az élet iskolája

2017.02.05., Szerző: kodpiszkalo

16508896_10206765271204250_2731900292463809031_n.jpgMi értelme van iskolába járni? Az életnek tanulunk, nem a tanárok kedvéért - elméletileg. A valóság persze néha ennek szöges ellentétét mutatja: előfordul, hogy olyan emberek, akikről feltételezhető, hogy kémiából legalább kettest kaptak az általános iskolában és a középiskolában, épp a lényeget nem értik. Azt a lényeget, amely birtokában képesek lennének értelmezni a körülöttük lévő világot. Ha az ehhez szükséges minimális tudás és készség hiányzik, akkor az ember nem érti, félelmetesnek találhatja környezetét: csupa fenyegető jelenség, vegyület, s hajlamossá válhat a szorongásra, paranoiára, rosszabb esetben összeesküvés-elméletek gyártására. S ha van közönsége, terjesztésére is... Kétségtelen, hogy az élet iskolájában is sokat lehet tanulni, de van, ami mégiscsak alapvetően az iskolapadban sajátítható el.

Jó példa minderre Schobert Norbert fitneszguru egyik facebook-bejegyzése.

C17H21NO4 ez a kokain vegyjele.C12H22O11 ez pedig a répacukoré. Érdekes, nem? Patkánykísérletekben a cukor az egyedek 80%-a esetén addiktív volt, míg a kokain csak a 20% esetében. Elgondolkodtató.

Később módosította a bejegyzést:

Két képlet és milyen hasonló. Érdekes, hogy patkánykísérletben a szacharóz addiktívabb.

Valóban elgondolkodtató. Kár, hogy nem gondolkodott el, mielőtt mindezt kiposztolta... Ahelyett, hogy mélyebb fejtegetésbe mennék, röviden leírom, mi lenne az a tudás, amellyel a középiskolai tananyag sallangjainak elfelejtése után is rendelkezni kellene:

  • A vegyjel a kémiai elemek egy- vagy kétbetűs rövid neve. Így például a H a hidrogén, a C a szén, az N a nitrogén, az O az oxigén vegyjele.
  • A szerves molekulák több atomból állnak, legegyszerűbben összegképlettel jellemezhetjük őket. Az összegképlet megmutatja, hogy egyetlen molekulában miyen atomok találhatóak, s azokból hány építi fel a vegyületet. Így a répacukor (szacharóz) összegképletéből megtudhatjuk, hogy 12 szén-, 22 hidrogén- és 11 oxigénatom összekapcsolódásával keletkezik. Az összegképet azonban nagyon kevéssé jellemez egy vegyületet: nem derül ki, hogy az atomok hogyan kapcsolódnak egymással, nem ismert a molekula térszerkezete sem. Pedig mindennek nagyon nagy jelentősége van: a szervezetünkben található receptorok, enzimek nem az összegképlet, hanem a szerkezet alapján ismerik fel a molekulákat, azaz ez az alapja annak, hogy egy anyagra hogyan reagál a szervezet.
    Ha mindezt egy nagyon suta hasonlattal szeretném megvilágítani: a testtömeg, a zsírszövet és az izomtömeg aránya ugyan jellemezhet egy embert, azonban ez alapján lehetetlenség megmondani, hogy rólam van-e szó, Pista bácsiról, vagy Rózsika néniről... 
  •  A kémiai összegképletek hasonlatossága szerves anyagok esetén nem meglepő. Bár a szerves vegyületeknek sokféle definiciója létezik, az bizonyos, hogy a legtöbb szerves vegyület tartalmaz szenet, hidrogént és oxigént. Ha tehát ránézünk egy molekula összegképletére, és van benne C, H és O, ne lepődjünk meg: ez még semmiféle valós hasonlóságot nem bizonyít...
  • De még akkor sem beszélhetünk valósi hasonlóságról, ha az összegképlet azonos: a C2H6O összetétellel az etanol és a dimetil-éter is jellemezhető. Míg előbbi számos szeszesital "hatóanyaga", utóbbi szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, és egyéb kémiai, biológiai jellemzőiben is teljesen különbözik az etil-alkoholtól. Csúnya kifejezéssel ezeket szerkezeti izomereknek is nevezhetnénk, de ha ez már nem is rémlik, legalább annyira érdemes lenne emlékezni, hogy az összegképlet önmagában nem elegendő egy vegyület jellemzésére.

  • A kokain és a répacukor összegképletében (ha a számokat nagyvonalúan figyelmen kívül is hagyjuk) van egy "aprócska" különbség: az N betű. A nitrogéntartalmú szerves vegyületekre jellemző, hogy általában markáns élettani hatásokkal rendelkeznek. Ennek az az egyik oka, hogy a  szervezetben számos ingerületátvivő anyag, és egyéb, a szabályozásban fontos vegyület nitrogént tartalmaz. Azok az anyagok, amelyekben nitrogén található (például a növényi alkaloidok) képesek lehetnek az ingerületátvivő anyagok receptoraihoz kapcsolódni, azon hatást kifejteni - ez sokszor mérgező hatásként figyelhető meg. A kokain is egy növényi alkaloid, amely a dopamin, noradrenalin és szerotonin szintjátt befolyásolja az agyban, ezzel magyarázató hatása.
  • Ha más hasonlóság: a csimpánz és az ember DNS-e között kisebb az eltérés, mint a Norbert által hozott példában...

Frissítés: A bejegyzés megjelenése után rájöttem, hogy elkövettem egy hibát: az utolsó bekezdés túlságosan felületesre sikerült, ezért felhasználható a szacharózfüggőséggel kapcsolatos féligazságok igazolására (ez meg is történt Norbi Update facebook-oldalán). Ezért úgy döntöttem, ezt a bekezdést ma (2017. február 8-án) törlöm. Akit érdekel, hogy mi szerepelt a törölt részben, az alábbi szövegrész kijelölésével láthatóvá teheti.

Mint minden féligazságnak, az itt elemzett tömör bejegyzésének is van némi valóságtartalma. A répacukor a diszacharidok közé tartozó olyan vegyület, amely bizonyos dózisig nem károsítja a szervezetet. Ez a vegyület számos növényben természetes módon megtalálható. A répacukor a szervezetben glükózzá és fruktózzá alakul. Ha túl sok répacukrot (szacharózt) eszünk, a vérünkben túl magas lesz a vércukorszint (ez a glükóz koncentrációját jelöli), ami hosszú távon II. típusú cukorbetegséghez vezethet. Ez a betegség (nagyon leegyszerűsítve) azért alakul ki, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei (ez a vegyület csökkenti a glükózszintet a vérünkben) a tartósan magas glükózszint esetén kimerülnek, károsodnak és el is pusztulhatnak. A tartósan magas glükózszint ilyen esetben állandósul, és károsítja a különböző szerveket, szöveteket, rontja az életkilátásokat. A túl sok répacukor fogyasztása nem jó, ez egyértelmű. Az is igazolt, hogy létezik szacharózfüggőség (ezt némelyek eufemisztikusan "édesszájúságnak" nevezik), s sajnos ezt a vegyületet a kölönböző cukrozott élelmiszerekben túl gyakran fogyasztjuk. Veszélyessége azonban nem említhető egy napon a kokainnal: a cukorfogyasztók jelentős része nem pusztul bele a függőségbe, míg a kábítószerfüggők testi és lelki leépülése, az egyéb szerek iránt is kialakuló függőség jól dokumentált. A szacharóz azáltal veszélyes igazán, hogy míg a kábítószerek a köztudatban veszélyes anyagokként vannak jelen, addig a cukor(túl)fogyasztás veszélyeivel sokszor még maguk a cukorbetegek sincsenek tisztában. S ha pedig igen, sokszor nincs elég akaraterejük, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak. A cukor és a kokain addiktív potenciálját össze lehet hasonlítani (ezzel kapcsolatban történtek vizsgálatok), de az egésznek semmi köze a két anyag kémiai hasonlóságához. A cukorfogyasztás elleni harcnak számos módja van, de a tévinformációk terjesztése nem tartozhat az elfogadható eszközök közé...

23 komment

életelixzsír

2017.02.02., Szerző: kodpiszkalo

lard.gifA ruhadivatok változatosságával és változékonyságával vetekszik az, ahogyan a médiában (különösen az internet korában) egyes élelmiszereket egyszer átkoznak, másszor felmagasztalnak. Az egyes étrendi összetevők szakmai (dietetikai) megítélése közel sem változik olyan gyorsan és drasztikusan, mint ahogyan ezt a nagyközönségnek szóló írások alapján gondolhatnánk. Mivel azonban a fekete-fehér kategorizálás népszerűbb, mint a tények árnyalt bemutatása, érthető, hogy az élelmiszereket is általában hasznos vagy káros csoportokba sorolják. Köztes állapot nincs - csak a valóságban...

Minderre jó példa a disznózsír. Az állati zsíroknak a múlt század utolsó évtizedeiben leáldozott: ahogy mind többet megismertünk a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy egyre romlott az állati zsírok imázsa, hiszen ezekről az terjedt el, hogy telített zsírsavtartalmuk magas.

a leghatékonyabb(nak mondott) házi gyógymódok az ízületi gyulladás kezelésére

2017.01.17., Szerző: JéBarbi

12170750644_b7a0eae800_b_1.jpgAzt mondják, hogy az okos ember tudja, hogy az információk fele butaság, de az igazán zseniális ember azt is tudja, melyik felét hiheti el annak, amit hall. Vajon hihetünk-e egy orvos által írt, gyógyszertárakhoz köthető weboldalon megjelent cikknek? Jól tesszük-e, ha egyszerű és szimpatikus tanácsait megfogadjuk? A forrás elég meggyőzőnek tűnik, de sajnos nem jelent garanciát. A szimptika.hu oldalon megjelent írás az ízületi gyulladás házi gyógymódjait veszi górcső alá, nem túl sok sikerrel.

Mi is az az ízületi gyulladás?

Az ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) az egyik leggyakrabban előforduló autoimmun betegség. A betegség nőknél gyakrabban előfordul, többnyire 35-55 éves kor között diagnosztizálják, de bármely életkorban előfordulhat. Általában több ízületre szimmetrikusan terjed ki, de más szervek (vese, tüdő) is érintettek lehetnek. A progresszív betegség mozgáskorlátozottságot okoz, amely miatt jelentősen romlik az érintettek életminősége. Az ízületi gyulladás kialakulásakor még dolgozó betegek 60-70%-a a betegség 5. évére munkaképtelenné válik. Az ízületi gyulladás nemcsak a beteg életminőségét, de élettartamát is befolyásolhatja: nőknél átlagosan 10, férfiaknál 4 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

A reumatoid artritiszt kiváltó okok nem teljesen feltártak, de a kialakulásban genetikai és környezeti tényezőknek egyaránt szerepe lehet. A betegség többnyire előzmények nélkül, lassan alakul ki. Feltételezik, hogy ritkábban fertőzések (pl. Epstein-Barr vírus), trauma (térdet ért ütés), szülés utáni hormonális változások vagy nagy lelki megrázkódtatás is összefügghet a betegség megjelenésével.

Meg kell említeni, hogy léteznek más gyulladásos eredetű ízületi betegségek is (pl. Bechterew-kór, reumás láz, infekciózus artritisz), ám ezek terápiájában a házi gyógymódoknak nincs helye. A köszvény terápiájában a „házi tanácsok” leginkább az étrendre és életmódra (alkohol kerülése, alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása) vonatkozhatnak.

Az orvostudomány fejlettségének köszönhetően ma már sokféle módszer létezik az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére.

A reumatoid artritisz kezelése komplex feladat, amely több szakember (orvos, gyógyszerész, gyógytornász) együttes munkáját igényli. A betegség diagnosztizálását követően alapvető fontosságú a beteg tájékoztatása és oktatása. A kezelésre és a tünetek enyhítésére többféle gyógyszer alkalmazható, amelyek közül a betegség lefolyását módosító gyógyszerek (bázisterápiás szerek) szedését minél előbb érdemes elkezdeni. A biológiai választ módosító készítmények a reumatoid artritisz kezelésének újabb irányát képviselik. Az ízületi gyulladás során valószínűleg a nem-szteroid gyulladásgátlók és a szteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek.

Megéri azonban kipróbálni néhány rendkívül egyszerű, de hatékony természetes gyógymódot, mielőtt orvoshoz fordulunk.

Ha szokatlan vagy súlyos tüneteket észlelnek, nem éri meg először alternatív, nem bizonyított hatékonyságú gyógymódokat kipróbálni, mindenképpen forduljanak orvoshoz! Reumatoid artritiszre utalhat, ha a beteg számára korábban kényelmes cipő kényelmetlenné válik, vagy például a keze kissé duzzad (pl. a gyűrűt nehezebben tudja le vagy felvenni), a reggeli kézmerevség oka is lehet ízületi gyulladás. A betegség korai felismerése és azonosítása (pl. betegség specifikus kérdőívekkel, vérvizsgálatokkal) elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a beteg megfelelően hatékony kezelésben részesülhessen. A tünetek elhanyagolásával a beteg életminősége jelentősen romolhat. A betegség kezelésére és a tünetek csökkentésére a szakorvos többféle gyógyszercsoportból is kiválaszthatja a legmegfelelőbb szereket, azonban a beteg életmódja is nagy hatással lehet a betegség alakulására. A túlsúly csökkentésével mérsékelhető az ízületek terhelése.

A betegség kezelésére használt gyógyszerek célja, a tartós fájdalomcsillapításon és gyulladáscsökkentésen túl az ízületi károsodások megakadályozása. A bázisterápiás gyógyszerek módosítják a betegség lefolyását, azonban ezen szerek hatása csak lassan alakul ki. Egyes esetekben 4-6 hét, más hatóanyagoknál 2-3 hónap is eltelik a hatás megjelenéséig. Több szer rendelkezik kellemetlen mellékhatásokkal. Talán ezzel magyarázható, hogy egyre többen a (mellék)hatás mentes alternatív gyógymódokban és „házi praktikák” használatában keresik a megoldást.

A méz és az őrölt fahéj kombinációja hatékony segítséget nyújt a kézfeji arthritisz kezelésében. A méz fertőtlenít, a fahéj pedig antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Az ízületi gyulladás hátterében állhat korábbi Staphylococcus fertőzés, azonban a már kialakult betegség esetén sem külsőleg, sem belsőleg nem megalapozott az antibakteriális hatású szerek alkalmazása. Habár a fahéjfa kérgéből nyert olaj és a méz antimikrobiális hatását lombikban végzett kísérletek igazolják, ezek használata nem befolyásolja az artritiszes tüneteket. A fahéj alkalmazása elsősorban étvágytalanság, emésztési panaszok és az emésztőrendszer enyhe görcse esetén megalapozott. A fahéj terápiás antioxidáns hatása nem releváns. A méz fogyasztható felső légúti megbetegedések esetén köptetőként és a köhögési inger mérséklésére, és bár van némi gyulladáscsökkentő hatása is, ez nem elégséges ahhoz, hogy az ízületi gyulladást érdemben befolyásolja.

Együttes használatukkal ellazíthatjuk az izmokat.

Az ígéret szép szó... de a méz és a fahéj külön-külön sem rendelkezik ilyen aktivitással, és együttesen sem fejtenek ki izomellazító hatást.

Az ujjak ízületi gyulladásának gyógyításához keverjünk össze egy evőkanál mézet és fél teáskanál fahéjat, és fogyasszuk minden reggel, éhgyomorra.

Cukorbetegség és allergia esetén nem javasolt fogyasztani a keveréket, egyébként kellemes ízű, ártalmatlan, ám hatástalan készítményt ajánl a szerző.

Az olívaolajban található egy speciális vegyület, az oleokantál, amely segít megelőzni a gyulladást okozó COX-1 és COX-2 enzimek termelődését. Ha olívaolajat használunk a főzéshez, azzal is csökkenthetjük az arthritisz okozta fájdalmat és gyulladást.

Az olívaolajban lévő oleokantál biológiai hatásait az utóbbi pár évben kezdték el részletesebben is vizsgálni. A vegyület az eddigi - főleg lombikban végzett - vizsgálatok alapján hatásos lehet különféle krónikus gyulladások kezelésére. Az oleokantál pontos adagolása jelenleg nem meghatározott, nem kizárt, hogy csökkentheti a betegség tüneteit, ha olívaolajjal főzünk, de az eredmény kialakulásában a placebóhatásnak is jelentős szerepe lehet.

Használhatjuk az olívaolajat az ujjak és kézfej masszírozására is: készítsünk meleg keveréket olívaolajból és levendulaolajból, majd finoman masszírozzuk a kézbe a kellemetlen érzések és a gyulladás csökkentésére.

Az oleokantál biológiai hasznosulása és bőrön keresztüli felszívódása nem tisztázott, ezért alkalmazása nem helyettesítheti más, bizonyított hatékonyságú készítmény használatát. Ha a betegnek mérséklődnek a tünetei, akkor az olívaolajos masszás mellékhatás-mentes kiegészítése lehet a reumatoid artritisz kezelésének. A levendula leginkább nyugtalanság, álmatlanság kezelésére alkalmazható, a hatásért felelős anyagok bőrön keresztül is felszívódnak, így a levendulaolajos masszázs altató hatású lehet. Ezzel javulhat a betegek közérzete, azonban az olaj a gyulladást nem csökkenti.

Naponta áztassuk a kezeinket Epsom sós melegvízbe kb. fél órára. Ez enyhíti a gyulladást és a fájdalmat, emellett ellazítja az izmokat és csökkenti a görcsöket. Két marék Epsom só mellett egy marék konyhasót és édeskömény- vagy borókaolajat is adhatunk a meleg vízhez. Ebben mossunk kezet mindennap 15 percig! Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a kezek arthritisz okozta merevségét és fájdalmait.

Az Epsom só, más néven a keserűsó (magnézium-szulfát) fürdők vizének gyakori összetevője, ugyanakkor az anyag bőrön keresztül gyakorlatilag nem jut be a szervezetbe. A meleg víz önmagában is fájdalomcsillapító hatású lehet. Bár az édeskömény és a borókaolaj némileg fokozhatja a vérkeringést, ami csökkenti a fájdalomérzetet, ezek az illóolajok leginkább a víz illatát változtatják meg.

A burgonya antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevői hatékonyan gyógyítják a kézízületek gyulladását. Készíthetünk burgonyalevet: hámozás nélkül vágjunk vékony szeletekre egy közepes méretű burgonyát, és tegyük hideg vízbe éjszakára. Reggel szűrjük le a folyadékot, és igyuk meg éhgyomorra. Ennek a lének a napi fogyasztása csökkenti a fájdalmat és rugalmasabbá teszi az ízületeket. Ehelyett kinyerhetjük egy közepes méretű burgonya levét, felhígíthatjuk vízzel és fogyaszthatjuk ezt a levet is. A kúra ne legyen két hétnél hosszabb, és csírázott burgonya nem használható hozzá. Cukorbetegek kerüljék ezeket a módszereket!

A recept alapján készített burgonyalé keményítőt és kisebb mennyiségű C-vitamint tartalmazhat. A C-vitamin valóban kiváló antioxidáns, és csökkentheti az ízületi gyulladás súlyosbodását. Ugyanakkor sok más forrásból is hozzájuthatunk a szükséges C-vitamin mennyiséghez. A burgonyalének nincs gyulladáscsökkentő hatása. A burgonyalé – bár nem túl hatásos kezelési módja az ízületi gyulladásnak – bármilyen hosszú ideig fogyasztható. Alkalmazásától túl sok mellékhatás nem várható, ugyanakkor hatása sem valószínű, hogy lesz. A burgonyacsíra valóban tartalmaz mérgező anyagokat, ezért azt semmilyen körülmények közt ne fogyasszuk el.

A ricinusolajban lévő ricinolsavnak gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fájdalomcsillapító hatásai vannak. Finoman masszírozzunk ricinusolajat a fájó kézfejre napi kétszer a fájdalom csökkentésére.

A ricinusolaj bőrpuhító hatása miatt külsőleg krémek, kenőcsök gyakori alkotórésze, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását több vizsgálat is igazolja. Az olajat tartalmazó kenőcsök használata valóban előnyös lehet ízületi, mozgásszervi megbetegedésekben.

Forraljunk fel két evőkanálnyi ricinusolajat, majd adjuk egy pohár friss narancsléhez, és fogyasszuk ezt reggeli előtt mindennap. Pár hét múlva jelentős javulást tapasztalhatunk a kézfejek állapotában.

A ricinusolaj drasztikus hashajtóként székrekedés kezelésére vagy műtéti előkészítésre használható. Éhgyomorra fogyasztva a hatása gyorsabban alakul ki. Azt, hogy van-e a hashajtó hatás és a kézfejek állapota közt kapcsolat, nem lehet tudni…

A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló orvosság arthritisz kezelésére.

A fokhagymát érelmeszesedés megelőzésére és emelkedett vérzsírszint kiegészítő kezelésére lehet alkalmazni.

Emellett a benne (fokhagyma) lévő allicin segít a szervezetnek megakadályozni a betegség tüneteit okozó mikroorganizmusok növekedését és szaporodását.

A fokhagyma antimikrobiális hatását lombikban végzett kísérletek bizonyítják, azonban az ízületi gyulladás tüneteit nem mikroorganizmusok okozzák.

Használjunk meleg vizes borogatást az ízületi gyulladás okozta kézfájdalomra! Ezzel javítjuk a vérkeringést, ellazítjuk az izmokat és ízületeket, valamint csökkentjük a kéz merevségét is. Áztassunk forró vízbe egy törölközőt, csavarjuk ki, majd tekerjük az ujjak és a kézfej köré! Ismételjük napi több alkalommal.

A meleg víz és a helyi vérbőséget okozó szerek csökkenthetik a reumás fájdalmakat, ezért a meleg vízen kívül például kapszaicintartalmú krémeket is alkalmazhatunk ízületi fájdalmak tünetek enyhítésére. Az ízületi gyulladások kezelésére használt készítményekben gyakran található rozmaringolaj, amely kámfortartalma miatt először hűsítő hatással rendelkezik, majd vérbőséget és melegérzetet vált ki a kezelt területen.

Alkalmazzunk hidegterápiát ízületi gyulladás ellen. Ehhez használhatunk jégtasakot, egy tasaknyi tört jeget vagy fagyasztott zöldséget. A jégtasak és a bőr közé tegyünk egy vékony törülközőt, nehogy megfagyjon a bőrünk! Tegyük a fájó kézfejre a tasakot pár másodpercre, majd ismételjük meg párszor. Egyszerre csak 1-2 ízületet érjen a hideg. A jeges terápia rendszeres alkalmazásával csökkenthetjük az irritációt és a fájdalmat. Tartsuk észben azonban, hogy az emberek különbözően reagálhatnak a hidegre!

A hideg a meleghez hasonlóan fájdalomcsillapító hatású lehet. Az internetes ajánlásnak igaza van abban, hogy a két hőmérsékleti tartomány megítélése egyénenként változhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő terápiát nem helyettesítheti sem a forró vizes, sem a jeges fürdő.

A kurkuma gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságaival segít kiirtani az arthritiszt okozó baktériumokat, valamint védelmet nyújt más mikroorganizmusok támadásai ellen is. Adjunk egy teáskanál kurkumát és némi mézet egy pohár meleg tejhez, és igyuk meg! Keverjünk őrölt kurkumát meleg vízbe, és fogyasszuk naponta a tünetek csökkentéséért.

A kurkuma széles körben alkalmazott fűszer- és gyógynövény, gyulladáscsökkentő hatása tudományosan is igazolt. Probléma, hogy a kurkuma hatóanyaga a gyomor-bélrendszerből csak rendkívül csekély mértékben szívódik fel, ezért a hagyományos kurkuma por és kapszula biológiai hasznosulása nem túl nagy. Ez javítható a hatásért felelős vegyület félszintetikus átalakításával, vagy az anyag módosított formulálásával (pl. nanonizálás). Több közlemény is alátámasztja a kurkuma antimikrobiális hatását, azonban a kialakult artritisz kezelésében nincs szerepe az antimikrobiális hatású szereknek. A házi szernek az íze jó lehet, hatása azonban nem várható.

Másik megoldásként adjunk pár csepp mustárolajat egy teáskanál őrölt kurkumához és készítsünk belőle sűrű krémet. Kenjük be ezzel a gyulladt ujjakat, és hagyjuk a bőrön fél óráig, majd langyos vízzel mossuk le.

A kurkuma hatóanyagai nem szívódnak fel bőrön keresztül, de a mustárolaj enyhe vérbőséget okozó hatása csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

Az almaecet gyulladáscsökkentő és lúgosító hatásai segítenek megszabadulni a merevségtől és a fájdalomtól. Igyunk mindennap egy pohár meleg vizet egy evőkanál almaecettel és kevés mézzel! Ehelyett krémet is készíthetünk: melegítsük fel az almaecetet és adjunk hozzá kevés Cayenne-borsot! Még melegen kenjük a fájó ízületekre és hagyjuk a bőrön 10 percig – hamarosan elmúlik a fájdalom és a merevség.

Az almaecetnek tudományosan megalapozott jótékony egészségügyi hatása nincs. A fenti pakolás nem helyettesítheti a betegség kezelésére valóban előnyös hatásokkal rendelkező terápiát.

Sajnos a szimpatika.hu weboldalon megjelent cikk több súlyos szakmai és etikai hibával rendelkezik, ahogy erre egy, a cikkhez hozzászóló olvasó is felhívja a figyelmet. A válaszban az oldal üzemeltetői is elismerik, hogy

A Szimpatika.hu oldalain található információk, szolgáltatások tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon orvosához, gyógyszerészéhez!

A cikkben olvasható információk, tanácsok döntő többsége szakmai szempontból nem tekinthető elfogadhatónak, sőt a megfelelő diagnózis és terápia elodázása felesleges kockázatot jelent a beteg számára.

Ízületi gyulladás gyanúja esetén mindenképpen forduljon orvoshoz! A krónikus ízületi gyulladások kezelésének alapvető szerei a különféle fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a növényi eredetű készítmények szerepe csak másodlagos. Habár több eljárásnak és anyagnak is lehet előnyös hatása, egyik sem helyettesítheti a gyógytornával kiegészített gyógyszeres terápiát.

Nem újdonság, hogy napjainkban sokan először az interneten tájékozódnak, ennek azonban megvannak a veszélyei. A különféle forrásokból származó információk értékeléséhez kérje orvosa vagy gyógyszerésze segítségét! 

BUÉK 2017!

2016.12.30., Szerző: kodpiszkalo

happy-new-year-1910144_640.jpg

Idén is készítettünk egy kommentált válogatást a ködpiszkálóra mutató keresőszavakból. A viccesebbeket lent olvashatjátok - ezúttal többnyire Tóth Barbara kommentjeivel. Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

  • a kávé jó a melleknek — nem, tehát ha ágyba viszi a feleségének a kávét, lehetőleg ne borítsa rá
  • a kristály májkárosítása — speed máriatöviskivonattal?
  • a lábfürdő jótékony hatása — ellazít, megnyugtat, szagtalanít
  • a rák gyógyítása — szegény beteg lett?
  • a szója noveli a mellet ? — ha igen, akkor szó(l)j a nővérkének
  • ázott bőr a vizeletben — azért néha nem árt pelust cserélni a babán
  • baja csendes utca — köd volt arra is?
  • borostyán nyaklánc mire jó — a gyártónak termeli a pénzt, amúgy semmire
  • bükki füvesember tévedései — van egy pár
  • csont velour szegecseles — rossz számott tetszett hívni
  • edes dolgoktol hasmenes — úgy érti az édes élettől?
  • edes elet uj adasai neten nezni — mi itt online csak a ködöt tudjuk piszkálni
  • epével kapcsolatos vicc — Arra gondol, amikor két epe bemegy a kocsmába?
  • felvagott hagyma ereje — könnyfakasztó
  • forró lábfürdő hatása — ne próbáld ki…
  • grapefruit csepp tamponra — Így akár a repülőre is felviheti….
  • grapefruit cseppek — Alkalmas gyümölcscentrifugával akár egy pohárral is készíthet.
  • grapefruit mag kivonat — Először is végy 2 kiló grapefruit magot….
  • gyógyszernek számít e a tokaji aszu — sajnos nem
  • gyuri bácsi teái daganatra — továbbra sem
  • ha terhességi teszt pozitív férfiaknál — forduljon orvoshoz
  • hagyma — hagyhatnál holnap is
  • hagyma jótékony hatása — távol tartja a kellemetlen alakokat (is)
  • hallucinogén méz — LSD-s méhecske gyűjtötte
  • hashajtó keserűsó — így van
  • himalajaso hamis — nem a serpától vette?
  • hogyan pótoljuk a sót — sóval?
  • jakabovics tibor tudós — enyhe túlzás
  • jo e a malnalevel cukor rllen — balsarokban a málnalevél, jobb sarokban a cukor?
  • keseru so szeklet javitasara — a mennyiséget biztosan növeli
  • kíméletes öngyilkosság — nem a cél, hanem az odavezető út a fontos?
  • kinek jo a noni — a gyártónak és a forgalmazónak
  • kis mell oka — genetika
  • kis növesre homeopatia — magas ember C100?
  • kiskutya meghalt orran tej — nem kell annyi japán horrorfilmet nézni
  • konyhasó összetétele — konyha+só
  • ködpiszkáló étolaj — márkát kellene alapítani?
  • kristálygomba es kombucha eggyutt — kicsit túl sok a "jóból"
  • külföldön kemoterápia — létezik
  • lehet baj abból ha vki vizeletet nyel? — nem, aki járt már strandon, azzal egészen biztosan előfordult
  • lehet-e aludni kalcium kloriddal — lehet, egészen biztosan nem horkol és nem is rugdos le az ágyról se senkit
  • lúgosítás átverés — az hát
  • lugositas megszünteti a meglevo daganatot — nem
  • mák egészség — szinoníma javaslat a makk egészségre?
  • mák hasfogó — igen, óvatosan a bejglivel
  • mák kívánása — karácsonytájban természetes
  • mákban vitamin — zsákban a pritamin (csak mert rímel:D)
  • mákos tészta hizlal — igen, de  nem a mák miatt :)
  • malna levél tea mibe segít — valamibe' igen és valamibe' nem
  • meleg víz ivása reggel — kávéval ízesítve a legjobb
  • melegviz reggel — avagy az összkomfort örömei
  • mell növekedes okai — szerencse és hormonok
  • mellékhatások nélküli rákgyógyszer — sajnos nincs, aminek nincs mellékhatása, annak praktikusan hatása se várható
  • meregtelenites hazilag vizbe — a méregtelenítést a vese és a máj végzi, a végtermékeket jobb a wc-be üríteni
  • méregtelenítés salaktalanítás — a 21. század várázsszavai
  • mergezo ha a banant sutjuk — a banán növénynek mindenképp, de karamellizált barnacukorral és tejszínhabbal egész finom, ugyanakkor nem ajánlott cukorbetegekenek
  • mérgező bab — vakuljak meg, ha megeszem a babfőzeléket?
  • metamfetamin recept — lásd Breaking bad
  • mézes citromos víz — meg egy kis teafű :)
  • mi allitja meg rakot — egy nagyobbacska természetes vagy mesterséges akadály
  • miböl készül a nyírfacukor — annyit elárulhatok, hogy nem nyírfából
  • mit kell bevenni magas vérnyomásra — a gyógyszert, bár azt hiszem Szulejmán Budát vette be
  • mitol nol meg a tehen cicije — miért panaszkodott a tehén, hogy kicsi neki?
  • mitöl nő a cicim — én nem tudom, de ha kiderül sokan kíváncsiak lennének rá
  • nagyobb mell — úgy tűnik népszerűbb, mint a kisebb
  • női mell fejlődése — a csecsemők és a férfiak jutalma az anyatermészettől
  • női vonalak növelése — mik azok a női vonalak?
  • occinococcinum — nehéz szó 1.a
  • oscilocockium — nehéz szó 1.b
  • pozitív terhességi teszt képek — két (kék) csík
  • rák gyógyítása szódabikarbónával — továbbra is hamis ígéret
  • rooibos tea hőmérséklet — kezdetben forró lehet, majd lehűl
  • saját vizelet fogyasztása — miért, a másé már gusztustalan?
  • sós víz átalakító — mivé?
  • sós víz ivás — mindenkivel előfordult már
  • speed a rák ellen — spoiler: Walter White is csak pénzt csinált a speedből, de nem gyógyult meg
  • speed drog elkészítése — lásd Breaking bad
  • speed készítés — lásd Breaking bad
  • staffilococcus ellen gyógynövényekkel — nehéz szó 2.
  • szemre huzodo reuma — Mik lehetnek a tünetek? Nehezebbén néz félre?
  • szerecsendió és mák — mi készül a konyhában?
  • szerves c vitamin — miért van szervetlen is?
  • szilvalekvár fogyasztása — krumplis tésztába csomagolva (szilvásgombóc néven) kellemes
  • szilvalekvár hatása — mehet tőle az ember hasa, meg egy kicsit fosat is
  • szìvre milyen krém lenne a legjobb? — közvetlenül egyiket se ajánljuk a szívre kenni
  • szodabikarbóna aszkorbinsav aránya — attól függ miben?
  • szódabikarbóna citromlével — nem túl jó emlék Norbinak
  • szódabikarbóna lúgosít — a vizet igen, az embert nem
  • szodabikarbonás méregtelenitö — még mindig nem létezik
  • tea hideg víz forralás — a kisdobos ott segít, ahol tud: a hidegvizet egy alkalmas (hőálló) edénybe tesszük, és addig melegítjük, míg apró buborékok nem kezdenek a felszínre jönni
  • tea izesités — cukor, méz, citrom, esetleg tej, rum
  • tengervíz fogyaszt — igen, ha nagyon sok kar és lábtempót végzünk benne
  • természetes össze tetőtől nőhet a mellem? — sajnos se a tetőtől, se a kéménytől, de még a kertkaputól sem fog
  • tokaji aszú gyógyszer — jó lenne :)
  • véd e dohányzás a tüdőrák ellen — ha többet szeretne megtudni a tüdőrákról, dohányozzon tovább
  • víz felé alvás — ezt máshol úgy hívják, hogy tengerre néző szoba
  • vizelet ivasa mire jo — csökkenhet a víz és csatornadíj
  • vizelet terápia fogyaszt ? — az étvágyat csökkentheti
  • zöld kávé ize — érdemes egyszer kipróbálni

Címkék: buék

veszélyes-e a guargumi?

2016.12.26., Szerző: JéBarbi

lunch_sauces.jpgNehezen megmagyarázható okokból a guargumi sokakban félelmet kelt, és sokan kifejezetten csak guargumimentes élelmiszereket fogyasztanak. A tényekre koncentrálva utánajártunk, hogy honnan eredhet a guargumi kedvezőtlen megítélése.

A guargumit, más néven guarmézgát a guarbab (Cyamopsis tetragonolobus) magjaiban található táplálószövetből (endospermium) állítják elő. Ehhez először eltávolítják a magról a maghéjat, majd a csírát többszöri őrléssel és szitálással elválasztják a táplálószövettől. A magcsírából származó enzimeket hőkezeléssel inaktiválják. Az általános eljárással előállított termék a táplálószövet mellett nyomokban maghéjat és csírát is tartalmaz. A porított guargumi 75-86%-ban vízoldékony poliszacharidból áll. A guargumi ezen kívül 8-14% nedvességet, 5-6% fehérjét és 2-3% rostot tartalmaz. Az guargumi kinyerése után melléktermékként megmaradt, fehérjében gazdag maghéjból és csírából állítják elő a guarlisztet, amelyet állati takarmányként is felhasználnak. A világpiacon kapható guargumi 80%-a Indiából származik, az ország évente 1-1,5 millió tonnát exportál belőle.

A guar poliszacharidjai vízben jól oldódnak, melynek során már kis koncentrációban is nagy viszkozitású kolloidoldatot képeznek. A guargumi előnye számos más, természetes viszkozitásnövelő anyaghoz képest, hogy már hideg vízben is jól oldódik. Az oldat viszkozitása – viszonylag tág határok között (pH=4–10) – pH-független. A hőmérséklet növelésével a guargumioldat viszkozitása csökken. A guargumit számos célra felhasználják az élelmiszer-, gyógyszer, kozmetikai-, textil- és papíriparban, valamint az olajbányászatban, az ércfeldolgozás és a robbanóanyagok gyártása során is.

A guargumi az egyik legolcsóbb és legártalmatlanabb, széles körűen felhasznált élelmiszeripari adalék. A víz megkötésével megakadályozza a jégkristályok létrejöttét a fagyasztott árukban, ezért gyakran alkalmazzák adalékanyagként jégkrémekben, fagylaltokban és fagyasztott húsokban. Fokozza az emulziók és szuszpenziók stabilitását is, oly módon, hogy csökkenti az olajcseppek összeolvadását és a szuszpendált anyagok leülepedését, emiatt sokszor használják öntetekben, szószokban és konzerv levesekben. Gyakran alkalmazzák pékárukban a tészta tömegének növelésére. Számos italban és élelmiszerben (pl. pudingok) is felhasználják a megfelelő konzisztencia (állag) kialakítására. Habár a guargumi vízben jól oldódik, az ember számára emészthetetlen vegyület, ezért fontos kalóriamentes rostforrás. Élelmiszerekben történő alkalmazásával csökkenthető a termékek kalóriatartalma. A különböző célok elérése érdekében az élelmiszerek 0,13-2,0 tömegszázaléknyi guargumit tartalmazhatnak. A termékek guargumitartalmát 2%-ban maximálták, mivel nagy mennyiségű guargumi fogyasztása esetén nem kizárt a béltartalom olyan mértékű viszkozitás-növekedése, amely extrém esetben a bélrendszer elzáródásához vezethet. Fogyasztása (megfelelő koncentrációban) állatok számára is veszélytelen, számos kisállateledel tartalmazza.

A gyógyászatban nemcsak ipari segédanyagként, hanem nagy vízfelvevő-képessége miatt hashajtóként is felhasználják. Érdekesség, hogy a bélrendszerben található folyadék megkötésével csökkenti a hasmenést. Dózistól és a beteg állapotától függően ez egy valódi 2 az 1-ben termék… Egyes vizsgálatok szerint a guargumi azáltal, hogy hozzájárul a normál bélműködéshez, mérsékelheti a vastag- és végbéldaganatok kockázatát. Étvágycsökkentő hatásának egyik magyarázata lehet, hogy lassítja a gyomorürülést, ezért fogyasztószerekben is felhasználják. A guargumi és módosított származékainak koleszterinszint-csökkentő és vércukorszint mérséklő hatását több kutatócsoport is igazolta.

 A kozmetikai ipar is nagy mennyiségű guargumit használ fel a különböző termékek előállítása során. Alkalmazzák például fogkrémekben a megfelelő állag kialakítására. Krémekben és testápolókban is megtalálható, elsősorban azért, mert csökkenti a vízvesztést, így védi a termékeket a kiszáradástól. De számos egyéb készítményben (pl. arcmaszkok, hajfestékek, samponok) is előfordul jó emulzióstabilizáló hatása miatt.

A guargumitól, ettől a sokoldalú és hasznos anyagtól alapvetően három ok miatt „szokás” félni.

Az első ok az, hogy a guarguminak van E-száma (E412). Az E-számokat rendkívül sok tévhit övezi. Az E-számok európai rendszerét az élelmiszerekben előforduló különböző eredetű (természetes vagy mesterséges) anyagok rendszerezésére hozták létre, azért, hogy megkönnyítsék és egységesítsék ezeknek az anyagoknak az azonosítását. Attól, hogy valaminek van E-száma még nem lesz veszélyes. Hiszen egy, a kertünkből származó paprikában is egészen biztosan több „E-anyag” is megtalálható [például E-300 (C-vitamin), E160a (β-karotin), E440a (pektin)], de magának a paprikakivonatnak is van E-száma, E160c néven élelmiszerfestékként használják. Sőt a belélegzett levegő is tartalmaz „E-anyagot”, az oxigént E948 jelzéssel műveleti gázként alkalmazzák, de a széndioxid (E290) széles körű élelmiszeripari felhasználása is közismert (sütőporok, üdítők). Természetesen nem minden E-szám takar ártalmatlan anyagot, de az élelmiszerekben biztonságosan felhasználható adalékanyagok listája mindenki számára elérhető.

Sokan a nem megfelelő feldolgozásra hivatkozva kerülik a guargumit. Bármit elő lehet állítani szabályosan és szabálytalanul is. A guarbab magjában található, kedvezőtlen élettani hatású peptideket hőkezeléssel (100 oC, 30 perc) inaktiválják, így nem igaz az, hogy a guargumi

tartalmaz az egészségünkre nézve káros anyagokat, amelyet a feldolgozás során nem vonnak ki belőle

A helyesen feldolgozott guargumi nem tartalmaz egészségkárosító anyagokat, de nem azért, mert azokat kivonták belőle, hanem azért, mert megszüntették az aktivitásukat. A guargumi fogyasztása az arra érzékenyekben allergiát válthat ki, ennek kiváltó oka azonban nem teljesen feltárt, részben a nem megfelelően eltávolított fehérje okozhatja.

A guargumi rossz hírneve valószínűleg leginkább a dioxinszennyezésre vezethető vissza. 2007-ben az India Glycols Ltd. által forgalmazott guargumiban nagy mennyiségben mutatták ki az egészségre káros pentaklórfenolt és poliklór-dibenzodioxinokat, amelyek különböző növényvédőszerekből kerülhettek a guargumiba. A dioxinszennyezés miatt az Európai Unió 9 tagállamában vontak ki guargumit tartalmazó élelmiszereket a forgalomból. Az élelmiszerek dioxinszennyezése sajnos már többször előfordult Európában, ugyanakkor az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok feladata éppen az, hogy aggodalom nélkül fogyasszunk különböző ételeket és italokat. Habár a dioxinok igen mérgező vegyületek, a 2007-es botrány valószínűleg ártalmasabb volt elméleti vonatkozásában, mint fizikailag. Sajnálatos módon a botrány sokakban fokozta a kémiai szerektől való rettegést, felébresztette az E-számok iránti félelmet és fokozta a szintetikus szerekkel szembeni bizalmatlanságot. Az E-számok megbélyegzése miatt több élelmiszeripari vállalat inkább az anyagok kémiai nevét tünteti fel a termékeken az E-számok helyett, hogy azokat a vásárló egészségesebbnek, természetesebbnek ítélje meg. Az E-szám-mentes áruk megjelenése ügyes marketingfogás volt, de azt azért nem árt leszögezni az E-számmentesség nem jelent magasabb biztonsági szintet és nem garancia a termékminőségre sem...

Az olcsó és könnyen hozzáférhető guargumi széles körűen alkalmazott ipari alapanyag. A szabályosan előállított és engedélyezett mennyiségben alkalmazott guargumitól nem kell félni.

 A guargumit lehet fogyasztani, nem kellene félnetek, jó lesz, sokan eszik, én nem ellenzem.

Címkék: tévhit guar

jog és józan ész

2016.12.16., Szerző: kodpiszkalo

case-law-677940_640.jpgA blogon többször volt már szó a homeopátiáról. A jelenlegi írás vendégposzt, Deák Ferenc írása - elgondolkodtató és tanulságos történet a jog és józan ész útvesztőjében:

2016 februárjától várt elbírálásra az a törvényességi vizsgálati kérelem, melyet az Alapvető Jogok Biztosi Hivatalánál indítottam a homeopátiás gyógyszerek – illetve kifelezetten egy igen népes csoportjuk, az egyszerűsített eljárással törzskönyvezett szerek – forgalmazását szabályozó jogszabályok kapcsán.

A várt döntést a napokban kaptam kézhez, és az – főképp, mert egy igen hosszú út lezárt végét jelzi – fölöttébb lehangoló. Annál inkább is, mert bár egymás után jelentik ki a nemzetek tudós akadémiái (a legutóbbiak közt a hazai is), hogy a homeopátia állításai a tudomány számára nem elfogadhatók, hiába korlátozzák egyre több helyen és egyre szigorúbban a szerek forgalmazását és kommunikációját, a hazai (egészség)politikában nyomát sem látni a változtatás szándékának. Politikai akarat és döntés írja felül a tudomány ítéletét, az állampolgár pedig, aki hasznosság vagy haszontalanság alapján választana gyógyszert, nem kap választ az államtól, ha kérdez…

extrém update konyhaművészet

2016.11.27., Szerző: kodpiszkalo

destille-160_640.jpgNem tudom, hogy mások hogyan csinálják, de én a hagyományos konyhaművészet híve vagyok. Főzni 99,7 °C-on szoktam általában - ez a víz forrpontja Szegeden -, sütni legfeljebb 200 °C-on (ennyit tud a légkeveréses sütőnk). Ha egy étel elkészítése intenzívebb hőkezelést igényel, előkerül a kukta, amelyben akár 2 bar nyomás is kialakulhat. Ilyen nyomáson 120 °C-ig emelkedhet a hőmérséklet - ez gyorsítja a főzés folyamatát, és olyan cipőtalp-marhahúsok is megpuhulnak, amelyek más módon elkészítve nem.

De ez mind semmi. Van, aki ennél durvább eszközöket is bevet, s komoly kémiai reakciók lezajlásához szükséges, extrémnek tűnő körülményeket alakít ki a konyhájában. Norbi Update, aki a citromlé-szódabikarbóna kombinációról vallott eredeti nézetei miatt egyszer már helyet követelt a blogon, most nem állít, hanem kérdez:

ss.JPG

Ravasz. Nem állít, csak kérdez. De az olvasó nem buta: érti ő, hogy Norbi Update szerint arról van szó, hogy bizonyos élelmiszerekben hexán van, amely sütés során rákkeltő anyagokká alakul!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • Szendrőiné C.Éva: az a kép az olajok összetételéről honnan van ? nem stimmel (2017.03.18. 21:50) életelixzsír
  • Szendrőiné C.Éva: @Szendrőiné C.Éva: javításnem rence hanem repce (2017.03.18. 21:48) életelixzsír
  • Szendrőiné C.Éva: @fordulo_bogyó nem egy hanem sok szakirodalom , elérhető, ráadásul a témára tekintettel nem csak ... (2017.03.18. 21:47) életelixzsír
  • Ibolya Lázárné Gyulasi: A dicske vadkörte és nem csipkebogyó... Fórum - Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmez... (2017.03.18. 16:40) régi, tehát jó?
  • fordulo_bogyo: @Szendrőiné C.Éva: Mi az a citopan? A peneszedes nem a liszt minosegevel van kapcsolatban. Inkabb... (2017.03.14. 23:27) mnts
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.