földelni jó?

2015.01.11., Szerző: j.norbert

foldeles.pngHa szóba elegyedünk egy villanyszerelővel, előbb-utóbb szóba kerül, milyen fontos is a földelés. Hogy ne érjen otthonunkban vagy munkahelyünkön életveszélyes áramütés, nem árt gondoskodni a megfelelő biztonságról. A földről és a földelésről azonban egy-két helyen hajmeresztő dolgokat lehet olvasni. Természetesen nem villanyszerelési kérdésekhez szeretnénk hozzászólni, de az alábbi idézetet olvasván égnek áll az embernek a haja - és nem a nagyfeszültségtől:

Ősidők óta az ember mezítláb közlekedett nappal és mezítláb aludt éjjel. A különböző civilizációk mindig nagyra becsülték fizikai kapcsolatukat az Anyafölddel. Az onnan kapott gyenge elektromos jelek hatásosan szabályozták őseink testének mechanizmusait.

(...)

Az úgynevezett modern élet velejárói, mint például a sokemeletes épületek, repülőgépek, vagy az olyan mindennapos dolgok, mint a műanyag- vagy gumitalpú cipők még jobban elszigetelnek bennünket ettől a gyógyító erőtől. Mindez eredményeként a lakosság nagy többsége gyulladásokkal teli testtel éli mindennapjait, szenved a kimerültségtől, stressztől, kialvatlanságtól.

(...)

Testünk leföldelésekor természetes úton szabadulunk meg gyulladásainktól, fájdalmainktól és a stressztől. Mindezt egyszerűen és ingyen megtehetjük. Csupán annyi a dolgunk, hogy a szabadban mezítláb közvetlenül a földre álljunk. Ekkor a földfelszín milliónyi negatív töltésű szabad elektronja áramolni kezd belénk, amelyek semlegesítik testünk pozitív elektromos töltését és segítenek visszaállítani  természetes elektromos egyensúlyát.

(...)

Minden porcikánk elektromosan funkcionál – szívünk, agyunk, sejtjeink, mindenünk. Az emberek többsége manapság elszigetelve tartja magát a földtől, ami miatt testünk elektromosan állandóan feltöltődve marad, és ennek  egyenes következménye a gyulladás, krónikus fájdalom, amely természetellenes állapot.

Az idézet innen származik. Járjunk mezítláb, amikor csak tudunk és milliárdnyi elektron áramlik a testünkbe. A vázolt hatások kecsegtetőek: a szabadgyököknek annyi, a méreganyagokkal telített "nyúlós" vér ismét jól fog áramolni az ereinkben, javul az idegrendszer működése, és így tovább. S ehhez elég mezítláb sétálni! A legjobb a vizes füvön állni (a nedvesség segít vezetni az áramot), de jó a beton is (ami azért elég jól szigetel), ha nincsen más, olvasható itt. De aszfalton ne tegyük, mert az veszedelmes petrokémiai termék. Nem hangzik rosszul, ugye? Az igazság azért nem ilyen kecsegtető, nincsenek a földben szabad elektronok, valamint a szervezetben sincsen "elektronhiány". A testfolyadékok jól vezetik az áramot, de a (száraz) bőrnek magas az elektromos ellenállása. Tehát nem csak az hat elég valószínűtlenül, hogy tele lennénk pozitív töltéssel, vagy, hogy a földből milliárdnyi elektron indulna el azonnal, hogy azt semlegesítse.

Hogy mi mindenre jó? Azt itt olvashatja az érdeklődő. A helyenként zavaros szövegből néhány szemelvény:

Ha bármelyik termékünkkel földeljük a szervezetünket akkor természetes módon szabadulunk meg a testünkben felgyülemlett elektromos stressztől és egyúttal elősegítjük a szabad elektronok beáramlását a szervezetünkbe. Ezek az elektronok visszaállítják testünk természetes belső elektron egyensúlyát. (...) Megoldást kinál testünk elektronhiányára, ami által csökken a bennünk lévő gyulladás, amely degeneratív betegségek gyakori kiváltója. Idegrendszerünket a stressz állapotából nyugalmi helyzetbe téríti. Beindulnak az önszabályozó és öngyógyító folyamatok!

Gondoltak azokra is, akik nem tudnak nap, mint a nap mezítláb sétálni. Nekik alátétet, vagy lepedőt árulnak, ezek csatlakoztathatóak a földelt vezetékhez, s az elektronok csak úgy száguldani fognak feléjük. Az árakat inkább ne említsük.

Cipőt húztunk, vasbetonszerkezetekkel vesszük körbe magunkat, agyon ,,csövezzük" a lakótereinket, elektromos vezetékek sokasága vesz körbe bennünk, számítógépek előtt telik a napunk jó része és akkor a mobilfóniát sem hagyhatjuk ki (mobiltelefon, mobilátjátszó állomások, Dect azaz zsinór nélküli telefonok, Wi-Fi hálózatok).

 Nem arról van szó, hogy a beton is megteszi, ha más nincsen?

Az érfalak (beleértve a legkisebb kapillárist is) belső fala elekromosan negatív töltéssel rendelkezik. Az alakos elemek felülete a vérünkben (pl. fehérvérsejtek, vörösvértestek) szintén elektromosan negatív töltéssel rendelkezik. A negatív a negatívot taszítja (azonos pólusok), ezáltal az ér közepére "tereli" az alakos elemeket és így könnyedén és akadálytalanúl tud áramolni a vérkeringésünk!

Aha. 

Azonban ezek a kívülről indukált elektromos és elektromágneses sugárzások az érfalon vagy a "vértest felületén" megváltoztatják a töltést negatívról pozitívra, akkor már az eltérő pólusok vonzák egymást, amelynek aztán az a következménye, hogy összetapadnak a vérlemezkék (agglutináció) és olyan mértékben besűríti a vért, hogy akár olyan állagot is el tud érni mint a ketchup! Nem nehéz elképzelni, hogy a szívnek ez mekkora megterhelést jelent!

Ha a vérlemezkék összetapadnak, akkor nem olyan lesz a vérünk, mint a ketchup, hanem megalvad. Egy vérrög természetesen roppant veszélyes lehet, de fiziológiás körülmények között nem "sűrűsödik be" a vér. Logikusan gondolkozva feltehetnénk a kérdést, hogy az elektromágneses sugárzás miért csak az egyik töltést "változtatja meg" (ha megváltoztatná), de ez egészen mellékes.

A szöveg hemzseg az áltudományos maszlagtól. A modern civilizáció persze számos ártalmat "termelt ki", talán divatos is lett minden problémáért a civilizációt hibáztatni. Az elektromágneses sugárzásnak, az "elektroszmognak" sem jó a híre, rendszeresen felröppen hír a mobiltelefonok és a wifi hálózatok esetleges egészségkárosító hatásáról, s már önmagában a "sugárzás" szó is, a radioaktivitás miatt sem cseng barátságosan. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (www.iarc.fr) a 2B kategóriába sorolta a rádiófrekvenciás sugárzásokat, ez a kategória a lehetségesen rákkeltő anyagok csoportja. Az első kategóriában található vegyületek a bizonyítottan rákkeltő anyagok, a 2A kategóriában található anyagok valószínűleg rákkeltőek. Ezekben az esetekben állatkísérletekben elegendő bizonyíték áll a rendelkezésre, míg emberek esetében még nincs elegendő evidencia. A már említett 2B csoportba azokat sorolják, amelyek még állatokban sem mutattak egyértelmű hatást, vagy ha mutattak is, emberben ennek nyomát nem találták. Bővebben a csoportosításról itt lehet olvasni (angol nyelven). A helyzet még mindig nem tisztázódott, de egy 2006-ban megjelent dán tanulmány, amely 420 000 ember sorsát követte végig, arra a következtetésre jutott, hogy a mobiltelefonálók körében nem emelkedett a rák előfordulási aránya. Az elekromágneses hiperszenzitivitásban szenvedők nagy része akkor is produkálta a tüneteket (fejfájás, szédülés, fülzúgás), amikor nem voltak kitéve sugárzásnak: úgy néz ki, hogy a nocebo-effektussal állhatunk szemben. S ha már a wifiről is szó esett: az elterjedt hit, hogy magok nem csíráznak router mellett, több sebből is vérzik.

Még kell végezni vizsgálatokat, hogy egyértelműen el lehessen dönteni, hogy veszélyesek-e mobiltelefonálás, a wifi és sok más hasonló dolog, vagy ártalmatlanok. Jelenleg az utóbbi látszik bizonyosabbnak (ami még biztosabb: az egészségi állapotunkat valószínűleg nem javítják..). Ami viszont egészen bizonyos, az az, hogy a mezítláb járás nem fog csodákat művelni az egészségünkkel (bár lúdtalpasoknak kifejezetten ajánlott), a méregdrága földelő lepedők pedig még kevésbé.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr916937883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.12. 08:24:40

határtalan az emberi kreativitás. azért az jó, hogy még mindig orvosi maszlaggal adják el ezeket - részben. legalább nem a démonoktól akarnak távol tartani... :I

Asidotus 2015.01.12. 19:31:38

érdekes, az ezoterikusok eddig azzal jöttek, hogy a káros vízerek, és ne tartózkodjunk bennük, meg ilyesmi.

szabmar 2015.01.13. 20:04:55

Vajon hogyan betegedhettek (sőt halhattak ) meg régen a szegény mezítlábas emberek?

fordulo_bogyo 2015.01.14. 18:47:32

HA valaki komolyan veszi ezt a maszlagot, AKKOR IS elegendo idonkent megerintenie barmelyik vizcsapot, vagy kozponti futes radiatorat, vagy a gazcsovet hogy "foldelje" magat. Sokkal-de sokkal hatasosabb, mint a mezitlab a foldon.

A ketelkedo-kiserletezo kedvuek egy olcso multimeterrel merjek meg a testuk es a vizcsap kozotti feszultsegkulonbseget.
HA talal valamit, akkor tegyen a korbe egy izzolampat es vilagitson vele. ;-)

pushup 2015.02.09. 18:16:46

@fordulo_bogyo: ingyenvillany! :D
régóta mondom: az egész világ energia-gondját megoldhatná néhány tudós, amennyiben kiokoskodnák, hogyan lehet hülyeségből villanyáramot csinálni

pucros 2015.03.13. 14:38:10

A lábfej tele van piciny izmokkal, amiket cipőben nem használunk.
Ezeket is jó megmozgatni néha.
Nem beszélve az idegvégződésekről, amik halálra unják magukat, ha mindig csak a zokni, meg csak a nyomás.

Szóval igenis jó az, meg egészséges. Csak ennek semmi köze az elektromossághoz.

Helló Világ 2017.01.07. 18:51:25

Sziasztok!
Ért valaki az elektroszmoghoz és a földeléshez?
Én ez ügyben szeretnék tanácsot kérni. Tekintsünk el attól, hogy ez fent mind orvosi maszlag, mert biztos az. Tekintsünk el attól egy pillanatra, hogy mennyibe kerül, mert mondjuk ingyen ajándékba kaptam egy földelhető derékaljat. Tegyük fel, hogy beméretem a lakást, és valóban magas elektroszmog szint van. Tegyük fel, hogy megnézetem a konnektort, és a földelés az valóban földelés. Ha ráfekszem, földelem magam, ha leszállok róla, nincs földelés. Ezt mondjuk egy mérőeszközzel ellenőrzöm majd egyszer. Ha működik, akkor, amíg rajta fekszem, nem nyúlok érintésvédelmi problémával küzdő rézlámpához, stb. Ezek eddig nem elképzelhetetlen körülmények.

Mit tudunk? Elektroszmog alulról nem jön. Ezt értem, de mivel nem takarózni fogok vele, hanem ráfekszem, a kérdés akkor mi történik? Az elektroszmog alvás közben is folyamatosan fog érni, de egyben le is vagyok földelve. Voltaképp egy csuklópánton keresztül is földelhetném magam, kb. ugyanaz volna.. A kérdés, hogy EZ így élettanilag okoz-e bármi negatívat?
Nem meggyógyulni akarok, mert nem vagyok beteg, és nem is akarom vitatni, hogy mi rákkeltő és mi nem, de ne arról írjunk, a fenti cikkben a derékaljak kapcsán, hogy az elektroszmog rajta van-e a rákkeltő listán vagy sem, mert azt leírta a linkelt weboldal, hanem azt, hogy ha valóban azt csinálod, amit javasol a forgalmazó, és nem bocsátkozunk jóslásokba, a hosszútávú eredmények kapcsán, akkor mi van, ha folyamatosan le vagy földelve, de folyamatosan ér az elektroszmog? Szabad-e ezt egyáltalán, vagy már ez is egy öngól?
Köszi előre is!

fordulo_bogyo 2017.01.07. 19:51:07

@Helló Világ: Semmi jelentosege. Ha tetszik, csinald, artani nem art.
Mondjuk a helyedben en nem a konnentor foldelesere kotnem, mert ott erket kellemetlen meglepetes, megrazo elmeny (a foldeles pillnatnyi megszunese es egy zarlatos keszulek egyuttallasa nem valoszinu, de nem is zarhato ki teljes mertekben).
Kosd a vizcsaphoz.

Az elektroszmog es foldeles kozott nincs osszefugges.
Az allitloagos elektroszmog statikus es dinamikus elektromos (elektromagneses) ter. Hatasa foldelt es a foldeletlen testre gyakorlatilag ugyanaz.

Nyugodtan folddeld le a derekaljadat, es nedvesen fekudj ra (celszeruen hig sos vizzel nedvesitve), hogy ne legyen legellenallas a tested es derekalj kozott.
A legjobb az a zsele, amit az EKG es EEG eseten is hasznalnak, az nagyon jo vezetest biztosit.
Akkor biztosan foldelve leszel.

A konnenktort felejtsd el, veszelyes! A fem csaptelep a baratod.
Merd ki, mekkora az ellenallas a tested-derekalj-foldeles volnalon. Kerlek oszd meg itt a tapasztalatodat.

Boka1 2020.06.14. 10:35:05

Én 2016-ban vettem földelő szettet. Ami fantasztikusan jó volt, hogy az ujjaim nem dagadtak be a számítógép előtt ülve. A földelt lepedőn aludva meg a elmúltak a térd, váll, derékfájások meg az éjszakai legszomj.
Azt nem tudom, hogy mi az oka annak, hogyha földelt pontra teszünk egy tartósan fájó pontot, akkor a fájdalom azonnal elmúlik. A barom rokonaim azt mondják, hogy hiszek benne. De a méregdrága krémekben még jobban hittem, mégsem múltak el.
Szerintem itt is a “ még nem próbáltam, de nem használ “.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása