Oz, akinek a csodájára járnak

2015.03.30., Szerző: Vincente82

tothoz.JPGA blog írásaiban gyakran találkozhatunk azzal, hogy a tévéből milyen elképesztő mennyiségű téves, a gyógyítással vagy egészségmegőrzéssel kapcsolatos információ ömlik a lakosságra. Sokan azt gondolják, hogy érdemesebb lenne a varázsdobozt kihúzni a falból, eladni, és uszodabérletet venni az árából. Pedig időről időre érdemes szörfözgetni a csatornák között, mert hasznos műsorokat is lehet találni.

Ilyen például az a rövid, angol nyelvű előadás, amit egy Amerikában élő brit humorista, John Oliver 2014 nyarán felvett műsorában láthattunk, és amelynek célpontja bizonyos dr. Oz volt. A műsor apropóját az Egyesült Államokban egészségügyi tv-show műsorvezetőjeként népszerű dr. Oz szenátusi meghallgatása adta. Dr. Mehmet Oz amerikai orvos, török emigránsok gyermeke. Orvosi diplomája mellett üzletvezetésből rendelkezik mester fokozatú képesítéssel. A szív-érrendszeri betegségekre specializálódott sebész számos olyan műsorban szerepelt, amelyben egészségügyi tanácsokkal látta el a nézőket. Ezek közül az országos ismertséget talán az Oprah Winfrey Show hozta meg, amelynek állandó meghívottja volt az egészségügyi szakember, 2009 óta pedig a The Dr. Oz Show házgazdája. Ezekben a műsorokban dr. Oz kiemelt figyelmet szentel az elhízásnak és a 2. típusú cukorbetegségnek. Az életmódbeli tanácsokon kívül azonban gyakran olyan növényeket, vagy növényeket tartalmazó étrend-kiegészítőket népszerűsít, amelyek véleménye szerint „varázslatos” vagy „csodálatos” hatásuk révén hipp-hopp megszabadítják az embert a fölösleges kilóktól és az azzal járó kockázatoktól. A fent említett humorista figyelmét az a fogyasztók védelmében történő meghallgatás keltette fel, amelyre épp a tévéműsorokban elhangzó túlzó, tudományosan nem megalapozott, félrevezető állítások miatt idézte be a szenátus a népszerű orvost. („És mi ezzel a baj? Mondjanak csak egy esetet, amikor egy Óz nevű fazon varázslatos hatalomról beszélt, de valójában félrevezette az embereket! Csak egy esetet mondjanak! Úgysem tudnak!” – John Oliver.)

Miért is nem mindegy, hogy egy orvos a rendelési időn túl kinek mit mond? Ahogy a műsor felvezetőjében is elhangzott, egy felmérés szerint az amerikai lakosság 65%-a értékeli magasnak, ill. rendkívül kiemelkedőknek az orvosok etikai standardját. (Érdemes megjegyezni, hogy a gyógyszerészek velük holtversenyben szerepeltek.) Egy hazai felmérés, bár nem pontos mása az előbbinek, mégis jó keresztmetszetet mutat arról, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége (85%) is bízik az orvosokban. Éppen ezért örvendetes, hogy a Kapitóliumon lezajlott meghallgatáson a szenátorok nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felhívják dr. Oz figyelmét, hogy a médián keresztül milyen nagy hatalma van, tehát elengedhetetlen, hogy csak a tudomány talaján mozogva, bizonyítékokkal alátámasztott állításokat tegyen. Vajon előfordulhatna ilyen idehaza? El tudjuk képzelni, hogy dr. Lenkeit, vagy bárki mást, akinek állításait a szakemberek vitatják, beidézik a parlamentbe és az egészségügyi államtitkár és más szakpolitikusok ejnye-bejnyében részesítik?

A párbeszédben dr. Oz több olyan kijelentést is tett, amit érdemes itt megemlíteni. Többek közt továbbra is állította, hogy számos humán vizsgálatot végeztek a zöld kávéval, és annak fogyasztó hatásával, és ezek közül az egyik nagy betegszámmal történt és magas színvonalú. Azonban a szenátornő (és egy korábbi írásában a Ködpiszkáló is) rámutatott, hogy a 16 alany nem tekinthető túl nagy számnak, és a vizsgálatot a forgalmazó cég szponzorálta. (A publikációt azóta visszavonták.)

Ugyancsak érdekes azon kijelentése az orvosnak, miszerint: „tudatában vagyok, hogy gyakran nem rendelkeznek [a műsorban bemutatott termékek] tényként bemutatható tudományos bizonyítékokkal. Ettől függetlenül ajánlom a közönségemnek, akárcsak a családomnak.” No comment.
Mindezek mellett az orvos végig kitartott azon állítása mellett, miszerint ő sosem vett részt az emberek átverésében, és azok a hirdetések, amelyek egyértelműen félrevezetik a fogyasztókat, azok az ő tudta és engedélye nélkül használják fel az imidzsét. Továbbá biztosította a szenátust, hogy mindent megtesz az ilyen visszaélések visszaszorításáért.

Miért érdekelne minket itt Magyarországon, hogy a nagy kék óceán másik oldalán milyen műsort vetítenek, és abban ki mit mond? Mondjuk azért, mert az egyik kereskedelmi csatorna szintén elindította hasonló jellegű műsorát. (Érdekes mód még a betűtípus is ugyanaz, könnyen lehet, hogy magát a licenszet vették meg) Alapvetően üdvözlendő, hogy növelni akarják a lakosság egészségtudatosságát, és a kuruzslók, tévés távgyógyítók mellett/helyett bőven van hely a képernyőn egy valódi szakembernek. Azonban félő, hogy előbb utóbb itt is a pénz beszél, kutya ugat. Tartok tőle, hogy előbb-utóbb megjelennek a reklámok, a termékek, a direkt és indirekt hirdetések, és a szakmaiság elvérzik a kereskedelmi televíziózás oltárán. Remélem, tévedek.

Címkék: dr oz dr tóth

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr827313184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2015.04.20. 11:29:44

Senki nem nézi...????

Kénytelen leszek belenézni az adásba, hogy jól meg tudjam kritizálni. :-D

bugenhagen 2015.04.24. 21:10:43

Ha jól tudom, török származású, minden bizonnyal Öz volt az eredeti neve (amelynek a jelentése törökül: valódi, igazi), csak Amerikában lekoptak a pontok. Amúgy köszönöm a cikket, egyetértek vele!

vanvelemenyem 2015.05.07. 00:38:19

En neztem Dr Oz musorat szinte naponta, mikor elindult 2009-ben, mert Oprah showjaban is mindig izgalmas dolgokrol beszelt, tetszett. Az onallo show-jaban is erdekes es jo dolgokat mondott, kb. fel even at. Elofordult, hogy mas doktorokkal egyutt beszelgettek egy-egy adott problemarol, mindegyik elmondta a sajat klinikai tapasztalatat, es nagyon jo volt hallgatni az elhizas elleni megoldast (egyel kevesebbet), a cukorbetegseg okait es, hogy figyelj arra amit eszel, es hasonlok. De kb fel ev utan az egesz atalakult egy egyoras reklamma, ami mindig valamilyen termeket helyez eloterbe, volt, hogy a hoemopatias trutyikat, nnna azota nem nezem.
Dr. Toth is errol szol?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.