez sem talált. A citromsavon kívül van még jó néhány savanyú ízű anyag (sav), ezek közül számos előfordulhat gyógyszerekben. A citromsav, mint savlekötő - ez jó:-))
A szervezet kis mennyiségben a citromsavat közvetlenül a sejtekhez is képes elszállítani. Nem minden sejt veszi fel a citrátot a vérben, elsősorban a májsejtek képesek erre. Ha viszont egy sejt felvette már a citrátot, akkor a sejtek felhíznak tőle. Van olyan eset is, mikor túl kevés citromsav kerül a sejtekbe, aminek hatása legtöbbször jelentéktelen.
Érted-e??? Én nem teljesen, pedig nagyon magyarázza... És aztán következik egy hasonlóan zavaros magyarázat a citromsavciklusról:
Amikor fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztunk, akkor ezen molekulák elégetésekor keletkezik az energia. Ehhez először meg kell őket törni, hogy felszabaduljon az acetil-CoA, ami eg nagy koenzim molekula, kémiailag két kötött szén-acetil csoportot tartalmaz. Ehhez az acetilcsoporthoz csatlakozik az oxálacetát, melynek eredményeképp jön létre a citrát biológiai formája a citromsav. A citrátot szervezetünk lebontja és a folyamat során energia szabadul fel.
Ez kb. olyan, mint amikor a rossz tanuló felel. Megtöri a zsírokat? Üljlefiam, eggyes! De ha már citromsavciklus: ezt felfedezőiről Szent-Györgyi-Krebs-ciklusnak is nevezik, s mivel a Krebs rákot jelent, ez elég alap volt arra, hogy egy időben a citromsavról egyesek azt terjesztették, hogy rákkeltő... Természetesen még Antal Vali is tudja, hogy ez nem igaz, de a honlapján ő még ennél is többet állít:
Míg a valódi citromlé lúgosít (persze csak cukor hozzáadása nélkül!!!), addig érdekes módon a citromsav (E330) pedig savasít. Mi emiatt nem szoktuk javasolni a fogyasztását.
Na, erre tessék gombot varrni! A savas citromlé lúgosít! Hogyan? Esetleg homeopátiás hígításban?
De vissza a citromsav.hu-ra: ott azt is megtudhatjuk, hogy a citromsavat tisztítószerként és élelmiszer(ipari), valamint kozmetikai adalékanyagként is felhasználják. Ezek nem túlságosan érdekes dolgok, de legalább igazak.
És itt kanyarodjunk vissza az elejére: kinek áll érdekében, hogy ez a vicces oldal elkészült és üzemel? Nem igényel Poirot-i tehetséget, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz: az oldalsávban található reklámok egy webshopba vezetnek, hogy akinek az oldal elolvasása után halaszthatatlanul citromsavra van szüksége, megvehesse az adagját. A domain.hu regiszterében mindkét oldalnál ugyanaz a magánszemély van megjelölve domain-használóként. Hát így megy ez, kérem.
Címkék: citromsav
10 komment