mennyire egészséges a mák?

2012.07.02., Szerző: kodpiszkalo

poppy.jpgA sokak által kedvelt mákról eddig is tudni lehetett, hogy fontos gyógynövény, hiszen a mai napig az egyik legerősebb fájdalomcsillapító, a morfin forrása, és más, fontos gyógyszereket, pl. a köhögéscsillapító kodeint is a terméséből vagy szalmájából állítják elő. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a mák gyógyszeripari feldolgozásának úttörője Kabay János magyar gyógyszerész, akinek módszerét ma is a világ számos országában sikerrel alkalmazzák, és valószínűleg arról sem sokan hallottak, hogy a mák kémiai vizsgálatában is jelentős szerepet játszottak hazai kutatók.

A mákkutatás hazai vonatkozásai azonban soha nem kerültek annyira reflektorfénybe, mint egy jelenleg is keringő, számos internetes oldalon is terjesztett iromány állításai:

Hát ezt jó tudni a mákról!!! Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.

Az állítólagos exhumálásról (hol, mikor?) nem sikerült hitelt érdemlő adatokat találnom. A csontok épsége és a mákfogyasztás közötti összefüggés felfedezéséhez pedig legalább egy zsenire lenne szükség, mivel mindaz, amit a mákról tudunk, nem ad magyarázatot az állítólagos megfigyelésre.
Az igaz, hogy a csontok épüléséhez szükség van foszforra, de nem mindegy, hogy ez az elem milyen formában kerül be a szervezetbe: elsősorban foszfátként hasznosul, a csont alapállományának nagy részét ugyanis kalcium-foszfát teszi ki. 

És itt következik két tévedés vagy csúsztatás:

  • a foszfor nem befolyásolja a kalcium felszívódását; azt elsősorban a kalcitriol, a parathormon és a kalcitonin szabályozza,
  • a mákmag foszfortartalma egyáltalán nem magas, mindössze mintegy 0,9 g/100 g. Mákból ritkán eszünk meg egyszerre 10 dekányit, de a benne található foszformennyiség könnyedén elfogyasztható pl. hal-, máj vagy lencseételekkel, vagy három csésze tejjel... És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mákban található foszforvegyületek vízoldékonyak, így a mákolajban legfeljebb nyomnyi mennyiségben található foszfor. 

A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Erről a kutatásról jó lenne többet megtudni. A klinikai vizsgálatok legtöbbjét referáló PubMed-en nyoma sincs. Valószínűsítem, hogy az elmélet alátámasztását szolgáló, jól hangzó lódításról van szó. Sajnos, mai tudásunk szerint egy előrehaladott csontritkulásos beteg "értékeit" - mákkal, gyógyszerrel, vagy akár a kettő kombinációjával - lehetetlen a "normális" tartományba visszaterelni... A legtöbb, amit a legmodernebb szerekkel el lehet érni, az az állapot romlásának lassítása.

Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (...)

A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag (ezért avasodhat), kalcium- és magnéziumtartalma jelentős, méltán tekinthetjük az egészséges étrend részének. A mákolajjal (és a medvehagymával) azonban a csontritkulás nem előzhető meg - ez tény. Egyébként ez a bekezdés inkább tűnik marketingszövegnek (és több, mákolajat forgalmazó ilyen céllal is használja), mint ismeretterjesztésnek... Pedig a mák nem szorulna rá az ilyen talmi csillogásra: bizonyított értékei alapján is helye van a legfontosabb gyógy- és tápláléknövények között.

Kép forrása: www.FreeDigitalPhotos.net

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr954462378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincente82 2012.07.03. 09:30:59

Háhááá! Lebuktál! Téged megvett a DIÓ-LOBBI! :D :D :D

baliquez 2012.07.03. 09:32:47

Nyilván valakinek akad némi elfekvő raktárkészlete pár tonnácska avas mákból.

Leonard Zelig 2012.07.03. 09:38:45

Nekem bejött a mák: jók a csontjaim és jól alszom.

subabubba 2012.07.03. 10:26:26

Függetlenül ettől a kutatástól nagyon egészségesnek tartom a mákot. Azon ételek egyike ami jót tesz az emésztésemnek, és mindig ízlik.

/ms 2012.07.03. 10:32:53

@subabubba: Egyébként én is azt vettem észre, hogy kimondottan rendbe teszi az emésztésemet.

töreki 2012.07.03. 11:00:13

Egyáltalán nem ritka az egyszeri fogyasztás alkalmával a 10 deka mák! Olyannyira nem, hogy pitéből simán megeszek 6-8 darabot abban pedig bőven 10 deka felett van a mák.

Vincente82 2012.07.03. 11:02:14

@/ms: A mák alkaloidjainak obstipáns (hasfogó) hatását(mellékhatását) már réges-rég leírták. Azon nincs is mit csodálkozni, hogy rendszeres mákfogyasztás mellett formáltabb a széklet.
Ugyanígy az sem meglepő, hogy jól alszik az előttem szóló. Hiszen a mák alkaloidjainak a fő hatása a szedatohipnotikus (nyugtató-altató) hatás. (Régen a sírós gyerekeket mák-teával itatták, lett is belőle probléma.)
A cikk sem azt mondja, hogy nem jó. "Pedig a mák nem szorulna rá az ilyen talmi csillogásra: bizonyított értékei alapján is helye van a legfontosabb gyógy- és tápláléknövények között."

s 2012.07.03. 11:08:42

Az avas mákolaj sem rossz. Mert abban viszont sok avas. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.

bruticsello 2012.07.03. 11:57:14

A sok mák sem jó, mert tetemes mennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmaz, ami hosszú távon nem tesz jót az egészségnek. (Az a jó, ha az omega-6:omega-3 arány 4:1, vagy ennél kisebb.)

Leonard Zelig 2012.07.03. 12:50:29

@bruticsello: Leszarom az Omegát, én Illéses vagyok.

Ganésha (törölt) 2012.07.03. 13:06:58

A kedvencem, mákos piskótaként, levelestészta-batyuba töltve, sós kalács tetejére szórva, mákos buktaként, stb. Heti rendszerességgel van mákos étel. Az élettani hatásán eddig még nem gondolkodtam, elég volt a kedvenc buktám által okozott gasztrokatarzis. Nemcsak a test, hanem a lélek orvossága is.

Pár évtizede az iskolai menzán rendszeresen volt kakaós és mákos kalács, a mákosat mindig nekem adták a társaim, kénytelen:) voltam megenni. Aznap mindig jó napom volt.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.07.03. 13:31:54

Ha valaki hetente 3-5 alkalommal mákot eszik, olyan székrekedése lesz, hogy mellé napi szinten kell hashajtót szednie.

A morfin forrása pedig nem a mák (máknak ugyanis a magját nevezzü a növénynek), hanem a zöld gubó. A mákban olyan elenyésző mennyiségű morfin van, hogy nem is érdemes kísérletezni a kinyerésével. (Bezzeg a közeli - annyira közeli, hogy az angoloknak pl. nincs is rá külön szavuk, mindkettő poppy, bárt az angolok barmok, náluk a piros és a vörös is egyaránt red - rokon pipacs...)

@töreki:
A pitében a töltelék a mák mellett egy csomó egyéb anyagot tartalmaz (tej, cukor, tojás, estenként alma, citromhéj stb). Egy teljes tepsinyi pite töltelékében van kb. 15-20 dkg mák.

@Vincente82:
A máktea mákgubóból készül. Magában a mákban jelentéktelen mennyiségű nyugató hatású anyag van.

belekotyogok 2012.07.03. 13:39:08

@töreki: van olyan sütirecept is, amelyben a mák a fő alapanyag, afféle liszthelyettesítő. na, az a durva dózis. :)

- Szerzet - 2012.07.03. 13:47:27

Az örök életet pedig az egyház árulja. Akit érdekel.

Dream_walker 2012.07.03. 14:16:39

" A mákolajjal (és a medvehagymával) azonban a csontritkulás nem előzhető meg - ez tény."

Nem tény, hiszen erről sincs dokumentált kutatásod, ha jól sejtem :)

A csontritkulás megelőzhető egy alapvetően kalciumdús (és jól felszívódó, hiszen nem szervetlen, hanem szerves formában tartalmazza) élelmiszerek fogyasztásával, persze az ésszerű határokon belül. Meg ha valakinek nem genetikai eredetű, bár azt nem tudom, hogy olyan van-e.
Az egyensúly megbomlása okozza a legtöbb betegséget, ahol a táplálkozás egyensúlyban van, ott nincs gond.

A hivatkozott cikk nyilván kamu, de ettől függetlenül a néphagyományban elég nagy jelentősége van a máknak, és a csontokra gyakorolt jó hatásának. Ennyi :)

Üdv, egy mák-(és mákolaj)fogyasztó :)

Mészáros Laci 2012.07.03. 14:18:14

a mák finom.
sajnos hizlal.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.03. 14:21:59

@Dream_walker: Igazad van. A kategorikus kijelentésem azon alapul, hogy egyik növény összetétele alapján sem várható ilyen hatás. De bizonyítékom valóban nincs arra, hogy a mák és a medvehagyma nem előzi meg a csontritkulást.

letmetellyou 2012.07.03. 14:28:17

akinek nincs mákja, az bemákolhat a mákonyos hülyeségektől

HgGina 2012.07.03. 14:31:05

Az egésznek a Terebess a kiinduló forrása:
terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.03. 14:33:07

@HgGina: Köszönöm az "ősforrást". Ha esetleg a régészeti feltárás és a humán vizsgálat forrása is előkerülne... ;-)

HgGina 2012.07.03. 14:40:03

Hagyjuk már ezt a szerves kalcium - szervetlen kalcium marhaságot! A kalcium fém, szervetlen ELEM.
Szerves VEGYÜLETekben meg minimum van egy darab szén-atom.
Általános iskola VII.-VIII.-os tananyag.

HgGina 2012.07.03. 14:40:40

@kodpiszkalo: Azt Terebesstől kérdezd!

tujapecér 2012.07.03. 15:08:08

Mi is rendszeres mákzabálók vagyunk, s mostanra sikerült valódi mákdarálót, örlőt,mittudomén vennem a bolhapiacon,ami úgy összepréseli a mákot, hogy a mákolaj csepeg a daráló alján ki. Na ez a mák is így más izű, mint a többi eddigi. Sokkal Finomabb!!!

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2012.07.03. 15:19:07

Azért aki fogyasztja a mákot, az ne vállaljon be drogtesztet, mert simán meg lehet rajta bukni.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.07.03. 15:51:07

@s:

:))))))))))))))))))))))))))))))))))

s 2012.07.03. 16:05:29

@kodpiszkalo: Az uborka pl. halálos. A 100%-a meghalt, vagy rövidesen meg fog halni azon embereknek, akik ettek uborkát.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.

Leonard Zelig 2012.07.03. 20:54:35

@dr. Közbiztonság Szilárd:
Ha valaki hetente 3-5 alkalommal mákot eszik, olyan székrekedése lesz, hogy mellé napi szinten kell hashajtót szednie.

Lófaszt, mama. Legalábbis én naponta megehetek három mákos rétest két tányér mákos laskával, akkor sincs semmi bajom.

Leonard Zelig 2012.07.03. 20:55:52

@sokasebi: Ja van az urban legends az amerikai rendőrről, akit kirúgtak/lecsuktak drogfogyasztás miatt, mert a sarki zsidónál vett egy mákkal beszórt kalácsot.

Blacky11 2012.07.04. 17:00:53

Kedves Ködbabráló :-)
Érdekes, nekem van egy ismerősöm aki több éve rendszeresen mákolajat fogyaszt és pár év után orvosnál műszeresen mérve jobb lett a csontsűrüsége, mindenféle gyógyszer nélkül. Lehet csoda történt...

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.04. 17:26:11

@Blacky11: ennek csak örülni tudok. Kérdés, hogy agészen biztos, hogy a pár év alatt csak a mákolaj változott az étrendben? Nem lehet, hogy közben több tejet, vagy más kalcium forrást is fogyasztott nagyobb mennyiségben? Egyébként a mákolaj valóban egészséges, ezt nem vonom kétségbe, de ilyen jellegű csodás hatások nem várhatóak (kalcium, foszfor alig van benne, azok csak a magban vannak jelentősebb mennyiségben).
Ez kb. olyan, mintha kapicsinóval szeretnénk pótolni a kalciumot, mivel a tetején lévő tejhabban is van kalcium...

Blacky11 2012.07.04. 17:40:41

Hát pedig van három mérési eredmény, a mérések között kb. egy - másfél év eltérés.
A második mérés rosszabb eredményű mint az első, ezután kezdte el fogyasztani a mákolajat. A harmadik mérés eredménye jobb lett mint az elsőé. Közben nagymértékű étrend beli változás nem történt ( igaz capuccinót fogyaszt :-) ). Külön kalcium és D vitamin bevitel nem történt az egész időszak alatt. Ezért írtam, lehet csoda történt...

Blacky11 2012.07.04. 17:41:37

Vagy a harmadik mérésnél rossz volt a gép :-(

okoska törp 2012.07.04. 23:14:08

A szerves-szervetlen kalcium úgy értendő, hogy bizonyos szerves savak (pl. a tejsav) sójaként a kalcium jobban fel tud szívódni a bélből.

okoska törp 2012.07.04. 23:37:35

Az étkezési mák is tartalmaz morfint, a szárazanyagra (víz és olajmentes)vonatkoztatva ez a 0,7 %-ot nem haladhatja meg. Ez nem számottevő mennyiség, de egy máktöltelékes süti esetében már lehet minimális biológiai hatása. Azaz ha a gyógyításban szokásos morfin dózist nyers mákkal akarnánk beadni, kilós mennyiség kellene. Ez a gyakorlatban nem fordul elő, tehát a mák mag fogyasztása biztonságos.
Más a helyzet a növény többi részével. A gubó akár 50-szer több hatóanyagot is tartalmazhat száraz állapotban, az éretlen gubó pedig többszáz szorosát.

okoska törp 2012.07.04. 23:44:15

@Blacky11: Nem ismerem a mákolaj összetételét, de a legtöbb héjas mag jelentős magnézium és vegyes mikroelem forrás, gondolom a mák is ilyen. Az olajban ezekből sokkal kevesebb lehet mint az egész magban, szerintem nem várható az általad leírt hatás.

Közbiztonság Szilárd 2012.07.05. 15:49:09

@Leonard Zelig:
Mikor próbáltad?
Vagy csak idióta kivagyiság? Leginkább annak tűnik.

Egyébként meg klasszikusokat csak pontosan:
"Lószart, mama!"

Leonard Zelig 2012.07.05. 17:56:38

@Közbiztonság Szilárd: Ha tehetem, naponta eszem mákos rétest, itt van 100 méterre tőlem a forrás, a sarki maszek kenyeres, isteni a süteménye. Ezenkívül imádom a mákostésztát, amikor van, napont 4-5 tányérral meg tudok enni belőle, úgyhogy _nekem_ semmi gondom nincs. De nem kell elhinni, hiszen idióta kivagyiság is lehet a részemről...

diólevél 2012.07.16. 18:08:42

Én nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra.
Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudnak-e egy linket vagy más elérhetőséget, honlapot az ilyen általános tudnivalók eléréséhez?
Nekem annyi kérdésem lenne, és nem tudom, hol kaphatok ezekre hiteles választ.
Például hogy van-e szerves c-vitamin, vagy csak aszkorbinsav, illetve hogy egyáltalán az szervetlen-e, vagy melyik vitamin melyikkel együtt szívódik fel jobban, vagy mi minek a felszívódását gátolja (a vas és a magnézium között, ha jól tudom várni kell, de nem vagyok biztos benne). Sokat segítenének vele, mert nagyon érdekel, de eddig sehol nem találtam autentikus forrást.
Az ilyen körlevelekben meg szerintem alapból nem szabad bízni, hát név nélkül mennek.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.16. 21:40:01

@diólevél: köszönjük az elismerést. Sajnos, olyan oldalt nem tudok ajánlani, ahol mindem megtalálható, és a hiteles források azonosítására sincs biztos receptem, azonban azzal egyetértek, hogy csak olyan információt érdemes komolyan venni, amelynek ismert a forrása, és a szerző az adott szakterület szakértője.
A szintetikus vs. természetes C- vitamin kérdésével a blogon foglalkozni fogunk, köszönjük a javaslatot!

sasmadar77 2012.08.20. 20:53:16

Tehát maga a mák akkor jó a csontritkulás megelőzésére, viszont az olaj az nem? Jól értem?

"A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag (ezért avasodhat), kalcium- és magnéziumtartalma jelentős, méltán tekinthetjük az egészséges étrend részének."

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.21. 06:55:41

Természetesen, épp annyira jó, mint a többi élelmiszer, aminek jelentős kalciumtartalma van.

mangalor 2012.08.21. 22:16:32

én erről a csonterősítő dologról még nem is hallottam, viszont a mákot nagyon szeretem, főleg bejglibe vagy kalácsba tölteni. viszont nemhogy fog, de borzalmas hasmenésem lesz tőle:( úgyhogy kénytelen vagyok minimálisra csökkenteni a fogyasztását sátras ünnepekkor, mert egyedül, a mellékhelyiségben ünnepelhetnék...

kam2 2012.08.27. 11:58:34

Blackyhez hasonlóan nekem is van ismerősöm,akinek a csontsűrűsége a mákolajtól gyarapodott.Személy szerint szívesebben javaslok súlyos csontritkulásra kalcium-magnézium-D-vitamint,és ezek mellé a mákolajat,de van aki csak a mákolajat szedte és egy-két éven belül visszajelzett a már normál eredményről.(És ez a személy különbözik a fent említett ismerősömtől)

akkormiazigaz 2013.04.01. 22:23:54

Üdvözletem!
A nagymamám csontritkulására hidegen sajtolt mákolajat ajánlottak valahol valakik. Önök szerint ez nem jó csontritkulásra, mert ezt írták:

"Sajnos, mai tudásunk szerint egy előrehaladott csontritkulásos beteg "értékeit" - mákkal, gyógyszerrel, vagy akár a kettő kombinációjával - lehetetlen a "normális" tartományba visszaterelni... "

Kovács József, az Olajok gyógyító ereje c. könyvében ezt írta a MÁKOLAJRÓL: "- a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.”
[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]"

AKKOR MOST KI HAZUDIK???? Mert valaki biztos HAZUDIK!!!! Miért nem csukják le a hazug embereket???? Ki mondja meg az egyszerű halandónak, hogy mi a f... jó a csontritkulásra???

Ezen a blogon a "Minden gyógyítható a gyógynövényekkel" cím alatt ezt olvastam, önök nyilatkozták:
"A tojáshéj kalciumtartalma miatt jó lehet csontritkulásra". Érzek az önök két kijelentésében egy igen szembetűnő ellentmondást!!!
Akkor a tojáshéj jó csontritkulásra? Vagyis javul a helyzet? A mák és a mákolaj meg nem jó, pedig abban is sok a kalcium? Ráadásul foszfor is van benne? Hogy van ez?

Úgy éreztem, önök inkább a mákot ajánlják, mert önök szerint a mákolaj nem jó csontritkulásra. Prosztata ügyben a tökmagolajjal mi a helyzet? A fenti könyvben ezt olvastam:
"„A tökmagolaj főbb jótékony tulajdonságai: Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében."
Önök ezt írták a fent említett oldalukon:
"PROSZTATA: A füzike és a tökmag tényleg segít." Akkor a tökmag jó, de a tökmagolaj nem???
Miért van az, hogy mindenki mást mond??? Miért nincs egységes vélemény a szakemberek részéről? Miért nem teszik már el láb alól azt, aki nem mond igazat?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.04.01. 23:00:56

@akkormiazigaz: megpróbálom tisztázni a helyzetet.

Kovács Józsefre hivatkozni nem érdemes, legjobb indulattal hozzá nem értőnek nevezhető.
Néhány műve elrettentésül:
A hidrogén-peroxid - Az eltitkolt gyógyszer - Egy természetgyógyász feljegyzései
A kerozin - A rák és egyéb betegségek gyógyítója
Remélem, ez alapján elhiszi, hogy nem ő az etalon.

Talán csak téved, vagy rosszul tudja, nem feltétlenül hazudik, de ebben a kérdésben a tények mellettem állnak: a mákolajban kevés foszfor van, a mákban több, lévén, hogy a foszfor vegyületei az olajban rosszul oldódnak. De mivel a mák nem mindennapi eledelünk, nem fogyasztunk belőle annyit, hogy a csontritkulás szempontjából jelentős szerepe legyen. Magamat idézném: "a mákmag foszfortartalma egyáltalán nem magas, mindössze mintegy 0,9 g/100 g. Mákból ritkán eszünk meg egyszerre 10 dekányit, de a benne található foszformennyiség könnyedén elfogyasztható pl. hal-, máj vagy lencseételekkel, vagy három csésze tejjel... "

Csontritkulás megelőzésére jó a kalcium (és minden, aminek magas a kalciumtartama), súlyosabb esetben az sem elég. tehát a tojáshéj is jó lehet (szalmonellamentesítve)!

A tökmag és a tökmagolaj is jó. Sehol nem írtam ezzel ellenkezőt. Ha részletesebben érdekli, ez ügyben mi az igazság, tudok szakirodalmat ajánlani.

Egyébként amit írtam, nem az én véleményem, hanem a jelenleg általánosan elfogadott tudományos álláspont.

akkormiazigaz 2013.04.03. 01:06:21

Tisztelt Uram!

Köszönöm a gyors válaszát!

Mindenképpen érdekel a tökmagos szakirodalom, előre is köszönöm ha megadja.
Lenne még pár kérdésem, ha nem zavarom velük Önt, számoztam őket.

1. A fitoszterolok jól oldódnak zsírban (a növény olajában, vagyis a tökmagolajban)? Kimondottan a delta-7 fitoszterol? Arra akarok kilyukadni, hogy a tökmagolaj nagyobb töménységben tartalmazza-e (egységnyi tömegben), mint maga a tökmag.
2. Ugyanilyen tekintetben mi a helyzet a szilimarinnal máriatövis mag kontra máriatövismag-olaj esetén?
3. A többi olaj esetén hatóanyag tekintetében a fentiek analógiájára kérdezem: Az olajos mag kontra a belőle készült olaj „csata” hogyan dőlne el. Több gyártó is gyárt többféle olajat gyógyászati céllal.

4 Utánanéztem, hogy a hidegen sajtolt napraforgó étolaj foszfortartalma kb. 10x magasabb, mint a finomított napraforgó étolajé. (Olaj, Szappan, Kozmetika: 50. évf (2001) 2. szám) Ezek szerint az is nagyban számít, hogy milyen az olaj előállítási módszere. Mákolaj esetén Ön melyik előállítású olajról beszélt?

5 Ön azt írta: „a mákmag foszfortartalma egyáltalán nem magas, mindössze mintegy 0,9 g/100 g.” A SOTE honlapján felsorolt élelmiszerek közül az egyik legmagasabb foszfortartalmat említik mák esetében a többi élelmiszerhez viszonyítva: www.bel1.sote.hu/info.aspx?sp=2 Akkor most kinek van igaza?
Milyen ellenőrizhető és hiteles mérési eredményei vannak Önnek arra vonatkozólag, hogy a mákolajnak milyen foszfor- és kalciumtartalma van?

Válaszait előre is köszönöm!

.

akkormiazigaz 2013.04.14. 11:39:51

@kodpiszkalo:
Tisztelt Uram!
Egyel fentebb kérdeztem Önöktől. Lennének szívesek megválaszolni? Előre is köszönöm!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.05.11. 11:47:30

@akkormiazigaz:
1. A szterolok (delta-5 és -7 egyaránt) jól oldódnak az olajban, így fajlagos koncentációjuk az olajban magasabb.
2. A máriatövis/szilimarin esetén ez nem érvényes, a máriatövis hatóanyagainak kivonására nem az olajpréselés a legalkalmasabb.
3. Minden elsősorban attól függ, hogy a hatóanyag mennyire zsíroldékony, illetve másodsorban az olajkinyerés módjától is. Ha egyszerű préselést alkalmazunk, és az olaj a magban a hatóanyagoktól elkülönítve tárolódik, még akkor is kevés kerül az olajba, ha az jó vízoldékonyságú.
4. Az előállítás módja természetesen befolyásol. A konkrét adatokra kíváncsi lennék: vajon a 10x-es mennyiség még mindig nem nagyon kevés, ygakorlati szempontból irreleváns?
5 Visszakérdeznék: Milyen ellenőrizhető és hiteles mérési eredményei vannak Önnek arra vonatkozólag, hogy a mákolajnak milyen foszfor- és kalciumtartalma van?

baby bee (törölt) 2013.11.25. 19:48:06

nekem további kérdésem van mákkal, pontosabban mákonnyal kapcsolatban. mi a vélemény róla? tudom én is h ópiát. egy érdekesnek mondható ismerősöm ugyanakkor fb-oldalán ajánlotta, ha nem alszik a gyerek. ugye, ez régi megoldás...de érdekelne a mai tudományos álláspont is. ha már rémhír keltés. egyébként ez az oldala, érdekes és kevésbé érdekes dolgokkal tarkítva:www.facebook.com/pages/Biobia-Porta-Pajta-Sz%C3%A1ll%C3%B3/118094511650861

tótágas 2015.04.04. 10:35:08

@Tetves Dög: Én is aszondom, dögöljön meg minden mákszem, és megzabálom őket. Utána már nem mákszem egyik sem.

Bogika78 2015.12.26. 15:55:33

Imádom a mákot. És hasfájós vagyok, de ha mákot eszem, határozottan enyhülnek a tüneteim, jobb az emésztésem. Ma is kiettem egy csomó mákos bejgliből a mákot, mert én a sütemények tésztarészét nem szeretem, csakis a tölteléket eszem ki mindegyikből… a bejglit is "boncolva" eszem :). De tény, hogy mindent szeretek, ami mákos… még a kedvenc fagyim is a mákfagyi :)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

 

 

 

 

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • mocsing56: Ugyanezt a kérdést bármelyik patikai szabadforgalmu készitmény esetén feltehetjük...azaz, mi kerül... (2019.02.15. 16:21) halló, mennyi???
  • kodpiszkalo: @Ziegler József: köszönöm szépen a kiigazítást, javítom! (2019.01.20. 20:33) régi, tehát jó?
  • Ziegler József: "A körte és a dicske (csipkebogyó) azonban jelen tudásunk a szédülésen nem segít" Szerintem ez a m... (2019.01.20. 19:40) régi, tehát jó?
  • mamma01: @penge™: A Tc99 izotóp napi gyakorlat pl. pajzsmirigy szcintigráfia esetén. (2019.01.15. 21:51) mit hazudnak a rákról?
  • Orvosi Kannabisz: @kamugyar: Az már megtörtént... A legérdekesebb az Amerikai Egészségügyi Hivatal szabadalma, 2003-... (2019.01.07. 12:18) kannabiszt a várandós nőknek (is)?
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.