...aranyat, tömjént és mirhát... 1. rész.

2012.12.23., Szerző: kodpiszkalo

mrh.png(A bölcsek) elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.

Karácsony környékén különösen nem nehéz kitalálni, miről (kiről) is szól a történet: Jézus Krisztus születéstörténetének részletét olvashattuk, Máté evangélista leírása szerint.  De hogy mi is a tömjén és a mirha, azt talán kevesebben tudnák pontosan megmondani. Karácsonyi "minisorozatunkban" először a tömjént mutatjuk be.

Az indiai tömjén (latin nevén Olibanum indicum) a Boswellia serrata (indiai tömjénbalzsamfa) nevű fa kérgéből sebzés hatására kifolyó és levegőn megszáradt gumigyanta. A tömjén áttetsző, gömbölyded vagy szabálytalan alakú, akár 3 cm nagyságot is elérő darabokból áll, amelyek sárgás vagy vörösesbarna színűek lehetnek.

A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi és luxuscikke volt, nem véletlen tehát, hogy a bölcsek értékes ajándékai között szerepelt. Már az ókori egyiptomiak és föniciaiak Kr. e. 1700-ban is ismerték és vallási szertartásaikon füstölőszerként használták meditatív és spirituális képességeik kiterjesztésére. A tömjénégetés a ma is élő vallások közül a katolikusok, de rajtuk kívül a hinduk, a buddhisták, a sintoisták és a zsidók szertartásainak is része.

A keresztény egyház a Kr. u. IV. században kezdte bevezetni a tömjénégetést, azt jelképezve ezzel, hogy a hívek imái felszállnak Istenhez. A katolikus egyház – különösen a keleti ortodoxia – rítusában folyamatosan megmaradt a tömjénezés az istentiszteletek és a körmenetek alkalmával. A tömjén a Bibliában is szerepel (45-ször), mint drága áldozati ajándék, amellyel például Krisztust is köszöntik születésekor a napkeleti bölcsek.

Az indiai ajúrvédikus gyógyászat keretében elterjedten alkalmazzák ízületi panaszok kezelésére. Emellett az aromaterápiában is használják a mentális ellazulás elősegítésére, fejfájás kezelésére, mind magát a tömjént égetve, mind a belőle nyert illóolajat párologtatva. A tömjént, illetve a belőle előállított illóolajat a parfümipar is hasznosítja fixálószerként.

Az újabb tudományos kutatások fényében a tömjénnek a modern gyógyászatban is helye lehet. A tömjénben található ún. boswelliasavak hatásosságát kiterjedten vizsgálják krónikus gyulladásos megbetegedésekben. Ízületi gyulladáscsökkentő hatását számos állatkísérlet igazolja, és a hatás módja is ismert. Embereken is végeztek vizsgálatokat (gyulladásos bélbetegségben és ízületi fájdalmakban, reumatoid artritiszben szenvedőkön). Az eredmények reményt keltőek, ezért elképzelhető, hogy a közeljövőben a tömjénnel vagy vegyületeivel gyógyszerként találkozhatunk. A tömjén és a boswelliasavak azonban még nem részei a modern orvoslásnak, elsősorban azért nem, mert adagolásukkal kapcsolatban nincs egységes álláspont, valamint azért, mert hatásosságuk vizsgálata még nem zárult le. Étrend-kiegészítőként számos, az ízületi panaszok enyhítését célzó komponensei között megtalálható.

A tömjén gyógyászati szempontból is értékes anyag, de természetesen nem csodaszer. Sajnos, rák, impotencia és egyéb súlyos betegségek gyógyítására nem alkalmas.  

A bejegyzés a Medicina Kiadó gondozásában megjelent Gyógynövénytár c. könyv alapján készült.

A kép forrása:  examiner.com.

Címkék: gyógynövény

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr684668845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • Szelr EryKa: Akkor tevhit hogy vannak természetes antibiotikumok? És a bakteriális fertőzés re milyen antibioti... (2021.12.30. 05:15) tanulni, tanulni, tanulni...
  • mouratius: helo apátfalván a gyermekek fogyasztották,népi étkezési szinten dokumentálva is van (2021.12.27. 10:13) kövirózsa - rejtőzködő gyógyhatás
  • Ednüt Izárhi: Csak piszkáljuk a ködöt... A gyógynövények velünk élnek.. ha nem gyógyszerrel csináltuk a bajt, g... (2021.07.07. 18:01) szívbor
  • Jánosi Frigyes: Csatlakozom az előttem szólóhoz és gratulálok a cikk írójának, aki 17 év kutatását ezen a fórumon ... (2021.04.07. 13:11) ASEA - palackba zárt csodamolekulák?
  • Egy István: Üdv mindenkinek! Engem győzzön meg valaki hogy ez rossz nekem. 10 hónapja fogyasztom. Az orvos cs... (2021.03.17. 13:44) ASEA - palackba zárt csodamolekulák?
  • Utolsó 20

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása