egy, ami mindent visz: szódabikarbóna

2014.10.30., Szerző: kodpiszkalo

pharmafia.jpgNa, erre tessék gombot varrni! Ugye az "közismert", hogy a gyógyszerlobbi (másnéven gyógyszermaffia) csak azért gyárt gyógyszert, hogy halálra keresse magát, meg hogy a betegeket még jobban megbetegítse. Eltitkolja a gyógyíthatatlan betegségek már régen felfedezett szereit, a felfedezőket elnyomja. Különösen irtózik mindentől, ami olcsó, érthető okokból. A klinikai vizsgálatokat is csak azért találták ki, hogy a saját egyeduralmukat biztosítsák. Stb., stb.

Nem, nem bolondultam meg, csak röviden összefoglaltam egy olyan nézetrendszert, amellyel az interneten naponta találkozhatunk megfelelő fórumokon, oldalakon. A fentieket lehet hosszasan, érvekkel alátámasztva cáfolni, de mit sem ér: egy jó ki összeesküvés-elmélet minden észérvet vivő royal flush. Más kérdés, hogy a gyógyszeripar nem jótékonysági alapon működik, ugyanolyan közgazdasági elvek mentén folyik a fejlesztés, gyártás és reklámozás, mint bármely más iparágban, és ez sokaknak visszatetsző lehet. Ha azonban a gyárakban a gazdasági jellegű döntéseket nem hideg fejű közgazdászok hoznák meg (a kutatók, fejlesztők eredményeit figyelembe véve), a cégek valószínűleg régen csődbe mentek volna. 

Mindezt figyelembe azt hiszem, mások is nyerítve nevetnek majd fel, ha ide kattintanak. Nem kell megijedni, nem fog megnyílni semmi szalonképtelenség, csupán az egyik legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő cég által üzemeltetett információs oldalról van szó. 

Ezt olvashatjuk: 

Sok hozzáértő tartja úgy, hogy a betegségeket valójában a bennünk felgyülemlett méreganyag-lerakódások okozzák, és nagy lépéseket tehetünk egészségünk érdekében a szerveztünk tisztításával. Ha szerveztünk megtelt méreganyaggal, jelzi ezt – csak észre kell vennünk!
Testünk jelzései, így pl. puffadás, székrekedés, aranyér, súlyfelesleg, gombásodás, ingerlékenység, levertség észlelése esetén kipróbálhatunk egy alapos méregtelenítést. Ez akkor is nagyon ajánlott, ha legyengült az immunrendszerünk, és sorozatosan nem tudunk kilábalni a betegségekből. A szódabikarbónát egyenesen csodaszerként tartják számon: elég, ha csak arra gondolunk, hogy mire képes egy zsíros lerakódásokkal teli kályha esetében.

A kúra során 21 napon keresztül, naponta három alkalommal oldjunk fel szódabikarbónát egy 1 dl langyos vízben, és igyuk meg. A feloldott mennyiség reggel éhgyomorra 1 csapott mokkáskanálnyi étkezési szódabikarbóna legyen, az ebéd és a vacsora előtt ezt csökkenthetjük 1—2 csipetre.

A szódabikarbóna fogyasztása által könnyebbé válik emésztésünk; enyhíti a puffadást, a gyomorproblémákat, lúgosít, és szinten tartja a pH-értékünket. Táplálkozásunkba iktassuk be a lúgosító étrendet: csíraféléket, zöldséget és gyümölcsöt, és kerüljük a savasító húsféléket, fehér cukrot, fehér lisztet, a tojást és a sajtot. Egy hét után az ember könnyebbnek, energikusabbnak, vidámabbnak érzi magát, és kevesebb ételt kíván a szervezete is.

Évente egyszer-kétszer ajánlott elvégezni a kúrát. Hatását fokozhatjuk szódabikarbónás ülő- vagy lábfürdővel is.

A "sok hozzáértő" nagyon téved: a betegségeket nem a méreganyag-lerakódások okozzák. Számtalan betegség van, számtalan okkal, de ezek közül csak a különböző mérgezéseket okozzák "méreganyagok lerakódásai". Valójában. Puffadás, székrekedés, aranyér, súlyfelesleg, gombásodás, ingerlékenység, levertség észlelése esetén valóban kipróbálhatunk egy alapos méregtelenítést, meg bámikor, ha csak kedvünk szottyan, de semmi értelme. A szódabikarbónát egyenesen csodaszerként tartják számon egyesek, de kik ők? Azok, akik mindig hiányoztak, amikor biológia vagy kémia óra volt? Vagy kik? Akik a szódabikarbóna-eladásból építik a villájukat? Némi természettudományos műveltséggel rendelkező átlagember biztosan nem tartja csodaszernek ezt (az egyébként hasznos) vegyületet. Amely alkalmas arra, hogy (alkalmanként használva) csökkentse a gyomorégést, de a pH "szinten tartását" nélküle is megoldja a szervezetünk. A "lúgosítóként" felsorolt ételek valóban egészségesek, igaz, nem a lúgosítás révén. Ha odafigyelünk az étkezésünkre, szódabikarbónás fürdő nélkül is jól érezhetjük magunkat...

A lúgosítás elméletének tarthatatlanságáról nagyon sok írás született, köztük egy itt a blogon is. A fenti írás nem érdemelne külön bejegyzést, hiszen néhány, korábban már ismert és cáfolt téves állítást ismertet felületes módon. Amitől mégis érdekes: ez az írás egy, a gyógyszeriparhoz köthető oldalon jelent meg! Egy olyan oldalon, amelynek tulajdonosa gyógyszerek forgalmazásából él, s amely cég számára az "eltitkolt, elhallgatott" szódabikarbóna propagálása a drága gyógyszerek ellenében nem tűnik túl ésszerűnek...Ennek ellenére ebből az írásból nem vonnék le túlságosan messzemenő következtetéseket. Nem hinném, hogy a gyógyszer-nagykereskedők a sok ezer gyógyszer helyett holnaptól kizárólag szódabikarbónát próbálnának eladni. Amit itt látunk, valamiféle rendszerhiba terméke. Hinni szeretném, hogy az oldal alkotói tudatában vannak szavaik, írásaik súlyának, s komolyan veszik azt, amit ők maguk állítanak: "a www.szimpatika.hu munkáját képzett szakgyógyszerészek segítik, akik írásaikkal az Ön jobb tájékoztatását szolgálják." Hát, ez most nem sikerült...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel, és szavazz a ködpiszkálóra a goldenblogon a Tech+Tud kategórián belül!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr236834243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MsTindigo 2014.10.30. 14:10:31

Engem teljesen letör, hogy ezt tényleg a szimpatika rakta ki... Először, talán a kiemelés miatt csak az idézetet olvastam el, és azt hittem, hogy az antalvaliról vagy valami hasonlóról van. :-( Eléggé elszomorító, talán meg kéne venni a 101 kémiai mítosz c. könyvet. Én se szereztem természettudományos ismereteket a suliban, de sosem ciki tanulni, főleg nem, ha valamilyen tudományos területen vagy, mint a gyógyszeripar... :S

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2014.10.30. 15:39:22

Az "életmód" újságok (pl. Természetgyógyász Magazin, Diéta és Fitnesz, Test és Lélek, stb., de a női bulvárlapok is) telis-tele vannak hasonló szamárságokkal. Hát valamivel ki kell tölteni azt a havi 25-30 oldalt, nemdebár?

Vincente82 2014.10.30. 21:30:43

Kicsit furcsállom, hogy a szerző nem csapta le azt a magas labdát, hogy az ilyen-olyan terápiára szódabikarbónát javasló oldalak többsége szerint minden szintetikum, élükön az E-számokkal méreg, és csak a természetes szerek a jók, miközben pont a szódabikarbónát mai napig ipari körülmények között állítják elő ún. Solvay eljárással, és az E- száma (ha jól tudom) E500II

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.11.02. 21:19:16

Aki sok kólát iszik, annak az izmai elsavasodnak, és ezt egy tapasztalt mozgasterapeuta ki is tapintja azonnal... Ezt tudtam meg tegnap...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.