...aranyat, tömjént és mirhát... 1. rész.

2012.12.23., Szerző: kodpiszkalo

mrh.png(A bölcsek) elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.

Karácsony környékén különösen nem nehéz kitalálni, miről (kiről) is szól a történet: Jézus Krisztus születéstörténetének részletét olvashattuk, Máté evangélista leírása szerint.  De hogy mi is a tömjén és a mirha, azt talán kevesebben tudnák pontosan megmondani. Karácsonyi "minisorozatunkban" először a tömjént mutatjuk be.

Az indiai tömjén (latin nevén Olibanum indicum) a Boswellia serrata (indiai tömjénbalzsamfa) nevű fa kérgéből sebzés hatására kifolyó és levegőn megszáradt gumigyanta. A tömjén áttetsző, gömbölyded vagy szabálytalan alakú, akár 3 cm nagyságot is elérő darabokból áll, amelyek sárgás vagy vörösesbarna színűek lehetnek.

A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi és luxuscikke volt, nem véletlen tehát, hogy a bölcsek értékes ajándékai között szerepelt. Már az ókori egyiptomiak és föniciaiak Kr. e. 1700-ban is ismerték és vallási szertartásaikon füstölőszerként használták meditatív és spirituális képességeik kiterjesztésére. A tömjénégetés a ma is élő vallások közül a katolikusok, de rajtuk kívül a hinduk, a buddhisták, a sintoisták és a zsidók szertartásainak is része.

A keresztény egyház a Kr. u. IV. században kezdte bevezetni a tömjénégetést, azt jelképezve ezzel, hogy a hívek imái felszállnak Istenhez. A katolikus egyház – különösen a keleti ortodoxia – rítusában folyamatosan megmaradt a tömjénezés az istentiszteletek és a körmenetek alkalmával. A tömjén a Bibliában is szerepel (45-ször), mint drága áldozati ajándék, amellyel például Krisztust is köszöntik születésekor a napkeleti bölcsek.

Az indiai ajúrvédikus gyógyászat keretében elterjedten alkalmazzák ízületi panaszok kezelésére. Emellett az aromaterápiában is használják a mentális ellazulás elősegítésére, fejfájás kezelésére, mind magát a tömjént égetve, mind a belőle nyert illóolajat párologtatva. A tömjént, illetve a belőle előállított illóolajat a parfümipar is hasznosítja fixálószerként.

Az újabb tudományos kutatások fényében a tömjénnek a modern gyógyászatban is helye lehet. A tömjénben található ún. boswelliasavak hatásosságát kiterjedten vizsgálják krónikus gyulladásos megbetegedésekben. Ízületi gyulladáscsökkentő hatását számos állatkísérlet igazolja, és a hatás módja is ismert. Embereken is végeztek vizsgálatokat (gyulladásos bélbetegségben és ízületi fájdalmakban, reumatoid artritiszben szenvedőkön). Az eredmények reményt keltőek, ezért elképzelhető, hogy a közeljövőben a tömjénnel vagy vegyületeivel gyógyszerként találkozhatunk. A tömjén és a boswelliasavak azonban még nem részei a modern orvoslásnak, elsősorban azért nem, mert adagolásukkal kapcsolatban nincs egységes álláspont, valamint azért, mert hatásosságuk vizsgálata még nem zárult le. Étrend-kiegészítőként számos, az ízületi panaszok enyhítését célzó komponensei között megtalálható.

A tömjén gyógyászati szempontból is értékes anyag, de természetesen nem csodaszer. Sajnos, rák, impotencia és egyéb súlyos betegségek gyógyítására nem alkalmas.  

A bejegyzés a Medicina Kiadó gondozásában megjelent Gyógynövénytár c. könyv alapján készült.

A kép forrása:  examiner.com.

Címkék: gyógynövény

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr584668845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.