pektinveszély

2016.03.14., Szerző: kodpiszkalo

0e9ab16f3008c5075f442da6e8011216.pngA böjti időszak sokak számára a fürdőruhaszezonra való felkészülés kezdetét is jelenti. Ilyenkor megsokasodnak a fogyókúrás receptek, hasznos, haszontalan és veszélyes tanácsok az interneten. A legnépszerűbbek természetesen azok a módszerek, amelyek nem igényelnek sem életmód-, sem étrendváltoztatást: elegendő csupán néhány bogyót bekapni az ideális testsúly eléréséhez. Az ilyen termékek egy részénél már megszokhattuk a vásárlást ösztönző leggyakoribb trükköket: túlzás (a testsúlycsökkenést vagy annak eléréséhez szükséges időt illetően), elhallgatás (a sikerhez szükséges egyéb tényezők, pl. mozgás), összehasonlító fotók (a fogyás a képmanipuláló szoftverekkel pár perc műve lehet...). Nemrég azonban egy újabb módszerrel találkoztam, és ez a sokkolás.

Bármilyen meglepő, a fogyasztók (a szó mindkét értelmében) egy része örömmel megvásárolna egy olyan terméket, amellyel kapcsolatban - állítólag - az Egészségügyi Minisztérium is figyelmeztetést adott ki, s amelynek forgalmazója a saját honlapján deklarálja: a készítmény fogyasztása esetén a

nők elvesztették az irányítást az étkezési szokásaik felett: hiába ették a legmagasabb kalóriaszámú ételeket, nem híztak egyetlen dekát sem. Még a normális étrendhez való visszatérés után is egyre csak fogytak. 

Persze a havi 20-25 kg-s fogyás némelyek számára vonzó lehet (legalábbis azoknak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen hihetetlen veszélyekkel járhat), de a mellékelt fotók a normális testképpel rendelkezők számára ijesztőek. Ezeken a képeken egy (vagy 2?), feltehetőleg anorexiában szenvedő fiatal nő látható. Az anorexia betegség: az ebben szenvedők nem egyszerűen vékonyabbak az átlagnál, hanem olyan testsúly elérését tűzik ki célul (ráadásul a kitűzött célérték az idők folyamán csökkenhet), amely egészségüket, életüket is veszélyeztetheti. Mindez nem keverendő össze azzal, ha valaki szeretné elérni ideális testsúlyát. És mégis, úgy tűnik, jó stratégia anorexiások fotóival, irreális fogyási ígéretekkel sokkolni: biztosan van egy olyan fogyasztói csoport, akinek ez a vonzó.

Érdemes egy kicsit foglalkozni a már idézett oldallal más szempontból is, ugyanis a szöveg hemzseg a csúsztatásokban és hazugságokban:

  • Egészségügyi Minisztérium 2010 óta nem létezik, jelenleg az egészségügy az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik. Ebből követezően az elmúlt 6 évben figyelmeztetést sem adhatott ki. A pektinnel kapcsolatban pedig semmilyen minisztérium nem adott ki figyelmeztetést.
  • Ezek után talán azon sem lepődnek meg, hogy Dietetikusok Országos Szervezete sem létezik. Így "természetesen" nem is végeztek kutatásokat a pektin fogyasztó hatásáról.
  • Úgy tűnik, hogy az a Dr. Vasvári István is csak egy fantom, akinek neve és fotója (bizalomgerjesztésül?) a honlapon szerepel. Valamikor a Széchenyi István főiskolán dolgozott egy ilyen nevű docens, de ma már az említett intézmény sem létezik (ezen a néven), s a Széchenyi István Egyetem telefonkönyvében ilyen nevű ember nem található.
  • Az sem igaz (természetesen), hogy "ha reggelire megeszel 2 tojás sárgáját, garantáltan 1-2 kg-t adsz le a nap során" - pedig sokan örülnének neki...
  • Az sem igaz, hogy "a pektin (...) segítségével 20 kilónál is több felesleg adható le havonta." A pektin egy poliszacharidszármazék (heteropoliszacharid), amely számos zöldségben (pl. sárgarépa), gyümölcsben (alma, körte) megtalálható. Víz jelenlétében megduzzad, kocsonyaszerű anyagot képez. Enyhe hasmenésellenes és hashajtó hatása van (híg hasmenésben előbbi, székrekedésben, nagy mennyiségű vízzel fogyasztva utóbbi). Az élelmiszeriparban zselésítő- és sürítőszerként alkalmazzák. Jelentősebb testsúlycsökkentő hatása nincs, fogyasztása teljesen biztonságos.

Két eset lehetséges: vagy valóban pektin van abban a termékben, amely az oldalon található linkre kattintva megrendelhető (ez esetben ne várjunk jelentős fogyasztó hatást), vagy pedig valóban fogyaszt. És ekkor el is értünk oda, ami miatt érdemes komolyan venni az oldalon forgalmazott "pektint". Az oldalon ilyeneket is olvashatunk:

Az orvosokat megrázta a drasztikus fogyás szemmel követése, (...) a kezdeti ámulatot az aggodalom követte. A fogyási tervet követő nők elvesztették az irányítást az étkezési szokásaik felett. (...) Még a normális étrendhez való visszatérés után is egyre csak fogytak. (...) Az ajánlott mennyiség meghaladása komolyan érintheti az egészséget.

Ha a termék tényleg havi 20-25 kiló leadását is elősegítheti, joggal tarthatunk attól, hogy komoly mellékhatásai vannak. Csakhogy ez már nem a pektinhez köthető... Sajnos, az illegális fogyasztószerek között némely készítmény (a címkén fel nem tüntetett) gyógyszerhatóanyagokat (pl. szibutramin, fentermin) tartalmaz, amelyek ugyan valóban fogyasztó hatásúak lehetnek, de komoly szív-érrendszeri kockázatot jelent fogyasztásuk. Nem véletlen, hogy ezeket a gyógyszereket hazánkban évekkel ezelőtt betiltották. Sajnos, ez a veszély nem elméleti: a Szegedi Tudományegyetem Farmakognózai Intézetében működő munkacsoportunk az elmúlt években több ilyen hamisított fogyasztószert azonosított a hazai piacon.

Tulajdonképpen mindegy, hogy mi a termék neve (pektin, csodakaktusz, vagy bármi más), ha drasztikus hatást tapasztalunk egy természetesnek mondott fogyasztószertől, gyanakodjunk, hogy hatása hátterében illegálisan felhasznált szintetikus gyógyszerhatóanyag áll. Ha ilyen termékkel találkoznak, különösen, ha mellékhatásokat (pl. idegesség, szívdobogásérzés, magas vérnyomás) is tapasztalnak az alkalmazás során, értesítsék a területileg illetékes kormányhivatalt. Az hamisított szert gyártó, forgalmazó vállalkozás gyógyszerhamisítást követ el, amellyel veszélyezteti a fogyasztók egészségét és életét.

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr158472870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2016.03.14. 11:44:22

túrós lepényben is ér a tojássárga? mert akkor én sokat fogytam tegnap :)

pektin??? agyrém. mennyire kell hülyének lenni ahhoz, hogy ezt vki elhiggye?

Fluoro 2016.03.14. 13:22:55

Én egy nőknek szánt "Vitaminkészítménytől" éreztem szívdobogást többször, így megvan kb. a teli doboz. Esetleg hová érdemes ebből mintát küldeni, ahol ki tudják mutatni, ha van benne betiltott hatóanyag? (A címkéjén nincs, és boltban kapható egyébként, de én nagyon gyanakszom.)

noirp 2016.03.24. 17:21:48

Fél-off: az illusztrációként odatett hölgy ijesztően néz ki. Elnézést, de...szóval mint egy lágertúlélő.

noirp 2016.03.24. 17:25:01

@mildi: Mondjam vagy mutassam? :-)

she_wolf 2016.04.14. 01:25:09

@mildi:
:)
Rám támadt ez a pectines izéség egy felbukkanó reklámban valami teljesen más jellegű oldalon. Megkukkoltam, időm van. Aztán hűltem elfele böcsülettel.
Mindazok nagy része tudott volt általam is, amelyeket itt megemlít "ködpiszkáló", de úgy vagyok az ilyesmivel, hogy mindenki magánügye, hogy mivel nyírja ki magát.
De mert én már csak egy ilyen keresgélős típus vagyok megpróbáltam megtalálni a hivatalos adatbázisokban azt a két embert, akikre hivatkoznak a reklámban. (merthogy a hal is a fejétől szok bűzlődni:D)
Nem lepődtem meg, hogy hiába töltöttem vele az időmet.

Szóval néha elgondolkodom, meddig lehet elmenni a profit hajszolásában?

A pektinnel nincs bajom amúgy. Az alma finom. Nyersen, levesnek, kompótnak, de leginkább pitében:D
A gátlástalan, hazug emberekkel és a tudatlanokat megvezetőkkel van bajom. De azokkal gyakran, és nagyon:(

"Csak a Pectin képes a szervezet felfrissítésére és a túlsúly okának megszüntetésére." Aham...

"Csak a Puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot"
/Kincs ami nincs/

Amin felháborodtam, az az, amivel "ködpiszkáló" indítja a cikket: a sokkolás!
Engem sokkol, ha sokkolnak.

Elena Mccarthy 2016.04.15. 20:02:51

,?@she_wolf: ez kesz. .pectindrink.com/
annyira ledöbbentett.öt perc alatt találtam ezt a három profi weboldalt.ebből ez az egyik. se adatfelhasználói tájékoztatás se a termék gyártója se a termék összetevőinek leírása se az ár illetve a hozzá tartozó termék pontos mennyisége .uramisten. mit adnak mos,t csak 9900 Ft-ért?egy decit vagy egy csoda almamagot?netalán egy kádnyi almalét? és a jelentkező marketinges majd szépen addig beszél nekem míg meg nem veszek egy zsákkal
fel kéne jelenteni..basszus pektin ital.

she_wolf 2016.04.15. 21:41:09

@Elena Mccarthy:
Ezt nem kellett volna:D Sikerült tanulnom némi sajátságos megfogalmazást, meghatározást, némelyiket meg is próbáltam elképzelni. Most meg nem tudom, hogy bosszankodjak, vagy röhögjek.
És a méltató olvasói, a "szert" kipróbáló emberek beszámolói mindent visznek:(

Elena Mccarthy 2016.04.17. 11:18:59

@she_wolf: nem tudom.. én kis pont vagyok ahhoz hogy bármit tegyek ellenük.vagy felhívatom magam a marketingessel.de attól félek mihelyt megteszem, a végén kiderítik hogy vásárlói szándéknak minősül..
a véleményekről meg ne is beszéljünk.előtte utána fotó..hát igen a gerilla marketing semmi ehhez képest:)

Motyóbábi 2016.06.21. 09:21:51

@she_wolf: a leggyönyörűbb az, hogy én egészen véletlenül épp abba a Sérsekszőlős nevű Balaton alatti picike faluba költöztem le 5 éve, ahonnan a szert méltató "hölgyek" származnak. illetve nem, mert annyira balfékek a reklám készítői, hogy egy 147 fős pirinyó falut jelölnek meg a reklámban! ez itt egy szép nagy család, de senki nem ismeri egyik állítólag itt lakó nőcit sem! még távoli rokonságban sincsenek senkivel, úgyhogy én azt mondom, senki ne legyen hülye, ne is próbálja a pektint más formában fogyasztani, mint az egészséges piros - vagy ízlés szerinti színű - alma! :)

she_wolf 2016.06.25. 07:28:35

@Motyóbábi:
Azok. Balfékek, igénytelenek, szervezetlenek. Mert ha valamit csinálok és a nevem adom hozzá, akkor abból ne sajnáljam a háttérmunkát!
De amíg lócitrom van, veréb is lesz:(
Gyümölcs, zöldség, hús, folyadék. Nagyon jó a mindenevő ember számára, csak jól kell tudni velük élni.
Az ilyen hirtelen felkapott dolgokkal pedig úgy vagyok, hogy olvasok, ismereteket szerzek. Azt pedig soha nem árt észben tartani, hogy ami nekem jó, az másnak nem biztos, hogy beválik.
Igazából a megtévesztéssel, és annak kivitelezésével van bajom.

Prednizon · http://munkahet.hu 2017.05.15. 11:58:32

Tényleg van jótékony hatása de annyi mint a többi növényi rostnak kb. A többi reklámduma meg agyrém egyszerűen. Itt találtam egy elég korrekt leírást, még a mellékhatásokat is szépen beleveszik:

munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/a-rostok-szerepe-a-fogyokuraban-a-pektin-ital-segithet

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása