édes élet IV. - a sztívia

2016.01.02., Szerző: j.norbert

1200px-das_su_kraut_lat_stevia_rebaudiana_04.jpgBár a gyógyszerész nagy ész, a feje azért mégsem káptalan. Olvasónk jelezte, hogy ugyan számos bejegyzés született (mint ezez és ez) édesítőszerekről, cukorpótlókról, valamint az ezekkel kapcsolatos tévhitekről, ám egyvalami kimaradt. A sztíviáról van szó, amelyről valóban nem esett szó, ebben az írásban szeretnénk pótolni a lemaradást.

A sztívia, avagy jázminpakóca (Stevia rebaudiana), Dél-Amerikában őshonos növény, a fészekvirágzatúak családjába tartozik. A növény levelét használják elterjedten cukorpótlóként. A bennszülöttek  már nagyon régóta ismerik, a huszadik század második felétől kezdett elterjedni világszerte. Édesítésre a növény levelét, vagy levél kivonatait alkalmazzák. Édességét a szteviol-glikozidoknak köszönheti.

Glikozid és glükozid? Mi az? Számos olyan növényi vegyület van, ahol egy alapvázhoz (úgynevezett aglikonhoz) egy, vagy több cukormolekula is kapcsolódik, alkotván a glikozidokat. Amennyiben szőlőcukor (azaz glükóz) a cukorkomponens, akkor glükozidoknak is nevezik ezeket az összetett vegyületeket. 

Ezek a sztívia-glikozidok hőstabilak (állják a sütést-főzést), 2-300-szor édesebbek, mint a répacukor (szacharóz). A vércukorszintet nem befolyásolják, tehát cukorbetegek is alkalmazhatják. A vastagbélben a cukorrész szabaddá válik, de azt a bélbaktériumok hasznosítják, gyakorlatilag nem szívódik fel. A szteviol aglikon (tehát a cukor nélküli alapváz) a széklettel ürül. Nem véletlen, hogy egyre elterjedtebb, és nemcsak a fogyni vágyók fogyasztják szívesen.

A sztíviakivonatokban található egyes vegyületeket összefüggésbe hoztak bizonyos rákos megbetegedésekkel, valamint férfiaknál előforduló termékenységi problémákkal. Valóban, egyes komponenseket mutagén hatásúnak találtak, ám ezek in vitro vizsgálatok voltak (azt pedig már sokszor igazolták, hogy ami lombikban mutagén, az élő szervezetben gyakran nem az). Az USA-ban 1991-ben betiltották a forgalmazását, ezt többen nehezményezték, mivel a konkurencia lobbiját vélték a háttérben felfedezni. 1994-ben engedélyezték újra, de csak étrend-kiegészítőként, és nem élelmiszer-alapanyagként.  Ugyan újabb kutatások szerint nincs káros hatással a tartós fogyasztás, de a furcsa helyzet a mai napig tart: a sztívia leveleket és a nyers kivonatokat nem lehet forgalmazni az USA-ban. Ellenben azok az édesítőszerek, amelyeknek a sztívia-kivonatok fő összetevője, a rebaudiozid A az egyik komponense, forgalmazhatóak (különös módon ez az egyik alkotórész, amit mutagénnek találtak). Az EU-ban sem lehetett mindig kapni, 1999-ben, hasonló indokok miatt korlátozták a forgalmazását, ezt 2011-ben feloldották.

Ám nem csupán negatív hatásokat tulajdonítottak a sztíviának. Több weboldalon is olvashatunk potenciálisan jótékony hatásairól. Természetesen, mivel "energiamentes" cukorpótló, fontos összetevője lehet egy fogyókúrás diétának (de nem lúgosít!), és bár tartalmaz szuperoxid-dizmutáz enzimet (amint azt a linkelt videóban hallhatjuk), az nem fog rákellenes hatást kifejteni: lebomlik a tápcsatornában. Egyébként ez az enzim gyakorlatilag minden élőlényben megtalálható a baktériumoktól kezdve az emberen át egészen a sztíviág...

Persze, lehet azt állítani, hogy a sztívia a bürokratikus és korrupt intézményrendszerek áldozata, és hogy a cukorlobbi nem engedte sokáig a piacra betörni a készítményeket. Ám ha aggályok merülnek fel, akkor azok tisztázása előtt nem jó kitenni veszélyeknek a vásárlókat. Elképzelhető a felzúdulás, ha ellenkezője történne: kártérítési perek tömkelege zúdulna a gyártókra, óriási lenne a botrány. A sztíviáról nem derült ki, hogy káros lenne, sok mindent állítottak és annak ellenkezőjét is. Nem bizonyított, hogy rákkeltő lenne, és az sem, hogy elősegíti annak megelőzését. Nem lúgosít és nem immunerősítő, ellenben kiváló édesítőszer, használata jelenlegi ismereteink szerint biztonságos - ez nem elég? 

Kép forrása: "Das Süßkraut, lat. Stevia rebaudiana 04" by Plenuska - Own work.
Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr498065422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

fordulo_bogyo 2016.01.03. 02:28:52

Gratulalok, nagyon tetszik, ezt nevezem objektiv ertekelesnek.

törzsmókus 2016.02.03. 09:21:19

a „lúgosít” link direkt a főoldalra mutat? annak is látom értelmét (SEO), de lehet még jobb lenne ide: kodpiszkalo.blog.hu/tags/l%C3%BAgos%C3%ADt%C3%A1s

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 15:28:52

Eddig csak azt tudtam, hogy ízileg alighanem olyan, mint a tömény szaharin, de most már többet is. Remek a cikk, le a kalappal!

Világvevő 2017.06.18. 21:23:18

Magyarországon hol lehet venni? Amit a TEsco-ban látok, az nem tiszta stevia, van benne cukor is.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.