keveset iszik? nyaljon sót!
Nem tudom, a vakvéletlen, vagy tisztasó-ügyben kifejtett munkásságom okán esett be az alábbi levél elektronikus postaládámba, de mindenesetre nagyon megörültem, hogy első kézből, a tisztaso.hu oldal üzemeltetőitől értesülhetek erről a fontos információról:
FIGYELEM! Észrevette, hogy kevés vizet iszik? Ennek oka, hogy túl kevés sót fogyaszt!
Teljesen igaz. Ha több sót ennék (vagy nyalnék), biztosan megszomjaznék, és többet innék. De ez ugyan mire lenne jó? A sóevés miatt elfogyasztott többlet vízmennyiség csak azt szolgálná, hogy az extra sóbevitelt a vizelettel képes legyek kiválasztani, azaz hiába innék többet, a szervezetem víztartalma nem nőne. De lehet, hogy nem is ez a cél?
Egy felnőtt embernek napi 2-3 liter tiszta ivóvízre van szüksége. A legtisztább és egyben legbiztonságosabb ivóvíz a desztillált víz, mely kitakarítja a szervezetünket. A vízivások közben (ételekkel) kellő mennyiségű konyhasót, azaz Nátrium-kloridot (Nacl-t) is pótolni kell!
Hála Istennek, a szervezetünk, a veséink annál sokkal jobban meg vannak szerkesztve, hogy csak desztillált vizet ihassunk. Sikeresen túlélt sok-sok ezer évet az emberi faj deszt víz nélkül is. Még a sokak által mérgezőnek hazudott csapvízzel is képesek vagyunk megküzdeni! A vízivások közötti nátrium-kloridot pedig nem kell pótolni, eszünk abból eleget pótlás nélkül is.
Tudja-e Ön, hogy milyen összetételű étkezési sókat árulnak a boltokban? A kereskedelemben kapható sók egy része ismeretlen mennyiségű kálisót tartalmaz, ami nagyon veszélyes. A kálium túladagolás hirtelen halált (szívmegállást) is okozhat! Étkezési só kétféle létezik: a biztonságos, és a többi.
Nem tudom, a kereskedelemben kapható sók melyik részére irányul a rémhírkeltés. Már írtunk róla, hogy a sók nagy része kb. 99% NaCl-t tartalmaz, kizárólag a deklaráltan csökkentett nátriumtartalmú sókban van jelentősebb mennyiségű KCl - azokra meg rá van írva, hogy mennyi. A kálium-túladagolás tényleg okozhat szívmegállást - ha a káliumsót a vénába fecskendezzük nagy dózisban. Arra semmi bizonyíték nincs, hogy ésszerű mennyiségű sófogyasztás esetén ilyen veszély lenne.
Az egyetlen biztonságos étkezési só, a gyártótól független gyógyszerlabor által is ellenőrzött gyógyszerkönyvi tisztaságú Nátrium-klorid konyhasó (patikai só), amit megvásárolhat a www.tisztaso.hu weboldalon is.
Szóval itt van a kutya elesve! Van egy kis eladó sókészlet, nem árt, ha a jónép megérti, miért is kell a tisztasóéktól vásárolni. Máshonnan veszel = jó eséllyel meghalsz, tőlünk veszel = nem halsz meg. Van ennél jobb, egyértelműbb marketingüzenet?
A só tisztaságán kívül fontos az elfogyasztott mennyiség is. A közismert „STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program”-ban ajánlott napi 5 gramm Nátrium-klorid sónál jóval többre van szükség!
Persze, ha eladó a portéka, egy kis "direktmarketing" nem árt... Nem látom az érveket, miért is kellene több sót fogyasztani, mint az OÉTI által propagált napi 5 g. Az élettani igény 4-6 g/nap, ezzel szemben a hazai átlagfogyasztás 14-18 g/nap. Nátriumhiányban tehát semmiképpen nem szenvedünk, ezzel szemben bizonyított, hogy a túlzott sófogyasztás vérnyomás-emelkedéshez vezet. Számos vizsgálat igazolja, hogy a nátriumbevitel mérséklése csökkenti a vérnyomást, de azt is meg kell jegyezni, hogy az így elérhető eredmény mérsékeltebb, mint azt a nátriumfogyasztás mérsékléséért küzdők egy része gondolja. A "normál" konyhasó és a csökkentett nátriumtartalmú só ésszerű(en mérsékelt) fogyasztása veszélytelen, a túlsózás pedig a fokozott nátriumbevitel miatt veszélyes, nem a "káliumúladagolás" okán.
Ha valaki kórházba kerül, szükséges esetben napi kb. 2 liter sós infúziót (Ringer oldat: desztillált víz+sók) kap. 1 liter Ringer oldatban 9 gramm Nátrium-klorid van, így napi 2 literrel 18 grammot juttatnak be a szervezetébe. Ez a mennyiség (kb. egy csapott evőkanál), - élettanilag - egy egészséges felnőtt optimális napi szükséglete. Tehát a Sócsökkentő programban „ajánlott” 5 gramm legalább háromszorosára van szüksége egy felnőttnek! Ha kevés konyhasót használunk, annak az a következménye, hogy viszonylag lassan, de folyamatosan károsodik a szervezet (azért is, mert ilyenkor túl kevés vizet iszunk).
Néhány dologról megfeledkezik a T. Szerző. Egyrészt arról, hogy ennyi Ringer-oldatot szükség esetén (tehát nem mindig, mindenkinek automatikusan) adnak. Másrészt meg arról is, hogy azok, akik parenterális (infúziós) táplálást kapnak, azok egyéb, szilárd táplálékot nem fogyasztanak. Normál étkezés esetén a táplálék sózás nélkül is tartalmaz NaCl-t, ha ezt még megfejeljük az általuk ajánlott dózissal, bőven a kívánatos (és a Ringer-oldatban található) mennyiség felett vagyunk...
Most pedig döntse el Ön, hogy kinek hisz!
Én is csak erre tudok apellálni... (Némi háttérinfó: az oldalon forgalmazott só kilónkénti ára 400 forintnál indul.)
Kép forrása: petesteel.com
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel, és szavazz a ködpiszkálóra a goldenblogon a Tech+Tud kategórián belül!
Címkék: só megtévesztés konyhasó nátrium-klorid
8 komment