vércsoportdiéta

2013.10.17., Szerző: j.norbert

erek-versejtek-d00000C691a8269b19fa8.jpgTáplálkozz a vércsoportodnak megfelelően, válaszd ki eszerint étrendedet: ezt javasolja Peter J. D'Adamo amerikai természetgyógyász. A vércsoportdiétát vesszük górcső alá a következő írásban.

Bevezetésként néhány szót ejtsünk a vércsoportokról. Az (emberi) vért a benne található antigének szerint lehet csoportosítani, ezek alapján 32 vércsoportrendszer különíthető el. Ezek közül a kettő legjelentősebb (és legismertebb) az ABO-, valamint az Rh-rendszer. Fontos klinikai jelentőségük van, mivel rossz vércsoport-meghatározás vérátömlesztésnél akár halálhoz is vezethet. Hosszú ideig az apasági vizsgálatokat is vércsoportok alapján végezték, ezt ma már kezdi felváltani a megbízhatóbb DNS-analízis.

Egy amerikai természetgyógyász, bizonyos Peter J. D'Adamo, vetette fel könyveiben (magyarul is megjelent, Életmód az ABO-terv szerint), miszerint az ételeinkben található lektinek, felszívódván a gyomor-bél traktusból reakcióba lépnek a vörösvértesteken megtalálható ABO-antigénekkel. Mivel mindegyik antigén máshogy reagál különféle lektinekkel, ezért étrendi megszorítások fontosak az egészséges élethez.

A lektinek szénhidrátkötő fehérjék, fontos szerepük a sejt-sejt, sejt-protein felismerésben. Az élővilágban igen elterjedtek. Oldatuk képes a hemagglutinációra, azaz vörösvértestek kicsapására. A jelenséget vizsgálták már, az agglutináció vércsoporttól függetlenül megtörténik (az agglutinációra még visszatérünk).

Nézzük, hogy miket javasol D'Adamo a különböző vércsoportú embereknek:

A O vércsoporthoz tartozók 

Bátran ehetnek, ihatnak:

  • A húsfélék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat 
  • A tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat 
  • Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják 
  • Szójából készített ételeket 
  • Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit 
  • Zöldség félék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt 
  • Hüvelyesek közül: a babféléket 
  • Rizsféléket 
  • Árpa és rozs készítményeket 
  • Diót és tökmagot 
  • Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt
  • Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot 


Kerüljék: 

  • A húsfélék közül : a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet 
  • A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt 
  • Mindennemű tehéntejet és tejterméket 
  • A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket 
  • A kukoricaféleséget: corn flakes 
  • Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt 
  • Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét 
  • Fűszerek közül: a fehér- és feketeborsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket 
  • Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort 


Zavarban vagyunk, miben különböznek a lazac és a füstölt lazac lektinjei? Vadhús mehet, kacsa nem - és a vadkacsa? 

Lássuk az A vércsoportot!

Az A vércsoporthoz tartozók 

Bátran ehetnek és ihatnak:
 

  • Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot
  • Mindennemű szójafélét 
  • Lencse és babféleségeket 
  • Kecsketejet, kecskesajtot 
  • Rizsféléket 
  • Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát 
  • Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát 
  • Len- és olívaolajat 
  • Diót, földimogyorót, tökmagot 
  • Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt, 
  • gyömbért 
  • Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát 
  • Kávét 


Kerüljék:
 

  • A húsféléket minden formában!!! 
  • A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat 
  • A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat) 
  • Krumplit és a csicsókát 
  • Csicseriborsót és a vörös babot 
  • Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát 
  • Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket 
  • Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint 
  • Az olívaolaj kivételével az összes többit!!!! 
  • A kesudiót és a pisztáciát 
  • Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket 

Itt is szemet szúrt valami: olívaolaj vs. olajbogyó. Erre persze magyarázat lehet, hogy sajtolással eltávolítjuk a károsnak kikiáltott lektineket. A káposzta ráadásul mindkét csoportban szerepel, valami tehát itt nem konzisztens.

Jöjjön a B:

A B vércsoportba tartozók 

Bátran ehetnek és ihatnak:
 

  • A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat 
  • A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat 
  • Tejtermékek közül: szinte bármit 
  • Szójaféléket 
  • Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet 
  • Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét 
  • Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét 
  • Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat 
  • Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát 
  • Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot


Kerüljék:
 

  • Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést 
  • A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat 
  • Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot 
  • Gabonafélék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát 
  • Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot 
  • Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát 
  • Kukorica-, repce- és szezámolajat 
  • Minden magot és diót 
  • Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat 
  • Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót

Érdekesség, hogy  D'Adamo a B-vércsoportúaknak mindenféle tejterméket ajánl, miközben ott, ahol a B-vércsoport leggyakoribb (Délkelet-Ázsiában), a laktóz-intoleranciában szenvedők száma kiemelkedően magas.

A végére maradt az AB-vércsoport:

Az AB vércsoportba tartozók 

Bátran ehetnek:
 

  • A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt 
  • Szójaféléket Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot 
  • Krumpliféléket 
  • Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját 
  • Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket 
  • Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül
  • Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját 
  • Földimogyorót 
  • Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat 
  • Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát 


Kerüljék:
 

  • A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve
  • Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt 
  • A hüvelyeseket 
  • A gabonafélék közül: a kukoricát 
  • Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát 
  • Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket 
  • Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját 
  • Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót 
  • Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót 
  • Mindenféle égetett szeszt 
  • Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat 

Az olívabogyó -- olívaolaj itt is feltűnik. Kérdés: A pulyka nem baromfi?

A felsorolások eléggé véletlenszerűnek tűnnek elsőre, pedig D'Adamo állítása szerint élelmiszer-kivonatokkal végeztek agglutinációs vizsgálatokat. Sajnos a vizsgálatokról többet nem lehet megtudni, a szakirodalmi keresések nem vezetnek eredményre. A PubMed-en egy tanulmány található, ami D'Adamo nevéhez fűződik, a cikkben ugyan említi a lektineket, de az élelmiszerek lektinjeire semmilyen utalás nincsen a dolgozatban. Tény viszont, hogy az ételeinkben található lektinek aspecifikusan (ld. följebb) kötődnek, nem tesznek különbséget az ABO csoportok között. Gyengíti állításait, hogy egyetlen klinikai vizsgálat végeztek a módszerrel kapcsolatban (jóllehet említ néhányat, de a hivatkozások hiányoznak). A szakirodalom is foglalkozott már módszerével, egy nemrégiben publikált összefoglaló cikk pedig elveti módszerét. Érdemes még megemlíteni elképzeléseit a vércsoportok kialakulásáról.

Elmélete szerint a elsőként 0 vércsoport alakult ki, mintegy 30 000 évvel ezelőtt. "Vadásznak" nevezte el, fehérjedús étrendet javasol nekik. 20000 éve alakult ki az A vércsoport ("földműves"), megjelenése szerinte a földműveléshez köthető, ezért majdnem teljes mértékben vegetáriánus étrendet tanácsol. A B vércsoportúak újabb tízezer évvel utánuk jöttek, őket "nomádnak" nevezi: ők képesek egyedül tejtermékek megemésztésére. Erről már írtunk följebb, hogy miért is sántít az állítás. Végezetül, mintegy 1000 éve jelent meg az AB ("rejtély") csoport. A filogenetikai vizsgálatok viszont mást mondanak. Eredetileg az A vércsoport létezett, ebből alakult ki 4-6 millió éve a többi.

D'Adamo elmélete igen gyenge lábakon áll - teóriájának ellentmondanak a biokémiai megfigyelések, a filogenetikai vizsgálatok, ráadásul nincsenek klinikai vizsgálatok sem a vércsoportdiéta alátámasztására. A helyes, kiegyensúlyozott étrend fontos az egészség megőrzésében, mégsem javasoljuk a vércsoportdiétát a fentiek fényében. De ha már a vérnél tartunk: véradásra minden egészséges embert buzdítunk - vércsoporttól függetlenül!

Kép forrása: egeszsegkalauz.hu

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr75628823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Altezza 2013.11.29. 09:14:48

Apróság, de a paradicsomot a zöldségek közé sorolja, miközben az gyümölcs.

j.norbert 2013.11.29. 09:18:02

@Altezza: Ennyi szerintem még elnézhető.

Arról, hogy a paradicsom most végül is zöldség, vagy gyümölcs, arról folytattam már hosszú vitákat. Szerintem is zöldség, de ezen ne vesszünk össze. :)

Altezza 2013.11.29. 09:24:12

@j.norbert:
Azért írtam, hogy apróság.
Igazából nekem mindegy, hogy mi: mert enni szeretem, nem katalógusba rendezni.
:-)

négyzet 2013.12.02. 22:00:04

A keserűsós májtisztító kúra volt már? Mindig vissza-visszatér. Egyesek "esküsznek rá", mások szerint kicsinál. Szerintem inkább utóbbi. Szerintetek? Lehetnek jó hatásai? Mik azok a bizonyos kövek, amikor ilyenkor távoznak? Távoznak amúgy is csak, khmm nem olyan látható módon?

Lamia 2013.12.02. 23:03:54

"Tény viszont, hogy az ételeinkben található lektinek aspecifikusan (ld. följebb) kötődnek, nem tesznek különbséget az ABO csoportok között. "

Emlékszem valami olyasmire, hogy a nem megfelelő AB0 vércsoportú vérre azért érkezik már a legelső alkalommal immunreakció, mert az ételeinkben található lektinek miatt eleve adott az ellenanyag termelés. Ellentétben az Rh- vércsoporttal, ahol egyáltalán nincs ellenanyag az első + randevúig.

A vércsoport meghatározáshoz használt folyadékok is növényi kivonatok. Egyes lektinek hasonlítanak a vércsoportokra, és ki lehet velük csapatni a másik vércsoporthoz tartozó vért. Szóval nem akkora hülyeség az alapelv, mint amekkorának elsőnek tűnik. Ettől persze még az egész megalapozatlan marad és tele van káros tanácsokkal. Csak nem lehet olyan elegánsan cáfolni, mint ahogy jól esne.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12503049

j.norbert 2013.12.03. 08:43:56

@négyzethálós:
A keserűsós kúráról már olvastam több helyen; a drasztikus hashajtás inkább okozhat kiszáradást, nem valószínű, hogy "méregtelenítőként" jó hatással lenne a szervezetre.

Azok a kövek nem epekövek, ahogyan sokszor állítják (vagy májparaziták -- ha parazita van a májban már régen rossz), hanem a kúra műterméke: az olívaolaj részleges elszappanosításából keletkeznek. Ezt festheti az epe zöldes színűre. Van egy angol nyelű írás a témáról, ajánlom: www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html

A nagy mennyiségű zsír -- mivel epeelválasztást okoz -- esetleg segítheti kisméretű kövek eltávozását az epehólyagból, de ha elakad a kő útközben, akkor nagy baj van...

j.norbert 2013.12.03. 09:14:27

@Lamia:
Köszönöm a pontosításokat, az ellenanyagok az első életév során alakulnak ki. Viszont az élelmiszernövényekben található lektinekről szól a cikk, amire hivatkoztam. Más növényi lektinek használhatóak vércsoportmeghatározásra, ahogyan linkelted is. A cikket nem tudtam még alaposabban megnézni, csak az absztraktban lévő fajokra kerestem rá, ha jól látom egyik sem élelmiszernövény.

Kérdés, hogy a lektinek mennyire képesek ellenállni az emésztőenzimeknek, s végül mennyi tud felszívódni belőlük. Egyes babfélék fogyasztása okozhat toxikus tüneteket (hányás-hasmenés) a bennük lévő fitohemagglutininek miatt, de főzésre elveszítik hatásukat.

négyzet 2013.12.03. 22:57:46

@j.norbert: Köszönöm, olvasom a cikket!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpgDr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
egyetemi docens
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpgDr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpgDr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész, doktorjelölt

hajdu-zsanett-100x150.jpgDr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpgBoros Klára
vegyész, doktorandusz
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

barbi.jpgDr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész, PhD-hallgató
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

913_csapibence_120119_015.jpgDr. Csapi Bence
gyógyszerész
Szent György Gyógyszertár, Kecel

 

 

 

 

Dr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész, egyetemi tanársegéd
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET

Díjaink

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

A fejlécben található grafika Támadi Tibor műve.