szódabikarbóna, citromlé: meddig fokozható?

2016.08.30., Szerző: kodpiszkalo

lemon-1024641_960_720.jpgAz értéktelen egészségügyi tanácsokat osztogató weboldalaknak se szeri, se száma. A stupiditási lista élén nagy a tolongás, de egy viszonylag új versenyző nagy lendülettel tör élre: a ripost.hu Medicina rovatát szerkesztők olyan szintű dilettantizmussal írják a cikkeiket, hogy az már felveti a szándékos veszélyeztetés gyanúját (ingyen senki nem lehet ennnyire... tájékozatlan).

Itt van például az egyik tegnapi tudománytalan-fantasztikus cikk: Éle­tet ment így a szó­da­bi­kar­bóna: ke­verd cit­rom­mal! Ugye tudjuk, hogy a szódabikarbóna és a citrom külön-külön csodákra képes. Az egyik kiváló háztartási tisztítószer, utóbbi a limonádé, saláták és egyes levesek kimaradhatatlan alkotórésze. A citromlé ezen kívül egy egészséges élelmiszer (ami nem jelenti azt, hogy gyógyító hatású is - bár ezt sokan összekeverik...). Arra sajnos nem jók, amire oly sok honfitársunk hasznosnak véli: sem a citromlé, sem a szódabikarbóna nem gyógyítja a rákot. Persze, ha valaki ezzel ellentétes tévhitben ringatja magát, annak tetszetős lehet két csodás összetevő kombinálása, ami még csodásabb hatások elérésével kecsegtet. Csakhogy sajnos mindez nem igaz, sőt: a citromlé és a szódabikarbóna éppenséggel semlegesítik egymást...

A savakról és lúgokról köztudott, hogy a vizes oldatok kémhatását savas, illetve lúgos irányba befolyásolják. Igen, ez ilyen egyszerű. A citromról pedig köztudott, hogy savanyú, ami a benne található savaknak (elsősorban a citromsavnak) köszönhető. A citromlé nemcsak savanyú, hanem kémhatása is savas. Ha pedig savas kémhatású anyagot fogyasztunk, az nem lúgosít, bármit is állítson a ripost "szakértője:

Érdekes, hogy a benne lévő savak ellenére a legjobban lúgosító gyümölcs a citrom.

Ha már érdekesnek találta saját abszurd állítását, legalább utánanézhetett volna a dolognak, vagy megkérdezhetett volna egy nála okosabbat. Sajnos, mára többen lettek azok, akik írnak, mint akik olvasnak....

Szóval. Ha savasat eszünk-iszunk, akkor a szervezet a saját (elsősorban a sejtplazma, másodsorban a vérplazma) egyensúlyi pH-jának megtartása érdekében a fölösleges savat megpróbálja semlegesíteni és/vagy eltávolítani. Erre valók a pufferek (a vér pH-ját ezek tartják állandó értéken) és erre való például a vese: a fölösleges savat kiválasztja, így nem mi savasodunk, hanem a vizeletünk. Sokaknak rossz hír, de ugyanez a helyzet a lúgos táplálékokkal (pepitában)yy : nem mi lúgosodunk, hanem csak a pisink. Ergo: a citrom nem lúgosítja a szervezetünket, egyrészt, mert savas, másrészt meg azért sem, mert még ha lúgos lenne, akkor sem lenne képes erre.

Én lennék a legboldogabb, ha igaz lenne, amit a névtelen szerző állít:

1970 óta egészen a közelmúltig számos olyan kísérletet végeztek, melyek mind sorra bebizonyították, hogy a citrom 12 különböző daganatos betegség esetében biztosan elpusztítja a rákos sejteket.

Nem találtam meg, hogy vajon milyen eredményekre utal, de az biztos, hogy embereken nem vizsgálták (ebből kifolyólag nem is bizonyították) a daganatellenes hatást. Az lehet, hogy ha egy lombikban a daganatsejteket nyakon öntjük citromlével, azok elpusztulnak, de ez sajnos semmit nem igazol. Ilyen daganatellenes hatást a pálinkától a forró vízen át az 50 kilós kalapácsig sok mindenről ki lehet mutatni, de ettől még normális emberek nem próbálnak ilyen módon gyógyulni.

Néhol mintha felcsillanna a józan ész az írásban:

A citrom számos pozitív hatása mellett mindazonáltal számolni kell a savanyú ízzel is, hiszen ez a mediterrán gyümölcs rendkívül gazdag savakban. Ezt a zavaró körülményt csökkentheted, ha szódabikarbónával együttfogyasztod el a napi citrommennyiségedet.

OK, tehát legalább azt nem tagadja le, hogy savanyú, és azt sem, hogy van benne sav (de akkor hogyan lúgosít???). Sőt, még azt is jól írja, hogy a savasság csökkenthető szóda-bikarbónával. Mi történik ilyenkor? Ez sem egyetemi tananyag.... A sav és a lúg sóképződés közben reagál, ennek során a pH a két "reagens" pH-ja közötti értékre áll be (semlegesítik egymást).

C3H4OH(COOH)3 + 3NaHCO3 → Na3C3H4OH(COO)3 + 3CO2↑ + 3H2O 

Ez a reakció vizes közegben megy végbe (a citromsav és a szódabikarbóna is szilárd anyagok), eredményeként nátrum-citrát só, szén-dioxid és víz keletkezik. Ez egy ún endoterm reakció, ami azt jelenti, hogy a reakcióelegy hőmérséklete csökken. Mi történik, ha követjük a ripost tanácsait?

keverj össze 2 dl citromlevet egy teáskanál szódabikarbónával egy pohárban és kész! Ebből az oldatból minden reggel éhgyomorra igyál meg egy pohárral.

A szobahőmérsékletű citromlé lehűl, közben pedig lejátszódik a fenti reakció, amely során gáz (szén-dioxid) képződik. Ha a löttyöt gyorsan megisszuk (azaz ha nem várjuk meg, amíg abbamarad a pezsgés), akkor a kémiai reakció eredménye egy böfögésben materializálódik. A reakciót "laboratóriumi körülmények között" otthon is kipróbálhatjuk, de ha nincs hozzá anyag/idő/kedv, itt is megnézhető:


És hogy valóban fokozza-e egymás hatásait a citromlé és a szóda-bikarbóna? 

Nemcsak a bántó savasságot csökkented ezzel, hanem újabb lépést is teszel az egészség visszanyerése felé. A szódabikarbóna ugyanis minden körülmények között lúgosítja a szervezetet és támogatja a fiatalító folyamatokat.

Hát nem. Ha a szervezet működését egy alkalmatlan beavatkozással próbáljuk korrigálni, egy másik alkalmatlan beavatkozás nem teszi hatásosabbá a "kezelést". A  fogfájás kezelésére alkalmazott koki hatékonysága sem fokozható egy farbarúgással...

 

 

45 komment

tejallergia és protonok

2016.08.13., Szerző: kodpiszkalo

67e4f015737403_56c4fdbe12227.jpg"Rosszul vagyok a tejtől. Biztosan tejallergiám van. Vagy laktózallergiám? Vagy tejcukorérzékeny lehetek? Vagy laktóz-intoleranciában szenvedek? Esetleg a tejérzékenység kínoz?" Ha az interneten, vaktában próbálunk tájékozódni, bizony, könnyen válhatunk bizonytalanná... Nem árt szakember tanácsát kérni, aki nemcsak azt magyarázhatja el, mi a különbség az allergia és az intolerancia között, hanem arra is képes, hogy megállapítsa, pontosan mi is okozza a tüneteket. S ha világossá válik az ok, étrendi és egyéb tanácsokat is tud adni ahhoz, hogy tünetmentesen és egészségesen élhessünk. Mindehhez "csak" jó dietetikusra és gasztroenterológusra van szükség. 

Sajnos, néha a szakemberek is öszetévesztik a szezont a fazonnal, ami könnyen összezavarhatja és elbizonytalaníthatja a  beteget. Nem árt például, ha a szakember nem keveri a tejcukor/tejfehérje-allergiát/intoleranciát (az előbbi szavak kombinálásából 4 "elméleti betegség" neve rakható ki, de a beteg legtöbbször csak az egyikben szenved). A valóságban két fő eset lehetséges: a beteg a tejben található fehérjére allergiás (túlérzékeny) vagy a tejcukorra intoleráns (érzékeny). A két állapot nagyon eltérő tünetekkel és hosszú távú következményekkel jár. A laktóz-intolerancia egyes esetekben elmúlik, vagy ha nem is történik meg ez a kedvező fordulat, a tünetek kordában tarthatóak (a laktóztartalmú élelmiszerek kerülésével vagy laktázenzim pótlásával). A tejfehérje-allergia esetén is gyakori, hogy megszűnik a túlérzékenységi reakció (a kisgyermekként tejfehérje-allergiások 90%-a "kinövi" a betegségét). Az allergia immunológiai okokra vezethető vissza, az intolerancia viszont alapvetően emésztési zavar. 

koffeinmentes-e a zöld tea?

2016.08.09., Szerző: kodpiszkalo

blossom-549648_1920.jpgAz élvezeti célú teafogyasztás hazánkban is egyre népszerűbb: egymás után nyílnak a teaházak, és az üdítőitalok piacán is növekvő arányt képviselnek az ízesített jeges teák. A fekete tea mellett divatba jött a zöld tea is, amely az elmúlt húsz évben vált ismertté és kedveltté Magyarországon. Számtalan előnye között gyakran említik, hogy a fekete teával ellentétben nem tartalmaz koffeint, más közlések szerint pedig a koffeinnél jóval kedvezőbb hatású anyag, a tein található benne. A teint egy Oudry nevű kutató azonosította 1827-ben a tea élénkítő hatásáért felelős anyagként. Néhány évvel később kiderült, hogy a tein azonos az 1820 tájékán nagyjából egy időben többek által a kávéból tisztán előállított koffeinnel. A koffein szerkezetét egyébként Hermann Emil Fischer a 19. század végén azonosította, valamint megvalósította totálszintézisét is. Ennek nem kis szerepe volt abban, hogy Fischer 1902-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat.

koffein = tein

Teaital előállítására legrégebb óta az Ázsiában honos örökzöld teacserje (Camellia sinensis) levelét használják fel. Az egyik legismertebb legenda szerint Buddha ivott először teát, akinek meditálás közben egy tealevél hullott a csészéjébe. Hasonló, de jobban dokumentált történet, amely szerint a teát Sen Nung kínai császár fedezte fel Kr. e. 2737-ben, akinek poharában lévő forró vízbe véletlenül beleesett a növény levele. Bár a tea történelmének kezdete ma már nehezen tisztázható, tény, hogy Ázsiában a teafogyasztás évezredek óta nem csak a kultúra, hanem az egészséges életmód része is.

Címkék: koffein tea teanin

jobb-e a szerves C-vitamin, mint a szervetlen?

2016.07.23., Szerző: kodpiszkalo

vitamin-c-deficiency-1005269_960_720.jpgHát persze, hogy jobb. Sőt, csak az a jó. Mivel csak szerves C-vitamin létezik.

Aki ebben egyetért, annak fölösleges is tovább olvasnia. Aki viszont felháborodik, vagy nem hiszi el "bemondásos alapon" mindezt, esetleg kételkedik abban, hogy szervetlen C-vitamin nem létezik, annak ajánlott kicsit részletesebben elmerülnie a témában.

A szerves és "szervetlen", és egy lépéssel továbbmenve a természetes és szintetikus C-vitamin szembeállítása alapvetően semmi mást nem szolgál, mint marketing célokat. A hazai C-vitaminpiac eléggé telített, sok száz termék verseng a fogyasztók pénzéért. Sikeres csak az lehet, aki kitűnik a tömegből: alacsonyabb árral, díszesebb csomagolással, szimpatikusabb reklámarccal - vagy pedig egy ordas nagy csúsztatással. Nem tudom, ki találta ki a szerves vs. szervetlen C-vitamin-hazugságot, és azt sem, hogy ki operált elsőként a természetes C-vitamin mítoszával, de mára ezek alaposan beivódtak a köztudatba. Számos cég próbál azzal tisztességtelen előnyt kovácsolni hogy a saját "szerves" vagy "természetes" C-vitaminját a versenytársak terméke elé helyezi.

köldökgyertya

2016.05.22., Szerző: kodpiszkalo

testgyertya_fogyokura_ongyogyito_koldokcsakra_koldokgyertya.jpgVan egy kis fölösleges pénze? Javaslom, ajánlja fel valamilyen jótékony célra. Persze van, aki nem ezt teszi: a papírpénz meg is gyújtható, sőt, a WC-n is le lehet húzni. De ami még jobb: teljesen haszontalan temékeket is vehetünk belőle. Sokakat ez nagyobb elégedettséggel tölt el, mintha tábortüzet raknának a megtakarításukból.

Az értelmetlen, haszontalan termékek között jelentős arányban találhatóak olyanok, amelyeket a vásárlók egészségük megjavítása érdekében vásárolnak. A fogyasztószerek pedig ezen az alkategórián belül is biztosan a dobogón vannak.

Sajnos, sokan képtelenek elfogadni, hogy kevesebb evéssel és több mozgással tehetünk a legtöbbet a testsúlycsökkentésért. Nem véletlenül: nem könnyű lemondani a finom falatokról, s a sportolásban pedig az a legrosszabb, hogy nagyon fárasztó. Hát nem könnyebb a kényelmes fotelben hátradőlve, csipszet majszolgatva bevenni egy fogyasztópirulát, vagy valamilyen, különösebb strapával nem járó hókuszpókusszal lefogyni? Hát de. S erre a pofonegyszerű felismerésre egészen nagy iparág épült.

önnek is jár a gyógyszerkönyvi minőség!

2016.04.28., Szerző: kodpiszkalo

bottles-1262034_960_720.jpgA betegek, a vásárlók bíznak a gyógyszerészben és bíznak a gyógyszertárakban kapható termékek minőségében (az ún. "gyógyszerkönyvi minőségben"). Ez az oka annak, hogy sokszor olyan anyagokat is a patikában keresnek, amelyeket a sarki vegyesboltban is megvehetnének. Ők azok, akik megdöbbenéssel nyugtázzák, hogy az általuk ártalmatlannak vélt anyagokat (pl. aszkorbinsav, konyhasó, napraforgóolaj) a gyógyszerész egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben hajlandó kiadni számukra. Pedig a patikus nem tesz mást, mint betartja a hatályos jogszabályokat és rendelkezéseket.

Mi is az a "gyógyszerkönyi minőség"?

A Magyar Gyógyszerkönyv sok száz gyógyszeralapanyag leírását tartalmazza. Ezek között számos hatóanyag és sok ún. segédanyag is található (ide sorolhatóak a növényi olajok, a nátrium-klorid stb.). Függetlenül attól, hogy egy vegyület, egy anyag erős hatású hatóanyag-e vagy sem, a Gyógyszerkönyv szigorú minőségi követelményeket fogalmaz meg (pl. tisztaság, állandó minőség). A gyógyszertárakban kapható anyagok ezért is élvezik sok fogyasztó bizalmát.

Vannak ugyanis olyan előírások, amelyek megtiltják, hogy a gyógyszertárban gyógyszeralapanyagokat "kimérve" forgalmazzanak nem gyógyászati célra (pl. tartósításra, fogfehérítésre). Vagy ha ki is adhatóak, mindössze néhány grammot vagy millilitert kaphat az ennél nagyobb mennyiséget igénylő vásárló. A korlátozás azon a filozófián alapul, hogy a gyógyszeralapanyag alapvetően gyógyászati célra alkalmazandó. Azok az anyagok, amelyek önmagukban is használhatóak gyógyításra (pl. aszkorbinsav), csak korlátozott, gyógyászatilag indokolt mennyiségben adhatóak ki; amelyeket veszélyesnek vagy gyógyászatilag haszontalannak ítéltek (pl. szalicilsav, szódabikarbóna), egyáltalán nem forgalmazhatóak nem gyógyászati célra. 

piruvát, a zsírégetők királynője?

2016.04.25., Szerző: JéBarbi

tape-403595_960_720.jpgMLM-terjesztők és testépítő webáruházak jóvoltából tett szert az utóbbi években nagy népszerűségre egy sokak számára ismeretlen vegyület, a piruvát. Anyagcsere-köztitermékből a fogyni vágyók csodafegyverévé vált, amely a kívánt alakot és erőt, egyszóval a vágyott testi tökéletességet hozhatja el a fogyasztók számára. Több „szakértő” edző is ajánlja fizikai teljesítményt fokozó, „anyagcserepörgető” szerként, azonban állításuk szerint a vegyület zsírégő aktivitását a szívre valamint a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása is kiegészíti. Az ígéret szép szó… Lássuk, mit tud belőle betartani a piruvát.

 

Mi is az a piruvát?

A piruvát egy olyan, minden sejtünkben megtalálható anyag, amely a fehérjék és szénhidrátok lebontása során keletkezik, majd tovább alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban. A piruvát (a piroszőlősav savmaradéka) a sejtplazmában a laktát-dehidrogenáz enzim hatására tejsavvá alakulhat, valamint a mitokondriumba jutva a piruvát-dehidrogenáz segítségével acetil-koenzim A-vá dekarboxileződhet.

„A zsírégetők királynője”

Habár több forgalmazó is favorizálja a piruvátot, mint zsírégető szert, egyetlen egy összehasonlító klinikai vizsgálat sem áll rendelkezésünkre, amelyben a piruvát hatását más „zsírégető” szerekkel hasonlítanák össze . Sőt, abban az igen csekély számú, gyengén kivitelezett klinikai vizsgálatban is, amelyekben három szénatomos cukrok (triózok) testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták, többnyire együttesen alkalmaztak dihidroxiacetont és piruvátot. A vizsgálatokban a vegyületek keverékét az interneten olvasható dózisokhoz (3-6 g/nap) képest általában tíz-harmincszoros mennyiségben fogyasztották a kórosan elhízott vizsgálati személyek.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész
Richter Gedeon Nyrt.

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.