gyógyítható a cukorbetegség?

2013.06.02., Szerző: kodpiszkalo

Cukorbetegek számára reményt jelentő, érdekes hírt olvashattunk a napokban több hírportálon: 

A Harvard Egyetem munkatársai egy olyan hormont fedeztek fel, mely a hasnyálmirigy béta-sejtjein keresztül képes lehet kijavítani a cukorbetegségben jelentkező anyagcserezavart.

A 2-es típusú cukorbetegség lényege, hogy a szervezet perifériája nehezen reagál az inzulin nevű hormonra, így a szóban forgó sejtek nem képesek a vérből felvenni a cukrot. Az állapot hosszabb távon a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek kimerüléséhez vezet.

Egy új kísérlet, egy eddig nem ismert hormonról, a bétatrofinról számol be, mely nagymértékben serkenti a béta sejtek képződését.

Az így nyert inzulintöbblet vélhetően ki tudja küszöbölni a cukorbetegség negatív hatásait, például a végtagok elfertőződését, vagy a vaksághoz vezető szemelváltozásokat. A kutatók bizakodnak az 1-es típusú cukorbetegség esetén is, amikor az alapproblémát az jelenti, hogy a szervezet saját immunrendszere fordul a béta-sejtek ellen. Ugyan az állatkísérletek ígéretesnek tűnnek, azonban a humán alkalmazhatóságig még rengeteg vizsgálat szükséges.

Kideríthetetlen, hogy az eredeti hír hol jelent meg ("jó szokás szerint" forrást általában nem tüntetnek fel), azonban egy dologban különböznek az írások: a címben.

     Gyógyítható LEHET a cukorbetegség

     Gyógyítható LETT a cukorbetegség

Ugye nem mindegy, hogy lett vagy lehet? És itt nem csupán stilisztikai, (bulvár)újságíró-szakmai kérdésről van szó, ugyanis az az út, amely a feltételes mód kijelentővé alakításához, állatkísérletes eredmények humán terápiás hasznosításához szükséges, hosszú, rögös, és általában kudarccal jár. A két cím közötti különbség valójában nem két betű, hanem (jelenleg) majdnem ég és föld.

Jó hír, hogy az idézett cikk valóban létezik. Bízzunk benne, hogy a bétatrofin felfedezése nem csupán a tudományos érdekességek sorát gyarapítja majd, hanem idővel a cukorbetegek gyógyításának kulcsává válhat.

Kép forrása: thediabetesclub.com

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr85341031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán Pál 2013.11.10. 10:03:41

www.vitaminkiraly.hu/hir/a_cukorgyilkos_gyogynoveny-n22.html
olvassatok máshol is utánna de én ajanltam ismerőseimnek akik min 3 hónapig fogyasztották nagyon jó eredményeket értek el. Semmi hasznom nem származik ebből csak a cukrosoknak szeretnék segíteni. természetesen minden ismerősöm betartotta a diétát is de van egy 40 éves barátom aki állítja , hogy ha megkívánja elfogyaszt egy tábla csokit és nincs hatása különösebben a vércukor szintjére de Ő már másfél éve fogyasztja a Gymnema Sylvestre-t.

andiey 2014.05.27. 12:36:15

A Gymnema Sylvestre-t, én is szedtem... sz@rt nem ér.

ment_a_lista 2014.08.05. 21:15:30

Hasznos lehet a témában egy nemrég megjelent cikk:
Bioactive Compounds from Culinary Herbs Inhibit a Molecular Target for Type 2 Diabetes Management, Dipeptidyl Peptidase IV
J. Agric. Food Chem., 2014, 62 (26), pp 6147–6158
"Greek oregano (Origanum vulgare), marjoram (Origanum majorana), rosemary (Rosmarinus officinalis), and Mexican oregano (Lippia graveolens) are concentrated sources of bioactive compounds. The aims were to characterize and examine extracts from greenhouse-grown or commercially purchased herbs for their ability to inhibit dipeptidyl peptidase IV (DPP-IV) and protein tyrosine phosphatase 1B (PTP1B), enzymes that play a role in insulin secretion and insulin signaling, respectively."
"Biochemically, the best inhibitors of DPP-IV were cirsimaritin (IC50 = 0.43 ± 0.07 μM), hispidulin (IC50 = 0.49 ± 0.06 μM), and naringenin (IC50 = 2.5 ± 0.29 μM). Overall, herbs contain several flavonoids that inhibit DPP-IV and should be investigated further regarding their potential in diabetes management."

Cirsimaritin-ről (ill. glikozidjáról, cirsimarin-ról) már más pozitívum is megjelent:
Total synthesis of cirsimarin and evidence of its lipolytic and antilipogenic activities on human adipocytes
Tetrahedron Letters (2012), 53(5), 480-483
"The biological properties of cirsimarin, measured on human adipocytes, showed potent effects on both lipolysis and lipogenesis. Cirsimarin could therefore be considered as an efficient tool in the struggle against excessive adipose tissue deposition and as a potential candidate in the treatment of obesity."

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

  

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

 Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész
 

 

 Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • kiru55: Megerősíteni tudom a fentebb leírt hírt, van védőoltás. Pontosítom, nem oltás, hanem táplálék. Ká... (2019.08.17. 21:47) figyelem, (nincs) védőoltás cukorbetegség ellen!
  • VHenike: @Tubati: Itt is ez folyik, amit írtál, nem részletezem, csak a hülye nem látja ezt... (2019.08.16. 08:36) panacea-e a diófalevél?
  • VHenike: @kodpiszkalo: Amit ti csináltok itt, az is mocskolódás, csak "illendő" finom formában, tudom én mi... (2019.08.14. 14:37) köldökgyertya
  • kodpiszkalo: @VHenike: az észérveknek van helye, a mocskolódásnak nincs. (2019.08.14. 14:26) köldökgyertya
  • VHenike: Gusztustalan undorító férgek vagytok.... De tudjátok ti ezt! (2019.08.14. 14:25) köldökgyertya
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.