Körülbelül egy éve meglepő jelenségnek lehettek tanúi a gyógyszertárban vásárlók: egyesek kilószámra vásárolták a konyhasót (nátrium-klorid) a patikában - az élelmiszerbolti árnál jóval drágábban. Bár ez ma már nem jellemző, a patikai só iránti érdeklődést felfokozó tanok ma is terjednek: a legkülönbözőbb honlapokon, e-mailekben találkozhatunk azzal az állítással, hogy a bolti konyhasó veszélyes méreg, mert nátrium-kloridon (NaCl) kívül kálium-kloridot (KCl) is tartalmaz. A teóriát - blogunk profiljának megfelelően - tudományos szempontból vizsgáljuk, mellőzve az alapjául szolgáló összeesküvés-elmélet elemzését. 

A témában megjelentek tárgyszerű, kiváló cikkek is (pl. Takács Gábor és mtsainak publikációja a Gyógyszerészet c. szaklap 2011. júliusi számában, amely az interneten is elérhető), de sajnos ezeket jóval kevesebben olvassák, mint az elmélet atyjának, Tejfalussy Andrásnak az interneten könnyen fellelhető írásait. 

Az emberek nem törődnek ezzel, fel sem fogják és el sem hiszik....pedig mindannyian tanultuk anno az általános iskolában, hogy a só NaCl! Se több, se kevesebb! van még egy szabvány is erre, a sószabvány ami kimondja, hogy közvetlen étkeztetés céljára használatos sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia ! SEMMI KCl !!! Ezzel szemben szinte minden só KCl-el kevert ha nem 100%-ban az !!!! Döbbenetes ami itt és most folyik !

Tejfalussy és hívei szerint Magyarországban a konyhasó nem csak nátrium-kloridból áll, hanem azt kálium-kloriddal (szándékosan) "szennyezik". Még mielőtt kitérnénk arra, hogy tényleg veszélyes-e a KCl, szögezzük le, a konyhasó több mint 99%-a NaCl. Hogy miért nem 100%? Hát ezért, mert a konyhasó általában kősóból készül, ami a tengerben oldott só kikristályosodásával keletkezett. A tengervízben pedig (jóllehet az oldott sók zöme NaCl) más sók is vannak, így KCl is. (A tengeri sók, azaz a lepárlással előállított sók esetén még könnyebben belátható az összefüggés.)

Takács Gábor és szerzőtársai hét, kiskereskedelemből (élelmiszerboltokból) származó sómintát és egy gyógyszertári minőségű NaCl minta összetételét vizsgáltatták meg. Hat asztali só minta csekély mennyiségben (<0,1%) tartalmazott káliumot, ez alól csak egy deklaráltan 30%-kal csökkentett nátriumtartalmú só volt kivétel, mivel ezt szándékosan és jelzetten kálium-kloriddal hígítják (hogy miért, erre később kitérünk).  Meglepő volt, hogy akadt olyan csökkentett nátriumtartalmú só, amelynek nátriumtartalma nem tért el a "normál" konyhasókétól. A mérési eredmények cáfolták, hogy a konyhasók magas káliumtartalmúak lennének, sőt, arra derül fény, hogy egy minta nátriumtartalma a deklaráltnál jóvaél magasabb volt. Röviden: a patikai só összetétele ugyanolyan, mint az élelmiszerboltban kapható konyhasóé (kivéve persze, ha nem csökkentett nátriumtartalmú sóról van szó - ez azonban mindig fel van tüntetve a csomagoláson, már csak azért is mert az ilyen sók drágábbak).

30 éves barátaim közül sokan nemzőképtelenek, allergiásak, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvednek..stb... Beteg nemzet a magyar, ezt olvasom...de ez nem igaz, mi egy ősi nép vagyunk, csak éppen beteggé tesznek minket ! Ha nem így lenne, miként lehetséges, hogy egyáltalán van még olyan, hogy magyar ?
Jómagam 12 évig nem tudtam a szívemre fordulva az oldalamon aludni mert heves szívtájéki szorításra és erős légszomjra ébredtem...és ez ment 28 éves korom óta 10-12 éven keresztül..
Voltam EKG-n, terheléses EKG-n, mindenhol a panaszommal.. az eredmény szerint én olyan egészséges voltam, mint a makk de mégsem tudtam a bal oldalamra fordulva aludni anélkül, hogy ne az előbb elmondottakra ébredjek, riadjak fel! Elfogadtam, hogy jó, ez van, emlékeimben atyai nagyanyám élt aki hasonló jelenségekről beszélt nekem, de akkor én még ezt nem tapasztaltam ! Úgy látszik mi egy ilyen szív-gyenge család vagyunk, gondoltam..

10-12 évvel később aztán egy jó-barátom szólt, hogy hallottam-e Tejfalussy András nevét és a hírverését a sóról ? Döbbentem olvastam el Tejfalussy úr felhívását. Tudtam, abban a percben rádöbbentem, hogy ez okozza az én bajomat is, ez történt nagyanyámmal is, ettől kapott édesanyám súlyos csontritkulást és magas vérnyomást, ettől szívritmuszavaros atyám ! Mi ugyanis sok sót fogyasztottunk és fogyasztunk most is ! Szeretjük a sót ! A paradicsomon, a paprikán, a hagymán és úgy nagy általánosságban elmondva mindent jól megsózunk ! Kiváltképp a fasírtot !

Összeállt a kép, mert egyértelmű. A tények azok tények, lehet velük vitatkozni, de nem érdemes mert a tények makacsul tények is maradnak! Itt egyet lehet tenni: átgondolni az eddigi ismereteinket, nem hallgatni senkire sem, hanem gondolkodni és mindig mindent ellenőrizni !

Tejfalussy úr felhívása után 3 napig csak az üzleteket jártam és vadul ellenőriztem a polcokon a sót, a sókat....nem hittem el, de inkább nem akartam elhinni !Nem létezik, hogy valakik ilyet tesznek ! Az agyad tudja, hogy igaza van Tejfalussy úrnak, de Te magad nem hiszed el, nem akarod elhinni, hogy ez tényleg igaz és veled történik meg...
Azóta olvastam egy bölcseletet: "..az okos ember mindig kételkedik.." Ez nagyon idevág !
Azóta szereztem tiszta NaCl-t a patikából..és itt jön az érdekesség, nem hiszed el, de úgy alszom a bal oldalamon, mint egy kisded ! A kislányomnak elmúlt az ekcémája és újra olyan sós a verejtékem nyáron, mint 1980 előtti gyermekkorom idején ! Szinte marja a szemem ! Kb. 3 éve pont azon gondolkodtam, hogy 40 éves koromra hogy megváltozott a testem mert már nem csípi a szememet az izzadság...Egy túrót ! NÁTRIUMSZEGÉNY DIÉTÁRA VOLTAM FOGVA A TUDTOMON KÍVÜL ! És mellette pedig öntik ránk a kálium kloridot.. az a rémes és ördögi az egészben, hogy nem egy testidegen anyagot, vagy mérget adnak nekünk, hanem egy fontos és létszükséges anyagot kapunk csak éppen eltorzított arányban ami viszont a testünkön belül ebben a koncentrációban szörnyű pusztítást végez ! A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de az ilyen mértékű KCl-el szemben teljesen védtelen !
Ez az ördögi ebben az egészben ! És mindenkiben más és más hatást vált ki..van aki cukros lesz, van akinek a veséje megy tökre, másokat szív és érrendszeri panaszok gyötrik, a magas vérnyomás pedig szinte minden második emberre jellemző lesz..

Egy kollégám rendszeresen külföldre jár alkalmanként több hónapra..itthon a cukra 8. Ehhez nem kell kommentár. Csak húst és zöldséget eszik, semmi kenyér, édesség, semmi ! Szigorú diéta ! Mégis 8 a cukra. Ezután kiküldik Kínába 2 hónapra..Egy pár hét után issza a söröket és mindent eszik amit ott Ő megkíván..Bulgáriában ugyan ez volt ugyanezzel az emberrel...

Ezekben az országokban teljesen normális lett a cukra. Nem furcsa ?!
Ez az én tapasztalatom..a só kell, a só jó dolog, a sófogyasztás egyfajta védőfaktor, gondolj csak a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokra.. ez így van, így volt és így is lesz, még akkor is ha a Magyar Tudományos akadémia alsó-felső indusz, andusz professzorai ennek ellenkezőjét is állítják és terjesztik ! Tejfalussy úrnak igaza van ! Sajnos. Bárcsak azt mondhatnánk, hogy egy feltűnési viszketegségben szenvedő szórakozott tudós ember ! Én a magam bőrén tapasztaltam az igazát ! Már az orvost is ennek megfelelően választom meg.. felteszem neki ezt a nyilvánvaló kérdést és várom a válaszát. Amennyiben azt mondja, mint amit az egyik gyerekdoki is mondott, hogy teljesen rendben van az étkezési-sónak a káliumozása, akkor máris tudom, hogy vagy rosszindulatból vagy tudatlanságból mondja ezt, de egy biztos, nem Ő lesz a gyermekem dokija...

Sajnos, nagyon sok a beteg ember, és a betegségek egy részének okát is tudjuk, sőt, a megelőzés és kockázatcsökkentés tényezői is ismertek esetenként. Ezek között nem szerepel a KCl-fogyasztás mérséklése, mert a fentiekkel ellentétben nincs olyan krónikus (idült) betegség, amit a konyhasó KCl-tartalma okozna. Mindez spekuláció, szubjektív benyomásokon alapuló alaptalan félelem és pánikkeltés. A kálium-klorid csak nagy (a sóval elfogyasztható mennyiséget bőven meghaladó) dózisban mérgező. A mérgezési tünetek akutak (hevenyek), a szívműködést érintik, ha lenne hosszú távú túladagolás (ami konyhasó esetén nem fordulhat elő), akkor sem alakulna ki cukorbetegség, ekcéma, rák stb.

Én már 250 kg sót vásároltam és ebből kb. 50-100 kg között vittem barátaim és ismerőseim számára ! Egy ilyen alkalommal zárás előtt 10 perccel vettem át a sót  patikából amikor is rajtam kívül senki sem tartózkodott a patikában. A patikusnő megkérdezte, hogy hova a jó-fenébe viszek ennyi sót ?! Feldolgozó üzemem van ? Erre én visszakérdeztem, hogy halott -e a só mérgezéséről? Zavartan bólogatott és mondta, hogy Ő is tanulta még anno, hogy a kálium mennyire egy veszélyes anyag ! Erre megkérdeztem, hogy ha ezt Ő tudja akkor miért nem rendel a maga és családja számára Ő is ebből a tiszta sóból ? Erre Ő: "..mi csak ezt esszük.."
Erre elmondtam neki a 10-12 éves gyötrő éjszakáim történetét, mire Ő sommásan megfogalmazta, hogy ezek a tünetek tipikusan Káliumra utalnak...

Azután; még Láttam Tejfalussy András Úrral folytatott levelezését a Na:K arányáról.. (...) Azt kell mondjam, hogy Tejfalussy Úr által javasolt 30 Na és 1K arányszámot gyógyszerészek, vegyészmérnökök, orvosok és egy szívsebész ismerősöm is egyöntetűen és egymástól függetlenül is elfogadták, sőt javasolták amikor én is ezzel a kérdéssel fordultam hozzájuk! Az egyik patikushölgy még azt is hozzátette, hogy tanulta Ő is, hogy a Kálium mennyire veszélyes egy anyag !!! 

Sajnos, tájékozatlan emberek az egészségügyi szakemberek között is lehetnek. Azok a gyógyszerészek (ha vannak ilyenek), akik nem világosítják fel szakszerűen a tévhitben élőket, sőt, táplálják a félelmeiket, valószínűleg elfelejtették, vagy sosem tanulták meg elégségesre a nátrium-káliumháztartással kapcsolatos élettani ismereteket.

A sóvásárlási láz idején az országos tisztifőgyógyszerész megtiltotta a patikai só nem gyógyászati célú forgalmazását. Bár a döntés szakmai szempontból indokolt (a gyógyszertár nem vegyesbolt), egyáltalán nem szolgálta az indulatok csitulását: az összeesküvés-elmélet hívői ezzel igazoltnak látták , hogy államilag koordinált módon mérgezik a népet, és megakadályozzák az "egészséges sóhoz" jutást.

Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcsere zavarok vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek. Az anyagcsere zavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, pl többek között a rákét is. Azt nem állítom, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését. Úgy gondolom, hogy minden olyan betegség ami nem vírusos vagy bakteriális eredetű, azoknak a kifejlődésében az anyagcsere zavarok jelentős szerepet játszanak. Még így az elején fontos tisztázni, hogy a mérgezéseknek nagyon sok módja van. Ezek közül csak egy módszer az, amikor nem maga a felhasznált anyag mérgező, hanem a szervezetbe juttatott mennyisége miatt válik mérgezővé.

Lásd fent...

Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik! Átlagos embernél, napi 2 literfolyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki. Ideális esetben ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 5 mmol/l-t. Ez napi 2 liter esetén napi 10 mmol káliumfogyasztást jelent. A kálium relatív atomtömege 39,1. 39,1x10=391 mg! Tehát ideális esetben, napi 2 liter folyadékfogyasztást alapul véve, a napi ideális káliumfogyasztás 391 mg vagyis 0,39 gramm.

A valóság ezzel szemben: a kálium normál szintje a vérplazmában 3,6-5 mmol/l. A napi káliumbevitel vegyes, kiegyensúlyozott étrend esetén kb 50-150 mmol. Ezt a vese és az emésztőrendszer gond nélkül kiválasztja. Sőt: hazánkban a férfiak átlagos káliumbevitele 3,0, a nőké 2,7 g/nap, mely érték egyik nem esetében sem éri el az ajánlott 4,5-5 g/nap mennyiséget. A káliumfogyasztás mérséklésére csak veseelégtelenség és bizonyos vérnyomáscsökkentők és vizelethajtók fogyasztása esetén lehet szükség.

A betegséggyártók módszere nem csak az, hogy egészségtelen dologra beszélnek rá, mintha az lenne az egészséges, hanem ugyanakkor az egészségesről lebeszélnek, és úgy állítják be mintha az káros lenne. A sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között pl azt, hogy megemeli a vérnyomást. Van még egy csavar a dologban, mégpedig az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rossz sók tényleg vérnyomás emelkedést okoznak, ezzel is igazolva a betegséggyártókat. AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ VÉRNYOMÁS-NÖVEKEDÉST! Olyanoknál, akik nem egészségesek, (és itt az egészséges embert nem szabad összekeverni a tünetmentessel), náluk okozhat a jó só is átmenetileg vérnyomás növekedést, ezért amikor az ember elkezdi visszapótolni a szervezetébe a hiányzó mennyiségű sót, nagyon óvatosan és csak lassan, fokozatosan szabad ezt megtennie! A só visszapótlása minimum 6 hónapot vesz igénybe, de sokkal inkább 1 - 2 évre van szükség az egyensúly helyreállításához!

Mivel a sóval kapcsolatos hazugságsorozatot csak nagyon lassan és észrevétlenül lehetett bevezetni, és a a köztudatba elültetni, ezért ahhoz, hogy idáig eljussunk legalább 50 - 60 évre volt szükség. Becslésem szerint Magyarországon az 1950 - 1960-as évek körül kezdték lassan fokozatosan elterjeszteni a sóval kapcsolatos hazugságokat. A folyamatot jelentősen felgyorsította, amikor a gengszterváltás után észrevétlenül kicserélték a boltokban az egészséges sókat, mérgezőekre. Ezeknek a következménye, hogy ma Magyarországon az emberek 90 - 95% -ának túl alacsony a vér Nátrium tartalma, vagyis nem esznek elegendő mennyiségű JÓ sót. 

Szóval csak gondolkodni kell, mit is tanultunk az általános suliban ? A só NaCl. Mit is mond a "visszavont" Magyar Szabvány, amit eleink nem véletlenül vettek szabvány alá, szinte kőbe vésve ??? Azt, hogy a közvetlen étkeztetésre szánt sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia ! Ehhez képest nézzük meg a csatolt képeken található zacskót, dobozt 50%:50%, azaz 1:1 arányban van NaCl és KCl... Kell ezt még ragozni ?

Jóval több konyhasót fogyasztunk, mint amennyire szüksége van a szervezetünknek. Az élettani igény 4-6 g/nap, ezzel szemben az átlagfogyasztás 14-18 g/nap. Nátriumhiányban tehát semmiképpen nem szenvedünk, ezzel szemben ismert, hogy túlzott fogyasztása vérnyomás-emelkedéshez vezet. Számos vizsgálat igazolja, hogy a nátriumbevitel mérséklése csökkenti a vérnyomást, de azt is meg kell jegyezni, hogy az így elérhető eredmény mérsékeltebb, mint azt a nátriumfogyasztás mérsékléséért küzdők egy része gondolja. A "normál" konyhasók és a csökkentett nátriumtartalmú sók ésszerű fogyasztása veszélytelen, a túlsózás pedig a fokozott nátriumbevitel miatt veszélyes, nem a "káliumúladagolás" okán. 

Elvonatkoztatva a blogbejegyzés alapjául szolgáló tévhittől: mindannyiunknak célszerű lenne kevesebbet sóznunk, a magas vérnyomásúak számára pedig előnyös lehet a mérsékelt nátriumtartalmú só fogyasztása. A sóbevitel csökkentése azonban nehezen kivitelezhető, mert a napi adag nagy részét a feldolgozott ételek részeként fogyasztjuk.