mit ér a hatóanyag-szakértő, ha magyar?

2012.04.07., Szerző: kodpiszkalo

Bár ma már sokan az internetet tekintik elsődleges információforrásnak, a többség még ma is a televízióból nyeri a fontos és kevésbé fontos információkat. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy az ismeretterjesztő műsorokban hiteles információk hangozzanak el. Ezzel általában nincs is probléma. Sokkal inkább azzal van a baj, hogy egyre szaporodik azon műsorok száma, amelyek (jól vagy alig) bújtatott termékpromóció benyomását keltve szakértőként szólaltatnak meg olyan személyeket, akik végzettségük, képesítésük, teljesítményük alapján nem tekinthetőek annak. Sőt, mivel a műsorban bemutatott/reklámozott (vagy a riporthoz asszociálható) termék forgalmazásától - óvatosan fogalmazva - nem függetlenek, véleményük a legkevésbé sem tekinthető elfogulatlannak és autentikusnak.  

Az alternatív gyógyászati módszerek (antioxidánsok, gyógygombák) két, gyakran nyilatkozó "szakértője" ebbe a kategóriába tartozik. Varga Gábor történész és közgazdász végzettségű, Szabó László végzettségéről nincsenek nyilvánosan elérhető adatok az interneten (honlapja szerint főiskolára járt). A szakirányú végzettség hiánya még nem lenne baj (a szakértelem vagy a kutatási teljesítmény persze nem ártana), az viszont már igen, ha a témához értő tévénéző rövid idő után úgy érzi, téves, megalapozatlan vagy félrevezető információk hangzanak el. A laikus nézők százezrei számára mindez nem tűnik fel, számukra a megszólalókat hitelesíti a képernyő alján feltüntetett titulus: hatóanyagszakértő/hatóanyagkutató.

A fentiek apropóján született meg az alábbi, a médiafelügyeletet gyakorló NMHH nevű hatóságnak címzett levél:

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság


Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tájékoztatásukat kérem azzal kapcsolatban, hogy az Önök hatáskörébe tartozik-e annak felügyelete, hogy ismeretterjesztőnek szánt műsorokban a szakértőnek titulált megszólalókra megalapozottan, jogosultan használják-e ezt a megjelölést, illetve hogy az ilyen megszólalók (esetenként téves) állításai nem vezetik-e félre a nézőket/hallgatókat.
 Kérem, tájékoztassanak, milyen jogszabályi passzusok szabályozzák az előzőekben leírtakat, milyen módja van a Hatóságnak a beavatkozásra, végeznek-e ilyen irányú vizsgálatokat, és egyedi panasz esetén mi a bejelentés módja. 

Tisztelettel.

Rövidesen megérkezett a válasz:

A 2012. február 23-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) érkezett elektronikus levelében írt észrevételekre válaszolva – melyet a műsorokban meghívott szakértő vendégek szereplésével kapcsolatosan fogalmazott meg – az alábbiakról tájékoztatjuk.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) alapelvei között az alábbi rendelkezés szerepel:
„3. § A Magyar Köztársaságban a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők. A médiaszolgáltatás és a sajtótermék tartalmának meghatározása szabad, a médiaszolgáltató és a sajtótermék kiadója felelősséggel tartozik e törvényben foglaltak betartásáért.”

E rendelkezés szerint minden médiaszolgáltató (rádió/televízió) médiaszolgáltatása tartalmát szabadon határozza meg. Amennyiben a szolgáltató eleget tesz a törvényben előírt, műsorszámai tartalmára vonatkozó kötelezettségeinek, további követelmények vele szemben nem támaszthatók. Tájékoztatjuk, hogy a médiaigazgatásra vonatkozó jogszabályok arra vonatkozóan nem tartalmaznak előírásokat, hogy a műsorokban nyilatkozó személyekre jogosultan használják-e a megjelölést.

Sajnos nem tudunk ebben a kérdésben segítségére lenni.

Tisztelettel.

Röviden: sajtószabadság van, mindenki azt mond, állít (magáról is), amit akar. Jól van ez így? A következtetést mindenki vonja le maga. 

U. i.: a témával a Zugügyvéd.blog.hu is foglalkozik. 

Képek forrása: Nava.hu 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr84370343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2012.04.09. 18:18:56

Antal Vali is ilyen szakerto, hatoanyagelemzo... kozonseges kozmetikus, de osztja a tevesnel tevesebb tanacsait, kifejezetten reklamcellal, egy webbirodalom vezetojekent.

Majd nezzetek ra, ha van idotok. Borzalom, amit ott olvashattok szakertoi velemenykent.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.04.09. 23:33:28

@fordulo_bogyo: láttam, ismerem... A Száz kémiai mítosz. c. könyvben több fejezet foglalkozik "munkásságával.

stro-B · http://www.stro-b.com 2012.04.11. 10:08:46

Ez számomra döbbenet...amúgy engem az is felháborít, mikor a doktori címet hagyják le, pl Zacher Gábor esetében sokszor. Egy kongresszuson nyílván más a helyzet, mivel mindenki doktor...

noirp 2014.07.30. 16:50:27

Nrem tudom, milyen hatóanyag ajánlható az ellen a viszketés ellen, amit Antal Vali, Varga G. és a hasonló "hatóanyagszakértő"-k láttán-hallatán érzek --- főleg a tenyeremen.

Úgy, de úgy leültetném magam elé akármelyiküket: jöjjön, kedves ..., húzzon tételt drogismeretből. Egy rendszertan, egy kémia. Remek. Akkor most művelettanból. Minősítésből.
Hallgatjuk áhítattal.
Aj, azt a műsort kellene sugározni.

@kodpiszkalo:
Kedves Ködpiszkáló,
a Száz kémiai mítosz sz.v.sz. nagyon jó könyv.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

  

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

 Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész
 

 

 Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.