melyik halolaj veszélyes és melyik hasznos?

2019.11.11., Szerző: kodpiszkalo

fish-oil-1915425_640.jpgA jó félrevezetés alapja, hogy féligazságokkal operáljunk. A hazug ember és a sánta kutya esete ismert, a féligazságokkal manipulálókra viszont nem érvényes a közmondás, amit ők mondanak/írnak, az valamennyire hihető, elsősorban azért, mert részben igazat is állítanak. Azt azonban nem mindig könnyű eldönteni, hol ér véget az igazság és hol kezdődik a évinformáció. Jó példa erre az a cikk (a sok közül) , amely a halolajak tesztelésről szól:

Veszélyes halolajat szedsz? Így teszteld egy pohárral!

A halolaj készítményeken jelenleg nem kötelező feltüntetni, hogy természetes triglicerid formában vagy mesterségesen átalakított (és olcsóbb) etil-észter formában tartalmazz-e az omega-3 zsírsavakat.
Azért is fontos a természetes formát hangsúlyozni, mert kutatások bizonyítják, hogy az etil-észtert (EE) tartalmazó halolaj készítmények kevéssé hatásosak a szív-és érrendszeri problémákra. Sajnos azonban ezzel kapcsolatos információt nem kell közölnie a gyártónak, így egyetlen módszerrel lehet megtudni, hogy az általunk fogyasztott halolaj kapszula mit tartalmaz.
Ebben a hungarocell-teszt lesz segítségünkre.
Egy hungarocell darab is elegendő a kísérlet elvégzéséhez. A videóban három pohárra csepegtet három különféle halolaj készítményt a vlogger, és  jól  látható, hogy az etil-észtert tartalmazó készítmény rövid időn belül elkezdi szétmarni a poharat. A természetes formátumú Omega-3 készítmény viszont nem.

Ez a szöveg azért különösen hiteles, mert a"hungarocell-teszt" otthon is elvégezhető (vagy megnézető a neten terjedő számtalan videó valamelyikében, pl. a lent láthatóban), és az ember megtapasztalhatja: a termékek egy része oldja a műanyagot, más részük nem.

A jelenség tehát létezik, de nem mindegy, hogyan tálaljuk. 

A megfigyelt jelenség alapja a hasonló hasonlót old elv. A hasonlóság alapja a polaritás: poláros anyag polárost, apoláros apolárost old (ha folyadékokról van szó: azzal elegyedik) - az ellentétes polaritás oldhatatlanságot és az elegyedés hiányát eredményezi. A poláros víz oldja a poláros cukrot, az apoláros olaj viszont nem. A polaritást az anyagokat felépítő molekulák szerkezete, azok kémiai kötései határozzák meg. Az a halolaj, amely a hungarocellt (kémiailag: polisztirolt) jobban oldja, polaritásban közelebb áll ahhoz.  

De hogyan lehet eltérő a halolajok polaritása? Egyszerűen azért, mert sok termék a halolajat némileg tisztított, átalakított formában tartalmazza. A halolajok az úgynevezett omega-3 zsírsavak (eikozapentaénsav EPA, dokozahexaénsav - DHA) miatt egészségesek. Ezeket a zsírsavakat a halolaj nem szabadon, hanem jellemzően glicerinmolekulákkal (észterkötéssel) kapcsolódva tartalmazza. Egy glicerinmolekulához 3 zsírsav kapcsolódhat: ezek a trigliceridek. A halolajok napi dózisa viszonylag nagy, és azért, hogy a bennük található fontos zsírsavak kényelmesen, legfeljebb néhány kapszulában (és ne evőkanállal) bevehető legyen, előállítottak olyan termékeket, amelyek az EPA-t és DHA-t koncentrált formában tartalmazzák. A tisztítás során megszabadulnak a hatás szempontjából nem jelentős anyagoktól, így részben azoktól is, amelyek a halolaj jellegzetes szagát adják. 

A "koncentrált halolajnak" három formája lehetséges:

  • a trigliceridekből felszabadítják a szabad zsírsavakat, majd eltávolítják a kevésbé hasznos zsírsavakat, így egy EPA-DHA-dús zsírsavkeveréket kapunk
  • a fenti keverékből vagy a nyers halolajból átészterezéssel etil-észtereket állítanak elő (zsírsav + etanol)
  • a zsírsavkeverékből glicerin-észtert (trigliceridet) állítanak elő, de ez már (a nyers halolajjal szemben) olyan triglicerid, amelynek zsírsavösszetevői döntően az EPA és DHA

A forgalomban lévő termékek a fentiek valamelyikét, esetleg finomítatlan halolajat, vagy mindezek keverékét tartalmazzák. Ezek közül polaritásban az etil-észterek állnak a legközelebb a polisztirolhoz, így az etil-észtert tartalmazó halolajtermékek viszonylag gyorsan oldják a hungarocellt (a többi típus is oldja, csak lassabban).

Van-e mindennek köze ahhoz, hogy a halolaj mennyire hatásos vagy biztonságos? Nos, először is le kell szögezni, hogy egyetlen szervünk anyaga sem hungarocell, az emberi szervezetben egyik halolajtípus sem tesz kárt. Sem oldás útján, sem más módon. A hasznosságot tekintve vannak olyan adatok, amelyek szerint az etil-észtert tartalmazó olajok valamivel kevésbé hasznosulnak (szívódnak fel), mint a trigliceridek, más adatok szerint nincs jelentős különbség ilyen szempontból sem. Mindezt az is alátámasztja, hogy a halolajok hasznosságáról szóló nagy vizsgálatok zömét etil-észtert tartalmazó termékkel végezték (igen, azzal, ami feloldja a hungarocellt). A halolajak egy részét veszélyesnek beállítani kiváló trükk lehet azok részéről, akik más típusú terméket forgalmaznak, de mindennek az égvilágon semmi köze nincs a készítmények hatásosságához és biztonságosságához: a zsírsavak típustól függetlenül felszívódnak, és kifejtik hatásaikat az emberi szervezetben. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915298070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silverrant 2019.11.12. 12:36:42

Nem valamivel kevesbe, hanem olyannyira nem hogy kutatasokat kell kukazni miatta. Ami ellen termeszetesen hangosan tiltakoznak az ostoba tudosok akik etileszter format hasznaltak.
Ez persze harchoz vezet es a tudomanyt hitelteleniti em block. Ezt mondja azt mondja.

Ilyenkor a felugyeleti szervek felelossege a mervado.
Ott kene kiosztani nehany ev bortont es szigoru szabalyokat hozni.

kismokus41 2019.11.12. 12:52:32

Annyira taglalod a hungarocell oldását, h észre se vettem, h az a végkövetkeztetésed, h ettől még NEM ártalmas az emberre. Bár én biztos nem szednék be olyat, ami oldja a műanyagot.

CCnick 2019.11.12. 15:04:02

@kismokus41: teljes joggal, hiszen még feloldja a műbeles virslit evés után a gyomrodban.

Comte de Gippaud 2019.11.12. 19:02:12

A hungarocellt viszont kifejezetten ajánlott etil-észteres cuccal fogyasztani, mert az (szemben más készítményekkel) segíti a hungarocell felszívódását :)))

Ez egy chopper, édes 2019.11.13. 08:10:50

Kedves Ködpiszkáló!

Mint a blogod lelkes olvasója, köszönöm, hogy írtál a témáról. A "posztban poszt", amire hivatkozol, az enyém. Jómagam Szabó Gál Bence egyik előadásán hallottam erről a tesztről.
A posztomat természetesen kiegészítem az általad írottakkal, hiszen nem termékforgalmazó vagyok, csak egy érdeklődő laikus. Aki beismeri, ha hülyeséget írt :)
Köszönöm a munkád!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • blogollol: Nincs tapasztalatom, de messziről bűzlik, hogy átverés.  - Az összes erről szóló oldal ugyanabban ... (2019.12.12. 23:09) cukrosmadzag
  • penge™: Most a kérdés, hogy be lehet-e tőle tépni, vagy sem, ha például ebben az olajban sütöd ki a rántot... (2019.12.12. 16:36) élelmiszer-e a kender?
  • Epikus SZTK: Galamb - vadgalamb. (2019.12.12. 08:42) mérgező-e a konyhasó?
  • kiru55: "A többiek egy átlagos táplálkozás mellett nagyjából beviszik" ebből kivonva, akik mégsem. Vagy ne... (2019.12.11. 17:54) mérgező-e a konyhasó?
  • Epikus SZTK: @fordulo_bogyo: Így igaz - de ezt nem fogja érteni. "Galamb lep, es vegtelen szamu lepesben sakk... (2019.12.11. 16:06) mérgező-e a konyhasó?
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.