borral az influenza ellen?

2013.03.01., Szerző: kodpiszkalo

Már megint a bor. Bár nem valószínű, hogy gyógyszerré válik, vajon a megelőzésben lehet-e szerepe? Alkalmas-e például arra, amint két orvos tanácsolja, hogy megelőzze az influenzát? Ugyan az illusztrációként használt, a 20. század elején készült plakát szerint igen, vajon helytálló-e a régi jótanács? Egy néhány éve keletkezett, új "tényeket" bemutató, influenzaszezon lévén újra szárnyra kapott körlevél, majd annak elemzése következik.

Meglepő tanáccsal állt elő Tihanyi László orvos: naponta két deciliter fehérbor elfogyasztásával védekezzünk az influenza ellen! Az orvos szerint a bor megvédhet a rettegett H1N1 vírustól is.
BORKÚRA - Kellemes és hatékony módot javasol az influenza, egyben a H1N1 vírus elleni védekezésre Tihanyi László orvos. A doktor azt tanácsolja, esténként fogyasszunk el két deciliter fehérbort, ami megvéd minket attól, hogy a vírus bejusson a sejtjeinkbe.
– A pácienst nem az alkohol védi meg a vírustól, hanem a fehérborban található értékes anyagok. A borban ugyanis – különösen a rizlingfélékben és a chardonnay-ben – nagyon magas a sikiminsav-tartalom. Ez a sikiminsav pedig a kór egyik legnagyobb ellensége, mert meggátolja, hogy a vírus bejuthasson a sejtekbe, és betegség alakuljon ki – magyarázta Tihanyi László, aki 28 éve praktizál belgyógyászként és kardiológusként.
– A sikiminsavat már régóta használják a gyógyászatban, eddig a kínai csillagánizsból nyerték ki. Egy olasz professzor azonban észrevette, hogy a jó minőségű fehérborok szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a savat, literenként akár 200 milligrammot is. A gyógyszertárban kapható orvosságban kapszulánként 75 milligramm sikiminsav található. Dr. Bense Tamás háziorvos is jó megelőző szernek tartja a bort.

A bor valóban tartalmaz sikimisavat (helyesen sikimisav, nem pedig sikiminsav), az írás további része tévedés vagy csúsztatás. A sikimisav számos növényfajban, így a szőlőben is megtalálható vegyület, amely egy sor másik anyag előállításának átmeneti terméke a növényi szervezetekben. Mennyisége elégé változó, de akár a  kb 400 mg-t is elérheti literenként. A sikimisavnak annyi köze van az influenzához, hogy az egyik vírusellenes gyógyszerhatóanyag (oseltamivir) előállításának kiindulási alapanyaga. Mint lent látható, a sikimisav (1) és az oseltamivir (8) nemcsak kémiailag különbözik jelentősen, hanem az átalakításhoz is többlépéses bonyolult kémiai reakciókra van szükség. Ez az emberi szervezetben nem játszódik le, a reakció csak laboratóriumi körülmények között megy végbe. Mivel a sikimisav nem hatásos az influenza ellen (sem megelőzésre, sem kezelésre nem jó), és Tihanyi állításával egyetlen gyógyszernek sem hatóanyaga, természetesen a bor sem alkalmazható gyógyászati céllal. 

A rejtély nagyjából megoldva, már csak az a kérdés, hogy honnan nyerheti értesüléseit a magabiztosan, de tévesen nyilatkozó belgyógyász-kardiológus-kardio-rehabilitológus szakorvos (de főleg "méregtelenítésben" és "lúgosításban" utazó) Tihanyi László és a gyermekgyógyász Bense Tamás?

Kép forrása: nyultam.com

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr465112374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okoska törp 2013.03.02. 12:09:31

A sitimisav egy vizsgálat szerint öli a moszkitólárvákat, ilyen célból 25 kilós kiszerelésben forgalmazzák is. Várhatjuk hogy ez az agrokémiai anyag valamilyen zugüzemben tablettázva mint humán gyógyszer/étrendkiegészítő fel fog bukkanni. Jó lenne szemmel tartani a hatóságoknak.

fordulo_bogyo 2013.03.04. 06:27:15

Gyógygombát kellene áztatni abba a borba, hogy igazán hatásos legyen.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.