Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

cukorbetegek, figyelem!

Szerző: kodpiszkalo

db.jpgA krónikus betegségekben szenvedők számára, azon túl, hogy betegségük jelentősen rontja életük minőségét, a gyógyszerszedés költségei is jelentős megterhelést jelentenek. Bizonyos betegségekben, pl. cukorbetegség esetén a diéta betartása is komoly anyagi ráfordítást igényel. Jó hír lehet számukra, ha költségeik legalább némileg csökkenthetőek - amint ezt az alábbi körlevél ígéri:

CUKORBETEGEK FIGYELEM!!!!!!!!
1,
ÉVI 36 000.- FT ADÓVISSZATÉRÍTÉS JÁR ( AKKOR IS HA NEM VAGY INZULINOS!!! ) A HÁZIORVOSTÓL KELL KÉRNI A : 2. számú melléklet a 156199.(IV.23.) SZEM rendelethez nevű IGAZOLÁST!!!

2,
HA SZÖVŐDMÉNYES CUKORBETEG VAGY ÉS DOLGOZÓL, AKKOR PEDIG JÁR A MAGASABB BÉRBESOROLÁS ( amit a cég úgyis visszakap az államtól !!! )
HÁZIORVOSTÓL ILYENKOR A :MELLÉKLET A 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelethez című : AZ ÖSSZEVONT ADÓALAP ADÓJÁT CSÖKKENTŐ KEDVEZMÉNY IGÉNYBEVÉTELÉRE JOGOSÍTÓ IGAZOLÁS kell kérni !!!

osszátok, mert nem reklámozza senki sem!!! az orvosok sem!!! De nem tagadhatja meg ha kéred!!!!!

De vajon igaz-e? 

Ebben a formában biztosan nem: 56199.(IV.23.) SZEM rendelet nem létezik, van viszont 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról - pontosabban csak volt, ugyanis 2010 januárjában hatályát vesztette. Bár a rendelet szerint a cukorbetegség adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősült - ez ma már senkinek nem hoz megtakarítást. Sőt. éppen a körlevél 2. pontjában idézett 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet (5) mondja ki: 

A II. típusú diabeteses beteg – ide nem értve a Kr. alapján adókedvezmény igénybevételére jogosult II. típusú diabeteses beteget – részére a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet alapján kiállított igazolás az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére utoljára a 2009-es adóévre vonatkozóan használható fel.

Mit jelent ez? A helyzet megértését segíti, ha megnézzük, a cukorbetegség mely típusa szerepel az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet listáján:

  • I. típusú diabetes
  • Szövődményekkel járó II. típusú diabetes

A fenti rendelet szerint tehát csak azok igényelhetnek adóalap-csökkentést (a minimálbér 5 százalékának megfelelő összegű adókedvezményt), akik inzulinkezelésre szorulnak, vagy azok, akik betegsége nem igényel inzulininkjekciózást, de olyan előrehaladott, hogy szerveik, szöveteik károsodtak - azaz betegségüknek dokumentált szövődményei vannak.

Míg korábban minden cukorbetegnek járt az adóalap-csökkentés, ez 2009 óta szűkebb körre érvényes. Így azok a cukorbetegek, akik olyan szerencsések, hogy nem szükséges naponta többször injekciózniuk önmagukat és alapbetegségükhöz nem társulnak szövődmények, feleslegesen ne konfrontálódjanak a kezelőorvosukkal (akinek egyébként nem feladata és felelőssége a "reklámozás" - erre a hivatott viszont a több tucat cukorbeteg-szervezet, egyesület és -szövetség). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr615628439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, egyetemi adjunktus
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész, PhD-hallgató
ELTE TTK Genetikai Tanszék

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

hajdu-zsanett-100x150.jpgHajdu Zsanett
biológus, doktorjelölt
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

  • Ráérek: @vattamagic: Vomeronazális?? Tehát az ekecsont és az orr közötti? WTF...? :-D (2014.12.18. 11:31) magyar nanocsoda
  • vattamagic: @Ráérek: Még egy szösszenet a weboldalról: "A Lavylites készítmények termék-specifikus vomerona... (2014.12.18. 08:26) magyar nanocsoda
  • fordulo_bogyo: @kodpiszkalo: A kerdezo arra a tevhitre utal szerintem, hogy a cukorfogyasztas utan a szervezetunk... (2014.12.17. 18:04) el vagyunk-e savasodva?
  • kodpiszkalo: Melyik kérdésre? A sok cukor persze probléma lehet, de ezt a gomba dolgot nem értem. (2014.12.17. 07:01) el vagyunk-e savasodva?
  • vattamagic: Még egy-két apróság. A "cég" --mi is ez valójában ? - Egy angol postafiók cím , ahol még 250 cé... (2014.12.17. 01:00) magyar nanocsoda
  • Utolsó 20

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.