vércsoportdiéta
Táplálkozz a vércsoportodnak megfelelően, válaszd ki eszerint étrendedet: ezt javasolja Peter J. D'Adamo amerikai természetgyógyász. A vércsoportdiétát vesszük górcső alá a következő írásban.
Bevezetésként néhány szót ejtsünk a vércsoportokról. Az (emberi) vért a benne található antigének szerint lehet csoportosítani, ezek alapján 32 vércsoportrendszer különíthető el. Ezek közül a kettő legjelentősebb (és legismertebb) az ABO-, valamint az Rh-rendszer. Fontos klinikai jelentőségük van, mivel rossz vércsoport-meghatározás vérátömlesztésnél akár halálhoz is vezethet. Hosszú ideig az apasági vizsgálatokat is vércsoportok alapján végezték, ezt ma már kezdi felváltani a megbízhatóbb DNS-analízis.
Egy amerikai természetgyógyász, bizonyos Peter J. D'Adamo, vetette fel könyveiben (magyarul is megjelent, Életmód az ABO-terv szerint), miszerint az ételeinkben található lektinek, felszívódván a gyomor-bél traktusból reakcióba lépnek a vörösvértesteken megtalálható ABO-antigénekkel. Mivel mindegyik antigén máshogy reagál különféle lektinekkel, ezért étrendi megszorítások fontosak az egészséges élethez.
A lektinek szénhidrátkötő fehérjék, fontos szerepük a sejt-sejt, sejt-protein felismerésben. Az élővilágban igen elterjedtek. Oldatuk képes a hemagglutinációra, azaz vörösvértestek kicsapására. A jelenséget vizsgálták már, az agglutináció vércsoporttól függetlenül megtörténik (az agglutinációra még visszatérünk).
Nézzük, hogy miket javasol D'Adamo a különböző vércsoportú embereknek:
A O vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek, ihatnak:
- A húsfélék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat
 - A tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat
 - Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják
 - Szójából készített ételeket
 - Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit
 - Zöldség félék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt
 - Hüvelyesek közül: a babféléket
 - Rizsféléket
 - Árpa és rozs készítményeket
 - Diót és tökmagot
 - Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt
 - Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot
 
Kerüljék:
- A húsfélék közül : a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet
 - A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt
 - Mindennemű tehéntejet és tejterméket
 - A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket
 - A kukoricaféleséget: corn flakes
 - Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt
 - Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét
 - Fűszerek közül: a fehér- és feketeborsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket
 - Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort
 
Zavarban vagyunk, miben különböznek a lazac és a füstölt lazac lektinjei? Vadhús mehet, kacsa nem - és a vadkacsa? 
Lássuk az A vércsoportot!
Az A vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak:
- Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot
 - Mindennemű szójafélét
 - Lencse és babféleségeket
 - Kecsketejet, kecskesajtot
 - Rizsféléket
 - Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát
 - Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát
 - Len- és olívaolajat
 - Diót, földimogyorót, tökmagot
 - Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt,
 - gyömbért
 - Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát
 - Kávét
 
Kerüljék:
- A húsféléket minden formában!!!
 - A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat
 - A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
 - Krumplit és a csicsókát
 - Csicseriborsót és a vörös babot
 - Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát
 - Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket
 - Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint
 - Az olívaolaj kivételével az összes többit!!!!
 - A kesudiót és a pisztáciát
 - Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket
 
Itt is szemet szúrt valami: olívaolaj vs. olajbogyó. Erre persze magyarázat lehet, hogy sajtolással eltávolítjuk a károsnak kikiáltott lektineket. A káposzta ráadásul mindkét csoportban szerepel, valami tehát itt nem konzisztens.
Jöjjön a B:
A B vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak:
- A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat
 - A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat
 - Tejtermékek közül: szinte bármit
 - Szójaféléket
 - Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet
 - Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét
 - Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét
 - Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat
 - Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát
 - Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot
 
Kerüljék:
- Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést
 - A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat
 - Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot
 - Gabonafélék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát
 - Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot
 - Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát
 - Kukorica-, repce- és szezámolajat
 - Minden magot és diót
 - Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat
 - Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót
 
Érdekesség, hogy D'Adamo a B-vércsoportúaknak mindenféle tejterméket ajánl, miközben ott, ahol a B-vércsoport leggyakoribb (Délkelet-Ázsiában), a laktóz-intoleranciában szenvedők száma kiemelkedően magas.
A végére maradt az AB-vércsoport:
Az AB vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek:
- A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt
 - Szójaféléket Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot
 - Krumpliféléket
 - Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját
 - Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket
 - Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül
 - Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját
 - Földimogyorót
 - Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat
 - Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát
 
Kerüljék:
- A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve
 - Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt
 - A hüvelyeseket
 - A gabonafélék közül: a kukoricát
 - Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát
 - Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket
 - Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját
 - Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót
 - Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót
 - Mindenféle égetett szeszt
 - Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat
 
Az olívabogyó -- olívaolaj itt is feltűnik. Kérdés: A pulyka nem baromfi?
A felsorolások eléggé véletlenszerűnek tűnnek elsőre, pedig D'Adamo állítása szerint élelmiszer-kivonatokkal végeztek agglutinációs vizsgálatokat. Sajnos a vizsgálatokról többet nem lehet megtudni, a szakirodalmi keresések nem vezetnek eredményre. A PubMed-en egy tanulmány található, ami D'Adamo nevéhez fűződik, a cikkben ugyan említi a lektineket, de az élelmiszerek lektinjeire semmilyen utalás nincsen a dolgozatban. Tény viszont, hogy az ételeinkben található lektinek aspecifikusan (ld. följebb) kötődnek, nem tesznek különbséget az ABO csoportok között. Gyengíti állításait, hogy egyetlen klinikai vizsgálat végeztek a módszerrel kapcsolatban (jóllehet említ néhányat, de a hivatkozások hiányoznak). A szakirodalom is foglalkozott már módszerével, egy nemrégiben publikált összefoglaló cikk pedig elveti módszerét. Érdemes még megemlíteni elképzeléseit a vércsoportok kialakulásáról.
Elmélete szerint a elsőként 0 vércsoport alakult ki, mintegy 30 000 évvel ezelőtt. "Vadásznak" nevezte el, fehérjedús étrendet javasol nekik. 20000 éve alakult ki az A vércsoport ("földműves"), megjelenése szerinte a földműveléshez köthető, ezért majdnem teljes mértékben vegetáriánus étrendet tanácsol. A B vércsoportúak újabb tízezer évvel utánuk jöttek, őket "nomádnak" nevezi: ők képesek egyedül tejtermékek megemésztésére. Erről már írtunk följebb, hogy miért is sántít az állítás. Végezetül, mintegy 1000 éve jelent meg az AB ("rejtély") csoport. A filogenetikai vizsgálatok viszont mást mondanak. Eredetileg az A vércsoport létezett, ebből alakult ki 4-6 millió éve a többi.
D'Adamo elmélete igen gyenge lábakon áll - teóriájának ellentmondanak a biokémiai megfigyelések, a filogenetikai vizsgálatok, ráadásul nincsenek klinikai vizsgálatok sem a vércsoportdiéta alátámasztására. A helyes, kiegyensúlyozott étrend fontos az egészség megőrzésében, mégsem javasoljuk a vércsoportdiétát a fentiek fényében. De ha már a vérnél tartunk: véradásra minden egészséges embert buzdítunk - vércsoporttól függetlenül!
Kép forrása: egeszsegkalauz.hu


                                                                






Dr. Ványolós Attila 

8 komment