növényvédőszer a tápszerben?

2012.12.12., Szerző: kodpiszkalo

bb.jpgDöbbenetes hírt olvashattunk a naturahirek.hu-n: az oldal szakértői növényvédőszert azonosítottak néhány csecsemőtápszerben! És nem is kellett laboratóriumi vizsgálatokat folytatniuk, hiszen a gyártók nyíltan vállalták, hogy a réz-szulfát nevű vegyülettel egészítik ki a termékeiket! Íme a drámai tudósítás:

Miért van réz-szulfát – egy ismert gyomírtó, gombaölő és növényvédő szer- a tápszerben? És miért van büszkén feltüntetve a termékek címkéjén, mint feltehetően tápláló összetevő? Gombákat, vízi növényeket és gyökereiket, akváriumi halak és a csigák parazitáit, valamint algákat és baktériumokat, például az Escherichia colit is megölő réz-szulfát aligha való emberi fogyasztásra, még kevésbé csecsemők táplálására.

A csecsemőket gyakran "miniatűr felnőtteknek" tekintik toxikológiai kockázatértékelések szempontjából. Valójában ennél azonban sokkal érzékenyebbek a környezet káros hatásaira. Ahelyett, hogy csökkentenék vagy teljesen megszüntetnék az egyébként elkerülhető vegyi expozíciót csecsemők esetén, a vegyipar hangsúlya mindig az "elfogadható szintű kár" okozásán van- mintha létezne ilyesmi!

Ha tényleg így lenne, akkor ennél nem is lenne nagyobb gazemberség a világon. De vajon így van-e? Tényleg ennyire veszélyes anyagról van szó? Nem kell messzire menni, a Wikipediáról beszerezhetőek a lényegesebb információk:

A réz-szulfát (vagy réz(II)-szulfát, rézgálic) a réz egyik leggyakoribb vegyülete. (...) Felhasználják a fémek galvanizálásához, növényvédőszerként (fungicid) (...). Szintén használja a vegyipar, műtrágyaipar, bőr -és textilipar valamint egyes kozmetikai szerek is tartalmaznak réz-szulfátot. (...) A növényvédelemben elterjedt szer a bordói lé, tipikusan a szőlő, a napraforgó gombás fertőzése esetén használják, lemosó permetezéshez. A réz-szulfát – hasonlóan más rézsókhoz – mérgező hatású, de a szervezetbe a tápcsatornán keresztül nehezen kerül be, mert a gyomorba bejutva hányást okoz. Halálos adagja 8-12 gramm. (...) Kis mennyiségű rézre azonban szüksége van a szervezetnek, nyomelemként fontos szerepet tölt be számos élettani folyamatban (vérképzés, enzimek termelése).

Az utolsó mondat felkeltheti a gyanút: a veszélyes réz-szulfátot esetleg a réz, mint nyomelem pótlására használják a tápszerekben? A gyanú alapos: igen, ezért, és innentől talán már nem is annyira érdekes a történet, de a részletek iránt érdeklődők kedvéért néhány hasznos információ:

  • Az anyatej-kiegészítő tápszerek olyan különleges táplálkozási célú élelmiszerek, amelyek csecsemők táplálására szolgálnak a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadék elemet alkotja ezen csecsemők fokozatosan változatosabbá váló étrendjében. Az anyatej-helyettesítő tápszerek önmagukban kielégítik a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő hónapokban, a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetéséig. Ezek a termékek tartalmaznak nyomelemeket is, amelyek körét és felhasználható mennyiségét a 20/2008. (V. 14.) EüM rendelet tartalmazza
  • A rendeletben megtalálható, hogy ezek a termékek 100 kCal-onként legalább 35, legfeljebb 100 μg rezet kell tartalmazzanak azért, hogy a tápszerrel etetett csecsemőnél ne alakulhasson ki nyomelemhiány. Ez a mennyiség több tízezerszer kisebb, mint a réz-szulfát mérgező dózisa.
  • A rézhiány egészséges emberek között ritka, de koraszülött, súlyos alultápláltságból felépülő vagy állandó hasmenésben szenvedő csecsemőkben előfordulhat. Tünetei a fáradtság, a bőr alatti vérzés, a vérerek károsodása és a szívmegnagyobbodás. A vérzékenység gyakori, a fehérvérsejtek száma csökken. Megelőzése az előzőek miatt csecsemőkorban jelentős feladat. 
  • Mivel az elemi (fém) réz nem hasznosul, a rézpótlásra sókat használnak fel. Az említett rendeletben felsorolják a felhasználható rézsók listáját: réz-citrát, réz-glükonát, réz-lizin komplex, réz-karbonát és igen, a sorban ott szerepel a réz-szulfát is...
  • Az anyatejet táplálás elsődlegessége ma már szakmailag teljesen evidens, ezzel kapcsolatban számos ajánlás készült. Réz-szulfát ide vagy oda, a legjobb (ha van rá lehetőség), ha a csecsemő táplálásának alapja az anyatej. Végszóként álljon itt egy mondat egy hazai szakmai protokollból

Az egészséges csecsemõnek az elsõ 6 hónapban a kizárólagos szoptatás/anyatejes táplálás, azt követõen legalább 12 hónapos korig a 6 hónapos kor körül elkezdett megfelelõ kiegészítõ táplálás mellett folytatott szoptatás az ideális táplálási mód és a biológiai norma. A legtöbb nemzetközi szakmai szervezet javasolja, hogy a szoptatást folytassák, amíg azt az anya és a gyermek kívánja.

Megfelelő tudás és tájékozódás híján így keletkeznek és így terjednek a rémhírek.

 -------------------------------------------------

háttérinfó: a naturahirek.hu Facebook oldalán a bejegyzésük alatt megjelent egy érdeklődő kérdés, mi a véleményük a mi írásunkról? A kérdést rövid időn belül törölték.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr174961286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszt! 2012.12.12. 14:48:12

Ezek a dzsobbikosok imádják az összeesküvés-elméleteket!

Hóember 2012.12.12. 15:11:30

Naturahírek engem már rég véglegesen bannolt a fácsén. Pedig nem trágárkodtam, csak a Ferenci Tamás-féle védőoltás blogot linkeltem egy demagóg fotójukhoz.
Egyszer.
Ennyi elég volt. :D

ment_a_lista 2012.12.13. 07:22:56

Bizonyos vagyok, hogy a doboz tápszerben van néhány ezer atom ólom, kadmium, higany, urán , tallium, bárium etc. is. Mint az ivóvízben, mint szinte mindenben. IMHO szinte mindenben benne van az egész periódusos rendszer. A nagytudású rémhírkeltők arról feledkeznek csak el (mossák össze tudatosan?), hogy nem mindegy, hogy 100g/g vagy 10Gt/pg arányban van-e benne.

youlopukku 2012.12.13. 16:51:12

tudom nem épp témábavágó,de érdekelne egy bérescsepp-celladam elemzés.meg a méregtelenítésröl pár szó.léböjtkúra stb.a bermuda-háromszögtől eltekintek...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.12.16. 10:03:18

Az én kommentemet még nem törölték, bár valamelyik védőoltásos-vélemény-elnyomásos posztjuk alatt emlékeztettem őket a Print Screen funkció létére. :)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2012.12.16. 13:36:55

@lacalaca: Posztolás utána rögtön PrintScreen, másnap újra, aztán a két kép mehet az eredeti blogbejegyzés utóiratába :)

Bizonyos szempontból tragikus, de én a saját blog-omon lassan már rendszert tudtam ebből csinálni...

Amúgy hasznos, jól mutatja a gonosz vakc...akarom mondani tápszerlobbi működését, ahogy hatalmával visszaélve kíméletlenül elnyomja mások véleményét. Vagyis...

captpicard 2012.12.17. 12:03:56

A törléshez nem kell nagy tudás, az utánajáráshoz igen.
Sajnos az ehhez hasonló oldalak szerkesztői csak az előbbihez értenek...
De így osszák az észt...

captpicard 2012.12.21. 10:02:43

Nem törölték a kommentemet :D

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.