bélboholysimítás házilag

2014.08.01., Szerző: kodpiszkalo

Többen kérdezték már tőlem, hogy igaz-e, hogy a kamilla károsítja az emésztőrendszert, a beleket. Sokáig nem tudtam, honnan ered ez a tévhit, mert a szakkönyvekben, tudományos cikkekben (és a népi tapasztalatban) sincs nyoma ilyen mellékhatásnak. Aztán amikor egy jó ismerősöm elküldte nekem Szabó György "füvesember" egyik tanácsadó videóját, megvilágosodtam. Bár a blogon megjelent cikkek alapján gyakran ér a gyógynövény-ellenesség vádja (ami, valljuk be, egy gyógynövénykutatóval szemben kissé abszurd), úgy tűnik, a gyógynövények negatív színben való feltüntetése nem a ködpiszkáló blog privilégiuma...

A videó 11. percében hangzanak el az alábbiak:

Vannak (...) olyan gyógyteák, amelyek erős hatásúak. A közönséges cickafarkban is van egy hatóanyag, meg a kamillában is van egy hatóanyag, ami el tudja pusztítani teljesen a bélbolyhokat, ha egy fél évig isszuk. Nem kell több, csak naponta 1 csésze kamillatea vagy naponta egy csésze közönséges cickafark tea, és akkor a bélbolyhaink teljesen kisimulnak. Csak kaukázusi kefírrel és káposztával, tehát hordós káposztával lehet rednbe tenni, de olyan kéáposztával, amelyik fahordóban készült. (...) Nekem is volt tapasztalatom. Amikor a piacon árultam, egy néni mondja, hogy  őneki teljesen kisimultak a bélbolyhai és állandóan megy a hasa. És kérdeztem tőle és hogy milyen teákat használ, azt mondja, hogy már több mint fél éve a kamillateát iszom. Mondtam neki, hogy gyorsan hagyja abba.  

Vajon valóban ilyen veszélyes a cickafark és a kamilla? Annyiban igaza van Gyuri bácsinak, hogy ez a két növény (Matricaria recutita - kamilla és Achillea millefolium - közönséges cickafark) viszonylag közeli rokon, összetételük, hatásuk hasonló. Mindkettő gyulladáscsökkentő, görcsoldó (emésztési panaszok szerei), külsőlegesen bőrgyulladás kezelésére használhatóak. A gyulladáscsökkentő hatás az ún. szeszkvíterpén típusú vegyületeknek köszönhető, a görcsoldó hatásban a flavonoidoknak is szerepe van. Egyébként a laktongyűrűt tartalmazó szeszkviterpének allergizálhatnak is, azonban az említett két fajban erősen allergizálóvegyületek nincsenek jelen.

Kérdés, mire alapozzák a "bélboholysimító" hatást (ilyen természetesen nem is létezik, legfeljebb bélnyálahártya-károsításról beszélhetnénk). A kémiai összetevők és a preklinikai vizsgálatok eredményei alapján nem várható ilyen, és ami még fontosabb: embereken sem figyelték meg. Kíváncsi lennék, Gyuri bácsi vevője hogyan állapította meg a bolyhai "kisimulását" -  ehhez jól felszerelt dagnosztikai laboratóriummal kellett rendelkeznie...

Az Európai Gyógyszerügynökség nemrég közzétett, 62 oldalas értékelésében szó sincs bélboholykárosító, -simító vagy hashajtó hatásról. Ilyen - tudomásunk szerint - nem létezik. Halkan jegyzem meg: ha a kamilla bálnyálkahártya-károsító hatású lenne, az igazán veszélyes, korlátozottan alkalmazható növények közé sorolnánk. Szerencsére azonban, minden ijesztgetés dacára a kamilla az egyik legbiztonságosabb, tartósan is alkalmazható gyógynövények egyike.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr56566401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2014.08.04. 07:36:54

Nem lehetne Gyuri bácsit valahogy finoman figyelmeztetni rá: egyre inkább hülyeségeket beszél? Azért piaci kofákkal karöltve megújítani az anatómiát, ez már nagyon erős.

Illetve, figyelmeztetni, hogy ha valakinek megárt a sok finom cicka-, defőleg a mindenre jó diólevél-tea, az akár be is perelheti?

2014.08.04. 13:05:30

ez olyan szomorú, nagyon tiszteltem az öreget, de úgy látszik, vannak tévedései....a szeszkvíterpénre én allergiás vagyok, nekem bőrgyógyász nem ajánlotta a kamillát, főleg inhalálást...

zsuzsanon2 2014.08.05. 02:39:05

A gyerekem allergiás a kamillára (vagy a belekeveredett nehézszagú pipitérre, ahogy a két évvel ezelőtti cikket olvasom). Az születésekor a kórházban kamillateával mosták meg a szemét, teljesen feldagadt. A szagát sem szereti. Neki bőrkiütése lesz tőle, igaz, ha pollentartalmú fürdőkészítményt használ, akkor is.
Kérdés: hogyan különböztethető meg a nehézszagú pipitér a kamillától? A környékünkön sok terem, na de melyik?

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 16:51:06

"Bélboholysimítás" - na, ez a cikk ihlette azt a poénomat, hogy "áldást táncoltat a gyomorral". Akinek van rá ingerenciája, az kacaghat, aki nem, annak mög nem erőszak a disznótor. :-)
NB. az "úgysem árt, mert növény" topikhoz: nekem cickafarktól meg valamilyen algás zöldteától allergiás reakcióm lett, konkrétan vizenyőm, mégpedig az arcomon, a felső ajkamon, illetve a homlokomon. A márkájukra már nem emlékszem, mert azóta már lejártak ezek a teák, így végül a szemetesben landoltak, a dobozaik meg a cserépkályhánkban...

Übüapó 2017.12.03. 08:32:14

Biztos Ti tévedhetetlenek vagytok, mert papirotok van róla.
Pedig az ember nem vegykonyha és ha eddig nem tanították meg, akkor itt az ideje hogy ráébredjetek, a HIT MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL GYÓGYÍT!
És Ti azzal a sok diplomátokkal , amik mellett melegedjetek fel, ezt a hitet veszitek el az emberektől!
Bizony mondom ostobák vagytok az ostobák között! Nem lesz belőletek egy orvos sem, csak doktor!
És az lesz a fejfátokra írva?
-HA GYURI BÁCSI ÉLNE MÉG ÉN IS ÉLNÉK MÉG

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.12.03. 09:27:39

@Übüapó: biztos Ön benne, hogy megértette a fenti írást? Az ugyanis arról szól, hogy bár Gyuri bácsi szerint a kamilla káros, veszélyes lehet, valójában nem az.

Übüapó 2017.12.03. 16:52:39

Több ezer m2-en termesztettem orvosi kamillát. Vélhetően igen!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.12.03. 19:00:20

@Übüapó: sajnos, a kamillatermesztés nem feltétlenül javítja a szövegértési képességet. Kérem, fejtse ki, hogyan függ össze az írásommal a megjegyzése.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.