szívbor

2013.11.23., Szerző: kodpiszkalo

hw.pngA szíverősítő bor - 700 éves recept
Sz í v b o r

Az igazság így szól: A bor nem alkohol, és az alkohol nem bor, a bor különleges nedű!

Végy 8-12 darab hosszú, friss petrezselyem gyökeret! Tedd bele 1 liter jó minőségű borba, adj hozzá 1-2 evőkanál tiszta borecetet! 10 percen át főzd az egészet! Öntsd bele egy 4-5 literes zománcozott fazékba, tégy hozzá 40 dkg tiszta mézet! Kis lángon főzd 4-5 percig, majd forrón gondosan szűrd le, és töltsd forrón jól kimosott csavaros orvosi fél literes üvegekbe!
Ha jól készítetted el, a szíverősítő bor korlátlan ideig felhasználható. Amikor egyszer - másszor "érzed" a szíved, végy be naponta 1-3 vagy több evőkanállal ebből a szerből, s minden időjárástól, izgatottságtól származó szívszúrás elmúlik, mintha elfújták volna. Nem kell kicsinyeskedned vagy aggodalmaskodnod, semmiképpen nem árt! Ám nemcsak a szív esetenkénti könnyű fájásainál, hanem igazi szívgyöngeségeknél is gyorsan segít a petrezselymes, mézes bor, sőt még a teljes gyógyulást is megadhatja.

Mit mondhat az ember, amikor a fentihez hasonló receptről kérnek szakmai tanácsot? Az első gondolatom: nem lehet nagyon finom ez az ecetes-mézes-boros petrezselyemkivonat. És hogy hasznos-e? Hát arra, amire ajánlják, valószínűleg nem. A szív fent említett "érzése" a szívkoszorúerek beszűküléséből, a szív rossz oxigénellátásából ered; a szívgyöngeség kifejezés talán szívelégtelenségre utalhat. Ezek javítása nem érhető el sem ecettel, sem néhány evőkanál borral, sem petrezselyemmel, sem mézzel. Rossz hír, hogy a teljes gyógyulás még a legmodernebb gyógyszerekkel sem érhető el. A cél a szív működésének javítása, funkcióinak fenntartása, és ebben gyógynövényeknek (pl. galagonya, fokhagyma) is lehet kiegészítő szerepe. Kár, hogy az enyhén obskurus, "700 éves" (?) receptek vonzóbbnak tűnnek, mint a bizonyított hatású gyógynövények jó minőségű termékei...

Kép forrása: wine-blog.org

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr735650506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Altezza 2013.11.23. 17:59:45

Gondolom, a "csavaros orvosi fél literes üveg" már az eredeti receptben is benne volt. :-)

wilbury 2013.11.23. 19:32:52

Hát eddig jobban alátámasztott, korrekt cáfolatokat olvashattunk itt :)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.11.23. 20:11:36

@wilbury: igen, ez igaz. Jobban megszerkesztett "butaságok" hosszabb cáfolatot érdemelnek. Ez nem volt valami izmos iromány...

Beningus 2013.11.24. 14:25:07

Amennyire én emlékszem, a vörösbornak viszonylag magas a polifenol tartalma, úgyhogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva cardioprotektív. Ennyi igazság van a receptben. =) Azért szívelégtelenségre, anginára inkább rohammentőt hívnék, mint a Vajákos Birit.

j.norbert 2013.11.24. 17:27:55

@Beningus: a polifenolokkal kapcsolatban érdemes utánanézni a francia paradoxonnak. Tömören: hiába fogyasztanak nagy mennyiségben telített zsírsavakban gazdag ételeket a franciák, mégis kiemelkedő mutatóik vannak kardiovaszkuláris betegségek tekintetében. A pontos magyarázatot illetően nincsen konszenzus (egyesek a paradoxon létét is kétségbe vonják), az egy főre jutó magas vörösborfogyasztással is próbálják magyarázni.

okoska törp 2013.12.15. 20:15:35

Amin fennakadtam, hogy a mézet főzni kell???
Tudomásom szerint 60 fok felett kezd el bomlani, és elveszti a hatóanyag tartaltalmának jelentős részét.

valerio 2014.02.01. 17:03:53

Érdemes kipróbálni! Egyszer csináltam, ittam, nem is romlott ám meg! Nagyon finom! Szent Hildegard (1098 – 1179) szívboraként ismert, és sokkal olcsóbb, mint az egyszerű nyugtatók! Hogy igazából hat-e vagy csak placebó? Nem mindegy? Milyen érzés elkészíteni és megkóstolni egy több, mint 700 éves receptet? Aki füveskönyvet ír, meg ilyen homnuszokat ( youtu.be/Q8gK0_PgIgY ), és a lelke is ilyen tiszta, arra bizony még sokszor 700 év múlva is emlékezni fognak! :) :) :)

MIx 2014.03.26. 10:38:23

Nem kellene lebecsülni a gyógynövényeket.
Évszázadokon keresztül ezzel gyógyítottak.
Saját tapasztalat:
Fiamat 6 éves korában sérvvel műtötték, s műtét után a varrat "keloidos" lett, azaz elkezdett dagadni, duzzadni.
A sebész újabb műtéttel lemetszette, de újból növekedni kezdett.
Hormon injekciókat szurkáltak a varratba, de csak nőtt.
Nejem Mária Treben könyvében talált egy módszert: svédcseppel dunsztkötés, meg körömvirág krém.
Kb. egy hónap után drasztikus javulás, 2 hónap után eltűnt a duzzanat, kisimult a bőr.
Ennyit a mai orvostudományról.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.