cemmedic - kvantumugrás a gyógyászatban

2015.03.12., Szerző: j.norbert

triomed.jpg

Quantum woo: kísérlet az irracionális hiedelmek és a kvantumfizika összeegyeztetésére; áltudományos állítások alátámasztása kissé misztikusan csengő kvantumfizikai fogalmakkal.

A következő írásban egy olyan, erősen vitatható módszert elemzünk, ahol szívesen dobálóznak ilyen fogalmakkal. A kvantummechanikában - és a fizika más területén is - számos olyan fogalom van, amit nem mindig könnyű átlagembereknek megérteni. Persze jól csengenek egy prospektusban vagy hirdetésben, ám könnyen lehet, hogy ezzel csak eladni szeretnének egy terméket. A laikus és jóhiszemű embereket könnyen csőbe húzhatja, hiszen megtévesztő, zavarba ejtő az egymásra dobált szakkifejezések sokasága. A lényeg, hogy a dolog jól, tudományosan hangzik. Ha ezt megspékeljük pecsétes dokumentumokkal, minőségbiztosítási papírokkal, akkor a naiv ügyfél még könnyebben bedőlhet: csak nem adnak ki ilyen dokumentumokat minden ok nélkül... 

A Cemmedic-Biotrem termékekkel kapcsolatban is hasonló érzés kerítheti az embert hatalmába. Az orosz fejlesztésű termékcsalád sok mindenre : ízületi problémák, olvasási nehézségek, emésztési gondok, daganatos betegségek... Ezek alátámasztására számtalan beszkennelt dokumentumot, díjat sorakoztatnak föl. Az egyiknek, az Európai Természettudományi Akadémia díjának megpróbáltam utánajárni: az Europäische Akademie der Naturwissenschaften keresőszóra ez az orosz honlap jön be. Más találatot a Google nem ad. Léteznek kontinens szintű tudományos szervezetek: ilyen az Academia Europae, vagy az EURASC, de a díjat nem ezek osztották. Érdekes, szinte minden ilyen oklevél orosz intézménytől származik, vagy részben orosz nyelvű...

Szemelvények a nyitóoldalról: "minden képzeletet felülmúl", "széles körben alkalmazható", "Nobel-díjas kutatásokon alapuló technológia". Magáról a hatásmechanizmusról ezeket találjuk:

A hatásmechanizmus kidolgozói: N. Gyevjatkov akadémikus, illetve M. B. Golant és munkatársai (1990).

Nyikolaj Dmitrijevics Gyevjatkov szovjet-orosz fizikus volt, akadémikus, Lenin-díjas, a szocialista munka hőse, a Moszkvai Fizikai és Technológiai Kutatóintézet professzora. Munkássága elsősorban a mikrohullámú eszközökre terjedt ki. Mihail Boriszovics Golant előbbinek volt a munkatársa. A mikrohullámú (tehát nem milliméteres nagyságrendű!) termoterápiát prosztatahiperplázia és egyes húgyúti problémákra javasolják, de hamarosan olvashatjuk, hogy milliméteres hullámokat ennél sokkal több problémánál tartják hatásosnak. 

A fő elméleti irányvonalak:

-     Az élőlények  milliméteres hullámokat bocsátanak ki.

-     A szervezet a saját milliméteres sugárzását az alkalmazkodó és regeneráló folyamatainak az irányítására és szabályozására használja.

-     Különbség van a szervezet  egészséges és beteg rezgése között.

-     A készülék sugárzása imitálva a biológiai objektum saját rezgéseit, szinkronizáló  hatást gyakorol, melynek következtében helyreáll az intenzitásban és frekvenciában megfelelő rezgés, mely az egészséges szervezetjellemzője. 

Milliméteres hullámhosszt (30-300 GHz-es frekvenciát) a távközlésben használják: ezen sugároznak például a WiFi modemek. Emellett radarok is üzemelnek ezen a hullámhosszon. Az ember nem sugároz, ahogyan más élőlények sem. Már itt problémás az egész. A "rezgés" szónak amúgy is erős csábereje van, a "biorezonancia" régi hívószó, sok kuruzslónál felbukkan. 

A készülékek a bekapcsolást követően az élő egészséges sejtekre jellemző extrém magas frekvenciájú milliméteres hullámokat bocsátanak ki. Ezek strukturálják a levegőben lévő párát (vízmolekulát), olyan dinamikus klasztereket alkotva, melyek az emberi szervezetben található klaszterekkel identikusak. A pára ez által „másodlagos mikro-sugárzóvá” válik. 

A készülék a benne található intelligens sugárzóra (IS) rögzíti a környezet mm-es tartományban lévő gyenge elektromágneses kisugárzását, és azonnal ráhangolódva átállítja saját milliméteres - sugárzásának paramétereit, majd pulzáló üzemmódban adja vissza az általa generált modulált jelet. Az impulzus végén a félvezető fixálja („elmenti”) az elektromágneses spektrumot, és visszasugározza azt, de már háttér rezonancia sugárzásként.

Itt a lényeg! Ha kvantummechanikáról itt most nincs is szó, de ami olvasható, arra illik a bevezetőben emlegetett quantum woo. Magas frekvenciás hullámok, dinamikus klaszterek, elektromágneses kisugárzások... Tudományosan hangzik, nemde? Folytatódik a "tudományos" szöveg:

A milliméteres hullámok elsődleges molekuláris célpontjai a receptorok fehérjéi a sejtmembránon. A receptorok fehérje molekuláira a víz molekuláin keresztül történik a ráhatás, melyek lényegében elnyelik a milliméteres jeleket. A milliméteres hullámok felvevői a szabad vízmolekulák, melyek a saját energiájuk egy részét átadják a kötött molekulájú víznek. A milliméteres hullámok biológiai hatásának beindulásához elengedhetetlen a fehérjék kritikus hidratációja, miközben a fehérjék a funkcionálisan passzív állapotból átmennek a funkcionálisan aktív állapotba.

(...)

A víz szerkezetének rendezettségesejt azonos szerkezetűvé változtatása. Hatására a vörösvérsejtek több oxigén szállítására lesznek képesek, a sejtek anyagcseréje nagymértékben javul. A rendezett víz képes a töltésátadásra, a sejtek egymás közti kommunikációját hozva így létre. Ha „beroppan” a víz membrán szerkezete, sérül a sejtek kommunikációja, ezzel teret adva pl. a sejtburjánzásnak.

Itt már van biokémia, biofizika, sejtkommunikácó, hidratáció, töltésátadás... Tökéletes iskolapéldája az áltudományos maszatolásnak. Ebben a youtube-videóban szintén benne van minden: vízstrukturálás információs mező, méregtelenítés, kvantummedicina (quantum woo...), Nobel-díjas tudósra való hivatkozás - valószínűleg nem is tudja Zsorezs Alfjorov, hogy visszaélnek a nevével. Van több videó is, érdemes azokba is belehallgatni. Ha valakinek van megfelelő természettudományos képzettsége, annak persze hamar gyanús lesz, de a laikusokat, a gyógyulni vágyó betegeket könnyen megtéveszthetik a szépen hangzó szólamok. Tetten érhető az, amiről a bevezetőben írtunk: hatásvadász szöveg, nehezen kinyomozható eredetű dokumentumok. Árlistát csak regisztráció után talál az ember, s a honlap szerint egészségpénztári kapcsolatokkal is rendelkeznek. Azért egy kis kutakodás után sikerült rábukkanni néhány termék árára: például a Triomed Compact termék majdnem 225 000 forintba kerül! Vagy itt van a karácsonyi kínálat: csak úgy röpködnek a százezrek. Vajon az egészségpénztárak tisztában vannak, hogy kikkel szerződtek?

Érdemes megnézni a termékeket. A Triomed Compactot használhatjuk "a betegségek megelőzésére, az elsősegély biztosítására az orvosi segítség megérkezéséig, a heveny és idült betegségek kiegészítő kezelése, utókezelése és a rehabilitáció érdekében". Nem rossz és ez még csak a kompakt készülék! A Triomed Universalhoz számtalan sugárzó csatlakoztatható (gondolom ezeket külön kell megvásárolni jó pénzért...), ezekkel szinte minden létező betegség kezelhető. Az univerzális sugárzófej segítségével pedig "vizet is tudunk strukturálni: vissza tudjuk állítani a víz természetes rendezettségét. A strukturált víz fogyasztása támogatja a szervezet egészséges működését". Kaphatóak még egészség medálok, a háziállatoknak is vásárolhatunk készüléket.

Az egyik banneren olvasható: "a legjövedelmezőbb befektetés az egészséged". Biztos, hogy a Triomed lenne a legjobb befektetés? 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr106793287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

fordulo_bogyo 2015.03.13. 21:15:33

Hm... "A következő írásban egy olyan, erősen vitatható módszert elemzünk"
Szerintem ez nem vitathato, vitan felul all, hogy atveres, szelhamossag.
Nincs mit vitatni. Hazugsag az egesz.
Antalvaleknal van kulon millimeter terapeuta is...

Nuptsze 2015.08.18. 23:28:47

" .... millimeter terapeuta .... "
Király !!

Krem 2016.01.04. 16:12:38

"Milliméteres hullámhosszt (30-300 GHz-es frekvenciát) a távközlésben használják: ezen sugároznak például a WiFi modemek. Emellett radarok is üzemelnek ezen a hullámhosszon. " Ez hülyeség, a wifi a 2,4-5 GHz frekvencián sugároz, a radaroknál meg csak 3 tartomány van ami ebbe esik bele(de a max. 110GHz!), melyeket kis ható távolságokra használnak. Ha már belekötünk valamibe, legalább a pontosság legyen fontos! Hiszen számomra, s gondolom mások számára is már ezzel elveszti szava hihetősgét, tudományos szakértelmét, és így ez csak egy pontatlan ellenvéleménynek tűnik, ami azzá silányult, amit támad.

Krem 2016.01.04. 16:18:15

"Nyikolaj Dmitrijevics Gyevjatkov szovjet-orosz fizikus volt, akadémikus, Lenin-díjas, a szocialista munka hőse, a Moszkvai Fizikai és Technológiai Kutatóintézet professzora. Munkássága elsősorban a mikrohullámú eszközökre terjedt ki." Ez is pontatlan!
"Gyevjatkov munkatársaival az "MM hullám terápia" (Alacsony Intenzitású Milliméteres Hullámterápia) vagy "EHF terápia" (extrém magas frekvenciájú milliméteres terápia) elvi alapjait dolgozta ki." lásd wikipédia!!!
Mondja kedves szerző, maga valaminek utána nézett?

Krem 2016.01.04. 16:55:28

Alfrojovról meg csak ennyit: "Alfjorov feltalálta a heterotranzisztort. Ez a találmány képes megbirkózni sokkal magasabb frekvenciájú hullámokkal (EHF; MMW)" szintén Wikipédia

Ez az iromány szánalmas... csupán csak 3 szarvas hibát találtam, nem is olvasom tovább... a türelmemnek vége... aki ezt elolvassa és hisz Önnek, az semmivel se jobb, mintha egy kuruzslónak hinne.

mocsing56 2016.01.05. 09:21:09

Hogy van ez??

" Az ember nem sugároz, ahogyan más élőlények sem. "

Hogyan hozható fedésbe ez a mondat az EEG-vel, EKG-val??

j.norbert 2016.01.05. 12:17:42

@mocsing56: Az EKG és az EEG a szív és az agy elektromos jelenségeit vizsgálja, egyik szerv sem bocsát elektromágneses sugárzást.

j.norbert 2016.01.05. 12:39:01

@Krem: A Wifiről és a radarról kapcsolatos észrevételeket köszönöm.

Ha veszi a fáradtságot és mégis végigolvassa a cikket, akkor láthatja, hogy az írás nem ezekről az emberekről szól, hanem egy áltudományos átverésről.

NB, Gyevjatkov foglalkozott mikrohullámú sugárzásokkal is, erről egyébként a wikipédia is ír (az más lapra tartozik, hogy a wiki nem mindig hiteles forrás).

mocsing56 2016.01.05. 15:03:10

Értem.
Azt hiszem, ez forradalmi meglátás nemcsak a fizika de az orvosi élettan területén is .

Teccet már kérem ebonit rudat pl. börrel dörgölni? Amugy fizika órán, ugy kb. általános iskola 5. osztályában??
Mert megtanulhatta volna kérem, hogy minden elektromos töltöttség elektromágneses térrel rendelkelkezik. Ami mérhetö.

fordulo_bogyo 2016.01.05. 18:38:37

@mocsing56: ha meg tetszel nezni, hogyan detektaljak az EKG-t, EEG-t: elektrolittal bevont elektrodokat tesznek a bor felszinere. Ha inncs elekromos erintkezes, nincs jel. Aramot/feszultseget mernek, nem sugarzast.

Amugy az ember tenyleg sugaroz az elektromagneses tartomanyban, epp ugy mint barmilyen hasonlo homersekletu test is sugaroz. Homersekleti sugarzasnak nevezik.
hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9kleti_sug%C3%A1rz%C3%A1s

Krem 2016.01.06. 16:48:22

@j.norbert: Ön egy készüléket támad, ami magas frekvenciájú,milliméteres hullámokkal dolgozik. Az eladók ennek a két tudósnak a munkásságára is hivatkoznak,ahogyan Golantéra is. Ha kicsit is utána olvas nekik, rájön, hogy a 2 előbbi ember tudományos munkássága tényleg hozzájárult ehhez a területhez, sőt Golanté is. "Golant-tervezte BWTk továbbra is alapvető eszközei a fizika kutatásában a milliméteres és szubmilliméteres hullámok körében."
Semmi mást nem tettem, mint, amit Ön. Kiemeltem részeket a cikkből, amiket megtámadtam valós adtokkal, illetve mégis, mert VALÓS, A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ adatokkal tettem azt.
Úgy gondolom, ha megtámadunk valamit, fontos a pontos lényeges adatok, információk felsorakoztatása. Csakis így érdemes áltudományos dolgokra rávilágítani. Csak így marad szavahihető.
Nem tartom lényegesnek a kétségbe vont szöveg stílusát, azért mert nyílván az eladás miatt olyan amilyen, ettől még nem lesz áltudományos, csak is a valótlan adatoktól. Sajnos így az Ön cikke is az lett.

fordulo_bogyo 2016.01.06. 18:11:37

@Krem: Nagyon erdekes, hogy az elso Viki-s cikk CSAK magyarul olvashato! Mit mondjak, nagyon gyanus, reklamszagu azok szamara akik ismerik a Vikipediat.

A masodik egy fair link.

Erdekes, hogy a volt szovjetunio utodallamaiban hasznaljak elsosorban.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.