tisztítsuk a levegőt szobanövényekkel?

2015.02.22., Szerző: kodpiszkalo

diagram.pngMiért is ne? Hiszen köztudott, hogy növények nélkül nem lenne tiszta, belélegezhető, oxigéndús levegő, mint ahogy az is, hogy a szennyezett levegő milyen sok betegség oka vagy kockázati tényezője. Mindezt  (és az ebben rejlő üzletet) már régen felismerték, és a cél elérésére számos hiper-szuperszűrős-ionizációs-ésatöbbi levegőtisztító készülék kapható (ezeket most nem "bántjuk").

De ha van ennél sokkal olcsóbb és természetesebb megoldás is, ki akar tízezreket költeni a drága gépekre? Egy cikk egy gyanúsan egyszerűnek tűnő megoldást javasol a levegő megtisztítására: megfelelően megválasztott szobanövénnyel a levegő megtisztítható bizonyos nemkívánatos kemikáliáktól. 

Abban megegyezhetünk, hogy a növények tényleg kellenek ahhoz, hogy lélegzethez jussunk. Legfontosabb szerepük a levegőminőség javításában az, hogy - a fotoszintézis révén - szén-dioxidot vesznek fel és oxigént adnak le. A mérgező vegyületek "kiszűrése" talán túlzónak és a valóságtól elrugaszkodottnak tűnhet - de ez esetben tényleg van alapja a meglepő állításoknak.

Az 1980-as évek végén a NASA vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. 12 szobanövény hatását vizsgálták három vegyület (benzol, formaldehid, triklóretilén - mindegyik mérgező anyag) légköri koncentrációjára. Kisebb-nagyobb mértékben mindegyik vizsgált növény csökkentette a vegyületek szintjét. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a hatásban feltehetőleg jelentős szerepe van a virágok földjében élő mikroorganizmusoknak, azonban az is bizonyosnak tűnt, hogy a szobanövények nélküli virágföld nem "hatásos". A témában napjainkban is folynak kutatások, ezek megerősítik a 30 évvel ezelőtti eredményeket: a vizsgálatok zöme pozitív végkimenetű, a legtöbb tanulmányozott növényfaj csökkenti a mért szennyezők (leggyakrabban a formaldehid, de benzol, toluol, xilol) mennyiségét a légtérben.

A vizsgálatokat nem elsősorban az űrhajózás igényei, hanem a modern, energiahatékony lakásokkal kapcsolatos problémák ösztönözték. Az építés során  felhasznált műanyagokból és a bútorokból, ragasztókból számottevő mennyiségű formaldehid szabadul fel, amely, "hála" a jó szigetelésnek, feldúsulhat a lakótérben. A formaldehid és egyéb, szintén káros és potenciálisan a lakások légterében feldúsuló kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja tehát valóban a szobanövények tartása. A "hatásosnak" talált fajok széles köre arra utal, hogy ez az előnyős képesség nem fajspecifikus. Bár a jelenség magyarázata nem teljesen feltárt (a növények és a virágföld esetén is vannak még megválaszolatlan kérdések), részmagyarázatok azért vannak: a formaldehid esetén feltételezik, hogy a vegyület a leveleken "szívódik fel", majd enzimatikus oxidációt követően a Calvin-ciklusba lépve alakul tovább. Mindenesetre a kedvező hatás egyértelműnek tűnik, így a szobanövények tartását nem csak esztétikai értékük indokolhatja. Mindenre azonban ezek sem alkalmasak: a por, az atkaürülék és még számos légszennyező esetén mit sem ér egy-két fikusz a nappaliban. Ezért sem árt, ha néha szellőztetünk...

Epilógus: akinek ez nem elég, az jó pénzért vehet magának ventilátorral ellátott szobanövényes légtisztítót. Úgy tűnik, erre is van igény, és amire van igény,... 

Kép forrása: phs.co.uk

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr747194699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.25. 12:36:08

Továbbá, ne felejtsük el, hogy a szobanövények szeretik a zenét, kifejezetten pedig a heavy metalt.

Viccen kívül, egyszer az Állítólag-ban kisérleteztek, hogy beszéltek a növényekhez, szépen, meg csúnyán, meg klasszikus zenét tettek be neki, meg thrash metalt, meg volt kontroll-növény is.
ÉS megdöbbentően jól nőtt a borsó (az volt) a zúzós zenéktől

noirp 2015.02.26. 11:04:29

@Nűnű00: Na, ezen a borsón lementem hídba. Más kérdés, hogy amilyen falu bolondja vagyok, én is beszélek a növényeimhez... Zene: hát nálam Tangerine Dreamre vannak kárhoztatva elsősorban (lehet, hogy azt csak a Citrus fajok szeretik :D )

2015.02.26. 11:44:49

@noirp: azt is tesztelték, hogy beszéltek hozzájuk, és azt látták, hogy attól jobban nnőttek, de abban nem fedeztek fel különbséget, hogy csúnyán vagy szépen beszéltek a borsóhoz. (Persze, lehet, hogy a borsó tudta, hogy a goromba szavak mögött nincs rosszindulat. )

Hajtman Ágnes 2015.03.23. 14:35:05

www.lelegzet.hu/archivum/2005/02/3203.hpp.html

A Lélegzet 2005. februári számában jelent meg egy részletes ismertetés a NASA kutatásról.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.