új, germán, medicina?

2015.02.26., Szerző: kodpiszkalo

hmm.jpgAz újszülöttnek a régi vicc is új. Sőt, neki még a régi német medicina is új. Mert az a módszer, amivel újabban (s sajnos, egyre gyakrabban) új német medicina néven találkozunk, már nem is annyira új: több mint 30 évvel ezelőtt találta ki egy német származású orvos. A világ számos részén már lecsengőben van, nálunk most tombol divatja. És meglepő módon Ryke Geerd Hamer agyszüleménye olyanok számára is hihetőnek tűnik, aki végzettségükből adódóan fel kellene ismerjék abszurditását. Szerencsére, az ilyen "szakemberekből"  nem sokan ténykednek hazánkban.

De mi is ez az egész? A módszer és elmélete elemezhető részletesen (mint meg is tették mások), sőt, az erősebb idegzetűek Hamer könyvéből is tájékozódhatnak.

Azok kedvéért, akiket elborzasztanak a áltudományos-fantasztikus (pse-sci-fi) fejtegetések, álljon itt röviden, miben más alapvetően az új germán "medicina", mint a régi, jól bevált:

  • szerintük a betegségek oka minden esetben egy sokkoló konfliktus (stressz, megrázkódtatás) 
  • a kórokozóknak, genetikai okoknak nincs valódi szerepe a betegségek kialakulásában
  • a súlyos betegségek zöme is gyógyítható az új germán medicina svájci bicskájával, a konfliktolízissel (ha mégsem, akkor az a beteg nem megfelelő elköteleződése miatt történik)
  • ebből adódóan az új germán medicina hívei jellemzően elutasítják a modern orvoslást.

A többi ehhez képest sallang, vitézkötés a bőre szabott kényszerzubbonyon. Mivel a módszerről a kitalálója könyvet is írt, egész hosszan lehetne elemezni az új germán medicina alapvető tévedéseit - de mint utaltam rá, ezt már megtette más. Azt azonban nem árt felidézni, hogy a módszer nemcsak elveiben ködös, hanem hatásossága is bizonyítatlan. Ne is keressünk a módszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatokat, de persze miért is várnánk el, hogy az orvostudomány tényeit alapvetően elutasító "gyógyítók" orvostudományi módszerekkel bizonyítsák igazukat? Miért is akarna klinikai vizsgálatot végezni az, aki pl. nem hisz a kórokozókban? Aki szerint a spanyolnátha azért nem lehetett vírusos betegség, mert akkor mindenki meghalt volna?

A szólás- és véleményszabadság gyümölcsei néha savanyúak vagy keserűek, s - az áltudományoknál maradva - sokszor nincs is mag a termésben. Mosolyoghatunk az új német medicinán és követőin, sőt, feltételezhetjük azt is, hogy viccelnek (pedig nem!!), mint például a Lapos Föld Társaság tagjai. De egészségügyi szakemberként arcomra fagyott a mosoly, amikor a youtube-on megnéztem néhány videót, amelyben gyógyszerész vagy orvos végzettségűek osztották az észt (vagy mit) az új germán medicinával kapcsolatban.

Az "új orvostudomány" (mert ezt a nevet is előszeretettel használják) honlapján megnézhetjük, kik is a zászlóvivők: 

Dr. Gelléri Julianna fül-orr-gégész

Dr. Herczeg Andrea gyógyszerész

Dr. Molnár György belgyógyász, katonaorvos, üzemorvos

Mondhatnánk, hogy mindenkinek szíve joga eldönteni, szabadidejében milyen videókat készít és oszt meg a neten. Itt azonban kicsit más a helyzet: ezek az illetők végzettségükkel takarózva, azáltal hitelességet nyerve hirdetik a vállalhatatlant. Ha ezt az utat választották, csak egyet kérnék: mondjanak le arról, hogy orvosként, gyógyszerészként nyilatkozzanak és tevékenykedjenek, hiszen amit csinálnak, az saját bevallásuk szerint is cáfolata annak, amire diplomájukat kapták. Lépjenek ki a Magyar Gyógyszerészi vagy Magyar Orvosi Kamarából, adják vissza működési engedélyüket az EEKH-nál. Felőlem lehetnek újgermán táltosok vagy bármi más, de NE orvosok/gyógyszerészek, mert ez így színtiszta szemfényvesztés. Hogy dolgukat megkönnyítsem, a fenti linkeken keresztül könnyen felvehetik a kapcsolatot az illetékesekkel, gondolom, a kilépés könnyen, egyszerűen elintézhető. Mert kevésbé kínos úgy távozni, ha az ember maga csukja be az ajtót maga mögött (amit egyébként már korábban egy lendületes rúgással kiszakított a sarkából)...

A képen: Hamer és kutyája

 

 

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr157220591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2015.02.27. 06:36:23

Gratulalok, koszonom, hogy helyere tetted. Minden szavaddal egyetertek.

hajdrak 2015.02.27. 07:50:16

Egy barátom ajánlotta a blogot. Köszönöm a barátomnak, nektek pedig, hogy csináljátok.

Kiss Attila Csongor 2015.02.27. 09:27:51

Köszönöm, éppen mostanság példálóztak nekem is ezzel az agymenéssel, pont kapóra jött.
(Konkrétan a Colitis ulcerosa és a Crohn genetikai vonulatát, autoimmun és pszichoszomatikus voltát seperte félre a győzködő, hogy á, az hülyeség, valami trauma váltotta azt ki. Ami addig oké, hogy az egyik tényező akár lehet az is, de azt a pszichoszomatikussággal eleve benne van a pakliban.)

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2015.02.27. 11:06:51

A cikkben foglaltakkal teljes mértékben egyetértek. Ugyanakkor nem kevésbé találom érthetetlennek azt sem, hogy praktizáló orvosok a kötelező vagy ajánlott védőoltások beadásának elutasítására buzdítanak nagy nyilvánosság előtt, vagy, hogy homeopátiás gyógyszeres kezelést javasolnak a hozzájuk fordulóknak. Mindkét tevékenység a tudományos megközelítés és vizsgálat megtagadásáról szól, és általánosan gyengíti a tudományos orvoslásba vetett hitet, a bizonyítás fontosságának tiszteletét, végső soron a népesség összbutaságát növeli... :(

noirp 2015.02.27. 11:36:18

Kissé madártávlatból írt, maliciózus megjegyzés:
Azt soha életemben nem fogom megérteni, hogy lehet, hogy pont Németországból --- ahol azért az orvostudománynak, kémiának, növényvizsgálatnak akkora a hagyománya (a gyönyörűséges Köhler-könyvtől a Merckig és tovább) --- özönlik kifele a kristálygyógyászat, ingagyógyászat, Bach-terápia, Schlüssel-só, homeopátia, germán medicina, anyámöröme. Ha az ábécében vmi leárazott kuruzslászati könyvbe botlom és nem Berente Ági, akkor német, és általában nő, a szerző...Paracelsus nem halt meg, csak átalakult? Vagy mi?

Analemma (törölt) 2015.02.27. 22:35:30

Professzor-doktor táplálkozástudós emberek és áltudomány frigye: antioxidáns kultusz, BIO! kókuszzsírral az Alzheimer ellen, a sav bázis egyensúly étrenddel való befolyásolása, elsavasodás okozta csontból kioldódó ásványi anyagok elmélete, előadásokon való népszerűsítése, grafikonok mutogatása, hatalmas anyagcsereábrákkal való bizonygatás. A laikust lehengerli a sok forrás, és kémia... :P És ha hangot ad kételyeinek, földbe döngöli a végzettségből jövő tekintély, a többlettudás fegyvere.

Mindez szintén Németországból.

jn.nutrition.org/content/138/2/413S.full
publicationslist.org/vormann

Azt mondanom sem kell, hogy a problémára van márka, amit helyből javasol fogyasztás céljából. A marketing és az étrend-kiegészítők már az éjjeli szekrényen vannak.

Tejforraló 2015.05.06. 04:02:39

@noirp: HaÖn eleve eldönti, hogy ssoha nem fogja megérteni, akkor biztosan így is lesz.

Tejforraló 2015.05.06. 04:09:07

Párbeszéd. Helyszín egy konyha, tele többnapos mosatlan edényekkel:
- Sok itt a légy! Takarítani és mosogatni kellene!
- Ugyan kéren, van nálam Chemotox!

Aki a mosogatást javasolta nem tagadta a legyek jelenlétét, károsnak minősítette a" konentrációjukat".

Tejforraló 2015.05.06. 04:32:45

Másik párbeszéd.

Két kutató vegyész beszélget egy konyhában, ahol nagyon sok többnapos mosatlan edénye van :

- Sok itt a légy! Takarítani és mosogatni kellene!

- Ugyan kérlek, van nálam Chemotox!

- Előbb takarítsunk és mosogassunk!

- Nem vagy te holmi takarítónő! ! ! Neked itt is a szakmádat, a kémiatudományt kell kéviselned és gyakorolnod!! Fogd a sprayt és fujj!

A másik nekikezd mosogatni.

- Kezdeményezni fogom az Intézetből való eltávolításodat !!!!!!!!!

zsuzsanon2 2015.05.09. 16:50:00

Erre bukkantam: szinhaz.hu/szinhazi-hirek/57469-az-eleteert-kuzd-egy-szineszhallgato-pall-monika-levele

A kommentek között van egy bizonyos DrMolnár György, érdemes elolvasni, amit ír...... elképesztő.

Gergice 2016.01.20. 01:39:29

@Tejforraló: Vegyész műszaki suliban tanítok. Sem oktatóként, sem kutatóként nem éreztem derogálónak a mosogatást. A vegyész diákjaimnak sem tanítok mást.

fordulo_bogyo 2016.01.23. 01:03:47

@Tejforraló: Az egyetemi kemia (analitikai kemia) bizony a mosgatas tanulasaval kezdodott.
Torteneteid viccnek is gyengek. Bocsika.

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 16:06:03

Van egy jógatársam, őtőle hallottam először az új germán gyagyatudományról. Hadd súgjam meg halkan, hogy egészségügyi dolgozó az illető, ezt is csak azért jegyeztem meg, amit a szerző is megemlít, tehát hogy szakmai körökben dolgozókat is elragadhatnak olyan mesterséges mentális járványok, mint amilyen az új germán őrület is. A gubanc az egészben az, hogy kizárólag lelki eredetűnek tart minden betegséget, s tagadja a kórokozók, vírusok stb. LÉTEZÉSÉT is. (Arra már nem emlékszem, melyik blogon olvastam, de vagy a Rákgyógyítókon, vagy a Schrödingeren...) Azzal én is egyetértek, hogy a lelki tényezők benne vannak a pakliban, ha fizikai betegség kialakulásáról beszélünk, sőt, simán el is indítják a fizikai szinten a gyengülést, az alkalmazkodás "kimerülését", de attól még nemcsak a lelki okok a ludasok. Az sem helytálló, amit a nem szükségszerűen Hamer-hívők, de egyáltalán az "alternatív módszerek" zászlóvivői közül egypáran állítanak, ti. hogy máris elmúlik a betegség, ha a lelki okot - ami úgymond a probléma gyökere - kivesézed. Ha a lelki zűr (legyen az trauma vagy csak egy sima meg nem oldott konfliktus) hat fizikai szinten is, tehát kibillent az egyensúlyból, a szervezet legyengül, arra meg harapnak a kórokozók és támadnak, nincs mese.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

  

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

 Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész
 

 

 Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • kiru55: Megerősíteni tudom a fentebb leírt hírt, van védőoltás. Pontosítom, nem oltás, hanem táplálék. Ká... (2019.08.17. 21:47) figyelem, (nincs) védőoltás cukorbetegség ellen!
  • VHenike: @Tubati: Itt is ez folyik, amit írtál, nem részletezem, csak a hülye nem látja ezt... (2019.08.16. 08:36) panacea-e a diófalevél?
  • VHenike: @kodpiszkalo: Amit ti csináltok itt, az is mocskolódás, csak "illendő" finom formában, tudom én mi... (2019.08.14. 14:37) köldökgyertya
  • kodpiszkalo: @VHenike: az észérveknek van helye, a mocskolódásnak nincs. (2019.08.14. 14:26) köldökgyertya
  • VHenike: Gusztustalan undorító férgek vagytok.... De tudjátok ti ezt! (2019.08.14. 14:25) köldökgyertya
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.