Utolsó kommentek:

fordulo_bogyo 2017.04.14. 18:29:31

@saláta boglárka: Nagyon jo gondolat:
" Ezért nem értem nagyon a "fogadd el a hurkáidat" személetet, mert sajnos a cukorbetegséget már nem fogadnám szívesen."

Az elobbi allitas pszichologiai, feminista, "liberalis" stb tarsadalomtudomanyos javaslat, ami ignoralja a biologiai, elettani valosagot veszi figyelembe es ignoralja a pszichet...

Valahol a ketto kozott, vagy mindkettot egybepitve kene tovabb lepni...?
Habar, ha belegondolok, a mozgashianyos eltmod, a dohanyzas vagy az alkohol kapcsan mer nem tanacsoljak, hogy fogadd el magad olyannak, amilyen.

Bejegyzés: figyelem, (nincs) védőoltás cukorbetegség ellen!

saláta boglárka 2017.04.12. 12:34:50

Biztos laikus tűnök, de tényleg, a leggyakoribb betegségeket még nem lehet gyógyítani. Akár egy sima náthát. ..
Egy ilyen védőoltás meg persze, hogy jó lenne, mert akkor lehetne enni nyugodtan. Rajtam "csak" kb 10 kg felesleg volt, de már közeledtem az IR-hez. Ezért nem értem nagyon a "fogadd el a hurkáidat" személetet, mert sajnos a cukorbetegséget már nem fogadnám szívesen.

Bejegyzés: figyelem, (nincs) védőoltás cukorbetegség ellen!

Bolo70 2017.03.31. 07:58:59

:) Mondasz valamit!

Bejegyzés: köldökgyertya

Untermensch4 2017.03.31. 00:48:59

@Bolo70: "Kért egy nagyméretű újságot és összesodorta, enyhe tölcsér alakban. Majd a fülébe helyezte, mint egy fülgyertyát szokás. Kis tömeg vette körül, mondanom se kell. Meggyújtotta és annyi volt a fülgyulladásának."
Akkor maga a fülgyertya egy teljesen felesleges termék, pótolható összecsavart újságpapírral.
Sztem köldökgyertya helyett is lehetne az újságpapíros módszert használni.

Bejegyzés: köldökgyertya

Bolo70 2017.03.30. 20:29:26

Kétségtelen a köldökgyeryától fogyni nem lehet. Ez több mint vicces...
Én mandulagyulladáskor szoktam a gyulladást csökkenteni vele,
párom, ha a petefészke fáj.
A gyerekem fülét sok gyulladáskor mentette meg a fülgyertya, hogy ne kelljen felszúrni. A szomszéd kis srácnak folyamatosan felszúrták a fülét, amíg nem ajánlottuk az anyjának, hogy ugyan próbálja már meg, sokat nem veszít vele. Azóta nem szúrták fel.
Egy romániából jött srác dolgozott a házunknál, mikor építkeztünk. Begyulladt a füle. Kért egy nagyméretű újságot és összesodorta, enyhe tölcsér alakban. Majd a fülébe helyezte, mint egy fülgyertyát szokás. Kis tömeg vette körül, mondanom se kell. Meggyújtotta és annyi volt a fülgyulladásának.
Szép napot.

Bejegyzés: köldökgyertya

Szendrőiné C.Éva 2017.03.18. 21:50:07

az a kép az olajok összetételéről honnan van ?
nem stimmel

Bejegyzés: életelixzsír

Szendrőiné C.Éva 2017.03.18. 21:48:17

@Szendrőiné C.Éva: javításnem rence hanem repce

Bejegyzés: életelixzsír

Szendrőiné C.Éva 2017.03.18. 21:47:22

@fordulo_bogyó
nem egy hanem sok szakirodalom , elérhető, ráadásul a témára tekintettel nem csak absztrakt hanem teljes cikk, csak a megfelelő helyen és időben kel keresni

pl. a poultry science (oxford journals) stb

a hallal etetett csirke halízű lesz sőt a tojása is nem szakirodalomból tudom csak gyakorlati tapasztalatból ugyanígy a kacsa is, a rencetartalmú táp szintén halizű csirkét produkál

egy tavalyi eléggé kiterjedt összefoglaló az omega6/3 arányról itt:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/
itt is említík a különféleképpen takarmányozott csirke eltérő omega6/ 3arányt
ez nem absztrakt hanem teljes cikk, a wikipédiában mind a magyar mind az angol szócik véletlenül sem azonos tartalommal de jelöl forrásokat
érdemes utána nézni, sajnos van olyan kijelentés ami vitatható, vagy rosszul lett megfogalmazva lásd gabonával takarmányozott kérődzők, a gond hogy kizárólag gabonával nem lehet takarmányozni kérődzőt , 1 mert drága 2 az állat hamar elpusztul ,

Bejegyzés: életelixzsír

Ibolya Lázárné Gyulasi 2017.03.18. 16:40:32

A dicske vadkörte és nem csipkebogyó... Fórum - Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára
meszotar.hu/forum-7
2011. máj. 20. ... A dicske tulajdonképpen a vadkörte (ezt már magánlevélben megválaszoltam!) Szikáncs Csongrád megyei település, Hódmezővásárhely ...

Bejegyzés: régi, tehát jó?

fordulo_bogyo 2017.03.14. 23:27:21

@Szendrőiné C.Éva: Mi az a citopan?

A peneszedes nem a liszt minosegevel van kapcsolatban. Inkabb a sutes idejevel, homersekletevel, a termek viztartalmaval, tarolasi higieniaval...

Bejegyzés: mnts

fordulo_bogyo 2017.03.14. 23:25:20

@Szendrőiné C.Éva: Valoszinuleg hal-liszt lehetett a az allati osszetevo...

Azt hiszem az allati eredetu takarmannyal terjedo kergemarha-kor miatt estek tulzasba es tiltottak meg az allati eredetu takarmanyokat ugy altalaban.

Bejegyzés: életelixzsír

fordulo_bogyo 2017.03.14. 23:22:31

Miert is kene egy vizben oldodo es vizes oldatbol felszivodo vegyuletet lipidburokba, liposzomaba zarni? Mi ertelme lehet ennek?

Bejegyzés: jobb-e a szerves C-vitamin, mint a szervetlen?

mpreston 2017.03.14. 02:05:01

Két dolgot nem emlitettek a c vitaminos cikkben, bizonyára ennek megvan az oka:

1) a liposomás beviteli rendszert. Sok kamunak tünő készítmény van a piacon, köztük olyan is, amit egyszerűen lecitinnel összeturmixoltak.Azt olvastam viszont , hogy az Altrent cég liposomás beviteli rendszerével kapcsolatban a forgalmazónak van megfelelő dossziéja és tudtak a hatékonysággal kapcsolatban is törzskönyvi szintű anyagot produkalni, amikor a kulonboző liposzomásnak nevezett C vitaminokat valaki megkutatta. (forrás: google)

2) Szerves C vitaminról én még nem olvastam, de bizonyára vannak ilyen kamu állítások. Ennek inkább az lehet az alapja, hogy vannak szerves kötésű nyomelemek, például ilyenenek a kelát kötésben levők, vagy gombákban lekötött nyomelemek, igy aztán a szerves C vitamin kifejezés elfogadhatóan hangzik a lakikus olvasó fülében.

Egyes állati belsőségekben több C vitamin található, mint a C vitaminról hires zöldségekben. Itt a C vitamin túléli a hőkezelést is. Ezek a szervezet c vitamin tartalékai és feltételezem, hogy itt a C vitamin valamiféle olyan kötésben van, ami a termostabilitást biztosítja és szükség esetén az itt tartalékolt vitamin ebben a kötésben jut el oda, ahol a szervezetnek szüksége van rá. Ez csak az én feltételezésem, mert irodalmat ezzel kapcsolatban nem találtam.

Bejegyzés: jobb-e a szerves C-vitamin, mint a szervetlen?

pannonfunk · http://utunkultraba.blog.hu/ 2017.03.12. 21:16:35

@Szendrőiné C.Éva: Én nem tartozom a ködpiszkáló blog szerzőihez, csak egy mezei olvasó vagyok. Ugyanakkor a cikk érdekelne. Jó eséllyel minimum egy PubMed abstract elérhető kellene, hogy legyen egy ilyen témában, jól sejtem, ugye?

Bejegyzés: életelixzsír

Szendrőiné C.Éva 2017.03.12. 16:24:45

@Ruzsa Söndör:
mert kicsi acimke és sok mindent kell feltüntetni, lassanként az élelmiszerek mellé kézikönyvet is kell mellékelni

Bejegyzés: mnts

Szendrőiné C.Éva 2017.03.12. 16:21:23

@fordulo_bogyo:
nem kötözködni akrok de a hgyományos kenyér még citopán előtti időben , rágható volt és azért helyesen tárolva egy hétig sem penészedett, most a kenyerek meg másnap harmadnap penészesek mert már liszt olyan minőségű. Tapasztalat, hogy a boltokban aznap el nem adott kenyeret még aznap elviszik, majd szárítják és állatoknak kiárusítják.

Bejegyzés: mnts

Szendrőiné C.Éva 2017.03.12. 14:22:46

@pannonfunk:
kedves ködpiszkáló , létezik szakirodalom amely vizsgálja a csirkehusban az omega 3/omega6 arányát a csirkék táplálék összefüggésében, egy összefoglalóban olvastam ugy 7 éve akkor volt hozzáférésem, és kb 1984 környékén jelent meg, azóta is rágódom problémán, vajon miért nekem tűnik úgy hogy valmi nincs rendben ebben kérdésben. Az ott olvasottak alapján a konkluzió az volt hogy az állati eredetű takrmány összetevők a mi egészségünkre kedvezőbb arányt hoznak létre a csirkehúsban az omega3/6 savak összetételét illetően, mint hogy ha a csirkéket kizárólag növényi eredetű táplálékon tartják. Valószínűleg nem problémáznék ezen ha éppen akkor nem olvastam volna z öko-bio csirketartás és helyes takarmányozásáról szóló tanfolyami tananyagot amit az uniós szabályozásnak megfelelően állítottak össze, és amiben előírás szerint állati eredetű takarmány összetevő nem lehet. Azóta is hümmögök, főleg azért mert tyúkok úgy 70 %-ban rovarevő népség is. De ha érdekli megkeresem a forrást ahol ezt olvastam.

Bejegyzés: életelixzsír

Szendrőiné C.Éva 2017.03.12. 13:12:23

@saláta boglárka: Candida tenyésztésénél táptalaj pH-ja 7.5 körüli, és általában patogén élesztőkre igaz hogy táptalajik pH-ja a gazdaszervezetben található pH viszonyokkal egyezik azaz a 7 felett kb 7.5 ami a lugos irányába mutat. Candidák ellen viszont a tejsav és evetsav régóta használatos nem véletlen hogy fogyasztjuk,
a borélesztő táptalaja viszont pH 5
mondja valaki hogy a must nem szokott savas lenni
a kenyér sütéskor pékek is beállítják tészt pH-ját, hogy megkeljen kenyér

Bejegyzés: szódabikarbóna, citromlé: meddig fokozható?

fordulo_bogyo 2017.03.11. 23:19:08

@Untermensch4: Olyat el tudok kepzelni, hogy par napig, egy hetig valami csak azt fogyassza... de ugye egy hetig barmin, sot semmin is el lehet lenni...
hosszabb tavon?
Mi van, ha esetleg az derul ki, hogy karos?

Egyaltalan, mi lenne a vizsgalat celja es mi a jelntosege az eredmenynek (akr ilyen, akar olyan)?
Valtoztatna valamit, ha tudjuk, a valaszt?

Bejegyzés: az élet iskolája

Untermensch4 2017.03.11. 22:36:31

@fordulo_bogyo: Ó, hát az emberek sok dolgot csinálnak nem racionálisan... Az lehet a nagyobb nehézség hogy az anyatejben nem dúskálunk, nem nagyon van sztenderdizált összetételű anyatej "raktáron". Kísérleti alanyokat sztem lehetne találni.

Bejegyzés: az élet iskolája

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.