noni: a hatóanyaga is hazugság

2014.11.30., Szerző: kodpiszkalo

Noni_fruits_and_flowers_(Morinda_citrifolia).JPGAzt hittem, a nonihullám már lecsengőben van, aztán tessék, itt az apropó, hogy újra beszéljünk róla: az egyik neves egyetem prominens oktatójáról azt írják, nonival házal. Miért baj ez? Szégyen lenne, ha valaki egy kis mellékessel egészíti ki közalkalmazotti bérét? Alapvetően nem, de ha a biznisz mások átverésén alapul, akkor igen. Különösen sajnálatos, ha egy természettudós adja a nevét és hitelesít olyan termékeket, amelyek legfőbb hatása az, hogy a forgalmazók jólétét javítja, azokkal a csodás hatásokkal viszont nem rendelkezik, amelyek reményében sokak sok pénzt adnak érte. De vajon ez történt-e most? Mire jó, egyáltalán mi az a noni?

Ha egy kérdőíves felmérés során fel kellene sorolni néhány fontos gyógynövényt, egészen bizonyos, hogy a noni az ismertségi lista élbolyához tartozna. Pedig 15 évvel ezelőtt Magyarországon nem sokan hallottak a növényről, sőt, 25 éve őshazájában, a csendes-óceáni szigetvilágon kívül sem nagyon volt ismert. Ma már a reklámokból sokan értesültek csodálatos hatásairól, és a jobban informáltak azt is tudják, hogy mindezekért egy különleges hatóanyag, a xeronin a felelős.

A noni, latin nevén Morinda citrifolia Délkelet-Ázsiában őshonos fa, amelynek magjait a tengeráramlatok, a madarak, vagy az ókor hajósai a csendes-óceán szigeteinek nagy részén elterjesztették, így ma a növény termőterülete meglehetősen nagy. Bár a polinéz őslakosok régóta használják gyógynövényként különböző célokra, Európába James Cook világkerülő utazásai után jutott el a híre. A népi gyógyászatban elsősorban a levelét alkalmazzák, de ezen kívül a kéreg, a gyökérkéreg és az éretlen termés felhasználásáról is vannak adatok. A noni különböző részeit jellemzően bőrpanaszok, vágások, sérülések kezelésére, és szinte kizárólag külsőlegesen alkalmazzák. Az érett termést nem túl kellemes íze miatt táplálkozási céllal csak éhínségek idején fogyasztották.

A noni népszerűvé válása egy nem túl jelentős botanikai folyóiratban, a Pacific Tropical Botanical Garden Bulletinben megjelent cikkel kezdődött. Ebben a szerző, Ralph Heinicke arról számolt be, hogy megtalálta a noni termésének hatásaiért felelős hatóanyagot, amit xeroninnak nevezett el. A vegyület a növényben proxeroninként van jelen, ami a gyomor savtartalma és emésztőenzimei hatására xeroninná alakul. Ez az anyag fejti ki a noni vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, ízületi fájdalmakat mérséklő, antidepresszáns, emésztésjavító, érelmeszesedést mérséklő és sok más, a szerző által leírt hatását. Sajnos, a cikkben az alkaloidok közé sorolt xeronin szerkezetét nem ismertették. Mindenesetre a felfedező Heinicke egy eléggé terjedelmes (de a vegyület szerkezetét nem tartalmazó) szabadalomban védte le a xeronint és annak sokoldalú felhasználási lehetőségeit. A xeronin előállításáról és vizsgálatairól több izgalmas beszámoló található a növényt népszerűsítő könyvekben és weblapokon, de hiányoznak az autentikus, az eredményeket hitelesítő tudományos cikkek. Az interneten ugyan megtalálható a xeronin állítólagos szerkezeti képlete, de ennek forrása és összefüggése Heinicke kutatásaival kideríthetetlen.

xero.JPG

Meglepő, hogy egy kevéssé ismert lapban közölt cikk gyökeresen megváltoztathatja egy növény sorsát, a noni esetén mindenesetre ez történt. A következő években egész iparág alakult ki a noni termésének feldolgozására. A nonilé először Amerikában vált népszerűvé, de nem csak a kontinensen: Hawaii szigetén, ahol korábban használták a népi gyógyászatban, egyre divatosabbá vált, de nem a korábban már ismert, hanem a Heinicke által javasolt célokkal. Az elmúlt 25 évben a noni alkalmazási területe tovább bővült: sokan fogyasztószerként, „vértisztítóként”, idegrendszeri problémákra, immunstimulánsként, rákellenes szerként, vagy éppen AIDS gyógyítására fogyasztják az italt.

A noni sikeréhez kellett azonban egy vállalkozás is, amely sikerét erre az egy növényre alapozta. A Tahitian Noni International 1996-ban alapított cég, amely multi-level marketing rendszerben forgalmazza a noni levéből készült, a fogyaszthatóság kedvéért különböző gyümölcslevekkel ízesített termékeket. Hogy a növény csodás hatásainak köztudatba kerüléséért is sokat tettek, azt jól igazolja az az 1998-as bírósági ítélet, amely eltiltotta a céget attól, hogy gyógyhatással vagy betegséget megelőző hatással reklámozzák a termékeket az USA-ban. A bíróság ugyanis úgy találta, mindez alaptalan, hiszen nem igazolják tudományos bizonyítékok az akkori hirdetésekben szereplő ajánlásokat.

A noni diadalútját azonban mindez nem veszélyeztette: az eladási mutatók évről-évre nőttek. 1999-re a noni éves forgalma elérte a 33 millió dollárt, 2005-ben pedig 250 millió dolláros eladási mutatóval az USA-ban a legnagyobb forgalmú növénynek számított. Ma a legnagyobb nonilevet gyártó cég éves forgalmát 500 millió dollárra becsülik, a növény termékei pedig világszerte 1,3 milliárd dollár értékben fogynak évente.

A növénnyel kapcsolatos tudományos vizsgálatok azonban egészen más képet festenek a noniról. A xeronin felfedezése óta cikkek tucatjai jelentek meg a termés kémiai vizsgálatáról, és több mint 200 vegyületet azonosítottak, de senkinek nem sikerült megtalálnia a Heinicke által azonosított állítólagos hatóanyagot. Utólag nem deríthető ki, hogy mi volt az az anyag, amit Heinicke xeroninnak nevezett, de mivel a cikkében közöltek nem állták ki a kísérleti megismételhetőség próbáját, eredményeit nem csak kétségesnek, hanem érvénytelennek is tekinthetjük. Elgondolkodtató (de a történtek fényében talán érthető), hogy egy biokémikus egy ilyen jelentősnek vélt felfedezést miért egy szakterületen kívüli, botanikai lapban közölt… Az mindenesetre bizonyos, hogy a noni jelenleg ismert összetevői között egyikről sem, és azok együttes jelenlététől sem várható, hogy rendelkeznek a xeroninnak tulajdonított csodás hatásokkal. A noniban található vegyületek ugyanis kémiai szempontból nem különlegesek, legtöbbjük számos hétköznapi táplálék- és gyógynövényben is megtalálható-.

Nagyon valószínű tehát, hogy a xeronin nem létezik, de ettől a noni még akár jó hatású gyógynövény lehetne. Ha a szikár tényeknél maradunk, azt kell mondanunk, ez sem állítható teljes bizonyossággal. Bár a bizonyítékok hiánya nem jelenti azt, hogy egy anyag (vagy egy növény) hatástalan, a hatásosság igazolása mindig meg kell előzze a széles körű gyógyászati felhasználást. Sajnos, az igazolás a mai napig nem történt meg. Az tudható, hogy a noni nagy dózisban (akár 80 ml/testtömeg-kilogramm) sem mérgező, de a hatásosságot mindössze néhány klinikai vizsgálatban tanulmányozták.A PubMeden megtalálható cikkek közül egy a növény leishmaniasis-ellenes hatásáról, egy hányingercsillapító hatásáról ír. Egy harmadik pedig egy olyan klinikai elővizsgálatról számol be, amelyet rákos betegek részvételével végeztek, s amelyben egy további vizsgálathoz próbálták meghatározni az alkalmazandó dózist (a dózis emelésének tolerálhatóságát vizsgálták). 

A noni  néhány éve, biztonságosságának igazolása óta forgalmazható legálisan az Európai Unióban. Bár ésszerű dózis alkalmazása esetén egy egészséges felnőttnek nem kell tartania mellékhatásoktól, figyelemre méltó azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság anyagában ez a mondat: 

"increasing number of case reports might indicate that some individuals have a particular sensitivity for hepatotoxic effects to noni fruit products." Ami magyarul kb. így hangzik: az egyre több esetleírás arra utalhat, hogy egyes fogyasztók érzékenyek lehetnek a noni termékek májkárosító hatására.

 
Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a növény termékei élelmiszerként, nem pedig gyógyszerként vannak forgalomban, azoknak gyógyhatása megfelelően nem igazolt, a termkeknek gyógyhatás nem tulajdonítható (írjanak, mondjanak bármit is a termék forgalmazásában érdekeltek)! A médiában és az interneten látható reklámok alapján úgy tűnik, nem kis sikerrel van a piacon. A forgalmazók és a fogyasztók nagy részét feltehetőleg nem zavarja az a tény, hogy a növény hatóanyaga nem létezik, és közismert „hatásait” sem bizonyította senki…

A bejegyzés a Száz kémiai mítosz c. könyv egyik fejezete alapján készült.

Kép forrása: wikipédia

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr516944687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

négyzet 2014.11.30. 12:03:46

Nem tudom, mi a nagyon gáz: ha hisz benne az ELTE TTK oktatója, és ezért reklámozza, vagy ha nem hisz benne, és pénzért?

Érdekes, hogy 2000-2001 táján már megtalálható volt emlékeim szerint Magyarországon a nonilé, itták többen is a környezetemben, például a volt főnököm is. Néhány évvel később megtudtam, hogy rákos lett... Neki gondolom azóta nincs olyan jó véleménye a "csodaszerekről".

Ruzsa Söndör 2014.12.01. 11:44:55

Ismertem egy nyugdíjas hölgyet, aki itta a Nonit , de igazából azután gyógyult meg, miután abbahagyta. A dolog fonáksága az, hogy a sok felírt gyógyszer szedésével is leállt és azóta sokkal jobban van. Valahogy a teste megküzdött a bajaival. Kétségtelen, hogy egyszer eljön a napja, amikor viszont már senki sem segíthet, de addig nem mindegy hogy érzi magát az ember.

diagnozis 2014.12.02. 06:08:31

Van az a pénz pénz,ami a legjobb tudóst is megbolondítja.
Az mlm- rendszerekben egyre gyakoribb, hogy dokktorokat, vagy áldoktorokat használnak fel a termék népszerűsítése céljából, nem a noni az egyetlen. Vannak olyan orvosok, akik különböző mlm-es termékeket beszlnek rá a páciensre, még akkor is, ha semmi szükségük rá. Ártani, ugyan nem ártanak vele, de amikor az ilyen dolgok kiderülnek, akkor egy újabb szöget vernek a bizalom koporsójába.

noirp 2014.12.04. 16:02:32

Elsőre azt hittem arról a képletről, hogy a pétfürdőiek összeborították a kommersz vodkát a nyers karbamiddal, lefagyasztották és brahiból beküldték analitikára... :-o

noirp 2014.12.04. 16:04:09

@diagnozis: "Van az a pénz pénz,ami a legjobb tudóst is megbolondítja"
Inkább éhen halok, ha más nincs, csak ez; de legalább nyugodtan alszom utána :)

diagnozis 2014.12.06. 14:17:44

@noirp: Te igen, de nagyon sokan nem ezt teszik. Orvosok, gyogyszerészek, ápolónők.

j.norbert 2014.12.08. 11:34:25

@noirp: Kedvencem a pozitív töltés az oxigénen. :)

noirp 2014.12.08. 13:22:33

@j.norbert: Jaja, azt számolgattam én is egy darabig, hogy mégis már, hogy jött össze!
...Azután jutottam arra a következtetésre, hogy márpedig itt alighanem a pétiek szórakoztak :-)

Azé' arra kíváncsi lennék, hogy aki kiböngészte az analíziseredményből (NMR?) ezt, kitette-e a döntő spektrumot a falra, mint Oláh György a sajátját (a CH5-ös kationra valló jellel).

;-)

j.norbert 2014.12.08. 13:27:05

@noirp: Hát abból a kommersz vodkából lecsúszhatott egy kevés az analitikán is, ha végül ezt hozták ki a spektrumból. :)

noirp 2014.12.08. 13:27:31

@diagnozis: Tudom. Hú, ami most ez alapján elsőre a nyelvemre jött, a gyógytermék-házalókat illetően, az nem is erre a blogra való.

Ami az "inkább éhen halok"-ot illeti: ki hogyan számol el magával. Nekem nem volna ilyen etikátlansághoz gyomrom, másnak (sokaknak) van...

Hogy ártani ártanak-e? Szerintem igen: elvonhatják a beteget a tényleges orvosi kezeléstől, plusz jól lehúzzák (bár ez azért fele arányban az ő baja, szvsz).
De szerintem nem én írom le ezt az érvet először. :-)

noirp 2014.12.08. 13:28:07

@j.norbert: Ment az szerintem, nem is kicsi :-)

Gabyszappan 2014.12.31. 14:26:09

Kedves Hozzászólók!
Kedves Blogüzemeltető Szerzők!
Azt hiszem mindannyian köszönettel tartozunk azért az éberségért és sok-sok munkáért, amit ezekbe a figyelmfelhívó cikkekbe elsősorban °°kodpiszkalo°°, de °°j.norbert°°, °°pharma-girl°°, °°Hajdu Zsanett°° és °°Boros Klára°° is belefektet!!
Az elég világosan kiderül eddigi írásaikból, hogy ök mihez értenek. Az a tudás, amit ezen a téren felmutatnak nekünk az nem semmi. Szeritem ezt illene mindannyiunknak értékelni!
Természetesen léteznek az ő általuk megjelenített szaktudás mellett ill. azon kívül egyéb szempontok is, amik megjelen(-het-)nek és érvényesül(-het-)nek amikor arról döntök, hogy egy adott terméket megvásárolok-e vagy sem.
De a szándék nemes, a cikkek jók és segítenek dönteni.
Nekem ennyi elég.
Köszönöm!
B.Ú.É.K. ! ! !

Tangó Suszter 2016.08.21. 21:02:55

Tapasztalat a Nonival. Nagynénémnek lábszárfekélye lett, elég randa és terjedt. A kórházban sokat nem tudtak tenni érte, mosogatták, de nem volt túl nagy haszna. Megvígasztalták, hogy láb nélkül is lehet élni kerekesszékben (ez bejött, talicskáztam eleget) és áttették a Nyírő sebészetére. Előtte egy héttel, amikor megtudtam mit terveznek, vettem 1 palackkal és meitattam vel. A sebészeten aláirattak vele egy papírt, hogy beleegyezik a pedikürbe-de nem kapkodták el, mert nem üszkösödött. Továbbra is vízzel öblögették és jobb kötszert kapott, mint a "bőrősöknél". A noni továbbra is itattam vele, minden magyarázat nélkül. Persze lehet, hogy a placebó hatott, bár az a professzor irányában jelentkezett nála. Rám csak legyintett-de jobb rokona sajna nem volt. Viszont bejöttek amiket a Noni hatásáról hallottam, pl. begyulladtak az izületei, és katétert kapott, mert folyvást bevizelt-ez odáig nem volt. A lényeg, a seb begyógyult. Természetesen amputáció se volt. Akitől vettem, azt mondta, hogy öntsem a sebre és mosogassam vele...nahiszen, egy kórházba, egy hét főbelövést kaptam volna. Na ez a tapasztalat Szerintem próba cseresznye.

fordulo_bogyo 2016.08.23. 05:15:51

@Tangó Suszter: Gratulalok!
"bejöttek amiket a Noni hatásáról hallottam, pl. begyulladtak az izületei, és katétert kapott, mert folyvást bevizelt-ez odáig nem volt. "
Ezt hol irjak a nonirol????

Orulok, hogy ennek ellener rendbe jott a beteg.

Tangó Suszter 2016.11.29. 19:43:28

@fordulo_bogyo: Előadás volt és ott. Horibile dictu egy doki mondta-de azt is, hogyha a kórházában felkeressük ezzel simán letagadja... :-) // egy felhasználó struccokat tenyésztett és az egyik tójónak "kint lógott a tojócsöve." Az lelocsolta nonival és visszahúzódott...lehet, hogy megijedt?

fordulo_bogyo 2016.11.29. 22:39:49

@Tangó Suszter: Ha hideg vizzel locsolta volna...?

" Horibile dictu egy doki mondta-de azt is, hogyha a kórházában felkeressük ezzel simán letagadja... :-)" - maga sem hiszi, de van annyi penz, amennyiert barkinek korpas a haja...

Tangó Suszter 2016.12.07. 20:22:20

@fordulo_bogyo: Á, nem hiszem, hogy korpásodott neki. Inkább attól tartott, hogy a kollégák közt lesz hiteltelen. Ez komoly sansz, hallottunk már olyat, hogy a kórház igazgatója boritotta fel a szülészeten a klóros vizes lavórt, hogy ez a doktor Szemmelversz ne hülyéskedjen.....

fordulo_bogyo 2016.12.07. 21:18:10

@Tangó Suszter: Tudod vannak bizonyitekon alapulo allitasok es vannak bizonyitatlan allitasok.
A nonival kapcsolatosak nincsenek bizonyitva. A klormeszes kezmosas hatas az oreg doki elobb bizonyitotta es utana terjesztette...
Minde megkritizalt sarlatas Semmewiest, Galileit hozza peldanak. Szegyen! Azok az urak elobb bizonyitottak, utana allitottak...

Ancsa57 2016.12.09. 18:34:31

Gondolom sokan esküsznek a BioTech készítményeire, ezért érdekes lehet olvasni az elemzésüket.

www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Noni/

fordulo_bogyo 2016.12.11. 04:34:10

@Ancsa57: Hat ez egy borzalom, ha jobban belegondolsz...
Az aloe verarol szinte szorol szora ugyanezt irtak 10-15 eve...

Kiemelesek tolem:

"18 féle aminosavat tartalmaz" - a husleves 21 felet, es tobbet...

"A gyümölcsben található nátrium, kálium, vas, mangán, és magnézium "... persze, konkretan mennyi van benne? Ugye a csapvizben is van ezekbol, csak nem sok...

"A xeronin mindenre pozitív hatással van."

"a noni íze finoman szólva is rettenetes"

"A Noni húsából készült 100%-os gyümölcslé évekig is eláll tartósítószerek alkalmazása nélkül."

" Gyógyszer mellett is nyugodtan fogyasztható, nincsen mellékhatása, sőt, a gyógyszerek gyógyhatását gyakran növeli, illetve csökkenti azok káros mellékhatásait." - ugy altalaban a gyogyszereket... (ha tenyleg noveli a hatasukat, akkor eletveszeleyes lehet!!!)

"Amerikai orvosok véleménye szerint a noni akár 100 féle egészségügyi problémára is gyógyír lehet ." - egy ametikai biologus kutato (en lennek) velemenye szerint ez bullshit, aljas hazug reklam...

fordulo_bogyo 2016.12.14. 01:16:57

@Tangó Suszter: ". A klormeszes kezmosas hatas az oreg doki elobb bizonyitotta es utana terjesztette..."

"Hogyan bizonyitotta?"

Megfigyelessel felismerte.
Kiserlettel bizonyitotta.

"Világossá vált számára, hogy ez volt az oka annak, hogy a pusztán bábák és bábanövendékek által kezelt várandós nők körében sokkal ritkább jelenség volt a gyermekágyi láz, mint az orvosok és orvostanhallgatók által is kezeltek között.

Több vegyszer kipróbálása után 1847 tavaszán a klórmeszet választotta fertőtlenítőszernek. Kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, októbertől pedig kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is (ami könyékig, körömkefével végrehajtott, negyedórás procedúra volt). Intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak, kollégái pedig a statisztikai bizonyítékokat egyszerűen nem vették komolyan annak ellenére, hogy rendelkezései nyomán a gyermekágyi lázban elhaltak aránya az orvosok szülészeti osztályán kisebb lett, mint a bábákén."

Mas leirasban:
"Jó megfigyelőképessége és tapasztalatai, valamint a statisztikai adatok helyes értelmezése alapján Semmelweis lényegében az aszepszist vezette be a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, eme tapasztalatai alapján osztályán előírta, jóllehet a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. Szerencsére a klóros víz a kézre tapadt baktériumokat is elölte. Azt is megfigyelte, hogy a klórmész a gyermekágyi lázat meg tudja előzni. "

Statisztikai adatokkal bizonyitotta.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.