így szabadulhatsz meg a köhögéstől - akár véglegesen

2016.01.30., Szerző: kodpiszkalo

yew-185279_960_720.jpgA hozzá nem értő hályogkovácsok bugyutábbnál bugyutább, az internetet elárasztó írásain lehet mosolyogni, lehet bosszankodni, de van egy pont, ahol a szakértőként tetszelgő kóklereknek megálljt kell parancsolni. Egy friss írás (jelen poszt megjelenése előtt 3 órával publikálták) ugyanis néhány kevéssé hasznos megfázásellenes tanács mellett egy olyan receptet is közöl, amellyel szerencsétlen esetben a megfázásban szenvedő beteg akár végezhet is magával. Nem csak a köhögéssel, hanem az életével is.

A filantropikum.com névtelen, nevét és felelősséget nem vállaló szerzője a hagymás méz, ánizsos tej és citromos víz mellett ugyanis egy további receptet is ajánl megfázásra: a tiszafateát.

kepkivagas_1.JPG

Senkinek nem ajánlom, hogy a fenti teát elkészítse és megigya, ugyanis akár életveszélyes mérgezést is okozhat! A tiszafa minden része (kivéve a piros magköpenyt) igen mérgező, rendkívül toxikus alkaloidokat (taxollal rokon vegyületeket) tartalmaz, amelyek ráadásul hőre kevéssé érzékenyek, így a teakészítést is túlélik. A teát elfogyasztó nem biztosan: a mérgezés tünetei hányinger, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, amelyet ájulás, kóma követhet, majd a halál légzésbénulás és/vagy a keringés leállása miatt áll be. 

Szerencsére mérgezés ritkán következik be (legalábbis eddig), mert a természetközelben élő, növényeket hagyományosan gyűjtő és fogyasztó emberek jól tudják, hogy a tiszafa az erősen mérgező növények közé tartozik. Az internetnek "hála" ma már olyanok is gyűjtik, fogyasztják a növényeket gyógyhatás reményében, akik ismereteiket a hasonszőrű honlapok veszélyes tévinformációiból szerzik be. 

Jó lenne, ha ez a hír is eljutna azokhoz is, akik lelkesen osztják meg a hozzá nem értők által szerkesztett mindentudó oldalak "híreit"... Még jobb lenne, ha csak olyan tartalmakat osztanánk meg, amelyek hitelességéről saját szakértelmünk alapján meg tudunk győződni, vagy amelyet a forrás alapján hitelesnek tartunk (amelyeket nevüket vállaló szakemberek írtak). 

Frissítés: az írás megjelenése után az idézett cikkből törölték a tiszafatea receptjét.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr678336204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humortalan perscheid karikatúra 2016.01.30. 23:08:07

Sit back and let the natural selection begin.

De komolyan.
Páran jól meghalnak, esetleg megölik valamelyik rokonukat, ismerősüket, gyerekeküket, tele lesz velük a híradó, a többi majd talán észbe kap.

t.qkme.me/3sshvv.jpg

</cynic troll off>

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2016.01.31. 00:59:32

@humortalan perscheid karikatúra: Jaj ne. :S
A skeptical ob-n szoktak a kommentelők ilyenről beszélgetni, oltásellenesség meg hasonlók kapcsán, hogy egyfelől természetes szelekció, hogyne, másrészt viszont senkinek nem kívánja az ember a rettentő árat amit a tanulságért esetleg fizet. Úgyhogy a józan ész kötelez is, legalább arra, hogy amit lehet, azt megtegyük.

grin 2016.01.31. 01:46:35

Btk. 160. § Emberölés alapesete
[...]
(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést
[...]
f) több ember sérelmére, [vagy]
g) több ember életét veszélyeztetve,
[...]
követik el.
(4) Aki az emberölést gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Normandie 2016.01.31. 08:13:11

Én innen is levenném a receptet, ugyanis azok az elmebajnokok, akik nem olvassák el a cikk többi részét, ki fogják venni és el fogják készíteni. Amikor valaki keresget, akkor egyébként is lehet csőlátása és csak a receptet látja.

triturus 2016.01.31. 08:27:47

A tiszafa gyümölcs valószínűleg a piros magköpenyre vonatkozik, ami nem mérgező. Persze azért nem ártott volna felhívni a figyelmet arra, hogy a magot vegyük ki. Szerencsére aki kimegy gyűjteni és felismeri a tiszafát (meg az összes többi hozzávalót is), az azért jó eséllyel tudja, hogy a tiszafa nagy része mérgező.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.01.31. 08:38:23

@triturus: ne legyenek illúzióid, sokaknak fogalmuk sincs erről. Ha az,. aki, tanácsokat oszt, nem tudja, mit tudnak azok, akik a tanácsokat kapják?

Arról már ne is beszéljünk, hogy a tiszafa megfázásban semmire nem jó... Egyik része sem.

unpopular.puffin 2016.01.31. 08:44:54

eredeti oldalról már levették, meg az archive se őrizte meg. Valószínűleg az oldal karbantartói előbb posztolnak, utána gondolkodnak. Legalább ebben az esetben gondolkodtak.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.01.31. 09:06:21

@unpopular.puffin: mentettem az internet archive-on, és szóltam nekik, hogy vegyék le. Valószínűleg levették, és az archive-on is frissítettek, így sikerült eltüntetni a nyomokat. Remélem, tanultak az esetből.

Rigó Katalin 2016.01.31. 09:34:13

A linkre klikkelve a filantrpicumon már nincs ott a cikk. Reméljük eltávolították !!

Lorántfy Mester László 2016.01.31. 10:18:55

A laborunkban egy ideje taxolozunk. Miután látom, hogy szinte bármelyik tiszafa (közönséges tiszafa, himalájai tiszafai, kanadai tiszafa, kínai tiszafa...) szinte bármelyik részéből (levél, kéreg, ág...) vonják ki a taxolt (a világ taxol igénye akkora, hogy az ipar jelenleg nem tudja kielégíteni) és prekurzorait (egyikből több, másikból kevesebb sikerrel), így személy szerint minden részétől óckodnék.

A cikk azért is veszélyes, mert sok helyen van tiszafa (dísznövényként, sövényként), így egy-egy ilyen cikk után komoly veszély van arra, hogy valaki a következőt gondolja "kimegyek, szedek egy kis tiszafát, nem fogok végre köhögni".

freesleep 2016.01.31. 18:41:21

végül is igazuk van, a tiszafatea véglegesen megszabadít a köhögéstől, mi több, a levegővétel hálátlan kényszerétől is

Eldoron 2016.02.02. 09:42:45

@Felicitasz: Az oltáselleneseknél az a baj hogy másokra is veszélyesek (nem megfelelően hat a régi oltás, valamilyen okból nem olthatták be, stb) A tömeges védelem az ami mindenkit megvéd

Palánkai János 2016.02.03. 06:46:40

Egyszer láttam egy kutyát,ahogy ette a tiszafáról a bogyókat.Mondjuk azt nem tudom hogy túlélte-e,de szerintem igen.

Peter Lehoczky 2016.02.13. 15:12:36

A 90es években voltam tizenéves... akkoriban a legtöbb barátommal egyetemben tudtuk, hogy a tiszafa mérgező az emberre. A szüleink figyelmeztettek, őket meg az ő szüleik... benne volt a köztudatban. Megdöbbent, hogy egyáltalán hogy kezdhet egy ennyire veszélyes "jótanács" terjedni. Ja, az internet csodája :(((

Van a piros húsában egyáltalán valamire használható-hatóanyag???

2016.02.18. 14:46:30

szörnyű ez a sok önjelölt füvesember. én még a pénzért történő hazudozást jobban elviselem, amikor a lelkemet akarják elrabolni, attól sikítok. ("ha nem fordulunk vissza a természethez, hamarosan leépülünk stb....")

noirp 2016.02.29. 12:42:08

Legalább reagált nektek vmit a szerző, hogy "köszönjük az észrevételt", "bocs, benéztük" vagy ilyesmi?! Vagy csak a nyomait igyekszik eltüntetni?

noirp 2016.02.29. 12:43:18

@Palánkai János: Ami neki nem mérgező, az emberre nézve lehet méreg.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.