ne nézzé', kérdezzé'!

2014.10.14., Szerző: kodpiszkalo

apostrop.bmpAposztróf. Kinek mi jut eszébe erről a szóról? Egy írásjel - de vajon tudjuk-e, mit jelöl? Az aposztróf görög nyelvtani műszó, egy kihagyott hangot, illetőleg betűt jelölő hiányjel. Az aposztróf a pongyola beszédben elhagyott hangok jelölésére is használható: "Ne nézzé’, kérdezzé’!"

De hogy jön ez ide? Amikor először hallottam az aposztrófos doktorokról, nem tudtam, viccről van-e szó, vagy valaki komolyan gondolja mindezt. Utóbbi esetben persze gyanítható: pénzről, komoly pénzekről is szó lehet. S láss csudát: bizony, komoly dologról van szó, aposztrófos doktorok nem csak a mesékben vannak! A mno.hu-n nemrég megjelent írás kiválóan összefoglalja a problémát, de a történet nem most kezdődik: az aposztrófos doktorok már évek óta köztünk élnek és alkotnak.

Abbahagytam a nézést és elkezdtem kérdezni. Kik ezek az aposztrófosok és mit akarnak? A Parabolikus/Szimbolikus Doktorok Társaságának honlapjáról kiderül: Hu-Man Medica Tradicionális Gyógyászok Közhasznú Egyesülete adományozza a parabolikus tiszteletbeli doktori címet. Persze nem akárkinek - de erről majd később.

A Hu-Man Medica felnőttképzést folytató intézmény, de 

nem folytat felsőoktatási osztatlan szakképzést, sem mesteri fokozatot adó képzést, sem doktori tudományos fokozatot adó doktorképzést, sem pedig olyan képzést (gyógyszerész, orvos, jogász, fogorvos, állatorvos), amely foglalkozásdoktori címet ad

Hanem akkor mit? 

OKJ szerinti szakképesítést és felsőfokú szakképesítést nem igénylő "Egyéb, más ágazatba nem sorolható szakmai célú képesítések" ügyében folytatja a felnőttképzési tevékenységet

Ez meg mi a túró? Mit taníthatnak, aminek a végén doktori címet osztanak, még ha aposztrófosat is?

A parabolikus tiszteletbeli doktorátus nem szolgál valamilyen képesítés igazolására, hanem korábban megszerzett ismeretek tapasztalat (kompetencia) elismerését szolgálja, mint formális kitüntetés.

Szóval nem tanítanak, csak tanúsítják, hogy az illető méltó a parabolikus doktori címre. Ez pedig a következőképpen zajlik: a jelölt több részletben befizet 249 000 forintot, kb 1 órás előadásban a Meghallgató-tanács előtt (akik a végén még kérdezhetnek is!) bizonyítja, hogy érdemes a címre. Ha ez sikerül, az illető jogosulttá válik a ’Dr. cím használatára, és teljesítményének tanúsításaként egy elegáns, keménykötésű diplomát is kap. Komolyabb ambíció vagy érdemek esetén további képesítések, aposztrófos címek is elnyerhetőek (pl. parabolikus tiszteletbeli adjuváns-doktor 'Dr (Pa'D), parabolikus tiszteletbeli professzor-doktor, 'Dr (Pp'D)). Nem kell tehát feltétlenül évekig az iskolapadot koptatni, ha (parabolikus) doktorrá akarunk válni!

A honlapon böngészőnek gyorsan világossá válhat, hogy a parabolikus doktorátus spiritusz rektora, Husvéth György a jogszabályokat, pöcsétes papírokat tisztelő/szerető ember. Megszemlélhetjük a sok megszerzett igazolást, tanúsítványt, szembesülhetünk azzal is, hogy ha megsértjük a honlappal kapcsolatos szerzői jogokat, a jogtulajdonos a törvény teljes szigorával kész lesújtani. De a leglényegesebb: kellő utánajárással azt is megtudhatjuk, hogy Husvéth György elérte, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) lajstromba vegye a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor, ’Dr. kifejezést. Az mno.hu cikke szerint ugyan

a SZTNH illetékese elmondta, hogy e kifejezésből önmagában a ’dr. nem is használható, ez így nem minősül védjegynek, vagyis nem licencelhető. Erről persze a „friss diplomások” nem tudnak és gyakran úgy használják a védjegyet mint titulust,’dr. X. Y.

Na, ez a lényeg. Azt nem tudhatjuk, a Hu-Man Medica milyen indíttatásból osztja a parabolikus doktori címeket, de az biztos: a címet viselők egy része visszaélhet a címmel. Az egyszeri beteg, aki ’dr. gyógyítóhoz / természetgyógyászhoz / kuruzslóhoz fordul, abban a hitben élhet (különösen, ha rosszul lát, és nem veszi észre a kis vesszőt), hogy a vele szemben álló nem más, mint egy emberdoktor, azaz orvos, aki ért a gyógyításhoz. Pedig ez nincs feltétlenül így, sőt...

Az mno.hu cikkében több kirívó példa is szerepel, valamint azt is megtudhatjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége is kritikát fogalmaz meg az aposztrófosokkal szemben. (Megjegyzem előbbiek előbb a saját portájuk előtt söprögessenek: volna mit!) Mivel nekem már másfél évvel ezelőtt is voltak kételyeim, 2013 júniusában az MTA Doktori Tanácsához fordultam állásfoglalásért: 

Az utóbbi időben számos lehetséges visszaéléssel találkoztam a doktori címek használatával kapcsolatban. Ennek egyik példája az ún. parabolikus doktori cím használata, amely, különösen rövidítve, alkalmas lehet a megtévesztésre. Tekintve, hogy ez a cím nem elfogadott foglalkozásdoktori cím és nem akkreditált felsőoktatási intézmény vagy az MTA ítéli oda, megítélésem szerint használata szabálysértés. Tisztelettel kérem az MTA Doktori Tanácsát, hogy tekintettel az ügy súlyára adjon ki állásfoglalást az üggyel kapcsolatban.

2014 októberében a következő választ kaptam: 

Az egyre elterjedtebb alternatív doktori címekkel történő megtévesztésre számos esetben az a tény ad okot, hogy egyes esetekben az adományozott doktori cím a személyi okmányokba is bevezetésre kerül. Esetenként előfordul, hogy a hivatali ügyintézők nincsenek tisztában az aposztróf megkülönböztető funkciójával, és lemarad a személyi okmányból az aposztróf a Dr. elől.

Az ’Dr (aposztróf doktori vagy parabolikus doktori) címmel kapcsolatosan 2013-ban keresett meg és kérte a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsának állásfoglalását. A Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsa 2013. novemberi ülésén hozott határozatában rögzítette, hogy szükségesnek tartja annak szorgalmazását, hogy hazánkban olyan jogszabályi környezetet alakítsanak ki, amely nem engedi a megtévesztésre alkalmas doktori címek adományozását, továbbá elősegíti a korábban kiadott és személyi okmányokba bevezetett parabolikus doktori címek visszavonását, illetve törlését.

A parabolikus doktori cím leírását az azt adományozó társaság jogi szakértők segítségével fogalmazta meg, és bár rengeteg szempontból próbálja védeni a ’Dr cím adományozóját, két alapvető problémát tartalmaz. Egyrészt a hatályos jogszabályi környezet nem ad lehetőséget az érintett társaság számára sem doktori cím, sem doktori fokozat adományozására, másrészt egy érvénytelen doktori cím személyi okmányba történő bejegyzése aggályos. A megtévesztésre alkalmas parabolikus doktori cím nem tartozik a foglalkozásdoktori címek közé és nem akkreditált felsőoktatási intézmény vagy az MTA által odaítélt doktori cím, illetve fokozat, így ezek használata kimerítheti a jogszabálysértés fogalmát.

Mivel a Magyar Tudományos Akadémiának nincs jogköre az ’Dr címek visszavonására, 2014 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia elnöke levélben kérte a közigazgatásért felelős minisztert, hogy egyetértése esetén kezdeményezze olyan jogszabályi környezet kialakítását, amely megakadályozza a jelenleg hatályos foglalkozásdoktori, tudományos doktori címek és fokozatok mellett egyéb alternatív doktori címek és fokozatok adományozását, valamint kezdeményezte a már kiadott és személyi okmányokba bejegyzett alternatív doktori címek törlését.

Itt tartunk most. Remélem, nem ez a történet vége.

Utóirat: fontolgatom, hogy én is az SZTNH-hez fordulok egy beadvánnyal, és jó pénzért a következő címeket fogom osztogatni:
Dr ;-)
Dr :-P
Dr =:-)
Dr <;-Q
Dr :@
Dr XD

Egyébként meg innen üzenem, hogy az aposztrófos doktorok honlapján a ’ és a ' jeleket folyamatosan keverik. Pedig nem mindegy, főleg egy ilyen jelentős kérdés esetén!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr826793115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsanon2 2014.10.14. 22:49:38

Ez magyar jelenség különben?

Szerintem az EU biztos foglalkozna vele, ha felhívnák rá a figyelmet.

zsuzsanon2 2014.10.14. 23:10:43

tudatosvasarlo.hu/cikk/tisztessegtelen-piaci-magatartas-tilalma

Hát közvetetten ez is idetartozna, nem? Én, mint beteg (fogyasztó).
Ha van fogyasztóvédelem, akkor betegjogi képviseletnek is kellene lennie. Nem?

Asidotus 2014.10.15. 20:30:58

Na, erről még nem is hallottam, de a hajam égnek áll tőle, ekkora pofátlanságot

2014.10.17. 09:05:13

nem tudtam eldönteni, hogy hírcsárda-e, vagy tényleg van ilyen. hú...nem hittem, hogy van ennyire lent.

diagnozis 2014.10.22. 05:57:47

Sajnos van ilyen, de itt a hatóságok szerepe is megérne egy bejegyzést. A természetgyógyász szövetség eddig sem tett semmit az ilyen áldoktorok ellen, sőt elég,ha megnézzük, mondjuk a programjaikat. Rendszeresen feltűnik ott weixl várhegyi lászló 'dr és eléggé gyakran dr. jelöléssel.

Róka László 2014.10.23. 12:51:44

A jópénzé' megvásárolható védjegyet használó aposztróf-doktorok az aposztróf-etika magatartási szabályait követik. Ez teljesen rendben is van. Azonban ha "elfelejtik" kitenni a ' jelet a "doktori" címük elé az sima csalás ami ellen a hatóságoknak kötelességük eljárni.

mocsing56 2014.11.12. 19:27:17

Nekem az a fejvesztett sebességü MTA TMB(?) reakció tetszik a legjobban..16! hónap után..egy gyerek kihordása sem több 9 honapnál..vagy már ez is másképp van?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása