tisztítsuk a levegőt szobanövényekkel?

2015.02.22., Szerző: kodpiszkalo

diagram.pngMiért is ne? Hiszen köztudott, hogy növények nélkül nem lenne tiszta, belélegezhető, oxigéndús levegő, mint ahogy az is, hogy a szennyezett levegő milyen sok betegség oka vagy kockázati tényezője. Mindezt  (és az ebben rejlő üzletet) már régen felismerték, és a cél elérésére számos hiper-szuperszűrős-ionizációs-ésatöbbi levegőtisztító készülék kapható (ezeket most nem "bántjuk").

De ha van ennél sokkal olcsóbb és természetesebb megoldás is, ki akar tízezreket költeni a drága gépekre? Egy cikk egy gyanúsan egyszerűnek tűnő megoldást javasol a levegő megtisztítására: megfelelően megválasztott szobanövénnyel a levegő megtisztítható bizonyos nemkívánatos kemikáliáktól. 

Abban megegyezhetünk, hogy a növények tényleg kellenek ahhoz, hogy lélegzethez jussunk. Legfontosabb szerepük a levegőminőség javításában az, hogy - a fotoszintézis révén - szén-dioxidot vesznek fel és oxigént adnak le. A mérgező vegyületek "kiszűrése" talán túlzónak és a valóságtól elrugaszkodottnak tűnhet - de ez esetben tényleg van alapja a meglepő állításoknak.

Az 1980-as évek végén a NASA vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. 12 szobanövény hatását vizsgálták három vegyület (benzol, formaldehid, triklóretilén - mindegyik mérgező anyag) légköri koncentrációjára. Kisebb-nagyobb mértékben mindegyik vizsgált növény csökkentette a vegyületek szintjét. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a hatásban feltehetőleg jelentős szerepe van a virágok földjében élő mikroorganizmusoknak, azonban az is bizonyosnak tűnt, hogy a szobanövények nélküli virágföld nem "hatásos". A témában napjainkban is folynak kutatások, ezek megerősítik a 30 évvel ezelőtti eredményeket: a vizsgálatok zöme pozitív végkimenetű, a legtöbb tanulmányozott növényfaj csökkenti a mért szennyezők (leggyakrabban a formaldehid, de benzol, toluol, xilol) mennyiségét a légtérben.

A vizsgálatokat nem elsősorban az űrhajózás igényei, hanem a modern, energiahatékony lakásokkal kapcsolatos problémák ösztönözték. Az építés során  felhasznált műanyagokból és a bútorokból, ragasztókból számottevő mennyiségű formaldehid szabadul fel, amely, "hála" a jó szigetelésnek, feldúsulhat a lakótérben. A formaldehid és egyéb, szintén káros és potenciálisan a lakások légterében feldúsuló kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja tehát valóban a szobanövények tartása. A "hatásosnak" talált fajok széles köre arra utal, hogy ez az előnyős képesség nem fajspecifikus. Bár a jelenség magyarázata nem teljesen feltárt (a növények és a virágföld esetén is vannak még megválaszolatlan kérdések), részmagyarázatok azért vannak: a formaldehid esetén feltételezik, hogy a vegyület a leveleken "szívódik fel", majd enzimatikus oxidációt követően a Calvin-ciklusba lépve alakul tovább. Mindenesetre a kedvező hatás egyértelműnek tűnik, így a szobanövények tartását nem csak esztétikai értékük indokolhatja. Mindenre azonban ezek sem alkalmasak: a por, az atkaürülék és még számos légszennyező esetén mit sem ér egy-két fikusz a nappaliban. Ezért sem árt, ha néha szellőztetünk...

Epilógus: akinek ez nem elég, az jó pénzért vehet magának ventilátorral ellátott szobanövényes légtisztítót. Úgy tűnik, erre is van igény, és amire van igény,... 

Kép forrása: phs.co.uk

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr107194699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.25. 12:36:08

Továbbá, ne felejtsük el, hogy a szobanövények szeretik a zenét, kifejezetten pedig a heavy metalt.

Viccen kívül, egyszer az Állítólag-ban kisérleteztek, hogy beszéltek a növényekhez, szépen, meg csúnyán, meg klasszikus zenét tettek be neki, meg thrash metalt, meg volt kontroll-növény is.
ÉS megdöbbentően jól nőtt a borsó (az volt) a zúzós zenéktől

noirp 2015.02.26. 11:04:29

@Nűnű00: Na, ezen a borsón lementem hídba. Más kérdés, hogy amilyen falu bolondja vagyok, én is beszélek a növényeimhez... Zene: hát nálam Tangerine Dreamre vannak kárhoztatva elsősorban (lehet, hogy azt csak a Citrus fajok szeretik :D )

2015.02.26. 11:44:49

@noirp: azt is tesztelték, hogy beszéltek hozzájuk, és azt látták, hogy attól jobban nnőttek, de abban nem fedeztek fel különbséget, hogy csúnyán vagy szépen beszéltek a borsóhoz. (Persze, lehet, hogy a borsó tudta, hogy a goromba szavak mögött nincs rosszindulat. )

Hajtman Ágnes 2015.03.23. 14:35:05

www.lelegzet.hu/archivum/2005/02/3203.hpp.html

A Lélegzet 2005. februári számában jelent meg egy részletes ismertetés a NASA kutatásról.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása