jamszgyökér mint fogamzásgátló?

2014.11.13., Szerző: pharma-girl

 

wy.jpg1986-ban az Egyesült Államokban, egy szülésznő írt egy kis könyvet, egy természetes fogamzásgátló gyógynövényről...

"Szülésznő vagyok és imádom a munkám. A mai napig százötven gyermeket segítettem a világra. (A százötvenedik nem sokkal e sorok írása előtt született!) Voltak köztük ikerszülések és még egy hármas ikerszülés is.

Mikor fiatal lányokat látok, 10 hónapos gyermekkel a kezükben és a hasukban egy másikkal, éppen szülés előtt -  úgy szeretném odanyújtani nekik a jamszgyökeret és azt mondani: tervezd meg a gyerekeket.

Nap mint nap szembesülök a problémákkal, melyeket azok a fogamzásgátló gyógyszerek okoznak, amiket az orvosok gondolkodás nélkül kiírnak. Látva ezek szörnyű mellékhatásait, mint a rák, a születési rendellenesség, a fájdalom és az általános rossz közérzet, az ember azt hinné, ilyen mellékhatásokkal nem is éri meg fogamzásgátlót szedni!

Mielőtt végleg felbosszantom magam, had meséljek arról, hogy hogyan is keveredtem a jamszgyökér nyújtotta fogamzásgátlás kutatásába. 1976, vagy 77 lehetett, amikor olvastam egy cikket a "Herbalist" című újságban. Csak egy tekergőző szőlővesszőre emlékszem a címlapról. A cikk maga tele volt információval és arról szólt, hogy a jamszgyökér milyen hasznos, és főképp milyen jó fogamzásgátló szer. Annyira belelkesedtem rajta, hogy mindenkinek odaadtam, hogy olvassa el, aminek persze az lett a vége, hogy az újság elveszett. Mindenki, aki elolvasta, azt kérte, hogy szerezzek neki ilyen jamszgyökeret. Rengeteget kutattam utána, de nem találtam senkit, aki forgalmazta volna. Na és persze azt az újságot sem találtam meg, amiben a jamszgyökérről szóló cikk volt..."

Így vezette be Willa Shaffer a jamszgyökérről szóló "JAMSZGYÖKÉR: FOGAMZÁSGÁTLÁS FÉLELEM NÉLKÜL" című könyvét.

Ezzel a kis bevezetővel találkoztam a termeszetesfogamzasgatlo.com oldalon, ahol igencsak pongyolán és bármilyen tudományos háttérinformáció nélkül közli a szerző, hogy jamszgyökeret tartalmazó kapszulával megelőzhető a nem kívánt terhesség. Nagyon hatásos a fiatal leányanyák képének felidézése, valamint a nosztalgikus visszaemlékezés a tekergőző szőlőleveles folyóiratra, de valami mégsem stimmel: az oldalon nem találunk semmit, ami a javasolt szer hatásosságát vagy a szerző hitelességét alátámasztaná. Természetesen burkolt reklámról van szó, ha ezen a honlapon nem is találunk konkrét terméket, de a könyv ábrájára kattintva máris a vitamincity.hu oldalán találjuk magunkat ahol igen jutányos áron hozzá is juthatunk a 415 mg vad jamszgyökeret tartalmazó kapszulához. 

Tovább kattintgatva az oldalon a Kutatási eredmények cím alatt egy (majdnem) valós történetet olvashatunk a ma is forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták születéséről. Az 1940-es években Mexikóvárosban Russel Markernek sikerült a jamszgyökérben található dioszgenin kémiai átalakításával progeszteront előállítania. Ez a felfedezés jelentősen megváltoztatta az addig állati szervekből izolált természetes hormonok piacát, és 1944-ben Russel Marker, Somló Imrével és Federico Lehmann-nal társulva megalakította a Syntex gyógyszergyárat, amelynek később vezető munkatársa lett Rosenkranz György és Carl Djerassi is.
Szóval tény, hogy a kiindulási vegyület a jamszgyökér egyik tartalomanyaga, a dioszgenin, de az eddigi vizsgálatok szerint a dioszgenin-progeszteron átalakulás nem megy végbe az emberi szervezetben (az átalakítás csak különféle vegyszerek hozzáadásával lehetséges lsd. a lenti ábrát). Így nem meglepő, hogy a gyökér (és a benne található dioszgenin) nem rendelkezik bizonyított fogamzásgátló hatással. Igaz, a hatás bizonyításával kapcsolatban túl sok erőfeszítést sem tettek: a PubMeden egyetlen tudományos cikk sem található fogamzóképes nők jamszgyökérrel való fogamzásgátlásáról.

800.366progesterone_synthesis.png

Menopauzás nők hormonpótlására (ösztrogénhiány kompenzálására) is ajánlják a jamszgyökér fogyasztását, de egy klinikai vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a jamsz ösztrogén-szintet emelő hatása nem direkt hormonhatás, sokkal inkább a kiválasztódás csökkentésével emeli a szérum ösztrogén-szintet. Ugyanebben a vizsgálatban leírták, hogy nem változott az alanyok szérum FSH, LH szintje sem (lsd. később) De ami még lényegesebb: az egyetlen, ezzel kapcsolatos vizsgálat szerint a menopauzás panaszokat sem javítja.

A mexikói vad jamszgyökér-kapszula adagolása

 

A normális adagolás reggel és este 4-4 kapszula, vagyis kihagyás nélkül reggel és este 4-4 415 mg-os kapszulát bevenni.

Fontos: A javasolt napi adagot kilenc héten át kell szedni ahhoz, hogy a biztos védelem kialakuljon. Az egészen fiatal lányok inkább 11 hetes idővel számoljanak.

Eltérések: a nagyon vékony és törékeny alkatú nőknek csak napi 6 kapszulát kell szedniük: hármat reggel és hármat este. Betegség vagy fokozott szellemi igénybevétel esetén a normál adagot napi 10 kapszulára kell emelni. Azoknál a nőknél, akik egyből természetes étrendre váltanak, idővel nagyon felgyorsul a salakanyagok kiválasztása, ezért az adagjukat napi 12 kapszulára kell emelniük. Azok a nagy testsúlyú nők, akik gyorsan áttérnek a friss élelmiszerekből álló étrendre, naponta 10-15 kapszulát vegyenek be. Azoknak, akik simán áttérnek a friss élelmiszerekre, elég csak kevéssel megnövelniük az adagjukat. Akik sok édességet esznek, azoknak többel.

Különleges helyzetek: A rendszertelen szedés kockázati tényező. Ha már kialakult a filmbevonat, akkor még nem gond, ha egyszer elfelejtjük bevenni. Hosszabb kihagyás után a szedési periódust (a védelem kialakulásához szükséges 9 vagy 11 hetet) elölről kell kezdeni. A vad jamszot és a fogamzásgátló tablettát nem lehet egyszerre szedni, amíg a biztonságos védelem ki nem alakult. A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után is várni kell 2-3 napot, mielőtt elkezdjük a vad jamszot szedni. A szoptatás ideje alatt is szedhető (allergiás gyerekeknél kiütést okozhat).

Változó korral járó panaszok: Reggelente 2 db 415 mg-os kapszulát vegyünk be.

A férfiak táplálékkiegészítésre és fiatalításra időnként 1-2 kapszulát vegyenek be.

Terhesség alatt ne szedjünk vad jamszot. A szülés várható időpontja előtt 3-4 nappal napi két kapszulát bevehetünk, hogy a szülőcsatornát fellazítsuk. Ha a szülés elhúzódik, ne vegyünk be többet.

 

Nagyon meggyőző az adagolása is…. apropó férfiak táplálék-kiegészítése: egy másik állatkísérlet során a jamszgyökér férfi nemi hormonokra és nemzőképességre való hatását vizsgálták, miszerint jelentősen csökkenti azok szintjét.
Valamint kíváncsi lennék arra a terhes kismamára is, aki alávetette magát a szülést előkészítő jamszkúrának…

A mexikói vad jamsznak nincsenek káros mellékhatásai

A mexikói vad jamsz használata fogamzásgátlásra: ennek az alternatív módszernek a használatával természetesen egy másik világba lépünk. Nem tudunk semmilyen garanciát vagy felelősséget vállalni az alábbi információk helyességéért és következményeiért. Ezek tapasztalaton alapuló beszámolók és ezek alapján mindenki saját maga alakítja ki magában az ezzel kapcsolatos véleményét. Az amerikai Willa Shaffer 1986-ban kiadott egy tájékoztató füzetet a vad jamsz fogamzásgátlásra való felhasználásáról "VAD JAMSZ: FOGAMZÁSGÁTLÁS FÉLELEM NÉLKÜL" címmel. 1981 óta adja a pácienseinek ezt a készítményt. Az ezt használó nők örömmel látják, hogy problémamentes menstruációban van részük és megtapasztalták a vad jamszgyökér harmonizáló és közérzetjavító hatását.

Ha annyira biztosak abban, hogy nincs mellékhatása, akkor miért nem vállalnak garanciát?

Kockázati tényezők

Rendszertelen szedés, dohányzás, drogok vagy erős gyógyszerek szedése, jelentős túlsúly, cukortartalmú termékek gyakori fogyasztása, élesztőgomba-fertőzés (candida), rossz egészségi állapot és esetleg a termék rossz minősége.

És ha még nem lenne elég, a saját termékük minőségét sem garantálják…

Így hatna a jamszgyökér, ha hatna:

A nők menstruációs ciklusának időtartama 28-35 nap.  A menstruációt követően a hipofízis tüszőérést serkentő hormon (FSH ) szintje emelkedni kezd, amely hatására a gonadotrop hormonok (ösztrogén, progeszteron) termelése is fokozódik a petefészekben, amely az új tüsző érését segíti. (E két hormon negatív feedback mechanizmussal jelez vissza a hipofízisnek, tehát ha emelkedik a szintjük, az gátolja az FSH termelődését.) Ezt követi a luteinizáló hormon (LH) mennyiségének ugrásszerű növekedése (peak), ami az érett petesejt kilökődését idézi elő. A petesejt bekerül a petevezetékbe, a felrepedt tüszőből kialakul a sárgatest (corpus luteum), ami a ciklus hátralévő részében a menstruációig termeli a progeszteront. Ebben az időszakban a legnagyobb a megtermékenyítés esélye. Közben a méh nyálkahártyája megvastagszik, erezetté és mirigyessé válik, felkészül a megtermékenyített petesejt (zigóta) beágyazódására. Amennyiben ez nem történik meg, a sárgatest elsorvad, progeszterontermelése leáll és a nyálkahártya leválása megkezdődik, vérzés kíséretében.
Ezt a ciklust gátolják az orális fogamzásgátlók. Pontosan a negatív feedback mechanizmust kihasználva, a folyamatosan kis mennyiségben adott, általában ösztrogén+progeszteron kombináció gátolja a hipofízis FSH termelődését, amely így nem tudja serkenteni a tüszőérést, valamint az ovarium hormonürítését. Emellett (ha mégis megérik ) a pete beágyazódása is gátolt, mivel egy úgy nevezett,deciduális endometrium képződik, tehát egy olyan méhnyálkahártya amely alkalmatlan a beágyazásra.

MenstrualCycle-hu.PNG

Természetesen a hormontartalmú (általában valamilyen ösztrogén + progeszteron származék kombinációja) fogamzásgátló tablettáknak megvannak a maga mellékhatásaik illetve hátrányaik (hányinger, hányás, fejfájás, emlőérzékenység és duzzanat, csökkent nemi vágy, rendszertelen vérzés; növelheti a magas vérnyomás, stroke, szívinfarktus, vérrögképződés, májtumor, migrén és ritka esetben epekő kockázatát), amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy ezt az utat kívánja-e választani a nem kívánt terhesség megelőzésére. Viszont ilyenkor legalább tisztázott a hatásmechanizmus, ismertek a lehetséges mellékhatások és nem egy bizonytalan összetételű, bizonytalan minőségű, bizonytalan hatású készítményt vesz be a beteg.

Kép forrása: http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/41670, wikipédia

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr636863463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsanon2 2014.11.13. 20:22:21

Most akkor fitoösztrogén vagy fitoprogeszteron? Hol ezt olvasni róla, hol amazt. Ösztrogén túltermelésnél ajánlják és mióma esetén. Amerikai oldalakon. Eddig. :)

fordulo_bogyo 2014.11.14. 14:36:22

Amikor meglattam az illusztraciot, azt hittem, hogy hashogy javasoljak hasznalni, nem kapszula formajaban. ;-)

Amugy megall az esz. Ha hatasos lenne, akkor epp ugy hatna, mint a tablettak, es azoknak minden lehetsegese mellekhatasat is hozna, csak eppen bizonyalanabb a hatoanyag tartalom, a termek minosege es soha nem vizsgalta senki....
Ennyire nem gondolkoznak? A logika elment setalni?

Amugy meg logikus: a szuleszno ajanlja, igy general tovabbi pacienseket maganak. :-)

Vegezetul: a yam (az angol szovegben yam szerepel, nincs "s" a vegen) az az edesburgonya (sweet potato), amit felenk minden elelmiszerboltban megvasarolhatsz, es nem mg-os, hanem fel-1kg-os adagban keszitjuk el ebedre, vacsorara...
A Dioscorea nemzetseg szamos faja mind ilyen-olyan "yam".

Tegnap epp fel kilo sotetlila yam gyokeret vettem, vacsora keszitesi szandekkel, ezutan nem tudom, merjem-e hasznalni? vagy inkabb kapszulazzam es arusitsan, hogy ebben a cikk sorolta (es kritizalta) hatasok mellett antioxidansok, flavonoidok is vannak... (azok valoban vannak benne).

noirp 2014.11.23. 17:57:53

OFF @fordulo_bogyo: "azt hittem, hogy hashogy javasoljak hasznalni, nem kapszula formajaban. ;-)"
Ej, milyen fantáziád van :-)

Tompika27 2014.11.29. 15:14:46

@fordulo_bogyo: Hát, valójában nem ugyanaz a két növény, de úgy tűnik elég sokan összekeverhetik, mert több oldal is van a neten, ahol a különbségeket magyarázzák. Pl.: www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/sweetpotato.html

"Although yams and sweet potatoes are both angiosperms (flowering plants), they are not related botanically. Yams are a monocot (a plant having one embryonic seed leaf) and from the Dioscoreaceae or Yam family. Sweet Potatoes, often called ‘yams’, are a dicot (a plant having two embryonic seed leaves) and are from the Convolvulacea or morning glory family."

Gabyszappan 2014.12.31. 14:29:01

Kedves Hozzászólók!
Kedves Blogüzemeltető Szerzők!
Azt hiszem mindannyian köszönettel tartozunk azért az éberségért és sok-sok munkáért, amit ezekbe a figyelmfelhívó cikkekbe elsősorban °°kodpiszkalo°°, de °°j.norbert°°, °°pharma-girl°°, °°Hajdu Zsanett°° és °°Boros Klára°° is belefektet!!
Az elég világosan kiderül eddigi írásaikból, hogy ök mihez értenek. Az a tudás, amit ezen a téren felmutatnak nekünk az nem semmi. Szeritem ezt illene mindannyiunknak értékelni!
Természetesen léteznek az ő általuk megjelenített szaktudás mellett ill. azon kívül egyéb szempontok is, amik megjelen(-het-)nek és érvényesül(-het-)nek amikor arról döntök, hogy egy adott terméket megvásárolok-e vagy sem.
De a szándék nemes, a cikkek jók és segítenek dönteni.
Nekem ennyi elég.
Köszönöm!
B.Ú.É.K. ! ! !

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása