végleg bezárják az antalvali.com-ot!?!

2017.06.25., Szerző: kodpiszkalo

kep1.jpgNa jó, csak én zártam be épp az előbb a böngészőm bezár gombjára kattintva. Talán nem hazudtam túl nagyot, csak a hatásvadászat kedvéért nem bontottam ki a az igazság minden részletét. Egy biztos: sokkal többen kattintottak így az írásra, mintha csak azt írtam volna: Antal Valira hivatkozva részben indokolatlanul ijeszgetnek a paracetamollal.

Ma már a komolyabbnak tűnő lapok, weboldalak is alkalmaznak hatásvadász címeket. Ennek oka egyszerű: a figyelmefelkeltő, sokat ígérő címre többen kattintanak, ami viszont hirdetési forintokként realizálódik. Lassan hozzászokunk ehhez, és egy rettenetes, borzalmas, hátborzongató tartalmat ígérő cím hatására nem megy fel a vérnyomásunk. Nagyobb baj, hogy az olvasók jelentős része csak címeket olvas (még ha rá is kattint az adott hírre), így számukra a hír a hatásvadász címnek megfelelően elferdítve rögzül.

Jó példa erre tudatosanelok.hu nemrég közzétett "híre", amelyben Antal Valéria kozmetikusra hivatkozva közlik: 

Visszahívnak több paracetamol tartalmú gyógyszert, mert kiderült életveszélyesek!

Le mernék fogadni, hogy számos olvasó a cím elolvasása után bólint: hát persze, ez sejthető volt, csak baj van a gyógyszerekkel, megetetik velünk ezt a sok szemetet, a szemét gyógyszerlobbi, régen minden jobb volt, nagyapámék jól megvoltak a sok szemét gyógyszer nélkül, ésatöbbi, ésatöbbi. A cím természetesen ferdít, mint ahogy az írás többi része is (előbbiért a tudatosan élők, utóbbiért a kozmetikus a felelős).

"Az USA-ban egy anilinszármazék, a fenacetin, majd napjainkban a paracetamol a legelterjedtebb láz- és fájdalomcsillapító. (..) A fenacetin vesekárosító hatása miatt sok országban már teljesen kivonták a forgalomból. Nálunk a Dolor összetevőjeként még ma is forgalmazzák. Alkotórésze az Antineuralgica tablettának is".

A Dolor nevű gyógyszert már kivonták forgalomból, az Antineuralgica is csak elméletben létezik, a patikák polcain nem található meg (engedélyét nem vonták vissza, de nem gyártják). Jelenleg tehát nálunk sincs forgalomban fenacetint atratalmazó gyógyszer (mellesleg a fenacetin valóban eléggé elavult hatóanyag).

"A paracetamol Magyarországon először Rubophen néven több, mint 10 éve került forgalomba. 
Ma számos vény nélkül kapható, ún. meghűlés elleni kombinált szer alkotóeleme. Nagy dózisban a paracetamol máj- és vesekárosító. Terápiás adagban mellékhatás ritkán fordul elő, érzékeny egyéneken túlérzékenységi reakciók, pl. bőrvörösség, bőrkiütés alakulhat ki, ritkán asztma, orrnyálkahártya-duzzanat jelentkezik, nagy adagban azonban a májszövetelhalás következtében halálos májkárosodást is okozhat. Korai tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet. 
Számos gyógyszer lebomlását, felszívódását megváltoztatja, szedésekor gondoljunk erre. 
Sajnos sokan nincsenek vele tisztába, hogy mennyi a nagy dózis! Egyes forró italporoknál már napi 3 pohárnyi is károsíthatja a szervezetet!!! Ezekkel kell vigyázni: (és itt következik egy hosszú lista a paracetamolt tartalmazó szerekről)."

Félni kell a paracetamoltól? Igen is, meg nem is, Ez a nagyon hatásos, megfelelően adagolva biztonságos fájdalom- és lázcsillapító az USÁ-ban évente több mint 50 000, jellemzően májkárosodással összefüggő gyógyszermérgezés (a betegek fele kórházban köt ki), és mintegy 500 haláleset közvetlen oka. Meglepő módon a jóval kisebb Egyesült Királyságban is hasonló a halálesetek száma, és ez annak hatására sem csökkent, hogy csökkentették az tabletták dobozonkénti számát. 

Pedig a túladagolást nem is olyan könnyű elérni: az ajánlott dózis (ami felnőtteknek 500-1000 mg, napi max kb. 4000 mg) sokszorosa esetén alakul ki a mérgezés.Felnőtt, májbetegségben nem szenvedő, a szert rövid ideig - max. 3 napig -  használó beteg szervezetét nem károsítja 3 adagnyi paracetamol (ez tulajdonképpen az ajánlott adagoláson belül van). Ha ezt többszörösen túllépjük, a paracetamol májkárosító hatású. Mivel túldozírozva a májban nem tud megfelelően lebomlani, mérgező vegyületté alakul, amely károsítja, elpusztítja a májsejteket. Ugyan van ellenszer a mérgezésre, de paracetamolmérgezésben a betegek sokszor tünetmentesek, vagy csak hányingerre panaszkodnak. Amikor már súlyosabb tünetek jelentkeznek, a beavatkozás elkésett: a májkárosodás akár visszafordíthatatlan is lehet. 

Mi lehet az oka, hogy egyes országokban ilyen nagy mértékben túladagolnak egy (megfelelően szedve biztonságos) gyógyszerkészítményt? A válasz nem egyszerű, de a hazai adatokat szemlélve találhatunk (rész)magyarázatot. Bár Magyarországon a hatóanyag az 1960-as évek óta forgalomban van (nem pedig 10 éve, mint Antal Vali gondolja), felhasználása 1996, a médiában történő szabad reklámozás kezdetétől ugrott meg igazán. Az ezredfordulón évente 30-50 mérgezéses eset fordult elő - ami 10 millió potenciális fogyasztóra vetítve, a nyugati adatokkal összehasonlítva nem is olyan vészes szám. A baj az, hogy ha a fogyasztói "tudatosság" (ez azt jelenti, hogy a beteg inkább saját döntés, mint a szakember tanácsa alapján választ) az USÁ-ban látható szintre fejlődik, akkor ebben a mutatóban akár be is érhetjük a korlátlan lehetőségek hazáját. Nincsenek illúzióim: amikor azt látom, hogy már legalább 15 éve ugyanazokkal az ócska termékbemutatós trükkökkel verik át honfitársaim ezreit, irreális lenne azt feltételezni, hogy a gyógyszervásárlásban és -fogyasztásban tudatosabbak lennénk. Nem várható el a fogyasztótól (azaz elvárható lenne, elvileg), hogy megnézze a gyógyszerek tájékoztatóját, és biztos, ami biztos alapon ne vegyen be egyidejűleg 4 különböző nevű, de ugyanúgy paracetamolt tartalmazó szert.

A valódi veszély tehát nem a paracetamol, hanem az, ha nem megfelelően (az adagolási előírásokat figyelmen kívül hagyva) alkalmazzuk. Ezért tehát nem kivonni kell a hatóanyagot, hanem tenni annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő túladagolás sem azért, mert a beteg nem tudja, mennyit kellene bevenni, sem pedig azért, mert jóhiszeműen egyszerre több paracetamoltartalmú készítményt szed. 

A 2000-es évek közepén, a vásárlók érdekeinek téves értelmezésétől vezérelve néhány gyógyszer (köztük paracetamoltartalmúak) forgalmazását lehetővé tették benzinkutakon, drogériákban. Mintha a jogszabályokat írók számára nem lett volna világos: a paracetamolkészítmények ilyetén "rászabadítása" a fogyasztókra - a túlfogyasztást gerjesztő reklámokkal együtt - egyértelműen fokozza a paracetamolmérgezések kockázatát. 

Ami most történt, az a címmel ellentétben nem a paracetamol betiltása, visszahívása, hanem mindössze arról van szó, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése alapján ezek a készítmények (újra) csak patikákban lesznek kaphatóak. Ott ugyanis a szakemberek (a benzinkutasokkal, bolti eladókkal ellentétben) tájékoztatást adhatnak a helyes adagolásról és megelőzhetik azt, hogy a beteg egyszerre több, paracetamoltartalmú gyógyszert szedjen. 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612619693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing56 2017.06.26. 15:15:30

Mókás egy ismertetö a bigott gyógyszerpárti csapattól meglepö is.

Arról sajnos a vegyületcsalád mellékhatásánál egy büdös szó nincs, hogy krónikusan szedve garantáltan ulcust okoz. Nem is csoda - hisz pont a vegyületcsaládba tartozó molekulákkal a kontakt kezelés az egyik ulcusmodell...

Ami mütétet jelent, vérátömlesztéssel/vérpótlással, annak minden krónikus mellékhatásával egyetemben.

Ezek után nagy érdeklödéssel várom, hogy vajon az ETT hány jól képzett tagját jelentik fel foglalkozás körében elkövetett sulyos testi sértés/halált okozó sulyos testi sértésért. Megtetézve bünszervezetbeni elkövetéssel.

Kalle 2017.06.26. 21:19:24

@mocsing56: Alá tudná támasztani az állítását valamilyen hivatkozással?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.06.26. 22:12:57

@mocsing56: szerintem összekeveri a paracetamolt az egyéb NSAID-okkal. A paracetamol PONT NEM okoz fekelyt.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15268644#

Kalle 2017.06.27. 08:54:07

@mocsing56: Valamilyen forrást, amely az ön állítását támasztja alá.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.06.27. 09:05:21

@mocsing56: pont nem. Irigylem az önbizalmat, de téved.

mocsing56 2017.06.27. 21:05:44

Lehet önbizalomnak nevezni.
Én szakmai tapasztalatnak hivnám a meglátás alapját. A végeredmény ulcus, akut operativ beavatkozásokkal.

2017.06.28. 08:58:01

@mocsing56: érdekes módon más, nem paracetamolos, vényköteles fájdalomcsillapító leírásában megemlítik az ilyen hatásokat, paracetamol tartalmú gyógyszerek tájékoztatójában szó sincs róla. Vajon miért? De biztosan nem te vagy a hülye. :D

2017.06.28. 09:00:46

@mocsing56: kísértetiesen emlékeztetsz egy bizonyos Winter tanárúrra... (A három testőr Afrikaban)

2017.06.28. 09:22:38

Majd' elfelejtettem: arról tudsz, hogy az antalvali.com nem működik? Átrak egy másik oldalra, ott meg egy tájékoztató, hogy ez csak archivum.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.06.28. 09:23:55

A válasz röviden az, hogy a paracetamol és a többi NSAID más módon hat. Most nyaralok, de majd megírom hosszabban.

+mondom 2017.07.18. 09:24:46

Hát igen, a tájékozatlanság elég nagy probléma. Párom kollégái között volt olyan, aki megemlítette neki, hogy már vagy egy hete issza valamelyik paracetamol tartalmú forró italport. Mire a párom visszakérdezett, hogy tényleg? Mert a tájékoztató szerint 3 nap után már orvoshoz kellene fordulni és valami mást szedni ha szükséges. Szóval azt érzem, hogy nem csak a túladagolás, hanem a túladagolás és túl hosszú távú szedés okoz gondot.
Illetve a másik gond, hogy a megfázásra ajánlott szinte összes forró italpor, paracetamolt is tartalmaz.

"megfelelően adagolva biztonságos fájdalom- és lázcsillapító"
Ennél a résznél van egy kis hiányérzetem: ha jól emlékszem, akkor az NSAID-ek közül a paracetamol az egyik az, ahol nagyon szűk a különbség a terápiás dózis és a túladagolás között. Tehát nagyon kritikus a megfelelő adagolás...
És amit még érdemes lenne tudni, hogy ugyan az összes NSAID láz- és fájdalomcsillapítóként van forgalomban, de az eltérő okok esetén szükség lehet külöböző hatóanyagokra. Pl. a lányunknál volt amikor lázcsillapításra nagyon jól működött a paracetamol tartalmú kúp, de amikor a fogzás miatt volt egy enyhe gyulladása és láza, akkor az ibuprofen működött jobban...

comm 2017.07.28. 14:49:53

A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító, és nem NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő).
Ezért a paracetamol nem gyulladáscsökkentő, és nem is kapcsolódik hozzá az NSAID-ok jellemző mellékhatása, a gyomorpanaszok és fekély.

+mondom 2017.08.01. 11:42:28

@comm: Teljesen igazad van, kisse osszekeveredtem a dolgokkal.

helyese 2019.05.19. 09:18:17

Keveritek a paracetamolt az ibuprofennel!
By the way, az angolok tényleg keverik. Koktélban tukmálja a háziorvos. És mivel a helyiek default alkoholisták, a hatás nem is marad el...már ami a májcirózist illeti.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.