jó-e a banán rák ellen?

2013.01.27., Szerző: kodpiszkalo

Mielőtt továbbküldünk egy olyan képet vagy levelet, amely a rák gyógyításának lehetőségévek kecsegtet, két dolgot ne mulasszunk el végiggondolni, mérlegelni. A legfontosabb: vajon tényleg igaz-e a hír, amelyet felebarátainknak elküldünk, vagy éppen mi vezetjük félre azokat, akik fontosak nekünk? Ha nem értünk a témához, vegyük a fáradságot, és nézzünk utána (hiteles helyen), vagy kérdezzünk meg egy hozzáértőt.

És vajon végiggondoljuk-e azt, hogy az érintett, beteg emberek lelkiállapotára milyen hatással van, ha naponta újabb és újabb "lehetőségekkel" szembesülnek, ezáltal bizalmuk meginog a kezelésükre alkalmazott szerben, módszerben? Tény, hogy a gyógyulás esélye csökken, ha a beteg nem bízik a kezelés eredményességében, mint ahogy az is, hogy a hatásos terápia elhagyása, a különböző, vélt vagy valós hatásosságú kezelések váltogatása is csökkenti a gyógyulás esélyét.

Ezen gondolkodtam akkor, amikor először olvastam a banán rákellenes hatásáról szóló, némi tudományoskodó szósszal leöntött hírt. Jól hangzik: az érett banánban termelődő tumornekrózis faktor segít bizonyos rákos sejtek elpusztításában. Bár egy közismerten egészséges gyümölcsről van szó, a rákellenes hatásáról eddig nem hallhattunk. Nézzünk kicsit a hír mögé, mi is az igazság:

  • Valóban létezik egy japánok által írt tudományos cikk, amelyben szó van a banánról, a TNF-ről és rákos sejtekről is, azonban szó sincs a rák gyógyításáról.
  • A vizsgálatokat egereken végezték, a banán kivonatát a hasnyálkahártyán belülre injektálták vagy szájon át adagolták, majd a hashártyáról "kivett" immunsejteket, valamint az azok által termelt, az immunműködést (is) befolyásoló anyagok (citokinek, köztük a TNF) szintjét tanulmányozták.
  • Azt találták, hogy a banán adagolása serkenti az immunrendszer egyes sejtjeit és fokozza a TNF termelését. Mindez némileg összefügg a banán érettségi fokával.
  • Mi következik mindebből? Hát az, hogy a banán fokozza az immunrendszer egy részének működését -egereken, speciális adagolás esetén. De hogy emberen van-e ilyen hatása? Nem ismert, és amíg erről nem tudunk biztosat, legalábbis kétségesnek mondható.
  • És mi van, ha emberen is hasonló hatású? Nem tudni, lenne-e valós haszna. Hogy a rák ellen nem lenne hatásos, az sajnos majdnem garantált, ugyanis a cikkben leírt immunválasz nem képes elpusztítani az agresszívan szaporodó daganatsejteket. Ilyen hatásra a japán kutatók nem is utalnak, a publikációban rákellenes hatásról szó sincs, a cancer szó pl. mindössze egyszer, a tumor/tumour egyszer sem található meg az írásban...
  • Egyébként az sem stimmel, hogy a banánban TNF van: a cikkből egyértelműen kiderül, hogy a gyümölcs adagolása hatására az egérben képződik a vegyület. Ha lenne, akkor sem érne semmit: a TNF egy 212 aminosavból álló fehérje, amely az emésztőrendszerben megemésztődne, elemeire bomlana, azaz nem szívódna fel, hogy várt hatásait kifejtse.

Egyébként nem igényel túl nagy erőfeszítést, hogy benyomást szerezzünk egy ilyen hír hitelességéről. Ha beírjuk a google keresőbe a "banana tnf" keresőszavakat, első helyen találunk egy olyan írást, amely (igaz, angolul, de) érthetően elmagyarázza, miről is van szó, és a japán cikk elérhetőségét is tartalmazza. A szöveg megértéséhez nem kell egyetemi szintű élettani-immunológiai tudás. Kis kereséssel a témával foglalkozó magyar nyelvű írást is találhatunk.

Persze ez a "nyomozás" nem várható el mindenkitől, de ha valamiben nem vagyunk biztosak, azt tartsuk meg magunknak, ne vállaljuk mások félrevezetésének veszélyét. Azonban egy egészségügyi szakember esetén mentség nincs: ha egy orvos szakmai igénytelenségből vagy szándékosan terjeszt ilyen álhíreket, akkor az több mint hiba: bűn.

Kép forrása: Dr. Tihanyi László facebook oldala

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr145046148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

youlopukku 2013.01.27. 17:24:35

ő AZ a tihanyi lászló?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.01.27. 17:41:17

@youlopukku: nem ismerem az illetőt, csak az írásait. Abból jó sok van. Mit érdemes róla tudni?

Anita Sasvári 2013.01.27. 21:10:25

@youlopukku: drtihanyi.hu/bemutatkozas
én is csak most néztem bele, bár a Facebookon mindennap találkozom a tőle származó tanácsokkal...ahogy elnézem mindenkit lúgosít, méregtelenít, fogyaszt, immunt erősít, daganatot gyógyít, növényi eredetű "csodaszereket" ajánl, s forgalmazza azt jó pénzért... nekem ennyi elég is volt róla.

belekotyogok 2013.01.31. 14:54:09

A doktor úr adatlapjára feltöltött képek szerint a brokkoli is anti-tumor hatású....

naturalis 2013.02.09. 12:24:49

Igen, sok kósza hír van sajnos természetes gyógymód ügyben is. Itt is meg vannak a pénzhajhászok módszerei. Nekem egyenlőek a szintetikus, ezerféle gyógyszermárkát, ugyanolyan hatóanyaggal ellátott pirulák képviselőivel. Ma Magyarországon szinte üldözik azon őstermelőket, akik pl. boldogulni igyekeznek pl. káposztát savanyítanak természetes eljárással. A kukába minden olyan savanyú-gyártóval is, akik vegyszerrel etetik a jónépet. Ha nyitott szemmel jártok, akkor meg fogjátok ismerni az őstermelőket. Pl. olyan házi készítésű káposztát tudok, hogy aki megkóstolja, soha többé nem fog máshonnan káposztát venni.

De tudok olyan vitamin alapanyag gyártót is, akinek pl. a céklaporáról orvosi eredményei is vannak a rák kezelésében. Nem utolsósorban nagyon közeli ismerősöm is szó szerint gyógyul, úgy, hogy nincs kemozva és sugarazva sem. Egyszóval azzal egyetértek, hogy tele vagyunk műanyag vitaminokkal is!!! Észnél kell lenni és kierülhető, pótolható mással is, csak hát nagy a kézben tartott média hatalom is....

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.02.09. 13:12:31

@naturalis: Káposztaügyileg teljesen egyetértek. A céklaporról, he kérhetném, írjon részleteket (ki, mit, hol, hogyan bizonyított), érdekelne!

Altezza 2013.02.10. 12:03:52

A legújabb csodaszer néhány napja tűnt fel a netes hirdetések között: rakkezelese.com. Érdemes elolvasni, igen szórakoztató.

Írtam róla néhány sort: altezza.blog.hu/2013/02/09/hatradolve_679

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.11. 09:32:05

szintén FB:
"Tanulmány: A gyömbér hatékonyabban öli meg a rákos sejteket, mint a rák elleni gyógyszerek.

A gyömbérről már nemcsak az az ismert tény, hogy a kurkuma unokatestvére, hanem az is, hogy képes csökkenteni a daganatok méretét. Meghökkentő az, hogy a gyömbér még hatékonyabbnak bizonyult mint sok rák elleni gyógyszer amelyekről egyébként is kimutatták, hogy teljesen hatástalanok és valójában felgyorsítják a rákos betegek halálát.

Gyakran fogyasztják szerte a világon kis adagokban élelmiszeripari termékek és italok formájában, a gyömbér gyógyitó tulajdonságai messze meghaladják a fejlett gyógyszeripari találmányokat.

Az egyik tanulmányban a gyömbér- kivonat egerek prosztata daganatának méretét 56%-al csökkentette . Rákellenes tulajdonságai mellett észleltek gyulladás csökkentő hatását is. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy gazdag forrása az élet minőségét javító antioxidánsoknak is. De mi a helyzet a rák elleni gyógyszerekkel? Lehet, hogy ez az egyszerű fűszer tényleg lekörözi a korszerű gyógyszereket, amelyeket gyakran tartanak számon az “egyetlen lehetőség”-nek rákos betegeknél?

Kiderül már lassan, hogy a rák elleni gyógyszerek nem csupán hatástalanok a daganatok ellen, hanem ennek ellenkezője az igaz rájuk. A daganatok egyre nagyobbak lesznek tőlük és a páciens gyorsabban bele is hal igy a rákba. Pontosabban, a daganatokról már megállapították, hogy a konvencionális kezelések hatására egyre nagyobb és erősebb formában térnek vissza mint korábban. Mi több, a “átméreteződés” folyamatát nagyon agresszívnak találták. A bostoni Medical Center tudósai szerint a prémium árú gyógyszerekről elmondható, hogy halálos ítéletet jelentenek a betegek számára.

“Bármit is manipulálunk a daganatokkal azok akaratlanul is növekedni fognak, vagyis a rákos sejtek száma egyre gyarapodni fog, több áttét lesz belőlük. Vagyis végül is a beteg meghal.”- mondta a tanulmány szerzője, Dr. Raghu Kalluri.

Ezeket a gyógyszereket tekintik tudományosan bizonyított megoldásnak jelenleg a egészségügyi tisztviselők.

Miközben a gyömbérnek gyakorlatilag nincs mellékhatása és számos kultúra használta évszázadokon át élelmiszerként. Ahelyett, hogy szuper daganatokat képeznénk, a 100%-osan tiszta gyömbér kivonatról kimutatták, hogy jelentős daganat növekedést gátló és sejthalált előidéző hatások egész spektrumával rendelkezik a prosztatarákos sejtekre nézve. Több mint 17 más tanulmány is hasonló következtetésekre jutott a gyömbér daganatellenes hatására nézve. A fűszernövény pozitív hatásai több másféle betegségben is jelentkeznek.

Források:

greenmedinfo.com/substance/ginger

Magyarországnak szüksége van a legújabb kutatási információkra. Kérjük, ossza meg a cikket barátaival, ismerőseivel!"

Nem tudom igaz-e, továbbküldjem?

Személy szerint sosem láttam arról tanulmányt, hogy a rák elleni szerek milyen arányban gyógyítják meg a rákot. A tudományt ismerve, olyan 0-10% között lehet... ha a vegyszercégeknél szokott statisztikai trükközéseket is levonjuk.
Szóval simán elképzelhető, hogy egy természetes növény veri ezeket a mesterséges mérgeket.
Annál is inkább, mivel köztudomású, hogy az emberszabásúak számára a nyers növények fogyasztása a legegészségesebb, hiszen az anatómiánk ezek fogyasztására lett tervezve.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.02.11. 11:44:24

@wmiki: köszönöm a javaslatot, a témával részletesebben is foglalkozunk. Egy, a tárgyhoz szorosan nem kapcsolódó dologra ("Személy szerint sosem láttam arról tanulmányt, hogy a rák elleni szerek milyen arányban gyógyítják meg a rákot") reagálnék: már ajánlottam a PubMed tanulmányozását ezzel kapcsolatban. Sajnálom, ha ez nem segített, de mint tudjuk, ha valamit nem láttunk, attól még létezhet...

röhögő 2013.02.11. 18:12:16

@wmiki: "Annál is inkább, mivel köztudomású, hogy az emberszabásúak számára a nyers növények fogyasztása a legegészségesebb, hiszen az anatómiánk ezek fogyasztására lett tervezve. "
- Hülyeségeket beszélsz mikike. Az ember fogazata mindenevő.
hu.wikipedia.org/wiki/Fog

Szokás szerint egy tudományosan jól megalapozott felvetésbe orbitális baromságokat röfögsz be. Te világháló bohóca! :-))

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.11. 21:56:21

@kodpiszkalo: "... ha a vegyszercégeknél szokott statisztikai trükközéseket is levonjuk."

személy szerint kissé szkeptikus vagyok az ilyen statisztikákkal szemben
bocsánat az eretnekségemért
de ahogy egy hívő mondta: a tudomány lényege a kételkedés! (bár ő éppen nem kételkedett egy tanában sem, dehát hívőktől kár következetességet várni)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.07. 07:11:50

szintén FB
"
A kitalált betegség

A profitéhség, a semmi sem elég-mentalítás egyik legékesebb és legvisszataszítóbb példája a Ritalin nevű gyógyszer fényes pályafutása. Ez a készítmény valójában egy rendkívül erős drog, amelyet a hiperaktív gyerekek kezelésére találtak ki. Igen ám, de olyan betegség, hogy hiperaktivitás valójában nincs is! Több orvos, akik merik vállalni saját, önálló véleményüket, mint például dr. Sidney Walker, dr. Rof Zetterström, vagy dr. Joe Kosterich kifejtette, hogy a hiperaktivitás igazából egy kitalált betegség, amelyet csaknem minden izgága, mozgékony, vidám gyerekre rá lehet sütni. Épp ez volt a cél. Ha ugyanis mint befektetők azt akarjuk, hogy biztos piacunk legyen, akkor ahhoz nem árt évtizedeken keresztül vásárló, biztos vevőket találnunk. Miért ne kezdhetnénk mindjárt a gyermekekkel? A hiperaktivitás, vagy a figyelemhiányos zavar nem több mint elmélet. Orvosi szaktekintélyek hangoztatják, hogy egzakt módon képtelenség meghatározni ennek a betegségnek a főbb ismertetőjeleit, de hát éppen ez a cél: Legyen minden gyerekre rásüthető. A gyerekek mozognak, figyelmüket csak rövid időre lehet egyféle dologgal lekötni, szaladgálnak, nem találják a helyüket. Vagyis: Hiperaktívak és kóros figyelemhiányban szenvednek! Nos, a Ritalin szépen lenyugtatja szegénykéket, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy ennek a drognak a kémiai szerkezete szinte egy az egyben olyan, mint a kokainé! Igen, hiperaktívnak nyilvánított gyermekeinket erős drogokkal nyugtatózzuk le, ráadásul a Ritalin jóvoltából a kis páciensek gyógyszerfüggővé válnak, amely aztán egy életen át elkíséri őket. Nagyobb korukban szépen áttérnek a Xanaxra, vagy a Prosacra, „ideális” esetben mindkettőre. A lényeg, hogy többé nem lesznek hiperaktívak, szépen megnyugszanak, és minden hónapban megvásárolják a szükséges mennyiséget a helyi díler-kirendeltségnél, a patikákban. Évente mintegy húszmillió gyerek személyiségét nyomják el Ritalinnal. Szép kis üzlet ez, igaz? Óh, és még valami: A Ritalin mellékhatásai között szerepel a magas vérnyomás, illetve szívizombetegségek kialakulása. Ezeket természetesen lehet kezelni – másféle gyógyszerekkel…
"

hasznos oldal...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása