a kullancsokról

2014.04.16., Szerző: j.norbert

800px-Ixodes_ricinus_wwalas.jpgSzépen kitavaszodott, egyre többen döntenek úgy, hogy szabadidejüket, hétvégéiket a szabadban töltik. Hazánkban nem élnek skorpiók, mérges kígyók (a viperát leszámítva), sem veszélyes nagyragadozók, viszont van egy aprócska ízeltlábú, amelytől sokan félnek, s amelyről érdemes egy kicsit többet beszélni: a kullancsokról lesz szó.

Igazából nem is egy fajról van szó, sok nagyon hasonló faj létezik, hazánkban legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Vérszívó paraziták, elsősorban emlősöket támadnak meg, de a előfordulhatnak madarakon, hüllőkön is. Elterjedt vélekedés, hogy fákról, bokrokról ugornak le áldozatokra, de a kullancs nem tud ugrani, s egyébként is az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli. Szájszerve kiválóan idomult a vérszívásra, akár testtömegének a többszörösét is képes magába szívni. A testhajlatokat, a hajas fejbőrt, szőrzettel borított testfelszínt kedveli a legjobban. Rendszeresen előbukkan a facebookon, de máshol is, az a körlevél, miszerint benyálazott gyufával egyszerűen eltávolítható a vérszívó. A legendát már több helyen is megcáfolták, a lényeg: a kullancs nem mászik át gyufára, nem jó, ha bekenjük olajjal/vazelinnal/ecettel/stb, vagy ha nyomkodni kezdjük. A kullancs eltávolításához a legjobb az erre való csipesz.

A kullancsok sok betegséget terjeszthetnek, e403px-Erythema_migrans_-_erythematous_rash_in_Lyme_disease_-_PHIL_9875.jpgzek közül a legismertebb a Lyme-kór, valamint a kullancs-encephalitis. Eltávolítás után előfordulhat egy kicsiny bőrpír, kisebb irritáció, ez teljesen természetes. Akkor érdemes orvoshoz fordulni (de akkor mindenképp), ha az úgynevezett erythema migrans jelenik meg: kokárda alakú bőrpír, mely általában a csípés helyén alakul ki, s akár 10-12 cm méretűre is megnőhet. Ez a Lyme-kór egyik korai jele lehet, ilyenkor a fertőzés korai szakaszában antibiotikum-kezelésével könnyen gyógyítható. A betegséget a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozhatják. Ha nem ismerik fel időben, akkor idegrendszeri panaszokat, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak kísérik a betegséget, majd a későbbi szakaszban ritmuszavar, szívproblémák, ideggyulladás lépnek föl, akár teljes bénulás is kialakulhat. Haláleset nagyon ritka. Védőoltás még nincsen forgalomban a Lyme-kór ellen. Lehetséges az eltávolított állat bevizsgálása a betegség kórokozójára, ám a baktérium jelenléte a kullancsban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy meg is fertőzi az embert.  Szakszerű eltávolítás esetén a fertőzés esélye csekély. A bőr fertőtlenítése sem véd a fertőzéstől: ha kórokozó került a szervezetbe, a bőrfelszínre juttatott fertőtlenítő nem éri el a mélyebben fekvő területeket. Ha a bőrpír mégis kialakulna, feltétlenül forduljunk szakemberhez!

A másik betegség, amit a kullancsokkal kapcsolatban emlegetnek, a kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás). Kórokozója a flavivírusok közé tartozik. A központi idegrendszert támadja meg, elsősorban (mint neve is mutatja) az agyvelőben okozhat gyulladást, de agyhártyagyulladást (meningitis) is  kiválthat, esetleg mindkettőt (meningoencephalitis). A tünetek kb. egy hét lappangási idő után jelentkeznek, láz és végtagfájdalom formájában. Átmeneti javulást követően a panaszok súlyosabb formában térnek vissza, ekkor már a központi idegrendszert támadja meg a vírus. Súlyosabb esetekben bénulás léphet fel, a kórokozó megtámadhatja a szívet is. Ritkán halálos is lehet. Védőoltással lehet (és érdemes) is ellene védekezni.

A kullancsok más betegségeket is terjeszthetnek (tularémia, babeiózis (ez kutyákra veszélyes) stb.). Ha a természetbe mennénk, a kullancsok ne tartsanak bennünket vissza. Ugyan gyakoriak hazánkban, mégis, ha odafigyelünk ritkán okoznak problémát: zárt ruházat, kullancsriasztó (a közhiedelemmel ellentétben a szájon át szedett, bőrön át párolgó B6 -vitaminok szaga nem riasztja el a kullancsokat; ugyanígy hatástalan a preventív céllal fogyasztott sör, bor, pálinka is...), kirándulás után alapos átvizsgálás. Ha mégis előfordul bennünk kullancs, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel a kullancsot, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben). A védőoltástól sem kell tartani, nem okoz autizmust, pláne nincs benne mikrocsip. Kis odafigyeléssel a kockázat minimálisra csökkenthető!

A képek forrása a Wikimedia

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr385915484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsanon 2014.04.16. 23:45:15

Mikrochip??? :D:D:D
Ezt még nem hallottam!

zsuzsanon 2014.04.16. 23:49:50

Pár éve láttam egy német kórház oldalán, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a kullancsot, hogy még véletlenül se nyomjuk meg, és öklendezzen: le kell egyszerűen borotválni, nem baj, ha a fej bennmarad, majd kifordul magától. Persze ez akkor jó, ha hamar felfedezzük és kiszedjük.

gybencsko 2014.04.18. 21:04:47

@zsuzsanon: "Pár éve láttam egy német kórház oldalán, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben kiszedni a"

"... microchipet". Azt hittem ez jön :D

zsuzsanon 2014.04.19. 23:19:53

@gybencsko: :D

Ha ilyent olvasol, az nem én voltam.

zsuzsanon 2014.04.21. 18:47:56

Van itt köztetek orvosbiológus, aki a növények gyógyhatásaival foglalkozik? Vagy ismertek ilyent személyesen?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.04.21. 18:56:37

@zsuzsanon: bar en nem vagyok orvisbiologus, a tobbi kriteriumnak megfelelek

zsuzsanon 2014.04.22. 01:22:54

Írhatok privát?
Az orvosbiológusnál csak a hasamra csaptam, fogalmam sincsen, hogy ilyen cím ill. szak létezik-e. De jól hangzik mindenesetre. :D

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 16:09:47

@zsuzsanon: Én sem hallottam még ezt a mikrochipes agymenést, de máris betegre röhögtem magam rajta. Képzelem, micsoda összeesküvés-elméletek lehetnek mögötte. De így is már jobb ez az egész sztori kacagtatásra, mint a Markos-Nádas páros vagy Laár Andrisék!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.