figyelem, (nincs) védőoltás cukorbetegség ellen!

2017.04.03., Szerző: kodpiszkalo

gg.jpgVan (jó) néhány betegség, amely gyógyítása a legmodernebb gyógyszerekkel és módszerekkel sem lehetséges. Ezek közé tartozik a cukorbetegség is: a betegek állapota javítható, de teljes gyógyulásra jelenleg nincs esély. A világ sok millió cukorbetege reménykedve várja az áttörést: a bulvárhíradókban megszellőztetett "csodaszerek" azonban könnyen köddé válnak - így történt a pár napja a hírekbe került diabéteszvakcina esetén is.

A mértékadónak semmiképpen nem mondható Blikk számolt be a hírről:

Úgy hiszik, hogy a diabétesz elleni vakcina lesz a közeljövő megoldása a betegség kezelésében. Azonban Salvador C. Ramirez, és Lucila Z. Ortega, a program szakértői kihangsúlyozták, az oltóanyag nem gyógyítja meg a betegséget, csak megállítja a káros folyamatokat, illetve egy bizonyos fokig visszafordítja azokat!

Ezek közé tartozik például, hogy a jövőben elkerülhetőek lesznek a cukorbetegség súlyos következményei, mint a végtagok amputációja, vakság vagy veseelégtelenség. Első alkalommal sikerült létrehoznunk egy sós oldatot, amit bármilyen típusú cukorbetegségnél tudunk alkalmazni!” - mondja Ramirez. Ehhez azonban szükség van egy kezelésre, ami egy évig tart. Ez egy orvosi eljárás, nem pedig csoda! A betegeknek segítségre van szüksége, és együtt kell működniük edzésprogramunkkal, követniük kell bizonyos táplálkozási szokásokat, és a kezeléssel járó feladatokat!”

Kezdjük ott: a hír nem hír, legalábbis abban az értelemben, hogy semmiképpen nem friss. 2015 novemberében jelent meg egy híradás egy mexikói sajtótájékoztatóról, ahol először szellőztették meg Ramirez és társai a "korszakalkotó felfedezést". A mexikói sajtótájékoztató nyomán a Blikkhez hasonló megbízhatóságú healthtipsportal.com közölt egy írást közel egy évvel később (2016 szeptemberében). Az elképesztően dilettáns módon megírt szövegből az derül ki, hogy Ramirezék 5 cm (!) vért vesznek a betegektől, lehűtik 5 °C-ra, majd ebből 55 mm-t (!) visszainjektálnak. A hűtés során valamilyen sokk éri a vért, amelynek eredményeként a betegség immunometabolizálódik, az oltás hatása pedig 60 napig (vagy egy évig?) tart. Az eljárás neve autokemoterápia, ezzel bármilyen fajta diabétesz kezelhető.

Természetesen (sajnos) az immunometabolizáció és az autokemoterápia ebben a formában nettó marhaság, más szóval hatalmas blöff. Az immunometabolizmus egyébként létező fogalom: az immunrendszer sejtjei anyagcserefolyamatainak összességét értik ez alatt, amelyek befolyásolásával az immunrendszer működése is módosítható lehet. Mivel a cukorbetegség egyik típusa (I. típus) az immunrendszer rendellenes működése miatt alakul ki (az immunrendszer elpusztítja az inzulint termelő sejteket), elméletileg az immunometabolizmus befolyásolásával siker érhető el. De - jelen tudásunk szerint - csak elméletileg, ugyanis ha már a betegség kialakult, azaz a sejtek elpusztultak, az immunrendszer további befolyásolása semmilyen előnnyel nem jár. A betegség pedig egészen biztosan nem immunometabolizálódik.

A cukorbetegség másik fő típusa, a II. típusú diabétesz jellemzően idősebb korban, elhízott emberekben alakul ki. Ilyen esetben az inzulintermelés lassan csökken, vagy az is előfordul, hogy a szervezet érzéketlenné válik az egyébként jelen lévő inzulinra. Azaz hiába van megfelelő mennyiségű inzulin, nem képes fokozni a szervezet sejtjeinek glükózfelvételét, és a vércukorszint nem csökken. Újabb kutatások szerint az elhízás (és közvetve az inzulinrezisztencia) kialakulásában a szervezetben, ezen belül is a zsírszövetben és a májban is végbemenő enyhe, tünetekkel nem járó gyulladásos folyamatok is állhatnak. Mindez szintén összefügghet az immunmetabolizmus zavaraival, de az összefüggések és a beavatkozás lehetősége nem ismert, arról pedig egyáltalán nincs szó, hogy a terápiában alkalmazható eszköz állna rendelkezésre - például egy védőoltás.

A témában nemrég megjelent egy nagyon jó összefoglaló cikk, amely bemutatja, hol tart most a tudomány az I. típusú cukorbetegség ellen vakcináció ügyében. A védőoltásnak két célja lehet: védjen a cukorbetegség kialakulásában kockázatot jelentő vírusfertőzésekkel szemben, vagy pedig állítsa helyre az immunrendszer normál működését a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeivel kapcsolatban (azaz hangolja át úgy az immunrendszert, hogy az ne támadja ezeket a sejteket). Sajnos, egyik célt sem sikerült még elérni, az eddigi kísérletek vagy kudarcot vallottak (amelyekből tanulni is lehet), vagy pedig a nagy hangon bejelentett áttörésekről kiderült: inkább szélhámosok akciójáról van szó, mintsem a cukorbetegek számára gyógyulást jelentő módszerről. A II. típusú cukorbetegséggel kapcsolatban sincsenek jobb hírek: bár folynak ígéretes próbálkozások állatokon növekedési faktorok (FGF-1, fibroblaszt növekedési faktor 1) injektálásával, ezek még nagyon távol vannak a humán alkalmazástól. 

Sajnos, a magyar sajtóban most szárnyra kelő hír is inkább a bűnügyi rovatba tartozik: a nagy bejelentést követő napokban (még 2015-ben) a mexikói hatóságok bezáratták a vakcinával zsonglőrködő szervezet irodáját, és közölték: csalásról van szó, nem létezik diabéteszellenes védőoltás, sőt, a bejelentés  tevő Live Your Diabetes Foundation sem működik legális alapítványként.

A mexikóiak által emlegetett autokemoterápia szintén nem létezik. Lehet, hogy ebben az esetben csupán elírás történt: autohemoterápia nevű eljárás ugyanis van (vagyis volt). Ennek során a pácienstől levett vért adták vissza kezelésként (elsősorban bőrgyógyászati panaszokban), de ma már nem alkalmazzák, ugyanis hatástalannak bizonyult. 

A végére azért van egy jó hírem is. Akik attól tartanak, hogy éppenséggel a védőoltásoktól kapnak cukorbetegséget, fellélegezhetnek, mivel egy friss cikk arról számolt be, hogy több mint 20 000 egyén adatainak vizsgálata azt mutatta, hogy a gyermekkori védőoltások nem fokozzák az I. típusú diabétesz rizikóját.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412392631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.12. 12:34:50

Biztos laikus tűnök, de tényleg, a leggyakoribb betegségeket még nem lehet gyógyítani. Akár egy sima náthát. ..
Egy ilyen védőoltás meg persze, hogy jó lenne, mert akkor lehetne enni nyugodtan. Rajtam "csak" kb 10 kg felesleg volt, de már közeledtem az IR-hez. Ezért nem értem nagyon a "fogadd el a hurkáidat" személetet, mert sajnos a cukorbetegséget már nem fogadnám szívesen.

fordulo_bogyo 2017.04.14. 18:29:31

@saláta boglárka: Nagyon jo gondolat:
" Ezért nem értem nagyon a "fogadd el a hurkáidat" személetet, mert sajnos a cukorbetegséget már nem fogadnám szívesen."

Az elobbi allitas pszichologiai, feminista, "liberalis" stb tarsadalomtudomanyos javaslat, ami ignoralja a biologiai, elettani valosagot veszi figyelembe es ignoralja a pszichet...

Valahol a ketto kozott, vagy mindkettot egybepitve kene tovabb lepni...?
Habar, ha belegondolok, a mozgashianyos eltmod, a dohanyzas vagy az alkohol kapcsan mer nem tanacsoljak, hogy fogadd el magad olyannak, amilyen.

kiru55 2019.04.29. 22:58:05

Minden bizonnyal kálium-klorid az a titokzatos sós oldat. (Cukorbaj elleni vakcina) Ugyanis a sómérgezés témánál kifejtettem,a Káliumról való tapasztalataimat megfigyeléseimet, kutatásaimat. más embereken való segítségemet..stb...Az agyalapi mirigy a hormontermelés karmestere.Ha nincs elég kálium, sok féle hormon kimarad időszakosan , vagy hosszabb időre, vagy talán véglegesen. Egy emberen már ezen is segítettem, -"jómagamom", ...régebben diabetes korai tünetei gyötörtek, ezek, kálium tudatos fogysztása után alábbhagytak. Valójában az újabb sztrókot akartam elkerülni, de úgy látom van egy két ajándék, mellékhatás hozzá...Aztán, szívtájéki szurásom gyakori volt, azóta ezt sem éreztem. gyakoriak voltak a fejfájások, azóta ezek is elkerültek..stb, vérnyomásom: 110/70 Laktózérzékenységem is csillapodott, vagy talán meg is szünt.(?) ilyenkor eszembe jutnak, "összeesküvés elméletek" orvosokról, meg bérgyilkosokról..., de ez biztosan a véletlen műve, meg túl sok hülye filmet néztem anno...

kiru55 2019.08.17. 21:47:53

Megerősíteni tudom a fentebb leírt hírt, van védőoltás. Pontosítom, nem oltás, hanem táplálék. Kálium a leánykori neve, felnőtt neve, kálium klorid (pl,), Régebben a só "random" módon tartalmazta bányászott formában. AZ emberek kb 50-60 évvel ezelőtt a bányászott sót használták, Pl, a sertéshús tartósítására, lesózására, így a 10-20-30...% kálium kloridot tartalmazó bányászott koyhasó biztosan a táplálékkal bekerülve, gyakran 1-2gramm káliummal ajándékozta meg a fogyasztóját. A következő információ szabad, nem használható semmilyen szabadalmi, vagy más szellemi tulajdoni saját kezdeményezéshez, kérem használjátok szabadon: A megfigyeléseim és kutatásam szerint a kálium hiányos táplálkozás az agyalapi mirigyen keresztül hatva illetve a hormontermelés bizonyos területein blokkolásokat hajt végre,ezeket már több hozzászólásomban, egy másik topicban megszellőztettem.(mérgező-e akonyhasó) A közvetlenül stimulált a mellékvese kéreg hormon termelése, ha ez a szabályozási kapcsolat kimarad időszakosan agy végérvényesen, akkor a cukorszabályozás is kárt szenved. Lásd endokrinológia, ide vonatkozó információi... A kálium hiánynak vannak más krónikus következményei, legtöbbször az ezekre a betegségekre adott "gyógyszernek nevezett" vegyszerek egy másik vonalon elindítanak egy másik szabályozási lánc tönkretételét, pl Beta locking, ACE gátló,...stb...A 2,tip cukorbetegség jónéhány esetében, a kálium pótlás, helyreállította, a tüneteket valójában a szabályozást(?). Ez a koleszterin anyagcserénél is jellemzően jelentkezett, mármint a szabályozás helyreállása. Itt valójában a károsodott epefunkció nem használja el a vérből az LDL-t (?) Dr. H.I. nyomán...ez is kálium hiány miatt alakul ki!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása